Nagy multivitamin ital teszt

2023.ápr.20.

Vitaminból sosem lehet elég. Illetve elméletileg lehetne, de nagyon kevesen táplálkoznak olyan változatosan és tudatosan, hogy valóban bevigyék a szükséges mennyiséget, így ezeket pótolni, kiegészíteni kell. Ennek egyik legkellemesebb módja, ha multivitamin italokat fogyasztunk, finomak, gyümölcsből vannak és még felturbózhatjuk vele a vitaminbevitelünket is. Most az országosan kapható 100%-os gyümölcstartalmú multivitamin italokat teszteltük.

bor1-1_2.jpg 

MIT NEVEZÜNK MULTIVITAMIN ITALNAK?

A multivitamin italok eltérő gyümölcsszázalékot tartalmazhatnak, jellemzőjük, hogy plusz ásványi anyaghoz, rostokhoz juttatják szervezetünket. A „multi” szó nem arra utal, hogy többféle gyümölcsből készült – de ez általában így van, hanem arra, hogy bennük a gyümölcsök természetes vitamintartalmánál több van bennük.

Jelenleg nincs törvényi szabályozás arra, mit hívhatunk multivitaminnak, sok gyártó viszont még mindig tartja magát az EU csatlakozás előtti előírásokhoz. Eszerint az italnak legalább négy vitamint kell tartalmaznia, ezek közül legalább kettőből decinként a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség legkevesebb 15%-a.

 

A VITAMINOK SZEREPE

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

A-vitamin (retinol): hiánya a szem, a bőr és a nyálkahártya kiszáradásához vezethet, látásromlást eredményezhet.

B1-vitamin (tiamin): hiánya ideggyengeség, szívgyengeség, étvágytalanság formájában jelentkezhet.

B2-vitamin (riboflavin): hiánya szájzugrepedést, bőrgyulladást, gyomor-bélrendszeri tüneteket, valamint visszamaradást okoz a növekedésben.

B3-vitamin (niacin): hiánya pellagrát, a napfénynek kitett bőrfelületek elszíneződését, nyelv- és bőrgyulladást, hasmenést, súlyos esetben szellemi leépülést okozhat.

B5-vitamin (pantoténsav): hiánya a lábujjak zsibbadását és bizsergését okozza.

B6-vitamin (piridoxin): hiánya idegességet, álmatlanságot, zsíranyagcsere-zavart, bőrproblémákat idéz elő.

B9-vitamin (folsav): hiánya a fehérvérsejtek megfogyatkozását okozhatja. Jelenléte segíti a vas és a B12-vitamin felszívódását.

B12-vitamin (ciano-kobalamin): hiánya vészes vérszegénység, idegrendszeri zavarok formájában jelentkezik.

C-vitamin: hiánya fáradtságérzéssel, szélsőséges esetben skorbut kialakulásával jár, növekszik a fertőzésekre való hajlam. Erős dohányosok fogyasszanak sok C-vitamint!

D-vitamin (kalciferolok): hiánya a csontok fejlődési zavarát okozhatja. Gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást idézhet elő.

E-vitamin (tokoferolok): hiánya izomsorvadáshoz, idegrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

H-vitamin (biotin): hiánya hajhullást, bőrbetegségek kialakulását vonja maga után.

 

img_9258_ossz.jpg

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet 13-an, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték.

A tesztre az országosan kapható, 100% gyümölcstartalmú, multivitamin nevű, és nem "pirosgyümölcsös" gyümölcsleveket szereztük be.

A kóstolók elé hűtőből kivéve szervíroztuk a gyümölcsleveket, mert felmelegedve olyan ízek jönnek elő, amelyek rontják a gyümölcsös íz intenzitásának megítélését.

Kiöntés előtt felráztuk a gyümölcsleveket.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a természetes gyümölcsillatot kerestük, az illat intenzitásától függetlenül. Az idegen, konzerv jellegű illatok nem kaphattak magas pontszámot.

Állag: itt a töménységét értékeltük, hogy az elvárt ízintenzitást kapjuk-e vagy pedig kissé híg, vizes a gyümölcslé.

Íz: a természetesen az alapanyag minősége az ízben mérhető leginkább. Aminek először is harmonikusnak kell lennie az a gyümölcslében található savak és cukrok aránya. Az idegen és "konzerv" ízjegyeket lepontoztuk. A természetes és jellegzetes gyümölcs zamatokat kerestük. Amely gyümölcslében felismerhető volt minél több gyümölcs egyedi ízjegye, annak a pontozók magasabb íz-pontszámot adtak.

 

Vitaminok

A vitaminok nevét úgy tűntettük fel, ahogy a csomagoláson le voltak írva.

 

A NAGY MULTIVITAMIN ITAL TESZT EREDMÉNYE

 

10. TESCO multivitamin vegyes gyümölcs- és zöldséglé, egységár: 549 Ft/l, Pontszám: 6,8/10 pont

Enyhe vegyes gyümölcs illat. Hígabb állagúnak tűnik, vizesebb. Ízében az édes ízjegy erősebben, az alma, a narancs és a mangó érezhető alacsonyabb intenzitással. Hozzáadott A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, folsav, biotin és pantoténsav vitaminnal.

img_9316_tesco.jpg

 

9. HOHES C classic multivitamin vegyes gyümölcslé, egységár: 829 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhébb banán- és maracujaillat. Közepesen tartalmas állag. Vegyesgyümölcs ízű, kevésbé definiálhatók egyedileg a gyümölcsök, de kellemes ízű ital. Hozzáadott B1, B2, B6, B12, C, A, folsav, pantoténsav, niacin, biotin vitaminokkal.

img_9301_hohes_classic.jpg

 

7. LIDL Solevita multivitamin vegyes gyümölcs- és zöldséglé, egységár: 549 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Nem túl intenzív vegyes gyümölcsös illat. Jó állagú ital. Jó arányú édes-savanyú ízjegyek, melyben az alma mellett a citrusos gyümölcsöket éreztük erősebben. Hozzáadott A, E, C, B6, vitamin, riboflavin, niacin, biotin, pantoténsav vitaminokkal.

img_9296_solevita.jpg

 

7. Happy Day mild multivitamin vegyes gyümölcslé, egységár: 859 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes és erőteljes banán- és maracujaillat. Jóleső, alacsony savtartalmú állag. Ízében egyszerűbb, vegyes, lágy gyümölcsös ízjegyek, alacsonyabb intenzitással. Hozzáadott B1, B2, B6, B12, C, A, folsav, pantoténsav, niacin, biotin vitaminokkal.

img_9290_happy_day.jpg

 

3. TOPJOY multivitamin vegyes gyümölcs- és zöldséglé, egységár: 1 230 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Finom banán-, maracuja- és narancsillat. Kellemes állagú, enyhébben savas ital. Édeskés, simább ízek, amiben a narancs és banán mellett érezhető a sárgarépa zamata is. Hozzáadott C, B6, B12, A, niacin, folsav, biotin, pantoténsav vitaminokkal.

img_9300_topjoy.jpg

 

3. SIÓ multivitamin vegyes gyümölcslé, egységár: 819 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe vegyesgyümölcs illat. Az állaga megfelelő, a savasabb tesztminták közé tartozott. Az édes-savanykás ízarány megfelelő. Az alma és narancs íze a legintenzívebb. Hozzáadott C, E, A, D vitaminnal.

img_9306_sio.jpg

 

3. PENNY Purissima multivitamin  gyümölcs- és sárgarépalé, egységár: 549 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Illatában érezhető a banán és a maracuja. Kellemes állagú. Az édesség mértéke megfelelő, jól érezhető a banán, maracuja és mangó íze. Hozzáadott A, B6, C, E, biotin, niacin, pantoténsav, riboflavin és tiamin vitaminnal.

img_9313_purissima.jpg

 

3. SPAR multivitamin vegyes gyümölcs- és zöldséglé, egységár: 549 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Illatában a banán és a maracuja érezhető. Kellemes állagú. Az édes-savanyú ízjegyek harmonikusak, kellemes közepes intenzitású narancs, maracuja, banán és mangó ízeket éreztünk. Hozzáadott A, E, C, B6, niacin, tiamin, riboflavin, biotin, pantoténsav vitaminokkal.

img_9309_spar.jpg

 

2. HoheS C mild multivitamin vegyes gyümölcslé, egységár: 829 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes banános, maracujás, narancsos illat. Jó állagú, enyhébben savas. Harmonikus édes-savanyú ízjegyek, a banán és maracuja ízek az erősebbek. Hozzáadott A, B6, C, E, biotin, niacin, pantoténsav, riboflavin, tiamin vitaminokkal és kalciummal.

img_9287_hohes.jpg

 

1. ALDI Rio D'oro multivitamin vegyes gyümölcslé, egységár: 549 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont

Jól érezhető a maracuja, narancs, ananász és banán illata. Jó állagú, sűrűbb hatású ital. Az édes-savanykás ízjegyek harmonikus arányban érezhetők. A gyümölcsök közül a narancs, maracuja, ananász, mangó intenzívebben és utóízben enyhébben az őszibarack érezhető. Hozzáadott A, E, C, B6, tiamin, riboflavin, niacin, biotin és pantoténsav vitaminokkal.

img_9292_rio.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

Az ALDI Rio D'oro multivitamin vegyes gyümölcslé az ALDI üzleteiben kapható.

multivitamin_teszt_2023-1dd.png

süti beállítások módosítása