Nagy zöldtea teszt

2021.sze.14.

Az egészség és a nyugalom szinonimája a zöld tea. Nagyon sok jótékony hatása mellett azért isszuk a zöld teát mert finom. A boltokban nagy választék van, és az ár nem mindig jó iránymutató, ha minőségi zöldteát szeretnénk inni. Ezért most végig kóstoltuk az országosan kapható zöldteákat. Íme az eredmény! 

img_5531.jpg

A zöld teáról

A zöld tea a szó szigorú értelmében vett tea, mely a Camellia sinensis nevű növényből készül, minimális oxidációval. Alapvetően Ázsiában népszerű ital, de napjainkban, köszönhetően többek között kedvező élettani hatásainak, egyre kedveltebb nyugaton is, ahol korábban a fekete teát részesítették előnyben.

A fekete teával ellentétben a zöld tea egyáltalán nem erjesztett. Ennek eléréséhez nem sokkal a szüret után gőzöléssel vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.

A zöld teát az elmúlt évtizedekben számtalan vizsgálatnak vetették alá, tüzetesen tanulmányozva az azt rendszeresen fogyasztók eredményeit is. A kísérletek az esetek többségében pozitív fejleményekről számoltak be, arról, hogy a hatásait élvező személyek magasabb átlagéletkornak és jobb egészségi állapotnak örvendhetnek, mint a zöld teát nem fogyasztó társaik. Az is kiderült, hogy a zöld tea összetevői között számos vitamin, ásványi anyag, bioaktív összetevő és antioxidáns is megtalálható, melyek igen kiváló élettani hatásokkal rendelkeznek.

A tea fogyasztása Kínából ered. Története egészen Kr.e 2737-re nyúlik vissza, amikor is egyszer Sen-nung császár az ivóvizét forralta, és a hirtelen feltámadt szél miatt a fákról lehulló levelek a forró vízébe landoltak. Ekkor rácsodálkozott arra, hogy micsoda ital keletkezett a forró vízből. Miután a kínaiak megállapították azt, hogy a forratlan víztől megbetegedhetnek, igyekeztek a forralt vizet minél ízletesebbé tenni, így bukkantak rá a teacserje leveleire. Miután elkezdték fogyasztani ezt a különleges italt, megállapították, hogy a tea nem csak finom, de élénkítő hatással is bír.

shutterstock_92454511.jpg

Később, egy sokat utazó buddhista szerzetes a teamagokat áthozta Kínából Japánba, így a régi kínai rituálékat felváltotta  a japánok buddhista hittel kialakított ünnepélyes tea ceremóniája. A mai napig is gyakorolják ezt a japán kultúrának számító hagyományt. A kezdetekben az első kínai tealeveleket még nyitott edényekben forralták fel.

Végül Európába is eljutott a teanövény a portugál és holland kereskedőflotta által. Mindez a XVI. században történt. Portugália, Franciaország, Németország, Olaszország és Hollandia is elkezdett már teát importálni, de ezekben az országokban a kávé maradt a legkedveltebb ital a XVII. századig. Oroszországban és Angliában azonban egyre nőtt az érdeklődés a forró, kínai teák iránt. A tea legtöbbször tengeri úton érkezett Európába.

 

A teszt menete

A vaktesztet most a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

A termékeket az Auchan, Spar, Tesco, ALDI, PENNY, LIDL, REÁL, PRÍMA üzleteiben szereztük be. 

A teákat egyesével készítettük elő a kóstolók részére. Vizet forraltunk, és 2 dl / 1 teafilter töménységben kevertük ki a teákat, ami 80 mp áztatást jelentett. Ezután frissen, melegen kóstolták zöldteákat a  pontozók.

 

Értékelési szempontok

Mivel Magyar Élelmiszerkönyvben nincs szabályozás a zöld teára vonatkozóan, ezért angol nyelvű, teával foglalkozó oldalon kerestük azokat a szempontokat, amiket mi is beépíthetünk az értékelési rendszerünkbe.

A legjobban leírt minőség-ellenőrző szempintrendszert a Pureleaf.com oldalon találtuk.

Illat: Nem számít, milyen fajta, a kiváló minőségű teáknak különféle illatuk lesz. Ha mélyen belélegezzük, és csak nyomokban kapunk illatot, ez annak a jele lehet, hogy a tea gyenge minőségű, vagy elöregedett. A zöld teának füves, könnyű és friss illatúnak, míg a fekete teának földes, virágos és édes illatúnak kell lennie. Áztatott állapotban a kiváló teának mélyen aromásnak kell lennie, és fel kell erősítenie a száraz tealevél egyedi illatait.

Íz: A nagyszerű tea erős, felismerhető ízű lesz. Lassan kortyolgatva és hagyva, hogy a tea átgördüljön a nyelvünk különböző részein; különféle ízjegyeket kell észrevennünk. A legjobb ízű zöld tea sima, ragyogó és frissítő érzést és érzetet kölcsönöz; míg a fekete tea mélyebb, intenzívebb ízű. Függetlenül attól, hogy milyen teát kortyolgatunk, a kiváló tea különféle ízérzeteket fog aktiválni a nyelven, amikor isszuk. Az alig észrevehető, túlságosan összehúzó vagy kellemetlen kémiai ízű ízek arra utalnak, hogy alacsony minőségű vagy régi teát iszunk.

Amit még értékeltünk:

- jólesett-e fogyasztani a teát: innánk-e belőle, finomnak és frissítőnek találtuk-e?

Amit nem értékeltünk:

- a szín: annyira hasonló volt a szín, hogy nem láttuk értelmét külön pontozni

- állag: a töménységet pontozhattuk volna külön, de az íztelenséget már pontozzuk az íznél, így most az állag pontozásától eltekintettünk.

 

A nagy zöldtea vaktesztünk eredménye

 

11. SPAR zöld tea, egységára: 10 Ft/g. Pontszám: 5,8/10 pont  

Kevés, de jellegzetes zöldtea illat. Savas, kevés tea zamatot éreztünk benne.

img_5510.jpg 

10. Lipton zöld tea classic, egységára: 14,2 Ft/g. Pontszám: 6/10 pont  

Nagyon enyhe illatú zöldtea. Alacsony íz intenzitású, kissé savas tea.

img_5504.jpg 

9. PENNY Tea Party zöld tea, egységára: 3,7 Ft/g. Pontszám: 6,4/10 pont  

Alig érezhető illat. Ízében sem éreztünk jellegzetes aromákat, viszont rossz ízt sem.

img_5512.jpg 

8. TESCO zöld tea, egységára: 7,1 Ft/g. Pontszám: 6,5/10 pont  

Gyengébb intenzitású, de jellegzetes illat. Felismerhető zöldtea íz, savas utóízzel.

img_5516.jpg 

7. Pickwick zöld tea, egységára: 16,3 Ft/g. Pontszám: 6,9/10 pont  

Egyszerű, jellegzetes zöldtea illat. Édeskés ízű, nyelv hátulján és a szájpadlás hátsó részén alig, de érezhető, kesernyés, nehéz íz.

img_5525.jpg 

6. Teekanne zöld tea, egységára: 18,8 Ft/g. Pontszám: 7/10 pont  

Jellegzetes zöldtea illat. Savanykás, savas ízjegyek, melyek ráülnek a nyelvünk szélére. Viszont finom teaaromákkal bír.

img_5518.jpg 

5. AUCHAN Zöld tea, egységára: 6,7 Ft/g. Pontszám: 7/10 pont  

Nagyon enyhe illat. Kellemes, bár kevés aromával bíró tea, de jólesett fogyasztani, nincs mellékíze.

img_5522.jpg 

4. TESCO Stockwell zöld tea, egységára: 6,7 Ft/g. Pontszám: 7,2/10 pont  

Aromásabb illat. Jellegzetes zöldtea íz, viszont többen éreztünk savasságot a nyelvünk szélén, ettől eltekintve mellékíz mentes.

img_5508_1.jpg 

3. ALDI Mr. Perkins zöld tea, egységára: 6,8 Ft/g. Pontszám: 7,8/10 pont  

Virágos, friss illat. Erősebb teaíz (már-már feketetea), 1-2 aromát éreztünk, de azok intenzívebbek voltak. Mellékíz mentes tea.

img_5505.jpg 

2. Dilmah zöld tea, egységára: 22,3 Ft/g. Pontszám: 8,1/10 pont  

Enyhébb intenzitású, de jellegzetes zöldtea illat. Édeskés ízjegyeket éreztünk először, majd többféle tea-aromát. Kellemes, frissítő zöldtea.

 img_5514.jpg

1. Naturland zöld tea, egységára: 15,6 Ft/g. Pontszám: 8,4/10 pont  

Teljesebb zöldtea illat, virágokra emlékeztetető kísérőillattal. Tiszta, frissítő mellék és egyéb íz mentes, virágos-gyümölcsös ízű, közepesen aromás tea. Frissítő, jóleső fogyasztási élményt adott.

img_5520.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes zöldtea az Auchan, Spar, Tesco, Penny, Rossmann, EcoFamily, Goods Market, Plus Market üzletekben és a patikákban kapható.

zold_tea_teszt-1.png

süti beállítások módosítása