Nagy szamócaszörp teszt

2023.már.09.

Gyerekek, felnőttek körében is az egyik legkedveltebb gyümölcs a szamóca. Sajnos, még várnunk kell egy kicsit, hogy elkezdjen a kertekben érni, addig viszont ihatunk finom szörpöket belőle. 11-féle országosan is kapható szamócaszörpöt vakteszteltünk, mutatjuk is az eredményt!

img_8907-1.jpg 

GYÜMÖLCSSZÖRPÖK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVEBEN

 

A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%. Gyümölcsszörp: a termék elsődleges összetevője derített vagy derítetlen gyümölcslé, sűrített gyümölcslé és/vagy gyümölcsvelő (gyümölcspüré).

Ízesített gyümölcsszörp: a terméket gyümölcs elsődleges összetevőből és a felhasznált gyümölcs jellegétől eltérő ízesítőanyagok hozzáadásával készítik.

A gyümölcstartalom mennyisége

Az egyes készítményekhez legalább a következő mennyiségű előkészített gyümölcs anyagot [gyümölcslé, sűrített gyümölcslé, gyümölcsvelő (gyümölcspüré)] kell felhasználni: a gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia.

Érzékszervi jellemzők

Szín: a felhasznált gyümölcsre jellemző. A szűrt gyümölcsszörp áttetsző, kismértékű opálosság megengedett. A zavarosított, vagy jellege szerint zavaros (trüb) szörp nem áttetsző.

Íz: a felhasznált gyümölcs íze egyértelműen felismerhető, a szörp ízében dominál. Ízesített gyümölcsszörp esetén az uralkodó illat- és zamatanyagot nem a gyümölcs, hanem a termék jellegét meghatározó aroma adja.

Illat: a felhasznált gyümölcsre jellemző, tiszta illat.

Állag: a szörp egynemű, sűrűn folyó. A citrusgyümölcsökből készített szörpökben kismértékű (legfeljebb 1 mm) olajgyűrű jelenléte még elfogadható. Kismértékű léelválás (10%) nem kifogásolható. A léelválást, illetve az üledékképződést 24 órás ülepítés után kell elbírálni.

KÓSTOLÁS MENETE

 

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk.

A szörpöket többször is megkevertük kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsavmentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

A szörp teszten most 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

Minden terméknél beírtuk a gyümölcstartalmat, ami a higítás nélküli szörpre vonatkozik. "50% gyümölcstartalom, 2% szamócatartalommal." jelölésben a nyers szörp gyümölcstartalma 50%, a nyers szörp szamóca tartalma 2%. Ebben az esetben általában a többi gyümölcslé almalé, vagy kisebb hányadban szőlőlé.

Vagy a tesztgyőztesnél "60% gyümölcstartalom, 60% szamócatartalommal." felirat azt jelenti, hogy a higítatlan szörp 60% szamócalé, és nincs is más gyümölcslé benne. 

 

ÉRTÉKELÉS, PONTOZÁS

 

Illatban nem vártunk intenzív szamóca illatot, de magasabb pontszámmal értékeltük a jellegzetes gyümölcs illatot. Az idegen illatokat lepontoztuk.

Állagnál most az volt a fő szempont, hogy az előírt hígítási arány kellően intenzív ízű szörpöt eredményez-e.

Ízben az volt a legfontosabb, hogy érezhető legyen a szamóca természetes íze is, akár valódi gyümölcsléből származik, akár természetes aromából. Az édes íz intenzitása is döntő volt, hiszen a túl édes ízjegy épp a gyümölcsös, picit savas természetes ízt tompítja el, így nehezen felismerhetővé teszi az adott szörp fő gyümölcs karakterét. Ami ronthat még az íz-összképen, az a nem természetes ízű aroma. Mindezeket figyelembe vettük az íz pontozásánál.

 

A NAGY SZAMÓCASZÖRP TESZT EREDMÉNYE

 

10. REÁL erdei szamóca ízű gyümölcs szörp, egységár: 799 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Gyümölcsös, édes, aromás illat. 1:8 arányú hígítás megfelelő erősségű szörpöt eredményezett. Ízében érezhető a gyümölcsökre jellemző savas íz, de a főíz az édes, ami mellé enyhe, aromás eperíz társul. 50% gyümölcstartalom, 1% szamócatartalommal.

img_8931_real.jpg

 

10. SPAR S-Budget szamóca ízű gyümölcs szörp, egységár: 641 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Édeskés, aromás illat. 1:8 arányú hígítás megfelelő intenzitású szörpöt eredményezett. Édes a főíz, kellemesen gyümölcsös, aromás íz. 50% gyümölcstartalom, 2% szamócatartalommal.

img_8939_s_budget.jpg

 

8. Piroska szamóca ízű gyümölcs szörp, egységár: 1 141 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, de jóleső gyümölcsös illat. 1:8 arányban hígítva megfelelő intenzitású szörpöt kaptunk. Enyhén szamócás, de érezhetően gyümölcsös a magas almalétartalomnak köszönhetően. Az édességmértéke megfelelő. 50% gyümölcstartalom, 1% szamócatartalommal.

img_8950_piroska.jpg

 

8. SPAR Szamóca ízű gyümölcs szörp, egységár: 999 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, de kellemes gyümölcsös illat. 1:8 arányban hígítva jó intenzitású szörpöt kaptunk. Enyhén szamócás, de érezhetően gyümölcsös a magas almalétartalomnak köszönhetően. Az édességmértéke megfelelő. 50% gyümölcstartalom, 1% szamócatartalommal.

img_8936_spar.jpg

7. Fruttamax light Bubble eper gyümölcsszörp, egységár: 2 380 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemesen gyümölcsös illat. 1:23 arányú hígítás ideális erősségű szörpöt eredményezett. Ízében érezhető a szamóca, mind természetes, mind aromás ízzel, amihez jól beállított édességmérték tartozik. 50% gyümölcstartalom, 50% szamócatartalommal.

img_8942_frutta_light1.jpg

 

5. Pölöskei szamóca ízű gyümölcs szörp ZÉRÓ, egységár: 725 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes, gyümölcsös illat. Az 1:8 arányú hígítás 1:8 intenzív ízt eredményez, 1:9 hígítással is elégséges az íz erőssége. Kellemesen édes, gyümölcsösen savas. Az ízében érezhető a szamóca természetes és aroma jellegű íze is, de harmonikus, finom szörp. 50% gyümölcstartalom, 1% szamócatartalommal.

img_8924_poloskei.jpg

 

5. Fruttamax Bubble eper gyümölcsszörp, egységár: 2 380 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, gyümölcsös illat. Hígítása 1:23 arányban megfelelő ízű szörpöt eredményezett. Édeskés, de egyúttal savanykás szörp, ami így harmonikus ízélményt ad. A szamóca természetes és aromás íze egyszerre érezhető, megfelelő intenzitással.50% gyümölcstartalom, 50% szamócatartalommal.

img_8923_frutta.jpg

 

3. LIDL Hazánk Kincsei szamóca-egres ízű gyümölcsszörp, egységár: 1 199 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes epres illat. A hígítás 1:7 arányban szerintünk még túl intenzív, 1:9 arányban is kellően ízes szörpöt kaptunk. A természetes és aromás szamóca íz keveredik az édes ízjegyekkel. Az egrest nem éreztük (már ez előzetes kóstoláson sem, így került be a végleges vaktesztre), viszont az egreslé savasságával pont jó szintre lett állítva az édes íz mértéke. 50% gyümölcstartalom, 8% szamócatartalommal.

img_8929_hazank.jpg

 

3. Pölöskei szamóca ízű gyümölcs szörp, egységár: 725 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Jól érezhető szamócaillat. A hígítás az előírt 1:8 arányban, de 1:9 arányban is megfelelő ízerősségű szörpöt eredményezett. Kellemesen édeskés íz mellé társul a gyümölcsös savasság is, és a közepesen intenzív szamóca íz, ami inkább természetes. 50% gyümölcstartalom, 3,5% szamócatartalommal.

img_8944_poloskei.jpg

 

2. Nektária szamóca pürészirup, egységár: 4 098 Ft/l, Pontszám: 8,3/10 pont

Intenzív szamócaillat. 1:7 arányú hígításban számunkra még túl édes volt, viszont a gyümölcsössége pont jó. Jól érezhető kóstoláskor a szamóca természetes, finom íze, ami mellé egyedül az édes ízjegy párosul, és kissé sok is. 50,1% gyümölcstartalom, 50,1% szamócatartalommal.

img_8946_nektaria.jpg

 

1. SPAR PREMIUM szamóca szörp, egységár: 4 398 Ft/l, Pontszám: 8,7/10 pont

Finom szamócaillat, amiben keverednek a friss és a lekváros szamóca illatjegyek. Az 1:8 arányú hígítás kellően intenzív, de 1:9 arányban is tökéletes. Kóstoláskor érezhető a szamóca erőteljes, természetes íze, ami végig a nyelvünkön marad, hosszan tartó szamóca "élményt" okozva. Az édesség mértéke jól beállított, nem veszi el a gyümölcsös íz elsőbbségét. 60% gyümölcstartalom, 60% szamócatartalommal.

pelda_spar.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

A SPAR PREMIUM Szamóca szörp a SPAR és INTERSPAR üzletekben kapható.

szamoca_szorp_teszt_20230226_1_-1.png

süti beállítások módosítása