Nagy grillsajt teszt

2023.jún.06.

A jó idővel együtt elérkezik a grillezések, kerti partik időszaka is. Bár a húsok vezető szerepe vitathatatlan, azért a grillsajtok egyre szorosabban ott vannak a nyomukban a népszerűségi listán. Ezt pedig még csak fokozni lehet, ha az a sajt füstös ízt kap. Most ezeket a termékeket, a füstölt grillsajtokat vakteszteltük, az országosan kapható változatok közül 10-féle került a zsűrink elé. Mutatjuk is, hogy szerintünk melyik a legfinomabb!

img_9668-1.jpg

A GRILLSAJTOKRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyv külön nem szabályozza a grillsajt termékeket.

Magyarországon leginkább elterjedt grillsajt típus a halloumi és a tallér típusú grillsajtok.

A tallér típusú grillsajtok összetevői általában:

- félkemény sajt vagy a tej alapanyag

- tejszín (nem mindegyik sajtban van)

- só

- fűszerek (vannak fűszermentes változatok is)

- tojásfehérje (nem mindegyik sajtban van)

- tartósítószer (nem mindegyikben van).

A gyártástechnológia menete teszi lehetővé a sütésállóságot. A grillsajt tallérok jellemzője, hogy könnyen süthetők, nem tapadnak le és a sütés során egy vékony, külső ropogós réteg jön létre, aminek szerepe, hogy védje a belső sajtállományt a kiszáradástól és a szétfolyástól.

 

A TESZT MENETE

A beszerzéskor az alábbi szempontok szerint vásároltunk:

- a csomagoláson legyen feltüntetve, hogy a sajt grillezésre alkalmas

- csak füstölt vagy füstízű sajtokat válogattunk a tesztre

A teszten 13-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai.

A sajtokat most serpenyőben sütöttük meg, alacsony-közepes hőfokon. A sajtokat csak előmelegített, teflonbevonatú serpenyőben kezdtük el sütni, kevés olajon. Azért nem faszénen, hogy a sajt füstölési intenzitását és minőségét korrekten tudjuk értékelni.

A sajtokat a csomagoláson előírtak szerint sütöttük.

A megsült sajtokat 2 perc hűlés után, de még melegen kóstoltuk. 

 

img_9694-1.jpg

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A félkemény grillsajtok elvárt, közös jellemzője, hogy meg lehet sütni őket, még a felületüket is meg lehet pirítani anélkül, hogy a sajt lefolyna a grillrácsról. Mindenki azt szeretné, hogy könnyen lehessen bánni a sajttal grillezés közben.

Illat: határozott füstillatot vártunk, a jellegtelen illat a rövid vagy gyenge minőségű füstölés jele.

Állag: már említettük, hogy ne folyjon le a grillrácsról, záródjon be a sajt külső rétege a sütés hatására és szépen piruljon meg. A hevített-gyúrt sajtok előnyben vannak állag szempontjából, mert könnyebb velük vánni a tűzön, nem folynak szét.

Íz: természetes füstölt ízt várunk el. A természetes füstölés hatására egy kicsi kesernyés íz is képződhet, de persze, ne ez legyen a meghatározó. A belső rész íze legyen kellően édes-savanyú, füstös utóízzel. A gyúrt sajtoknak van egy jellegzetes erősebb íze, ami kiemeli őket a többi sajt közül.

A hő hatására víz párolog el a sajtból, így nő a só koncentrációja. Egészen kellemetlenül sós lehet az íze a sajtnak grillezés után, ha a gyártó nem a kisütött sajtot kóstolva állította be a sózás mértékét.

 

A NAGY FÜSTÖLT GRILLSAJT TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

10. AUCHAN füstölt grillsajt, egységár: 5 814 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Nagyon enyhe füstös illat. Könnyen süthető. Az állaga sütés után nyúlós, de gyorsan szilárdul. Ízében a füstíz picit kesernyés, a sajt natúr íze kellemes.

img_9679_auchan.jpg

auchan_26.jpg 

 

9. SPAR BBQ füstölt grillsajt, egységár: 4 995 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Visszafogott, de kellemes sült sajt illat érezhető. Könnyen süthető. Az állaga lyukacsos-olvadt, a külső rész ropogós. Enyhén érezhető a füstíz, inkább a közepesen intenzív sült sajt íze érezhető.

img_9674_spar.jpg

spar_35.jpg 

 

8. KARAVÁN füstölt sajt steak natúr, egységár: 8 681 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kissé füstös illatú, inkább a sült sajt illata érezhető jobban. Könnyen süthető. Sütés után a külső rész ropogós, míg a belseje nyúlós. Füstös ízű ömlesztett sajt ízét éreztük, édeskés, kellemes sült sajt.

img_9682_karavan_steak.jpg

karavan_natur.jpg 

 

6. Hajdú grill mozzarella füstölt ízű, egységár: 5 993 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Nagyon gyengén füstös illatú, inkább a sült sajt illata dominál. A serpenyőben könnyen kezelhető. Sütés után kellően nyúlós állagú, míg a külseje szépen lepirul. A főíz az édes-sajtos íz, amihez alacsony intenzitású füstíz párosul.

img_9692_hajdu_mozz.jpg

hajdu_mozzarella.jpg 

 

6. KARAVÁN füstölt sajt steak paradicsom-oregánó, egységár: 8 681 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Oregánós illatú sajt, a füst enyhén érezhető.  Könnyen süthető. Sütés után a külső rész ropogós, míg a belseje nyúlós. Ízében az oregánó érezhető leginkább és a kellemes sajtíz. Kellően sós sajt.

img_9670_karav_oreg.jpg

karavan_oreganos.jpg 

 

5. Hajdú burger grillsajt, füstölt BBQ fűszerezéssel, egységár: 4 495 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes, fűszeres, füstös illat. Az állaga masszívabb, a halloumi jellegű sajtokra emlékeztet. Ízében a BBQ fűszerezés dominál és az édes ízjegyek.

img_9690_hajdu_steak.jpg

hajdu_burger.jpg 

4. KARAVÁN füstölt grillsajt, egységár: 7 829 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Közepesen intenzív füstös illat. Könnyen kezelhető a serpenyőben. Sütés után kellően nyúlós a belseje, a külső réteg ropogós. Közepesen intenzív füstös ízeket éreztünk, megfelelő sózás mellett. A sajt saját íze is kellemes, édeskés.

img_9678_karav_grill.jpgkaravan_grill_sajt.jpg

 

3. Hajdú Grillenyica füstölt, egységár: 6 995 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Finom, füstös illat. Könnyen süthető. Sütés után kellően nyúlós, a külseje szépen lepirítható. Ízében is füstös, megfelelően sós, jóízű grillsajt.

img_9673_hajdu_grillenyica.jpg

hajdu_grillenyica.jpg 

 

1. LIDL Pilos füstölt grill mozzarella, egységár: 5 060 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont

Finom és intenzív füstillat. A sütés egyszerű, nem folyik szét, szépen olvad. Az állaga sütés után kívülről ropogós, belülről olvadós, nyúlós, kiváló. Kellemes füstös íz mellé érkezik az finom, édeskés, tejszínes mozzarella zamata. Kellemesen sós sajt.

img_9687_pilos_1.jpg

pilos.jpg 

 

1. Szarvasi Mozzarella füstölt grill mozzarella, egységár: 7 127 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont

Finom és teljes füstillat, mintha közvetlenül a füstölő mellett szimatolnánk; ez keveredik a jellegzetes sült sajt illatával. A sütése egyszerű, nem folyik szét, szépen olvad. Sütés után a külső rész szépen ropogósra pirul, míg a belső rész olvadt, kiváló állagú. Nagyon finom füstös ízt érzünk előszőr, ami jól harmonizál a megfelelően sós és édeskés mozzarella sajttal.

img_9685_szarvasi_mozz.jpg

szarvasi_3.jpg 

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Szarvasi Mozzarella füstölt grill mozzarella sajt a TESCO, AUCHAN, CBA, ALDI, COOP, REÁL áruházakban kapható.

grill.png

süti beállítások módosítása