Nagy nápolyi teszt: egy olcsóbb sajátmárkás győzött!

2022.ápr.12.

Már nagyon rég terveztük a nápolyi tesztet, hiszen mindannyian nagyon szeretjük ezt az ropogós, krémes nassolnivalót. Kíváncsiak voltunk, hogy melyik a legfinomabb nápolyi jellegű termék, így a wafer és a szeletesen csomagolt termékeket is beválogattuk. Íme az eredmény!

img_2874_1.jpg

A nápolyi

Maga a nápolyi nem olasz, hanem osztrák eredetű. Az édességfélét elsőként a ma is ismert vállalat, az 1890-ben alapított Manner dobta piacra.

A különböző ostyákat, tartós édességeket, csokoládés termékeket és egyéb finomságokat gyártó Manner 1898-ban kezdte el árusítani az azóta világhírűvé vált nápolyit. Az ötrétegű édességet 49-szer 17-szer 17-es szeletekben lehetett kapni, az egyes ostyák közé pedig mogyorókrémet kentek. A terméket a vállalat alapítója, Josef Manner alkotta meg.

A "nápolyi" alapanyag eredetileg a mogyoró volt. Innét a név.

A magyar piacon sok külföldi és magyar gyártó termékei találhatóak meg, elég eltérő minőségi színvonalon.

A gyártók a tesztünk tapasztalatai alapján a termék méretekkel kísérleteznek, waferben is van 3 mm vastag szelet, illetve 12 mm-es. Nincs tehát egységes konszenzus vagy standard, hogy mi "jó" vastagság.

 

A teszt menete

A vakteszten 14-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A tesztre beválogattunk zacskós, dobozos, szeletben kiszerelt termékeket is. A minták vastagsága is jelentősen eltért 3 mm- 12 mm között volt a legtöbb nápolyi.

Így a vaktesztre beszereztük az országosan kapható

- kakaós,

- kakaós-mogyorós ízű,

nevében

- neapolitaner,

- nápolyi,

- wafer,

- töltött ostya szeletek

termékeket.

Korábbi, nem publikált vaktesztünk alapján kiszűrtük az olcsóbb, de alacsonyabb fogyasztási élményt adó nápolyikat, így azok most nem kerültek a kóstolók elé.

 

Az értékelés szempontjai

Illat: száraz termék, így nem vártunk erőteljes illatot. Inkább plusz pontokat adtunk azoknak a mintáknak, melyeknél erőteljesebben jelent meg az ostya vagy kakaós illat.

Állag: nagyon fontos a fogyasztási élmény szempontjából. Az ostya legyen ropogós, de ne rágós. Rágás után ne álljon össze, illetve ne tapadjon a szánk különböző részeire. Nem szeretjük az olyan tölteléket, amin csúszkálnak az ostyalapok, már, amikor megfogjuk őket.

Íz: alapjában véve ez egy édes termék, amitől még a kakaós-mogyorós ízt várjuk. Mi viszont magasabb pontszámot adtunk azoknak a mintáknak, amelyeknél a sült ostya jellegzetes íze felismerhető volt. A túl édes ízű minták alacsonyabb pontszámot kaptak, mert az erős édes íz összemossa az ízjegyeket.

 

A nagy nápolyi teszt eredménye

 

18. Tesco ostya csokoládés töltelékkel, egységára: 1872 Ft/kg Pontszám: 6,4/10 pont  

Enyhe ostya illat. 1 szeletben kapható, oldala krémmel bevont. Az ostya túlzottan levegős, puha. A krém íze nem definiálható, leginkább édeskés, viszont talán épp emiatt érezhető az ostya jellegzetes íze.

img_2869_1.jpg

tesco_szelet.jpg 

17. URBÁN classics, egységára: 1994 Ft/kg Pontszám: 6,5/10 pont  

Apró nápolyi. Nem definiálható, édeskés illat. Ropogós, puha állag. Ízében sem az ostya, sem a kakaó nem jön ki, inkább aromák jellegzetesek.

img_2832.jpg

urban.jpg 

16. Tesco wafer kakaós töltelékkel, egységára: 1972 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Wafer méretű ostyaszeletek. Egyedül az ostya illata érezhető. Ropogós, krémes, de talán túl laza állag. A sült ostya jellegzetes ízét éreztük leginkább, a töltelék nem adott hozzá a fogyasztási élményhez.

img_2856.jpg

tesco_wafer.jpg 

12. PENNY töltött ostya, egységára: 611 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Wafer jellegű méret. Mogyorós illat. Ropogós állag, krémes töltelék. Mogyoró-aromás íz, édeskés, az ostya jellegzetes íze is érezhető.

img_2838.jpg

penny_27.jpg 

12. Benei "Az én nápolyim" wafer, egységára: 1876 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Wafer jellegű. Kellemes ostya illat. Vastagabb krémmel, masszívabb ostyaréteggel. Ízében a sült ostya intenzíven, míg a kakaó kevésbé érezhető.

img_2842.jpg

benei_wafer.jpg 

12. Andante wafer choco, egységára: 2762 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Vékony szeletes wafer. Enyhe tejcsokis illat. Ropogós, majd rágás után szájpadlásra tapadós állags. Több kóstoló is a kakaós tejbegrízhez hasonlította, valóban tejes-kakaós ízű leginkább.

img_2846.jpg

andante.jpg 

12. Manner Kruspino, egységára: 5718 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Vékony wafer jellegű kinézet. Enyhe édeskés, kakaós illat. Ropogós, de kissé kemény állagú. Kellően kakaós, az édesség mértéke megfelelő, az ostya íze nem érződik, utóízében tiszta édes ízjegyet tapasztaltunk.

img_2858_1.jpg

manner_krusp.jpg 

11. Benei Prémium, egységára: 1995 Ft/kg Pontszám: 7,2/10 pont  

Apró nápolyi falatkák. Enyhe illat. Ropogós, puha állag. Ízében leginkább az ostya érezhető, a töltelék alig.

img_2828.jpg

benei_premium.jpg 

10. Loacker Sandwich hazelnut, egységára: 5560 Ft/kg Pontszám: 7,2/10 pont  

Apró, és nagyon vékony wafer jellegű falatok. Az illata alig érezhető. Állaga puha, ropogós. Kóstoláskor a mogyoró kellemes és a tejcsoki nagyon enyhe ízét éreztük. Rágás után az ostya tapadós állagúvá válik.

img_2868.jpg

loacker.jpg 

9. Benei piros zacskós 200 g, egységára: 2145 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Apró nápolyi falatok. Enyhe intenzitású illat. Finom ostyából és közepesen intenzív ízű kakaós krémből áll.

img_2827.jpg

benei_200.jpg 

8. LIDL Sondey Wafer csokoládés töltelékkel, egységára: 1498 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Vékony wafer szeletek. Alacsonyabb intenzitású, de kellemes ostya illat. Ropogós, krémes, jó állagú. Kóstoláskor először az ostya ízét, utána a kakaós krém alacsonyabb intenzitású ízjegyeit éreztük.

img_2837.jpg

lidl_sondey.jpg 

6. Manner Brownie, egységára: 5320 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Apró méretű nápolyi. Enyhe édeskés illat. Az állaga kiváló, ropogós és krémes. Ízében a kakaó erősebb és az édes íz, egyeseknél már túlzottan is édesnek hatott. Az ostya íze nem érezhető.

img_2851.jpg

manner_kakaos.jpg 

6. ALDI Finest Bakery nápolyi falatkák csokoládékrémmel, egységára: 1398 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Apró nápolyi. Kellemes kakaós illat. Ropogós, puha állag. Az ostya és a kakaós ízek is jól és intenzíven érezhetőek, bár kissé édes volt egyes kóstolóknak.

img_2823.jpg

aldi_500_1.jpg 

5. Moments csokoládés kakaós, egységára: 2867 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont  

Szeletben kapható, oldala tejcsokival bevonva. Jól érezhető kakaós illat. Ropogós ostya, puha állagú krémmel. Leginkább csokis, de enyhén érezhető az ostya íze is.

img_2871.jpg

moments.jpg 

3. Manner Original neapolitaner, egységára: 5320 Ft/kg Pontszám: 7,9/10 pont  

Apró nápolyi. Édeskés, mogyorós illat. Az állaga kiváló, omlós, ropogós. Ízében a mogyoró érezhető leginkább és az erős édes íz.

img_2853.jpg

manner_sima.jpg 

3. Hanuta, egységára: 6114 Ft/kg Pontszám: 7,9/10 pont 

Édes, mogyorós illat. 2 réteg ostya közé töltöttvastagabb krémréteg. Ropogós az ostya, a krém vastag (3-4 mm), mogyoródarabokkal. Ízében a mogyorót és a kakaót éreztük legerősebben. Az ostya íze enyhébben volt jelen, megosztotta a pontozókat, mert többeknek már túl édes volt.

img_2862_1.jpg

hanuta.jpg 

2. Roshen Wafer Choco, egységára: 2903 Ft/kg Pontszám: 8/10 pont  

Nápolyi szeletek. Erősen tejcsokis illat. Ropogós, krémes, kiváló állag. Először a tejcsokoládés ízjegy, utána az édes és végül enyhén az ostya jellegzetes zamata jelenik meg.

img_2848.jpg

roshen.jpg 

1. ALDI Finest Bakery neapolitaner, egységára: 2304 Ft/kg Pontszám: 8,3/10 pont  

Apró nápolyi. Az illatában enyhe mogyoró, kakaó és a sült ostya is érezhető. Az állaga ropogós, kellemesen puha, krémes, kiváló. A kakaós-mogyorós krém íze intenzív és finom, nem túl édes és ízlelhető a sült ostya jellegzetes zamata is. Kiemelkedő fogyasztási élményt ad.

img_2866.jpg

aldi_nea.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes nápolyi az ALDI üzleteiben kapható.

napolyi_teszt_version_1_-1.png 

süti beállítások módosítása