Nagy savanyú káposzta teszt

2021.nov.02.

Mindenki ismeri a történetet, ami a bátor hajósokról szól, akik a hosszú felfedezőutakra savanyú káposztát vittek magukkal, hogy megelőzzék a skorbut (C-vitamin okozta hiánybetegség) kialakulását. Ma pedig a legfinomabb káposztás ételek összetevője a székely káposztától a húsgombócos káposztáig. Persze sokan esszük savanyúként, csakis kézzel, olyan pózban, ahogy a mesefilmekben az óriások kapják be áldozatukat. Így nagy kedvvel kóstoltuk végig a 13 mintát a vakteszten. Mutatjuk az eredményt!

img_0197.jpg

Hogy készül?

A fejes káposztát torzsa fúrják, majd csíkokra szeletelik, sózva, fűszerezve nagy műanyag tartályokba, élelmiszeripari kritériumoknak megfelelően kialakított vasbeton medencékbe rakják. Házilag tradicionálisan fa- és cserépedényekbe készítik. Töltött káposztához egész fejeket is savanyítanak. Gyakori ízesítője köménymag, egész fekete bors, babérlevél. Az ínyenceknek ki lehet még egészíteni mustármaggal, apró erős paprikával, tormával, káposzta aromával, karikázott birsalmával- és vöröshagymával. Levegő kiszorításával (tömörítés) a rászorított fedél alatt tejsavas erjedésnek indul.

Mikor az erjedés megindult, a káposzta levet ereszt, felhabzik, a tetejére gyűlő habot víz hozzáadásával eltávolítják. Gyors savanyítása (régen): a fejeket felaprították, kisebb edénybe téve vízzel felöntötték, az erjedést kovásszal, vagy kenyérdarabbal indították. Az erjedés befejeztével ételek alapanyagául szolgál, de azonnali nyersen fogyasztásra is alkalmas.

A savanyú káposzta és annak leve tele van C-vitaminnal és ezen kívül sok más vitaminnal, és a bélrendszerre is jótékony hatással van. Egyszóval egy multivitamin, amit már nagyanyáink is használtak.

 

A teszt menete

A vaktesztre az összes országosan kapható savanyú vagy savanyított káposztát beszereztük, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO áruházakban kaphatóak. Terítékre kerültek a fehérboros változatok is.

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 12-en.

A pontosabb összehasonlítás érdekében a konzerv káposztákat is behűtöttük, hogy kiküszöböljük a hőmérséklet különbség okozta íz eltéréseket.

img_0252.jpg

Értékelés szempontjai

Illat: aki kóstolt házi és kistermelői savanyú káposztát, az könnyen felismeri annak jellegzetes, össze nem téveszthető illatát. Mivel a kóstolók között többünknek is készítenek a nagyszülei házi savanyú káposztát, így ehhez tudtuk hasonlítani a tesztminták illatát (és persze ízét is). A jellegtelen és csak erjedt aromát árasztó savanyúkáposztákat lepontoztuk.

Állag: nem lehet rágós, de nem lehet túl puha sem. A jó házi káposzta állaga ropogós, nem rágós, nem nyikorgós fogyasztás közben.

Íz: ízesítésként használt fűszerek: babérlevél, bors, só, köménymag, de akár hagyma vagy alma is kerülhet bele. A fehérboros káposzta is nagyon finom, ha jól van elkészítve. Azoknak a savanyú káposztáknak adtunk magasabb pontszámot, amelyek a jellegzetes savanyú káposzta ízt adták és plusz pont járt a házias jellegű fűszerezésért.

 

A nagy savanyú káposzta teszt eredménye

 

13. ALDI Nature's Gold, egységára: 586 Ft/kg Pontszám: 6,5/10 pont  

Erjedt illat, kevésbé káposztás. Puha, de rágáskor kissé nyekergős. Az íze egyszerű, kevésbé savanyú és kevésbé káposztás, fűszermentes.

img_0248.jpg

aldi_25.jpg 

12. Vecsési fehér boros, egységára: 1038 Ft/kg Pontszám: 6,8/10 pont  

Közepes intenzitású savanyú káposzta illat, a bort nem lehet érezni. Az állag rágós kissé, puha és nem roppanós. Fő íze a savanyú, enyhébben érezhető káposzta ízzel. Fűszermentes, natúr.

img_0227.jpg

vecsesi_feherboros.jpg 

11. Premiko, egységára: 713 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Natúr káposzta illat. Kissé rágós állag. Az íze egyszerű alacsony intenzitású káposzta. Nincs fűszer, a bor zamata alig érezhető.

 img_0225.jpg

premiko.jpg

9. Hengstenberg fehér boros, egységára: 778 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Erjedt savanykás illat. Puha és nem rágós állag. Az íze kevésbé savanyú, boros, káposztás, fűszermentes.

img_0221.jpg

heng.jpg 

9. Kühne, egységára: 1469 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Erjedt, boros illat. Puha, nem rágós állag. Kellően savanyú, enyhén boros, fűszer nem érezhető, a bor és a savanyú íz után kevésbé intenzív, káposztás utóíz marad.

img_0210.jpg

kuhne.jpg 

8. Happy Fruct, egységára: 778 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont  

Alacsony intenzitású erjedt illat. Puhább, rugalmas állag. Nem túl savanyú, de éreztük a jellegzetes savanyított káposzta ízt. Fűszereket nem tapasztaltunk.

img_0213.jpg

happy.jpg 

5. Del Pierre fehér boros, egységára: 778 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Érezhető az illatában, hogy boros káposzta. Puhább, nem rágós állagú. Fűszermentes, a bor viszont kellemes zamatot ad neki, kellően intenzív káposztaízzel.

img_0215.jpg

del_pierre.jpg 

5. SPAR fehér boros, egységára: 518 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Erjedt, boros illat. Nem rágós, közepesen ropogós állag. Kevésbé savanyú, minimálisan érezhető a bor jellege.

img_0218.jpg

spar_22.jpg 

5. LIDL Hazánk Kincsei, egységára: 661 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Kellemes savanyúkáposzta illat. Nem rágós, rugalmas-állag. Az íze kevésbé savanyú, sőt az édes ízjegy is feltűnik. Fűszerek nélkül.

img_0239.jpg

lidl_21.jpg 

3. Vecsési Rusa, egységára: 689 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Jellegzetes, de enyhe intenzitású savanyú káposzta illat. Ropogós, nem rágós állagú. Kellően savanyú, fűszert nem éreztünk benne, a káposzta íze közepesen intenzív.

img_0233.jpg

vecsesi_rusa.jpg 

3. TESCO, egységára: 659 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Kellemes közepesen intenzív savanyú káposzta illat. Ropogós, nem rágós állag. Megfelelő savanyúság, érezhető a káposzta elvárt íze is. Fűszert nem éreztünk.

img_0237.jpg

tesco_23.jpg 

2. Auchan, egységára: 661 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Erős savanyúkáposzta illat. Ropogós állagú. Közepesen intenzív, de jellegzetes és elvárt savanyúkáposzta íz, fűszereket nem éreztünk.

img_0229.jpg

auchan_17.jpg 

1. Kécskei Savanyúság, egységára: 749 Ft/kg Pontszám: 8,7/10 pont  

Intenzív savanyúkáposzta illat. Kiváló állag, nem rágós, rugalmas, ropogós. Házias ízű, ami azt jelenti, hogy érezhető a savanyított káposzta jellegzetes íze, amit nagyon finomra hangolva egészít ki a bors, a kömény és a babérlevél zamata. Legtöbb pontozónknál első lett.

img_0242.jpg

kekcsei.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes savanyú káposzta a TESCO áruházakban illetve Bács-Kiskun-, Jász-Nagykun-Szolnok- és Pest megye egyes üzleteiben kapható.

savanyu_kaposzta-1.png

süti beállítások módosítása