Nagy piros gyümölcsös tea teszt

2023.okt.19.

Ahogy hűvösödik az idő, egyre többször nyúlunk a teásbögrénkért, hogy ezzel az aromás itallal melengessük magunkat. Legjobban a fekete teák fogynak, de a gyümölcsteák is igen népszerűek, mostanra már mindenféle íz és ízkombináció megtalálható belőlük. Most olyan gyömölcsteákat kóstoltunk, melyek több piros gyümölcsöt is tartalmaznak, viszont nem tartalmaznak őszibarackot, citromot és nem erdei gyümölcsösek. Lássuk a 25-féle piros gyümölcsös tea vaktesztjét! 

img_1832_masolat.jpg

A TEA

A tea nevű ital a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből, rügyeiből, vagy szárából készülő főzet. Teának nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.

A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, ezért fogyasztásuk előtt érdemes megvizsgálni, hogyan hathatnak az emberi szervezetre. Általában kedvezőtlen mellékhatásuk nincs, de okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot. A gyógynövények teájának hatásai az illető növény gyógyító erejét hordozzák magukban, így rendkívül változatos és különböző betegségekre ható teákat különíthetünk el.

 

A GYÜMÖLCSTEA

A gyümölcsteák az a kategória, ahol a vásárlás során rá kell szánni az időt és ki kell bogarászni, hogy az adott teában mennyi gyümölcsre számítsunk, mivel a gyümölcstartalom alapvetően meghatározza a tea vitamin-, ásványianyag- és antoxidánstartalmát. Az eredmény a legtöbb esetben néhány százalék lesz csupán, viszont a kedvező antioxidáns tartalmú csipkebogyó vagy hibiszkuszvirág jelenléte már bizakodásra ad okot. A gyümölcstea esetében nincs limitáló érték, így a piacon lévő gyümölcsteák gyümölcstartalma nagy szórást mutat, és persze az sem mindegy, hány grammos a filter.

A gyümölcstea készítésekor legalább 5 perc teljen el (de egyes teáknál akár 15 is), mielőtt a filtert kivesszük a bögréből. Akár hidegen, akár melegen ihatjuk a természeténél fogva koffeinmentes gyümölcsteánkat, azonban bármilyen teáról legyen szó, égetően forrón soha ne igyuk meg, hagyjuk kicsit hűlni a teát a saját torkunk védelmében.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten 15-en vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A teákat egyesével készítettük elő a kóstolók részére. Vizet forraltunk és 2 dl/1 teafilter töménységben kevertük ki a teákat, 8 percig áztatva. Ezután frissen, melegen kóstolták teákat a pontozók.

Természetesen semmilyen további ízesítőt nem adtunk a mintákhoz (sem cukrot, sem citromlevet, semmit).

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: intenzív gyümölcsillatot vártunk. A jellegtelen vagy nem definiálható illatok alacsonyabb pontszámot kaptak.

Állag: ez a pontszám azt takarja, hogy az elkészült tea íze kellően intenzív-e. Az alacsony ízanyagtartalmú teákat lepontoztuk.

Íz: a természetes gyümölcs összetevők ízét vártuk. Amely teában az aroma íze erősen jelen volt, az nem kaphatott magas pontszámot.

 

A PIROS GYÜMÖLCSÖS TEA VAKTESZT EREDMÉNYE

 

25. TESCO Stockwell Garden fruit, egységár: 4 975 Ft/kg, Pontszám: 5,9/10 pont

Enyhe, vegyes gyümölcsös illat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea alacsony intenzitású ízt eredményezett. Az íze az illathoz hasonlóan kevert gyümölcsös.

stockwell_img_1895.JPG

 

24. Loyd eper és rebarbara, egységár: 17 475 Ft/kg, Pontszám: 6,1/10 pont

Visszafogott, aromás, epres illat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea intenzív ízt eredményezett. A kóstolók aromásnak és kevésbé gyümölcsösnek találták.

loyd_eper_rebarb_img_1880.JPG

 

22. TESCO málna és gránátalma, egységár: 17 618 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Nem túl intenzív, málnás illat és íz. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea nagyon alacsony intenzitású ízt adott.

tesco_malna_granat_img_1882.JPG

 

22. Loyd málna és eper, egységár: 17 475 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Édeskés, minimál illat. A csomagoláson feltüntetett 1 filter/2 dl módon elkészített tea alacsony intenzitású ízt eredményezett. Az illattal egyező édeskés, nagyon enyhén érezhető vegyes gyümölcsös íz.

loyd_malna_eper_img_1886.JPG

 

19. AUCHAN meggy, csipkebogyó, fekete berkenye, egységár: 14 975 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Enyhe, aromás, meggyes illat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea enyhén intenzív ízű. Vegyes gyümölcsös, alacsony ízintenzitású tea.

auchan_meggy_img_1888.JPG

 

19. Pickwick eper és homoktövis, egységár: 15 686 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Enyhén édeskés, gyümölcsös illat. A csomagolás szerinti 1 filter/2 dl módon elkészített tea alacsony intenzitású ízt eredményezett. Vegyes gyümölcsös, édeskés íz.

pickwick_eper_img_1869.JPG

 

19. SPAR feketeribizli-cseresznye, egységár: 9 317 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Feketeribizlis és multivitaminos keverék is megjelenik az illatban. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea intenzív ízt eredményezett. A gyümölcsös ízeket kissé elviszi a savanykás vitaminos íz.

spar_johannes_meggy_img_1873.JPG

 

18. LIDL Lord Nelson tőzegáfonya és gránátalma, egységár: 13 725 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Enyhe intenzitású, gyümölcsös illat. A csomagoláson megadott 1 filter/2 dl módon elkészített tea alacsony intenzitású ízt eredményezett. Vegyes gyümölcsös, édeskés íz.

lord_granat_img_1840.JPG

 

17. Pickwick eper, hibiszkusz, csipkebogyó, egységár: 10 980 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Aromás, epres illat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl arányban elkészített tea közepesen intenzív ízt eredményezett. Az ízében enyhén érezhetők a gyümölcsök, inkább savanykás.

pickwick_eper_hibiszkus_img_1872.JPG

 

16. LIDL Lord Nelson málna és eper, egységár: 9 980 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Aromás illat és íz. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea közepesen intenzív ízt eredményezett.

lord_malna_img_1884.JPG

 

15. Dilmah málna és kókusz, egységár: 29 975 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

A rooibos tea jellegzetes, de natúr illatát és ízét éreztük, semmilyen gyümölcsösséget nem tapasztaltunk kóstoláskor. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea intenzív ízt eredményezett.

dilmah_rooibos_img_1839.JPG

 

13. Pickwick meggy, málna és vörösáfonya, egységár: 13 725 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Meggyes és enyhébben érezhető vörösáfonyás illat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl arányban elkészített tea közepesen intenzív ízt eredményezett. Édeskés, vörösáfonyás, enyhén meggyes íz.

pickwick_cseri_malna_img_1876.JPG

 

13. Lipton eper és rebarbara, egységár: 24 969 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Közepes intenzitású eperillat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea közepesen erős ízt eredményezett. Ízben kellemes epres aromákat éreztünk, rebarbarát viszont nem.

lipton_eper_rebarb_img_1891.JPG

 

12. Lipton málna és bodzabogyó, egységár: 24 969 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Intenzív málnaillat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea közepesen intenzív ízt eredményezett. Ízében érezhető a hibiszkusz és a málna íze.

lipton_malna_img_1893.JPG

 

11. Teekanne eper és málna, egységár: 14 975 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Édeskés, vegyes gyümölcsös illat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl arányban elkészített tea intenzív ízt eredményezett. Kóstoláskor nehezebben tudtuk definiálni a gyümölcsös ízjegyeket. Savanykás, vegyes gyümölcsös zamat.

teekanne_vad_bogyo_img_1864.JPG

 

9. Milford Fruit Mix, egységár: 17 756 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe, bodza- és csipkebogyóillat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea intenzív ízt eredményezett. A kóstoláskor a feketebogyós gyümölcsök savanykás-kesernyés, de természetes ízét éreztük.

milford_mix_img_1842.JPG

 

9. Milford földieper-ribizli, egységár: 14 975 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes feketeribizliillat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl arányban elkészített tea intenzív ízt eredményezett. Az íze lágyabb, kevésbé savas, édeskés. A főíz a feketeribizlié.

milford_edes_bogyos_img_1859.JPG

 

8. Twinings gránátalma és málna, egységár: 38 725 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Finom málnaillat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea intenzív ízt eredményezett. Savanykás, málnás főíz után éreztünk enyhébb és szintén savas gránátalmazamatot.

twining_malna_granat_img_1854.JPG

 

6. SPAR szeder és málna, egységár: 9 317 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Természetes szederillat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl arányban elkészített tea intenzív ízt eredményezett. Természetes és erőteljes szederíz.

spar_malna_szeder_img_1866.JPG

 

6. Gárdonyi Teaház vadcseresznye és csipkebogyó, egységár: 19 225 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Erőteljes vadcseresznyeillat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea intenzív ízt eredményezett. Ízében a kissé savanykás cseresznyeízt éreztük először majd a kellemes és természetes csipkebogyózamatot.

gardonyi_vadcseresznye_img_1861.JPG

 

5. Milford feketeribizli-cseresznye, egységár: 15 980 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Erőteljes feketeribizliillat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl arányban elkészített tea intenzív ízt eredményezett. Kóstoláskor először a természetes feketeribizli érezhető, majd utóízben jelenik meg az édeskés cseresznyezamat.

milford_feketeafonya_img_1858.JPG

 

3. Teekanne vörösáfonya-és málna, egységár: 13 311 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Erőteljes vörösáfonyaillat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea intenzív ízt eredményezett. Kóstoláskor is a vörösáfonya jellegzetes ízét éreztük először és utóízben jött az édeskés málna.

teekanne_afonya_malna_img_1878.JPG

 

3. Gárdonyi Teaház málnás és szamócás, egységár: 19 225 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Édeskés, málnás illat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl arányban elkészített tea intenzív ízt eredményezett. Erőteljes málnás főíz után érezhető az édeskés szamócás zamat.

gardonyi_malna_szamoca_img_1852.JPG

 

2. Naturland vadcseresznye édes meggy, egységár: 19 975 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Erőteljes meggyes és cseresznyés illat. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea intenzív ízt eredményezett. Kóstoláskor is a természetes meggy- és cseresznyeízeket éreztük.

naturland_edes_meggy_img_1849.JPG

 

1. Naturland Gránátalma és csipkebogyó, egységár: 19 975 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont

A gránátalma illata erősebb, de mellette jól érezhető a csipkebogyó természetes aromája. A csomagoláson jelzett 1 filter/2 dl módon elkészített tea intenzív ízt eredményezett. A gránátalma gyümölcsös savassága érezhető először, majd egy érettebb édeskés íz jön a csipkebogyóból.

naturland_csipke_granat_img_1845.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A Naturland Gránátalma és csipkebogyó tea az Auchan, Penny, Tesco, Spar, Rossmann, EcoFamily üzletekben
kapható és nagyobb patikákban is elérhető.

tea.png

süti beállítások módosítása