Nagy tej teszt

2021.nov.11.

A tej az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk. Felhasználása széleskörű: isszuk magában, kakaót készítünk belőle, tejszín helyett a kávéba is beletesszük, pudingot fűzünk vele, ráöntjük a reggeli müzlinkre és még sorolhatnánk. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik tej most a legízesebb az országosan kapható termékek közül, ezért kóstoltuk végig a 17 különböző márkájú 2,% zsírtartalmú tejeket. Mutatjuk a tesztgyőztest.

img_0062.jpg

A tej a Magyar Élelmiszerkönyvben

A pasztőrözött tej olyan fogyasztói tejféleség, amelyet a gyártás során 71,7 °C hőmérsékleten 15 másodpercig vagy ezzel egyenértékű más hőmérséklet–idő kombináció szerint hőkezeltek, majd a legrövidebb időn belül legalább 6 °C-ra hűtöttek, és foszfatázpróbával negatív, de ugyanakkor peroxidázpróbával pozitív reakciót mutat.

Az ESL (Extend Shelf Life) technológia gyakorlatilag a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között van. Olyan hőkezelés, amelynek során a tejet legalább 0,1 másodpercig maximum 135 °C közötti hőmérsékletre melegítik, majd gyorsan lehűtik. Ennek következtében a tej élvezeti értéke nem csökken, azonban az eltarthatósága 21-28 napra nő.

 

A teszt menete

A tesztre beszereztük az országosan kapható ESL 2,8% zsírtartalmú tejeket, TetraPack vagy Pet palackos csomagolásban.

Figyeltünk arra, hogy legalább 14 nap legyen még a lejáratból, ezért a beszerző körút hosszabbra sikerült a szokásosnál, amire minden márkából megtaláltuk a megfelelő szavatossági idővel rendelkezőt.

A tesztet, ahogy mindig, a magyar Ár-érték Arány Kutató Egyesület szervezte, 11 résztvevővel.

A tejet a hűtőből kivéve kiporcióztuk fehér poharakba a kóstolók elé, akik már csak a kiporciózott és számozott mintákkal találkoztak. 

Mivel ennek a terméknek nagyon alacsony az illat intenzitása, ezért semleges "illatú" friss levegőjű helyiségben csináltuk a tesztet.

Holtverseny és azonos gyártó esetén a teszt után összekóstolásokat végeztünk.

 

Az értékelési szempontok

Illat: nem vártunk intenzív aromákat, de a jellegzetes édeskés-tejes illatot elvártuk. Amennyiben nagyon semleges volt az illat, akkor alacsonyabb pontszámot adtunk. Abban az esetben, ha savanyú illatot éreztünk volna, szintén alacsonyabb pontszámot adtunk volna, de végül ilyen minta nem volt a teszten.

Állag: a tej állagának az értékelése összekapcsolódik az ízzel, ugyanis az a termék kaphatott magasabb pontszámot, aminek az íze kitartó, nem vizes, üres. Az állagnál ezen felül a tartalmasságot, intenzitást, "sűrűséget" értékeltük.

Íz: ennél a tejtípusnál fontos megemlíteni, hogy nincs erős íze. Így viszont sokkal feltűnőbbek (legalábbis a kóstolócsapat tagjainak), az apró különbségek és az édes íz intenzitása. Egyetlen rossz ízű tej sem volt a teszten, így az íz a természetes tej íznek az intenzitását és érzékelhetőségének hosszúságát tükrözi.

 

A nagy 2,8% tej vaktesztünk eredménye

Fontos megemlíteni, hogy nagyon sok termék végzett holtversenyben, ami annak köszönhető, hogy véleményünk szerint 7 magyar gyártó közel azonos termékeit kóstoltuk 17 féle csomagolásban. A gyártókat a cikk végi táblázatban tűntettük fel.

 

14. Szeretem Tej, egységára: 295 Ft/L. Pontszám: 6,9/10 pont  

Natúr illat. Enyhe intenzitású édeskés, tejes íz.

img_0097_1.jpg 

14. Parmalat, egységára: 319 Ft/L. Pontszám: 6,9/10 pont  

Natúr illat. Enyhe intenzitású édeskés, tejes íz.

img_0111.jpg 

14. TESCO, egységára: 219 Ft/L. Pontszám: 6,9/10 pont  

Natúr illat. Enyhe intenzitású édeskés, tejes íz.

img_0104.jpg 

14. Kuntej, egységára: 289 Ft/L. Pontszám: 6,9/10 pont  

Natúr illat. Enyhe intenzitású édeskés, tejes íz.

img_0122.jpg 

13. Abaúj, egységára: 299 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

Natúr, enyhe illat. Jól érezhető tejíz, az utóíz már nem volt kitartó.

img_0112.jpg 

7. TOLLE, egységára: 299 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe tejszínes illat. Kellemes állagú, édeskés, közepes ízintenzitással.

img_0148.jpg 

7. REÁL Falusi, egységára: 259 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe tejszínes illat. Kellemes állagú, édeskés, közepes ízintenzitással.

img_0142.jpg

 

7. ALDI Milfina, egységára: 219 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe tejszínes illat. Kellemes állagú, édeskés, közepes ízintenzitással.

img_0124.jpg

 

7. Auchan Nívó, egységára: 219 Ft/LPontszám: 7,5/10 pont

Élénkebb tej illat. Jó állag, nem vizes az utóíz. Közepes intenzitású, kellemesen édeskés tej.

img_0763.jpg

7. LIDL Pilos TetraPack, egységára: 219 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont  

Élénkebb tej illat. Jó állag, nem vizes az utóíz. Közepes intenzitású, kellemesen édeskés tej.

img_0119.jpg 

7. PENNY Sissy, egységára: 219 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont  

Élénkebb tej illat. Jó állag, nem vizes az utóíz. Közepes intenzitású, kellemesen édeskés tej.

img_0117.jpg 

 

6. Magyar és Finom FINO, egységára: 319 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhébb illatú tej, az állaga tartalmas, nem vizes. Kellemes, közepesen intenzív tejízzel.

img_0153.jpg 

3. MIZO Pet, egységára: 313 Ft/L. Pontszám: 7,8/10 pont  

Édeskés tejillat. Az állaga megfelelő, tartalmas, nem vizes. Az elvárt tejízt éreztük, édeskés utóízzel.

img_0133.jpg 

3. MIZO TetraPack, egységára: 319 Ft/L. Pontszám: 7,8/10 pont  

Édeskés tejillat. Az állaga megfelelő, tartalmas, nem vizes. Az elvárt tejízt éreztük, édeskés utóízzel.

img_0138.jpg 

3. Lidl Pilos Pet, egységára: 249 Ft/L. Pontszám: 7,8/10 pont  

Édeskés tejillat. Az állaga megfelelő, tartalmas, nem vizes. Az elvárt tejízt éreztük, édeskés utóízzel.

img_0107_1.jpg 

2. Magyar Tej, egységára: 319 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Kellemes, enyhébb, de házias tej illat. Jó állagú, sűrűbbnek hat. Hosszabban érezhető, kellemes tejíz, édeskés, tejszínes utóízzel.

img_0151.jpg 

1. S-Budget, egységára: 209 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Kellemes, enyhébb, de házias tej illat. Jó állagú, sűrűbbnek hat. Hosszabban érezhető, kellemes tejíz, édeskés, tejszínes utóízzel. Kiváló ára miatt nem csak minőségi, hanem ár-érték arány győztes is.

img_0092_1.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes tej a SPAR, INTERSPAR áruházakban kapható.

tej_teszt-1_4.png

 

2021 legfinomabb élelmiszerei egy magazinban

>> KATT IDE, olvasási idő 2-5 perc

map_te2021_-1561x2048.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr2316736968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2021.11.14. 11:44:48

@Agárdi Péter: A tej íze (és színárnyalata is) igen nagy mértékben attól függ, hogy a tejelő tehén mit eszik. Ha tápot (a magyar tehenek 98%-ánál ezt gyanítom), akkor ott nincs sok laca-faca. Feltételezem, hogy a svájci tehenek jó része LEGEL IS. Azért írom hogy IS, mert a _tisztán_ legeltetett tehenet ma, a nagyüzemi álattartás mellett elég nehéz elképzelni. És ha legel, a tej íze és színárnyalata attól is függ, hogy milyen füvet vagy egyéb növényt legel a legelőn. Minőségi sajtgyártásnál ezeknek a más- és másféle füveket legelő teheneknek a tejét külön gyűjtik, egyéb esetben összeöntik. Én nem hiszem, hogy a magyar tejek minősége a tejipari technológia elmaradottsága vagy a "vizezés" következtében lenne gyengébb, inkább a takarmányozás miatt.
Másrészt: én a hatvanas évek elején heti 3x elmentem Balassagyarmatról Dejtár határába az esti fejésből nyert tejért. A sajtárból egyenesen a 3l-es kannámba töltötték a kézi fejésű, még tőgymeleg, erősen habos tejet. (A 17 éves fejőlányba meg szerelmes voltam...) Nos, annak a zsírtartalma lehetett vagy 10-15%-os, mert ha nem vigyáztam, és a kannát túl sokat lóbálva értem haza, addigra a lóbálás félig kiköpülte a tejet, amelynek a tetején már vajdarabok úsztak. Egyébként szerintem, manapság a 1.5 és 2.8%-os tejekhez szokott lakosság túlyomó többsége nem is tudná meginni azt rendkívül nagy zsírtartalmú frissen fejt falusi tejet... Egyszerűen nem ízlene nekik, hiszen kisbaba koruk óta máshoz szoktak. (Én már nemegyszer hallottam olyat, hogy a "nagymama baromfiudvarán" kapirgáló, egész nap rohangáló _kisportolt_ tyúkok húsa nem ízlett a tápokkal felfújt, igen gyorsnövésű hibrid TESCO-csirkék laza húsához szokott embereknek, mert "nagyon rágősak, ne lehet megenni!") Ez már a világvége...

jegeskaveee. 2021.11.14. 12:08:01

@Agárdi Péter: Itthon, üzletben kapható tejekről volt szó. Hogy jön ide a Svájcban kapható tej?

jegeskaveee. 2021.11.14. 12:11:18

@Mester.Tamás: Ugyanazt tudom mondani, amit a másik hozzászólónak. Nem svájci, és ausztriai üzletekben kapható tejet hasonlítottak össze, hanem Magyarországon vásároltakat.

Péter108 2021.11.14. 12:41:18

@Vén motoros: Olyannyira így van, hogy Franciaorszában létezik "tavaszi sajt" és "őszi sajt". Gondolom svájcban is így van. Azt még hozzátenném, hogy az Alföldi garantáltam magyar tejtermelőktől vásárol, a többi tejüzem onnan ahonnan olcsóbb.

motoroskonyhaja 2021.11.15. 00:03:36

Itthon én vagy bio kecsketejet, vagy házi tehéntejet veszek. Ha semmi ilyesmi nincs éppen "kéznél", csak akkor fanyalodok 3,6%-os zsírtartalmű boltira - az alatti zsírtartalmúra semmiképpen sem - de arra is csak nyögvenyelősen, és azt általában ételek készítéséhez használom fel. Itthon normális minőségű iható tejjel én még nem találkoztam...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2021.11.15. 01:32:08

@jegeskaveee.: A nagyobb baj az, hogy 2.8%-os, ESL tejekkel. A TESCO kínálatából emlékeztem TESCO Finest tejre is 2.8-asra, ami szerintem kimaradt. A 2.8-as tej valószínűleg kevésbé lesz ízletes, mint mondjuk a Garabonciás legalább 3.6-os teljes teje.

Van a "recept szerint kell valamilyen, de nem kell túl jó" helyzetben egy elfogadható ár/érték arányú 2.8-as is felmerülhet, de ha a legízletesebbet szeretnénk inni, akkor felmerülnek a kisüzemi, sokszor "házi" tejként is kínált teljes tejek közül kell választani. Csak ebben az utóbbi mezőnyben ugye az sem mindegy milyen tehén adta a tejet, az mit evett... és az eltérő ízű tejek kapcsán sokszor ízlések és pofonok...

Örömhernyó 2021.11.15. 01:55:33

@motoroskonyhaja: Ügyes vagy, leülhetsz.

A poszt a magyarországi, országos kereskedelmi forgalomban kapható tejekről szól. Hogy te honnan szerzel kecsketejet vagy macskatejet, az senkit sem érdekel.

Szintén nem értem az új-zélandi tejeket linkelgető kommenteket. 10000+ kilométerre van Magyarországtól egy olyan országban, aminek a gyümölcstermesztés és a tejipar a húzóágazata. Mellesleg az új-zélandi gasztronómia ezzel együtt is kimerül a truck food-ban.

Én is linkelhetném, hogy itt Ázsiában a tej általában 800 forint (vagy több) literenként és tejporból készül. Ha friss, azt külön zárjegy igazolja, mondjuk a zsírtartalommal általában nem mennek 3,5% alá.
Igazibb tej amerikai importból van. Persze az is ipari.
Szintén linkelhetném, hogy itt meg a tengeri herkentyűk és halak frissek és mennyivel jobbak, mint a magyarországi választék.
Pont annyira kapcsolódna a témához, mint az új-zélandi tej. Vagy a házi kecsketej.

FlashFWD 2021.11.15. 08:18:33

Olyan nincs, hogy TetraPack.

Wattafakk88 2021.11.15. 08:36:18

Magyarul mind szar. Pont, mint az egész blog. Broááá

0dzsud0 2021.11.15. 09:26:18

Én sem értettem egyet sok kommenttel, de törölni miért volt feltétlenül szükséges őket?

ikke i drift 2021.11.15. 09:32:59

Szívesen olvasnék tesztet 3,6-os tejekről is, ma már egészen bő választék van ebből is, és nem lehet egy lapon említeni a most tesztelt kategóriával.

motoroskonyhaja 2021.11.15. 10:51:07

@Örömhernyó: Értem én, akkor pontosítok. A bio kecsketej az ALDI-ban kapható, ami szerintem fedi az "országos kereskedelmi forgalomban kapható tejekről" idézetedet. A házi tehéntej persze nem (vagy majdnem, hiszen itt a környékünkön több szupermarketben is van házi tej automata (Tescókban). A kommentemmel azt szerettem volna érzékeltetni, hogy én ilyen trutyákat nem fogyasztok, ha mégis dobozos izére fanyalodok valamiért, akkor az 3,6%-os.
Akik pedig külföldi példát hoztak szerintem ők is ezt szerették volna leírni , plusz azt, hogy aki egyszer is kóstolt normális tejet, az nem vesz ilyeneket itthon.

0dzsud0 2021.11.15. 13:29:23

@ikke i drift: Én is így látom. A másfeles tejnek például szerintem a létezése is felesleges.

jegeskaveee. 2021.11.16. 09:57:08

@motoroskonyhaja: Kóstoltam normális tejet, pár hónappal ezelőtt igazi kecsketejet is, életemben először (nem vagyok fiatal, és világ életemben a fővárosban éltem).
Tehéntejet először gyerekkoromban a '60-as években akkor ittam, amikor Lajos-forrásnál a turistaházban szálltunk meg a szüleimmel. A közelben lakó erdész tartott teheneket, a szüleim tőle vették. Nagyon-nagyon ízlett. Sőt, még emlékszem, hogy lehetett egészen 1984-ig a gyerekek 6 éves koráig kapni 3,6 %-os jegyes-tejet.

Tehát tudom, hogy milyen az igazi tej, de mit tudok tenni akkor, ha nem jutok hozzá? Kénytelen vagyok megvenni a bolti tejet, ha nem jutok máshoz. Az viszont igaz, hogy 2,8-asnál alább nem vagyok hajlandó menni, ha tejet veszek.
süti beállítások módosítása