Nagy popcorn teszt: izgalmas kóstoló, ahol a legolcsóbb termék nyert!

2021.dec.28.

Lehetséges, hogy már 5.000 éve létezik, de Európába csak a 16. században jutott el Közép-Amerikából a pattogatott kukorica. Mára a moziélmény részévé vált, de az otthoni filmnézés elengedhetetlen kelléke is. Emellett a szilveszteri bulik legfinomabb sós nasija is lehet. A vajas ízűt gondoljuk a non plus ultrának a pattogatott kukorica ízesítésben, ezért vakteszteltük most az országos választékot!

img_2050_1.jpg

Története

A popcorn kultusza mélyen gyökerezik az aztékok históriájában. Egy 16. századi feljegyzés szerint fiatal azték leányok a kukoricatánc során pattogatott kukoricából készült füzért viseltek a fejükön.

Egy francia gyarmatosító, aki a 16. században érkezett Észak-Amerikába, jegyezte fel a Nagy-tavak mentén élő irokéz indiánokról, hogy kukoricaszemeket helyeztek el forró homokkal teli edényekben. Természetesen azzal a nem titkolt céllal, hogy kipattogtassák őket.

Első magyarországi említése: „A XIX. században még elterjedt volt a negyvenölés, azaz a böjtölő a nagyböjt negyven napján csak egyszer vett magához táplálékot. Nagypéntek volt a legszigorúbb. E napon a protestánsok is böjtöltek, nemegyszer keményebben, mint a katolikusok. A nap folyamán pattogatott kukoricát, lepénykenyeret ettek. ”
(Forrás: Dyekiss Virág: Magyar böjtölési szokások)

A popcorn tömegfogyasztásának kezdetét Charles Cretorsnak köszönhetjük, aki 1893-ban megalkotta az első, gőzgép alapú, kukoricapattogtatót.

A nagy gazdasági világválság idején az amerikaiak olcsó szórakozási lehetőséget kerestek, a legkedvezőbb árérték-arányú pedig a mozizás volt, amelynek verhetetlen velejárójává az 1930-as években vált a popcornevés.

A kukorica magja három részből áll: perikarpa, csíra és endoszperma (magbelső). Lehet rizs alakú (hegyes végű) és gyöngy alakú (tompa végű). A kipattant szem lehet lepkeformájú (butterfly) és gomba alakú (mushroom). A szem akkor pattan, ha a melegítés hatására a mag belül 177 °C hőmérsékletre hevül. Optimális nedvességtartalma: 12-14%

(forrás: Múlt-Kor.hu; Wikipédia)

 

A teszt menete

A kóstoláshoz beszereztük, az összes vajas pattogatott kukoricát, mindet, ami kapható volt az országos üzletláncokban. A vaktesztet mi, a Magyar Ár-Érték arány Kutató Egyesület végeztük el, 12-en.

A "kipattogtatást" ugyanabban a 900 W mikrohullámú sütőben végeztük. A kipattogtatási idő átlagosan 2 perc 45 másodperc volt, de ha még pattogott, akkor hagytuk tovább 10-15 másodpercig a mikroban.

Az előkészítők feladata volt, hogy olyan popcorn kerüljön a kóstolók elé, amely nem égett meg (nem lehetett fekete a közepe), továbbá a lehető legmagasabb kipattogási arányt érjék el.

A tesztelők frissen értékelték az illatot, majd 2 perc elteltével kóstolták a mintákat. 

 

Értékelési szempontok

Illat: mivel vajas popcornt kóstoltunk, ezért vártuk a vajas illatjegyeket is, a finom natúr pattogatott kukorica illaton felül. Fontos volt még, hogy intenzív illatot érezzünk.

Állag: a kipattogási arányt 3 zacskó átlagában számoltuk és tized gramm pontosságú mérlegen mértük. Kóstoláskor a ropogós, de nem túl kemény popcornt értékeltük magasabbra. Míg a kemény, rágós minták alacsonyabb pontszámot kaptak.

Íz: finom vajas zamatot, kellő, de nem túlzott mennyiségű sót és finom pattogatott kukorica ízt vártunk. A fő hiba általában a vajas íz hiánya volt.

 

A nagy vajas popcorn teszt eredménye

 

9. TESCO vajas ízű popcorn, egységára: 990 Ft/kg Pontszám: 6,5/10 pont  

Minimálisan érezhető vajas illat. Rágós állag, leginkább a kukorica héja kemény. Alig vajas ízű, megfelelően sós. 95% kipattogási arány.

img_2029_3.jpg

tesco_27.jpg 

8. REÁL vajas ízű popcorn, egységára: 1390 Ft/kg Pontszám: 6,7/10 pont  

Épphogy érezhető natúr popcorn illat. Ropogós állagú, de vannak benne rágósabb szemek is. Nagyon enyhe íz: se nem sós, se nem vajas. 94% kipattogási arány.

img_2025.jpg

real_4.jpg 

7. SPAR vajas ízű popcorn, egységára: 863 Ft/kg Pontszám: 6,8/10 pont  

Natúr pattogatott kukorica illat. Ropogós, de érezhető a rosszabb kipattogás miatt néhány keményebb szem. Enyhe, sós ízű, alig vajas. 87% kipattogási arány.

img_2044.jpg

spar_27.jpg 

6. COOP vajas ízű popcorn, egységára: 1390 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhe illat. Ropogós állag. Ízében kellően sós, közepesen vajas. 92% kipattogási arány.

img_2034.jpg

coop_10.jpg 

5. LIDL Snack Day vajas ízű popcorn, egységára: 863 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Kellemes pattogatott kukorica illat. Ropogós állag. Enyhén vajas ízű, inkább sós. 88% kipattogási arány.

img_2048.jpg

lidl_25.jpg 

4. Mogyi vajas ízű popcorn, egységára: 1990 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhe pattogatott kukorica illat. Ropogós állag. Kellemesen sós, enyhén vajas popcorn. 94% kipattogási arány.

img_2035.jpg

mogyi_1.jpg 

2. PENNY Salty vajas ízű popcorn, egységára: 990 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont  

Kellemes vajas illat. Ropogós, jó állag. Megfelelően sós és vajas. 92% kipattogási arány.

img_2030.jpg

penny_25.jpg 

2. Auchan vajas ízű popcorn, egységára: 863 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont  

Elvárt pattogatott kukorica illat. Ropogós, nem rágós. Kellően sós, és vajas, finom popcorn. 89% kipattogási arány.

img_2041_1.jpg

auchan_20.jpg 

1. ALDI Snack Fun vajas ízű popcorn, egységára: 863 Ft/kg Pontszám: 8,3/10 pont  

Finom pattogatott kukorica illat, érezni egy kis vajas illatot is. Ropogós, szépen kipattogott. Kellemesen sós, vajas, finom. 93% kipattogási arány.

img_2039.jpg

aldi_28.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes popcorn az ALDI-ban kapható.

 popcorn-1.png

süti beállítások módosítása