A nyári grillezések egyik fő hozzávalói a finom, pácolt húsok. Van, hogy nincs kedvünk a pácolással foglalkozni, de talán még jellemzőbb, hogy a grillparti előtt néhány órával jut eszünkbe a pácolás. Ezekre az esetekre megoldás, ha kész, pácolt húsokat vásárolunk, amit azonnal a grillrácsra tehetünk! Most az országosan kapható pácolt, marinádozott csirkecomb kínálatát vakteszteltük. Mutatjuk, hogy melyik került a dobogó csúcsára!
A PÁCOLT HÚSOKRÓL
Ennek a termékcsaládnak leginkább a friss húsokra vonatkozó szabályozásnak kell megfelelnie. Jelölni kell a bevonat összetevőit, fel kell tüntetni a hústartalmat.
A tesztelt termékek összetevői
- 71-84% hús
- 11-15% víz
- marinád 5-7% (víz, só, olaj, ecet, fűszerek, aromák, kivonatok)
- só 1-3%
- cukor 1%
- savanyúságszabályozók, antioxidánsok.
A termék minőségét két tényező, a csirke húsa és a marinád mennyisége és minősége határozza meg. Az alacsony fűszermennyiséget tartalmazó, sok vízzel pácolt hús íztelen lesz.
A TESZT MENETE
Felkutattuk az összes országosan kapható marinádozott csirkecombokat az AUCHAN, LIDL, ALDI, SPAR, TESCO, PENNY üzleteiben.
13-an vakteszteltünk. A kóstolást ahogy eddig is, mi a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.
A csomagolásban található csirkecomb darabokat nem vágtuk kisebbre, igyekeztünk a legnagyobb darabokat kisütni, hogy a hús textúráját pontosabban meg tudjuk ítélni.
Mivel a faszén illata, aromái erősen feljavítják az illatot és az ízt, így serpenyőben sütöttük a csirkecombokat. 10 percig pároltuk őket, majd 5-8 perc alatt készre sütöttük kevés olajon.
A sütés után egyenként készítettük a kóstolók elé, leginkább az illatok miatt. A sütés után közvetlenül az illatok is erősebbek.
Utána 5-8 mm vastag szeletekre vágtuk őket. Az állag megítélése miatt ezt is egyenként végeztük, hogy a szaftmennyiséget a kóstolók pontosabban tudják értékelni.
Majd következett a kóstolás.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
A marinádozott, sült csirkecombokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.
Illat: jellegzetes sültcsirkecomb illatot vártunk, ami jelentősen eltér a sült csirkemell illatától. Emellett természetesen a különféle fűszerek és pácok felismerhető illatjegyeit szerettük volna érezni. A jellegtelen, natúr vagy épp nem definiálható illatokra kevesebb pontszámot adtunk.
Állag: frissen kóstolva elvártuk, a hús szaftos legyen, puha. Látható mennyiségű és színű marinád legyen a csirkén. A túl száraz állagot lepontoztuk. Továbbá fontos volt, hogy a marinád egyenletesen legyen látható a csirkecombok teljes felületén. A vékony marinád a teszt szerint nem megfelelő állagot (túl száraz) eredményezett.
Íz: a fő ízeket a csirkecomb saját és jellegzetes íze, valamint a marinád fűszerezése adja meg. Szerettünk volna definiálható fűszereket felismerni, ezért a jellegzetes ízeket magasabb pontszámmal értékeltük. A csirkehús saját íze fontos szempont volt, bár ez kevésbé jellegzetes és a fűszerezés elviheti, de a vastagabb szeletekben jól érezhető volt.
A NAGY MARINÁDOZOTT CSIRKECOMB VAKTESZT EREDMÉNYE
18. LIDL Grill & Fun Csirke felsőcombfilé fokhagymás-zöldfűszeres, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont
Enyhe fokhagymás illat. A marinád egyenletes eloszlású. A zöldfűszerek íze nem harmonikus. A sózás megfelelő.
17. LIDL Grill & Fun csirkecomb mix smoke & hot (csonttal), egységár: 1 998 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont
Aromás-füstös illat. A marinád vékony, a bőrös részen vastagabb. Ízében szinte natúr, a füstaroma érezhető alacsonyabb intenzitással.
16. Coco Rico pácolt csirke alsócomb (csonttal), egységár: 1 659 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont
Enyhe sült csirke illat. A marinád vékony és a sütés alatt a tetején kevés maradt. Natúr sültcsirke ízt éreztünk, a fűszerezettsége alacsony.
15. LIDL Grill & Fun csirke felsőcombfilé édes chilipaprikás, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
Visszafogott fűszeres illat, de inkább a natúr sültcsirke érezhető. A marinád vékony és a sütés alatt a tetejéről le is folyt. Ízében enyhébb fűszerezést éreztünk, megfelelő sózás mellett.
14. PENNY Grill & Chill csirkecombfilé flekken, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Enyhe fűszeres illat, inkább a natúr sültcsirke illata érezhető. A pác vékonyabb, de egyenletes. A fűszerezés intenzitása enyhébb, édeskés.
13. Coco Rico pácolt csirkecombfilé bőrrel, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Nagyon visszafogott fűszerezés érezhető. A marinád vékony, de egyenletes eloszlású. Ízében is inkább a natúr sült csirke íze érezhető. A sült bőr íze kellemes.
12. Taravis Friss csirke felsőcombfilé fokhagymás-zöldfűszeres pácban, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Enyhe fokhagymás illat. Jól átsült, a marinádréteg egyenletesen fedi a csirkecombfilét. Közepes intenzitású fokhagymás íz mellett vegyes zöldfűszeres aromák érezhetők. Sózása kicsit erősebb az elvártnál.
11. TESCO Grill Master chili-cheddar ízesítésű csirkecombfilé, egységár: 3 331 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Gyengén érezhető paprikás illat. A marinád vékony, de egyenletes. Ízében enyhén érezhető a paprikás zamat, kellemesen csíp.
10. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb-filé sültcsirke ízesítésű, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe paprikás illat. Jól átsült, a marinád vékonyabb, de egyenletesen eloszlik a felületén. A hús nem száradt ki sütés alatt, kiváló állagú. Ízében édeskés, paprikás, kellemesen sós.
9. SPAR BBQ Paradicsom Salsa egész csirkecombfilé, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Paradicsomos, enyhén fűszeres illat. Jól átsült, a marinád egyenletesen fedi a hússzeleteket. Kellemesen csípős, paradicsomos, borsos, zöldfűszeres íz, megfelelő erősségű sózással.
8. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb filé mustáros-mézes, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Kellemes, de natúr sült csirke illat. Jól átsült, a marinád réteg vékonyabb. A hús nem száradt ki sütés alatt, kiváló állagú. Ízében enyhén érezhető a mustár, a sózása megfelelő. A sült csirkehús kiváló állagú.
7. Master Good BBQ csirke combfilé sült csirke fűszerezésű, egységár: 3 331 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe paprikás illat. Jól átsült, a marinád vékonyabb, de egyenletesen eloszlik a felületén. A hús nem száradt ki sütés alatt, kiváló állagú. Ízében édeskés, paprikás, kellemesen sós.
6. LIDL Grill & Fun csirke felsőcombfilé paradicsomos salsa, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Paradicsomos, enyhén fűszeres illat. Jól átsült, a marinád egyenletesen fedi a hússzeleteket. Kellemesen csípős, paradicsomos, borsos, zöldfűszeres íz, megfelelő intenzitású sózással.
5. SPAR BBQ Gyros fűszerezésű csirkecombfilé, egységár: 2 887 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Fűszeres illat. A marinád egyenletes maradt sütés alatt is. A gyros fűszerezés megfelelő erősségű, finom. Picit talán sósabb a kelleténél.
4. Taravis Friss csirke felsőcombfilé paradicsomos-salsás pácban, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Jóleső paradicsomos illat. A marinád vastag, egyenletes sütés után is. Enyhén csípős, érezhetően paradicsomos, fűszeres, megfelelő sózással.
3. Valdor Magyaros csirkecombfilé, egységár: 5 198 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Finom fűszerpaprikás, borsos illat, és a sült csirke saját illata is nagyon jó. A marinádozás egyenletes és sütés után is rajta marad. A hús állaga sütés után sem száraz. A fűszerpaprika íze a legerősebb és a sült csirke saját íze is finom.
2. Master Good BBQ csirkecombfilé fokhagymás-zöldfűszeres ízesítésű, egységár: 3 331 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Kellemes fokhagymás illat. A hús nem száradt ki sütés alatt, kiváló állagú. A marinádozás egyenletes és a sütés alatt is rajta marad. Finom fokhagymás, zöldfűszeres íz, megfelelő sózással.
1. Valdor Mustáros-borsos csirkecombfilé, egységár: 3 798, Pontszám: 8,5/10 pont
Finom mustáros és borsos, sült csirke illat. Jól átsült, a marinád teljesen fedi a húst és sütés közben is végig rajta marad, a hús nem száradt ki sütés alatt, kiváló állagú. Ízében finom mustáros, pikáns, kellemesen borsos, a sózás mértéke kiváló. A pác átjárja a hús belsejét is.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Valdor Mustáros-borsos csirkecombfilé az AUCHAN, CBA, COOP, Kifli.hu üzletekben kapható.