Nagy sajtos stangli teszt: a jóárú sajátmárkás győzött!

2022.máj.05.

A szendvicsek akkor igazán finomak, ha többféle jellegzetes íz és állag megjelenik bennük. A különböző szalámikon, sajtokon, zöldségeken túl ezt úgy fokozhatjuk, ha a szendvics "teste" is extrább, mint egy sima kifli vagy szelet kenyér. Nagyon kevesen vannak, akik ne rajonganának a sült sajt ízéért, így a sajtos stangli biztos befutó lesz szendvicsalapként is. De mivel önmagában is ízes, finom, akár mindenféle plusz szendvicsfeltét nélkül is szívesen elrágcsáljuk. Mi most vaktesztünk során így tettük, 8-féle országosan is kapható termék közül választottuk ki, hogy melyik a legízletesebb.

 cikk_borito.jpg

A stangliról

A stangli tulajdonképpen rudacskát jelent, mely a tészta formájára utal (a német Stange, vagyis rúd szóból ered). Puha, kelt tésztából készült, sós vagy sajtos töltetlen péksütemény.

 

A teszt menete

A vakteszten 13-an vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

Országosan kapható sajtos stanglik/kiflik kerültek tesztelésre, összesen 8 különféle termék.

A vaktesztre az előkészítők szeletelve szervírozták a kóstolók elé a mintákat.

 index_borito.jpg

 

Értékelési szempontok

Illat: jellegzetes és kellően intenzív sült sajt és sült kifli illatot vártunk. Alacsonyabb pontszámot az idegen illatjegyekkel rendelkező vagy kevéssé intenzív illatú termékek kaptak.

Állag: elvárásunk az volt, hogy kifli tésztája legyen szépen kelt, puha, nem rágós. A sajtnál pedig legyen érezhető kissé nyúlós, keményebb állag, ne „vesszen el” a sült sajt a kifli morzsái között.

Íz: három fontos ízjegyet vártunk: a sajtét, a kifliét és a sót. Ezek közül a sajt legyen intenzív, jellegzetes, ahogy a jól (de nem túl)sült kifli tésztájának is érezzük a finom ízét. A sózás mértéke fontos, a minimálisan sózott termék íze jellegtelen, a túlsózott pedig riasztó, tehát legyen harmonikus, a sajt és a tészta ízét erősítő, de nem elnyomó mennyiségű só a kóstolt stangliban.

 

A NAGY SAJTOS STANGLI VAKTESZT EREDMÉNYE

 

8. LIDL nosztalgia sajtos kifli (nagy), darabár 179 Ft. Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhén sajtos illatú. A stangli állaga masszívabb, a tésztában nagy lyukak vannak, a külső réteg keményebb, a tésztája nem levegős, kemény. Ízében közepes intenzitással jön a sajt, kevés só, a kiflinek natúr íze van.   

lidl_sajtos_kifli_nagy_teljes.jpg

lidl_nagy_szeletelt.jpg

 

7. Auchan sajtos stangli, darabár 119 Ft. Pontszám: 6,9/10 pont

Édeskés illatú, mely inkább a kalácsra emlékeztet. A tészta levegős, puha. Az édes ízjegye erős, emellé társul a natúr kifli íz. 

auchan_teljes.jpg

auchan_szeletelt.jpg

 

6. LIDL sajtos snack rúd, darabár 169 Ft. Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhe, de érezhető sajtillathoz párosul a natúr kifli illatjegye. A tésztában nagyobb lyukak láthatók. Az állaga masszív, keményebb, ragadós. Ízében a só jó arányban van, a sajt nagyon enyhén érezhető.

lidl_sajtos_snack.jpg

lidl_snack_szeletelt.jpg

 

5. SPAR FREE gluténmentes sajtos stangli, darabár 399 Ft.g Pontszám: 7,2/10 pont

Intenzív sajt illat érezhető. A tészta levegős, morzsalékos középen, a külső réteg kemény. Ízében a sajt érezhető, a kifli pedig natúr, sótlan.     

 free_glutenmentes_teljes.jpg

free_glutenmentes_szeletelt.jpg

 

4. Tesco sajtos stangli, darabár 169 Ft. Pontszám: 7,3/10 pont

Ömlesztett sajt illat. A tésztája levegős, homogén. Ízében is az ömlesztett sajt savanykássága jelenik meg, jó mennyiségű sóval.     

tesco_teljes.jpg

tesco_szeletelt.jpg

 

2. ALDI sajtos stangli, darabár 199 Ft. Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhén sajtos, inkább kellemes natúr kifli illat.  A tészta homogén, puha, levegős, a sült sajtos rész keményebb. Ízében kellemesen érezhető a sajt, a kifli natúr, enyhén sós.  

aldi_teljes.jpg

aldi_szeletelt.jpg

 

2. PENNY sajtos kifli, darabár 139 Ft. Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe sajtos és natúr kifli illatjegyeket éreztünk. A tészta levegős, puha. A só mennyisége jól beállított, enyhén érezhető a sült sajt zamata, és utóízben az édeskés kiflié.      

penny_teljes.jpg

penny_szeletelt.jpg

 

1. SPAR sajtos stangli, darabár 159 Ft. Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes sajtos és kifli illatjegyeket éreztünk. A tészta aprólyukacsos, a sajtréteg alatt lehetnek nagyobb lyukak a tésztában. Sok sajttal készült, az ízében is jól érezhető a sült sajt finom zamata, de a kifli natúr íze is megjelenik. A sózás mértéke passzol a sajt mennyiségéhez. 

 spar_teljes.jpg

spar_szeletelt_1.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes sajtos stangli a SPAR és INTERSPAR üzletekben kapható.

A táblázatban szereplő árak 2022.05.05-én érvényes fogyasztói árak.

sajtos_stangli_teszt_maerke-1.png 

 

süti beállítások módosítása