Nagy libamájas teszt: az egyik olcsóbb sajátmárkás győzött!

2022.ápr.26.

A libamájas a magyar vásárlók egyik kedvenc, különleges kenőmájasa. Többféle libamáj tartalmú termék között választhatunk, tömlős vagy tégelyes kiszerelésben a különböző áruházak polcairól. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik teljesítene a legjobban a vaktesztünkön, a felállított szempontrendszerünk alapján. 16 országosan kapható libamájast kóstoltunk, íme az eredmény.

img_3070.jpg

A Magyar Élelmiszerkönyv leírása a májas és májpástétom termékekről

Májasok

A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.

Amennyiben a termék májtartalmán belül egyik állatfaj májtartalma sem éri el a 70% (m/m)-ot, a megnevezésben fel kell tüntetni azokat az állatfajokat, melyekből a termék májtartalma származik, mennyiségi csökkenő sorrendben: például sertés, pulyka, liba májból készült termék.


Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény...% májtartalommal”.

A vaktesztben részt vett termékeknél feltűntettük a libamáj tartalmat, a teszt végi táblázatban. Amikor ez elmarad a 25%-tól, akkor ott egyéb szárnyas vagy sertés májat is tartalmaz a termék.

 

Pástétomok

A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „májpástétom” szót viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés,
marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik. Amennyiben a termék májtartalmán belül egyik állatfaj májtartalma sem éri el a 70% (m/m)-ot, a megnevezésben fel kell tüntetni azokat az állatfajokat, melyekből a termék májtartalma származik, mennyiségi csökkenő sorrendben: például sertés, pulyka, liba májból készült termék.

 

 

A teszt menete

A teszten 11-en, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület és laikus fogyasztók vettek részt.

A teszten az országosan kapható libamáj tartalmú májasok és pástétomok vettek részt.

A vakteszten a 16 mintát a tesztelők kenyér nélkül kóstolták meg, a kenhetőséget ezután 1-1 szelet kenyéren próbálták ki és e tapasztalatok alapján is értékelték az állagot.

A kenést vizsgáló tesztre puhább toast kenyeret használtunk, abból kiindulva, hogyha ezt meg lehet kenni vékonyan, akkor a masszívabb kenyereket is könnyen lehet kenni az adott májassal.

2 féle képpen kentünk minden mintát:

1. vékonyan

2. vastagabban.

Így néz ki a tesztgyőztes vékonyan és vastagon kenve, toast kenyéren

img_3081_1.jpg

 

Az értékelési szempontok

Illat: enyhe, de a libamájasra jellemző illatjegyeket kerestünk, amihez társulhatott az egyedi fűszerezés illata. A jellegtelen illatú minták kaptak alacsonyabb pontszámot.

Állag: előszőr kóstolás alapján, majd a "kenés" teszten is pontoztuk az állagot. Nyilván a jól kenhető, de azért nem túl lágy állagú májasok kaptak magasabb pontszámot. Bár nem volt jellemző végül a teszten, de előzetesen úgy döntöttünk, hogy a homogén állag nem élvez előnyt az esetleges fűszer vagy máj darabokat tartalmazó mintákkal szemben.

Íz: a kóstolókkal szemben alapelvárás volt, hogy ismerjék a libamáj jellegzetes ízét. Magasabb pontszámot azok a minták kaptak, ahol a libamáj íze felismerhető volt, továbbá ehhez harmonikusan kapcsolódott a fűszerezés és a sózás mértéke és minősége.

 

A nagy libamájas teszt eredménye

 

16. ORSI libamájas krém, egységára: 3100 Ft/kg Pontszám: 6,4/10 pont  

Enyhe konzerv májas illat. Jól kenhető, homogén állag. Érezhető kóstoláskor, hogy konzerv termék, aminek enyhén csípős, borsos íze van.

img_3062.jpg 

15. Snack Szeged libamájas, hízott májból, magyaros, egységára: 4920 Ft/kg Pontszám: 6,5/10 pont  

Enyhébb illat. Nagyon puha állag. Ízében a paprika, a só, enyhén a májas érezhető.

img_3054.jpg 

14. PENNY Dárdás liba és sertésmájas, egységára: 1990 Ft/kg Pontszám: 6,8/10 pont  

Enyhe illat. Masszívabb, de jól kenhető állag. A fűszerezését többen az ételízesítők standard ízéhez hasonlították, a májas utóízben érezhető.

img_3030.jpg 

13. LIDL Hazánk Kincsei libamájas, egységára: 3990 Ft/kg Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe, de kellemes májas illat. Nagyon puha állag. Savanykás ízt éreztünk először, majd borra emlékeztetőt, a máj íze kevésbé intenzív.

img_3048.jpg 

12. Snack Szeged libamájas fehérborral, egységára: 4920 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Nagyon enyhe illat. Közepesen puha állag, jól kenhető. Ízében érezhető, hogy konzerv, másfelől vannak egyedi majás és egyéb fűszeres ízjegyei.

img_3046.jpg 

11. Snack Szeged Príma libamájas, egységára: 4990 Ft/kg Pontszám: 7,2/10 pont  

Enyhe illat. Puha, lágy állag. Kóstoláskor előszőr a sós ízjegyet, majd némi fűszert éreztek akóstolók, utóízében jött ki inkább a májas.

img_3056.jpg 

10. ORSI libamájpástétom, egységára: 9980 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Alacsonyabb intenzitású májas illat. Kenhető, de masszívabb állag. Elsőre egy enyhébb májas ízjegy érezhető, ami után közepes intenzitású fűszeres utóíz társul.

img_3060.jpg 

6. Auchan libamájas, egységára: 1832 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhe illat. Jól kenhető állag. Jellegzetes májas íz, hagymás és sós utóízzel.

img_3035.jpg 

6. PENNY Dárdás libamájas, egységára: 1992 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhe illat. Jól kenhető állag. Jellegzetes májas íz, hagymás és sós utóízzel.

img_3030.jpg 

6. ALDI libamájas Merian Foods, egységára: 2072 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhe illat. Jól kenhető állag. Jellegzetes májas íz, hagymás és sós utóízzel.

img_3032.jpg 

6. S-Budget libamájas, egységára: 1912 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Kellemes májas, fűszeres illat. Masszívabb, de jól kenhető állag. Ízében először enyhén jön a májas, amit később a zöldfűszeres, zöldséges ízjegyek kísérnek.

img_3037.jpg 

4. ALDI Gourmet libamájpástétom lilahagyma lekvár, egységára: 6980 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Erőteljes hagymaillat. Jól kenhető, puhább állagú pástétom. Ízében a hagyma érződik leginkább, amit a máj íze követ, harmonikus sózással.

img_3064_1.jpg 

4. Hízott libamájpástétom Szegedi Paprika Zrt., egységára: 8380 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhe, de még érezhető májas illat. Nagyon puha, homogén állag. Kellemes májas és fűszeres íz, megfelelő sózással.

img_3058.jpg 

3. Valdor libamájas, egységára: 2792 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont  

Jól érezhető fűszeres illat. Jól kenhető, homogén állag. A májas íz jól érzhető, amihez közepes intenzitású sós-fűszeres utóíz kapcsolódik.

img_3042.jpg 

2. ALDI Gourmet libamájpástétom szarvasgombával, egységára: 6980 Ft/kg Pontszám: 7,9/10 pont  

Enyhe illat, amiben felismerhető a szarvasgomba és a máj jellegzetes illata. Keményebb, de kenhető állag. Ízében a fűszerek, a só, a szarvasgomba és kellemesen a máj érezhető.

img_3067_1.jpg 

1. LIDL Pikok libamájas, egységára: 2792 Ft/kg Pontszám: 8,1/10 pont  

Jellegzetes és intenzív májas és fűszeres illat. Jól kenhető, krémes állagú. A kóstolóknál ez a májas volt a legjellegzetesebb ízű minta, aminek harmonikus a sózása és fűszerezése is.

img_3040.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes termék a LIDL áruházaiban kapható. A 6. helyen holtversenyben végzett termékeket összekóstoltuk és nem tudtunk ízben különbséget tenni, kivéve az S-Budget májas tér el a többitől. Az Aldi, Penny, Auchan termékek nagy valószínűséggel azonos gyártó, azonos beltartalmi értékű termékei.

libamajas_teszt_2_-1.png

süti beállítások módosítása