A tábortüzes szalonnasütéseknek olyan hangulata van, hogy évente egyszer-kétszer szinte mindenki nekiáll emiatt tüzet rakni, nyársat faragni. Ha erre nincs is mindig lehetőség, a sült szalonna önmagában vagy más ételek kiegészítőjeként is közkedvelt, még akkor is, ha „csak” serpenyőben készült a konyhában. Az országosan kapható sütnivaló szalonnákat vakteszteltük ezúttal, összesen 15-féle terméket. A teszteredmény a cikkünkben olvasható.
ÉTKEZÉSI SZALONNAFÉLÉK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT
A sertés lebőrözött vagy bőrrel borított, véres szúrásrészektől és mirigyektől megtisztított, általában porcos részektől mentes, a test különböző tájairól származó, jellegzetes alakúra formázott, elzsírosodott bőr alatti kötőszövete, amely önmagában vagy húsréteggel együtt különböző technológiai folyamatok (sózás, pácolás, füstölés, főzés vagy ezek kombinációja, esetenként kiegészítő műveletek) eredményeként válik étkezési szalonnafélévé.
Csoportosítás:
Sózott szalonnák
Sózott (pácolt), füstölt szalonnák
Sózott, pácolt, füstölt, főtt szalonnák
Sült szalonnák
Érzékszervi tulajdonságok
A kötőszöveti rész krémfehér színű, jellegzetes érettszalonna-szagú és -állományú. Egy darab tömege legalább 200 g legyen. A csomagolt termék ne legyen sérült, meggyűrődött, ráncos, szennyezett. A folyadék-, zselé- és zsírkiválás megengedett mértéke a csomagolásban legfeljebb a nettó tömeg 2%-a.
Sózott szalonnák: Száraz sózással készült, esetleg kiegészítő műveletekkel (pl. paprikázás) előállított, téglalap alakúra formázott étkezési szalonnafélék. Húsréteg jelenléte a metszéslapon nem követelmény. Jellemzőjük, hogy csak étkezési sóval vannak tartósítva.
Sózott (pácolt), füstölt szalonnák: Száraz sózással és füstöléssel, esetleg kiegészítő pácolási, fűszerezési művelettel előállított étkezési szalonnafélék. Lehetnek húsréteggel átszőttek vagy anélküliek. Felületük füsttől színezett.
Sózott, pácolt, füstölt, főtt szalonnák: Sózással és/vagy pácolással, füstöléssel és főzéssel, esetleg szükség szerinti kiegészítő műveletekkel (fűszerezés) előállított étkezési szalonnafélék. Metszéslapjuk húsréteggel átszőtt.
Sült szalonnák: Bőrös vagy bőr nélküli hasa- vagy tokaszalonnából, kicsontozott oldalasszalonnából, sózással és/vagy pácolással, majd sütéssel készült termék. A készítmény jellegének megfelelően különböző méretűre (legalább 5 cm széles, legfeljebb 30 cm hosszú és legalább 2 cm vastag) formázott termék, amely esetenként kb. 0,5 cm mélyen bevagdosott barna színű és üveges vágási felületű.
A TESZT MENETE
Az országos láncokban kapható sütnivaló, füstölt (nem húsos) szalonnákat szereztük be a tesztre. Ezek lehettek kenyérszalonnák és füstölt csemegeszalonnák.
A vaktesztet 13-an végeztük, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai.
A sütést indukciós tűzhelyen végeztük, közepes fokozaton, egyenként, külön serpenyőkben. A szalonnákból egy Bosch szeletelő géppel 6 mm vastag szeleteket vágtunk, melyeket ezután 10 mm-es osztásban beírdaltunk.
A szalonnákat addig sütöttük a saját zsírjukon, amíg teljesen el nem vékonyodtak és ki nem alakult a sült szalonnára jellemező egységes fehér szín, a szeleteken már nem látható a zsíros áttetszés.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
Illat: mivel mindegyik termék füstölt, ezért szerettünk volna füstillatot érezni a kellemes, sült szalonna illat mellett. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontoztuk.
Állag: azokat pontoztuk kedvezőbben, amelyek a sütés alatt teljesen ropogósabbá váltak, nem voltak rágósak és nem volt zsíros / puha a belső részük.
Íz: Minden kóstoló szereti a szalonnát és az volt az elvárás, hogy ha gyengén is, de füstízt érezzünk, illetve kellemes sült szalonna íz is legyen, ne csak zsír és a só domináljon. Alapvetően a fő hiba az volt egyes szalonnáknál, hogy túlságosan sósak voltak, így nem lehetett érezni a sütés hatására kialakúló finom, jellegzetes szalonna ízt, ami rokon a töpörtyű zamatával.
A NAGY SÜTNIVALÓ SZALONNA TESZT EREDMÉNYE
13. S-BUDGET füstölt csemege szalonna, vákuum csomagolt, egységár: 3 145 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhe, zsíros, sült szalonna illat. Ropogósra süthető, de a belseje zsíros maradt. Íze natúr sült szalonna és erősebb sós íz keveréke.
13. Auchan csemege szalonna, vákuum csomagolt, egységár: 3 499 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Natúr, sült szalonna illat. Az állaga zsírosabb maradt, a külseje ropogós. Az ízében a sült szalonna íz mellett erősebb sós ízt éreztünk, füstöt nem.
13. Auchan bükkfán füstölt csemege szalonna, pultos, egységár: 1 999 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Lágy állagú sütés előtt. Enyhe, de finom sült szalonna illat. Ropogós állagú. A só a főíz, mellette enyhén érezhető a natúr sült szalonna íze.
12. Auchan füstölt kenyér szalonna, pultos, egységár: 3 599 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Natúr sült szalonna illat, nem érezhető füst. Szép, ropogós állagúra süthető. Legerősebb a sós íz, utána gyengébben érezhető a kellemes sült szalonna zamata.
10. TESCO füstölt csemege szalonna, pultos, egységár: 2 990 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Puha állagú volt sütés előtt. Kellemes, elvárt sült szalonna illat. Ropogósra süthető. A só a főíz, de mellette még kellő mértékben érezhető a sült szalonna íze is.
10. Auchan bükkfán füstölt csemege szalonna, pultos, egységár: 3 500 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Natúr sült szalonna illat. Ropogósra süthető állag. Ízében is natúr, viszont a sózás mértéke pont jó, így harmonikus, bár nem füstös szalonna.
9. TESCO mangalica szalonna, pultos, egységár: 3 990 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Enyhe, töpörtyűs illat. Ropogós állagú, bár a közepén zsíros maradt. Sós, natúr sült szalonna ízű.
7. PENNY Dárdás füstölt szalonna, vákuum csomagolt, egységár: 2 399 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Kellemes sült szalonna illat, enyhén füstös. Ropogósra süthető szalonna. A sós a főíz, utána érezhető a sült szalonna íze.
7. ALDI füstölt csemege szalonna, vákuum csomagolt, egységár: 2 399 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Kellemes, de csak natúr szalonna illat. Ropogósra süthető szalonna, a belső rész sem marad zsíros állagú. Finom, natúr szalonna íz, picit sósabb az elvártnál.
6. LIDL Pikok Pure füstölt hátszalonna, bőr nélkül, vákuum csomagolt, egységár: 2 399 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Jóleső, füstös, sült szalonna illat. Ropogósra süthető, kissé zsíros marad a belseje. Az íze füstös, kellemes, jó mennyiségű sóval készült.
5. S-BUDGET füstölt kenyérszalonna, pultos, egységár: 2 790 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Kellemes, sült szalonna illat. Ropogósra süthető. Az ízében érezhető a füst, megfelelően sós, finom szalonna.
4. Auchan Régimódi mangalica füstölt csemege szalonna, pultos, egységár: 4 999 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Finom töpörtyűs illat. Ropogósra süthető, kiváló állag. Finom, jó sózású, enyhén füstös szalonna.
3. Zádor kenyér szalonna, pultos, egységár: 2 389 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Kellemes, füstös, sült szalonna illat. Ropogósra süthető szalonna. A füst jól érezhető az ízében is, a jól beállított sómérték és a finom sült szalonna íz mellett.
2. IMKI Hús mangalica, füstölt csemege szalonna, vákuum csomagolt, egységár: 3 399 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
Natúr sült szalonna illat. Ropogós, kiváló állag. Ízében teljes, füstös, jó sózású szalonna.
1. ALDI Gourmet Iberico füstölt szalonna, vákuum csomagolt, egységár: 2 499 Ft/kg, Pontszám: 8,8/10 pont
Finom töpörtyűs, enyhén füstös illat. Sütés előtt is tapintható volt, hogy keményebb, érettebb szalonna. Ropogósra süthető, nem marad zsíros állagú a sütés után a belső rész sem. Nagyon harmonikus füst - só - sült zamatokkal bíró szalonna, amely kiemelkedően finom és a ropogóssága magas fogyasztási élményt nyújt.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes ALDI Gourmet Iberico füstölt szalonna az ALDI üzleteiben kapható.