Nagy spagetti tészta teszt

2022.aug.18.

Ha valami gyors ebédet, vacsorát szeretnénk összehozni, akkor a tészta az egyik leggyakoribb megoldás. Könnyen, mindennel együtt 10-15 perc alatt elkészíthető, a különböző szószoknak, rávalóknak, illetve a sokféle tésztának köszönhetően pedig a végtelenségig variálható. Talán a legismertebb tésztaféle a spagetti (a körülbelül 600 tésztafajtából), ebből valószínűleg, minden tésztagyártónak van valamilyen terméke. Most ezeket vakteszteltük, összesen 13-féle durumbúzából készült tészta került a tesztcsapatunk elé. Mutatjuk is, hogy melyik ízlett nekünk a legjobban.

bor2_1_1.jpg 

A SPAGETTI

A spagetti (olaszul: spaghetti) hosszú, vékony tésztaféle. Az olasz konyha tipikus étele.

Sokféleképpen felhasználható, népszerű és az egész nyugati kultúrában elterjedt. A spagetti az olasz spaghetto szó többes számából származik, amely a „spago” kicsinyítőképzős alakja. Jelentése: „vékony húr”. A „spagetti” szó nyelvileg „kicsi húroknak” is fordítható.

Az eredeti spaghetti tészta Olaszországban durumbúza lisztből és vízből készül.

A spagettifélék vastagsága eltérő lehet, ezeket a csomagoláson levő számokból tudjuk leolvasni, a legvékonyabb az 1-es, a legvastagabb a 15-ös. A spaghettinit (vékony spagettit) kevesebb ideig kell főzni, mint a normál spagettit. Létezik azonban a spaghettoni (vastag spagetti) is, amely főzési ideje hosszabb. A spagetti mindhárom típusa hosszabb, mint a többi körprofilú tésztáé, amilyen például a vermicelli (cérnametélt) is.

Elkészítése:

A spagettitésztát forrásban lévő sós vízben „al dente”-re főzzük, ami azt jelenti, hogy a tészta belseje még kemény. Főzés után leszűrjük, jól lecsepegtetjük és azonnal a mártáshoz adjuk.

 

A SPAGETTI TÖRTÉNETE

A spagetti Szicíliából származik. II. Roger szicíliai király megbízott egy földrajztudóst, Edrisit Abu Abdullah Mohamed al Edrisit, hogy térképezze fel Szicília mikrogazdaságát, társadalmi kultúráját. Edrisi leírásaiból tudhatjuk meg, hogy egy Trabia nevű kis városban kezdtek el durumlisztből és vízből tésztát csinálni és azért alakították hosszú szálakra, hogy nagyobb mennyiségben könnyen exportálható legyen (a legelső spagetti fajta, a vermicelli, amúgy szó szerinti fordításban “vékony féregnek” hívták, az alakjából adódóan).

 

DURUM SZÁRAZTÉSZTÁK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a durum száraztészta kizárólag Triticum durum őrleményéből ivóvíz felhasználásával készített termék.

Érzékszervi jellemzők:

Külső megjelenés: a száraztészta alakja feleljen meg a megnevezés szerinti alaknak, közel azonos méretű és falvastagságú, felülete egyöntetű legyen, ne legyen repedezett. Az üreges jellegű tészták ne legyenek lapítottak, illetve felnyíltak (cső, szarvacska, kagyló).

Szín: egyenletes, a termék jellegének megfelelő színű legyen.

Illat: (száraz állapotban és főzés közben): jellemző illatú, idegen szagtól mentes legyen.

Íz: jellegzetes ízű, idegen íztől mentes legyen.

Állomány: nyers állapotban különálló darabok legyenek, megfőve rugalmas maradjon, alakját tartsa meg, ne legyen nyálkás, ne ragadjon össze.

 

A TESZT MENETE

A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, összesen 12-en.

A különböző tészták egyenként lettek kifőzve a csomagoláson feltüntetett ideig, ha 7-9 percet írtak, akkor 8 percig főztük.

Ahol nem volt a csomagoláson megadva sómennyiség, ott 5 g só /1 liter arányú vízben főztük.

A főzés kezdete a víz forrásakor indult és attól mértük az időt is.

A tésztákat még melegen kóstoltuk.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: egyszerű főtt tészta illatot vártunk, a durumtésztának van egy jellegzetes plusz illata is, ami talán a teljes kiőrlésű tésztákra hasonlít leginkább.

Állag: megfőve rugalmas maradjon, alakját tartsa meg, ne legyen nyálkás, ne ragadjon össze.

Íz: 2 féle ízt érezhetünk, a tészta saját ízét és a sót. Mivel előírás szerint főztük ki a tésztákat, illetve előírás híján 5 g/L sóval, ezért a tészta ízének intenzívebbnek kell lennie, mint a sós ízjegynél. Amennyiben a só érezhető inkább, akkor az azt jelenti, hogy a tésztának nincs meg a jellegzetes íze, így alacsonyabb pontszámot kap.

 

A SPAGETTI TÉSZTA TESZT EREDMÉNYE

 

13. Don Francesco spaghetti, egységár: 1 398 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Enyhe natúr tészta illat. Rugalmas, puhább állag. A són kívül nem éreztünk más ízjegyet.

img_4790_don_francesco.jpgdon_francesco.JPG

 

12. LIDL Combino spaghetti (kék csomag), egységár: 838 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Gyengén érezhető illat. Vékonyabb, rugalmas, puhább állag. Teljesen natúr íz.

img_4772_combino.jpg

lidl_combino_kek.JPG

 

9. Auchan Les classiques spaghetti, egységár: 839 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Jellegzetes, de enyhébb illat. Vékonyabb, rugalmas, kellemes állag. Nagyon enyhe íz.

img_4793_auchan.jpgauchan_1000_g.JPG

 

9. PENNY San Fabio spaghetti, egységár: 838 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Nem erőteljesen, de  érezhető "durumbúza" illat. Vékonyabb, rugalmas, jóleső állag. Nagyon enyhe íz.

img_4778_san_fabio.jpg

penny_3.JPG

 

9. Gyermelyi Vita Pasta spaghetti, egységár: 1 778 Ft/kg, Pontszám 7,1/10 pont

Érezhető a jellegzetes illat. Jól megfőtt, a tészta rugalmas, puhább. Íze natúr.

img_4766_gyermelyi.jpg

gyermelyi.JPG

 

8. LIDL Combino Selezione spaghetti, egységár: 898 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Gyengén gabonás illatú. Rugalmas, megfelelő állag. Teljesen natúr, tészta íz.

img_4784_selezione_combino.jpg

lidl_combino_selezione.JPG

 

6. ALDI Cucina Nobile spaghetti, egységár: 838 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhe illat. Rugalmas, az állagát megfelelőnek találtuk. Érezhető, bár enyhébb intenzitással a jellegzetes durum ízjegy.

img_4753_cucina_nobile.jpg

aldi_cucina.JPG

 

6. Auchan spagetti, egységár: 898 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhe teljeskiőrlésű tésztára emlékeztető illat. Jól megfőtt, a tészta rugalmas. Alacsonyabb intenzitású, de jellegzetes durumtészta íz.

img_4787_auchan.jpg

auchan_500.JPG

 

5. LIDL Italiamo spaghetti, egységár: 669 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Kellemes, édeskés illat. Rugalmas, megfelelő állag. Kellemes, enyhébb intenzitású gabonás íz.

img_4770_italiamo.jpg

lidl_italiamo.JPG

 

4. Cerbona spaghetti, egységár: 1 518 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jóleső, kevésbé erőteljes illat. Rugalmas, masszívabb állag. Enyhén durumos, kellemes íz.

img_4755_cerbona.jpg

cerbona.JPG

 

3. Barilla spaghettoni, egységár: 2 098 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes búzás illat. Rugalmas, kiváló állag. Enyhe, tiszta és jellegzetes tésztaíz.

img_4775_barilla.jpg

barilla.JPG

 

2. Panzani spaghetti, egységár: 1 558 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Finom illat, natúr tésztás, édeskés. Rugalmas, kiváló állag. Ízében natúrabb, de érezhető a durum jelleg.
img_4782_panzani.jpg

panzani.JPG

 

1. SPAR Pasta Italiana spaghetti, egységár: 768 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Jóleső édeskés, durumbúza illat. Állaga kiváló, kellően rugalmas. Kellemes durumbúza zamat, az 5 g só pontosan elég és jól erősíti a tészta jellegzetes ízét.

img_4752_spar_cov_minta.jpgspar_minta.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Spar Pasta Italiana spaghettit a SPAR és INTERSPAR üzleteiben lehet kapni.

A táblázatban szereplő árak a 2022.08.18-i állapotot tükrözik.

spagetti-teszta-teszt1.png 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr1917902557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása