Nagy sós chips vakteszt: egy olcsó sajátmárkás győzött!

2023.már.16.

Csak pár szelet krumpli és egy kis só – mégis szinte függői leszünk. A roppanósság, a sósság, a sült krumpli íze egy olyan elegyet képez, amitől a chips szinte abbahagyhatatlan. Bár sokféle ízesítés létezik, mi most az alap sós változatokat vakteszteltük. Összesen 18-féle termék került kóstolóink elé, lássuk, melyik lett értékelésünk szerint a legfinomabb!

bor1-1_1.jpg

A CHIPS TÖRTÉNETE

 

Az amerikai Moon Lake Lodge nevezetű szállodában, 1853-ban megszállt egy legendás személy (minden forrásban más amerikai mágnást neveznek meg), aki szerint a szakács túl vastagra vágta, az amúgy nem is vastag sült krumplit. Erre a hotel szakácsa, George Crum "nesze neked..., akkor vékony krumpli" felkiáltással  hajszálvékonyra vágta a burgonyát, majd olajban kisütötte. Így született meg a chips a legenda szerint.

A chips az étterem étlapjáról Saratoga Chips néven országosan forgalmazott termék lett, de nagy mennyiségben csak akkor kezdték el gyártani, amikor 1920-ban Herman Lay feltalálta a krumplihámozó gépet (igen, róla kapta nevét a Lay's chips).

Eleinte külön nem ízesítették, csupán egy kis zacskónyi sót mellékeltek hozzá. Az ízesített változatok csak 1954-ben jelentek meg, melyeket Joe Murphy ír chipsgyáros dobott piacra. A Murphy által kitalált első 2 íz a sós-ecetes és a sajtos-hagymás.

 

A NAGYÜZEMI CHIPSGYÁRTÁS FOLYAMATA

 

Az ábra elég részletes, azt mégis meg kell említenünk, hogy a gyártósoron a válogatástól egészen a szárításig vízben úszva közlekednek a krumpliszemek, mert így kevesebb sérülés éri őket, mint szárazon szállítva.

Most 4 fázisra bontva mutatjuk be a gyártási folyamatot. (forrás: Intersnack)

aldi_chips_folyamat-1_1_2.png 

A TESZT MENETE

 

Minden országos élelmiszerláncban kapható sós chipset beszereztünk a tesztre. A hagyományos és a hullámos szeletelésűeket is. Viszont a burgonyapüréből készülteket nem vakteszteltük, mivel teljesen más az elkészítési folyamatuk, így nem összehasonlíthatók.

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végeztük, 12-en.

A chipseket egyenként szervíroztuk akóstolócsapat elé, a zacskók felbontása után frissen.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

 

Illat: a hagyományos sült krumpli illatot kerestük, a "fáradt" sütőolaj illat minőségi problémára utalhat. Mindegy, hogy napraforgó-, repce vagy pálmaolajban sültek a burgonya szeletek, jó minőségű olajban, jó minőségű chips süthető.

Állag: a chipsszeletek összetörhetnek a szállítás és tárolás alatt, emiatt keletkezik a chipsmorzsa a zacskó alján, amit mi természetesnek vettünk és nem vontunk le pontot a megléte miatt. A jó chips ropogós, száraz, de nem ínybevágó keménységű. Érdemes a lámpa felé tartani a chipseket, amelyik szinte átlátszó, az nem a vékony szeletelés miatt van, hanem attól, hogy az olaj átitatta a szeleteket, ezzel nemcsak felesleges mennyiségű olajat itatva a termékbe, hanem az állagát is tönkreteszi.

Íz: az egyszerű, házi sült krumpli ízt kerestük, semmi sallang, tehát érezhető legyen a burgonya íze is, ne csak a só domináljon. A semleges vagy idegen ízeket lepontoztuk.

 

A NAGY SÓS BURGONYA CHIPS VAKTESZT EREDMÉNYE

 

18. TESCO sós burgonya chips, egységár: 4 662 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Sült, olajos illat. A chips roppanós, de puhább is, kissé olajosnak éreztük. Ízében jól hozza az elvárt sült burgonya jelleget, de érezhető a napraforgóolaj íze is.

img_8972_tesco.jpg

 

17. LIDL Snack Day sós burgonya chips, egységár: 4 660 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Napraforgóolajos illat, ami után enyhébben érezhető a sült burgonya illata is. Roppanós, megfelelő állag. Ízében a hagyományos és elvárt sült burgonya chips íz és az olajos ízjegyek keverednek. A sózása megfelelő.

img_8984_snack_day.jpg

 

16. SPAR sós burgonya chips, egységár: 3 495 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhébb intenzitású, kissé olajos illat. A chipsek roppanósak, picit keményebbek az átlagosnál. Ízében natúr sült krumplit éreztünk, alacsonyabb sómennyiséggel.

img_9020_spar_sima.jpg

 

15. TESCO hullámos sós burgonya chips, egységár: 4 654 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Kellemes sült burgonya illat érezhető elsőre, majd jön a kissé olajos aroma. Kiváló, roppanós állagú. Jó ízű chips, enyhén sós. Kóstoláskor nem zavaró mértékben, de jelen van a napraforgóolaj ízben is és állagban is.

img_8987_tesco_hullam.jpg

 

14. LIDL Snack Day hullámos sós burgonya chips, egységár: 4 660 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe sült burgonya illat, olajos illatjegyekkel keveredve. A chipsszeletek ropogósak, egyeseknek kissé kemények voltak. Szolid, de jellegzetes sült chips íz, szintén alacsonyabb a só intenzitása, és még elfogadható mértékű az olajos utóíz.

img_9015_snack_day_hullam.jpg

 

13. AUCHAN Tuti tipp sós burgonya chips, egységár: 3 460 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Nem túl erőteljes illatú chips. Az állaga ropogós. Ízében jól érezhető az elvárt sült burgonya chips íz, a só mennyisége jól beállított.

img_9009_auchan_tip.jpg

 

8. AUCHAN sós burgonya chips, egységár: 4 327 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhébb intenzitású, de klasszikus chips illat.  A chipsszeletek roppannak, megfelelő állagúak. A só homogén eloszlású.  Ízében a klasszikus, natúr sült burgonyát éreztünk, közepes sómennyiséggel.

img_8978_auchan.jpg

 

8. Chio sós burgonya chips, egységár: 6 921 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Visszafogott illatú, szinte illatmentes. Ropogós, kiváló állagú. A sós ízjegye az erősebb, utána viszont érezni az elvárt sült burgonya ízt.

img_9024_chio.jpg

 

8. COOP sós burgonya chips, egységár: 7 053 Ft/kg, Pontszám:  7,7/10 pont

Nagyon alacsony intenzitású sült burgonya illat. Az állaga jó ropogós, a só egyenletesen oszlik el a chipsszeleteken. Jó ízű, klasszikus sült burgonya chips, jól beállított sómennyiséggel, és alacsony olajos állag- és ízérzettel.

img_8969_coop.jpg

 

8. Foody sós burgonya chips, egységár: 5 187 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Nagyon alacsony intenzitású sült burgonya illat. Az állaga jó ropogós, a só egyenletesen oszlik el a chipsszeleteken. Jó ízű, klasszikus sült burgonya chips, jól beállított sómennyiséggel, és alacsony olajos állag- és ízérzettel.

img_8982_foody.jpg

 

8. REÁL sós burgonya chips, egységár: 7 053 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Nagyon alacsony intenzitású sült burgonya illat. Az állaga jó ropogós, a só egyenletesen oszlik el a chipsszeleteken. Jó ízű, klasszikus sült burgonya chips, jól beállított sómennyiséggel, és alacsony olajos állag- és ízérzettel.

img_8996_real.jpg

 

6. SPAR Riffel sós hullámos burgonya chips, egységár: 3 993 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Illatában keveredik a natúr sült burgonya és az olajos illatjegyek. Roppanós, jó állagú chips. Jól érezhető ízében a klasszikus sült burgonya ízjegy és az ehhez jól beállított só mértéke.

img_9011_spar.jpg

 

6. ALDI Snack Fun hullámos sós burgonya chips, egységár: 3 995 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Finom sült krumpli illat. Ropogós, kiváló állag. Az elvárt, klasszikus sült burgonya chips ízek az erősebbek, utóízben enyhén jelentkezik az olajos ízjegy. A sózása enyhébb, megfelelő.

img_9002_snack_fun_hullam.jpg

 

4. LIDL CHIPSY KINGS sós burgonya chips, gluténmentes, egységár: 4 660 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Enyhébb intenzitású, de klasszikus sült burgonya chips illat. Állaga ropogós. A klasszikus sült burgonya íz közepes intenzitású, a sómennyiség az átlagosnál több, de még jó mértékű.

img_9008_chipsy.jpg

 

4. Csíki Csipsz parajdi sós burgonya chips, egységár: 9 980 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Enyhébb intenzitású, de klasszikus sült burgonya chips illat. Állaga ropogós. A klasszikus sült burgonya íz közepes intenzitású, a sómennyiség az átlagosnál több, de még jó mértékű.

img_9005_csiki.jpg

 

2. PENNY SALTY sós burgonya chips, egységár: 4 656 FT/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Elvárt, kellemes és natúr sült chips illat. Roppanós, jó keménységű állag. A só homogén eloszlású a sült burgonya szeleteken. Ízes, klasszikus chips, alacsonyabb, de megfelelő sóérzettel.

img_8999_salty.jpg

 

2. Lay's sós burgonya chips, egységár: 5 707 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Enyhe, nem olajos, kellemes sült burgonya illat. A chipsek ropogósak, jó állagúak. A sült burgonya ízes, kellemesen sós. Olajos utóízt nem éreztünk.

img_9018_lays.jpg

 

1. ALDI Snack Fun sós burgonya chips, egységár: 3 995 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Jellegzetes sült burgonya illat, amiben az olajos illatjegy alacsony intenzitású. Kiválóan roppannak a chipsszeletek, amelyek jól átsültek és száraz (nem olajos) felületűek. Az apró őrlésű só egyenletesen oszlik el a chipsen. Klasszikus és finom sült burgonya ízt éreztünk, amihez jól beállított sómennyiség társul. Finom, hagyományos chips.

img_8991_snack_fun_sima.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

Az ALDI Snack Fun sós burgonya chips az ALDI üzleteiben kapható.
sos_chips_teszt_20230226_2_-1.png

süti beállítások módosítása