Nagy leveskocka teszt

2021.máj.20.

A leveskockákat régóta használják és még manapság is sok háziasszony szereti, mert megkönnyíti a főzést, és ízesebbek lesznek tőle az ételek anélkül, hogy plusz alapanyagokat használnának fel. Most ezek közül a tyúkhúsleves-kockákat teszteltük, hogy megtudjuk, melyik a legjobb ár-érték arányú ételízesítő.

bore1.jpg

A leveskockáról

A leveskocka koncentrált húsleves (halászlé), ill. zöldségleves, melyből kivonták a vizet. Könnyen és gyorsan készíthető belőle gyorsleves. Bármely víz hozzáadását igénylő étel elkészítéséhez használható, mint pl. levesek, szószok és rizottók. Az elnevezés geometriai formájából adódik.

Az angol származású Benjamin Thomson a 18. század második felében alkotta meg levesét, ami a nyomorban élőknek szolgált étekül Bajorországban és Erdélyben.

A 19. század közepén az Egyesült Államok nyugati államaiban már próbálkoztak a marhahús és zöldségek szárításával, ami például a csilis bab alapjául szolgált. A leveskocka feltalálója az agrokémiát megalapozó (s mellesleg a műtrágyát is feltaláló) Justus Liebig. Kiváló vegyész volt, de levesekkel talán sosem foglalkozott volna, ha barátjának vérszegény lánya nem kezd a szeme láttára sápadni, sorvadozni.

Az ő kedvéért, akin, úgy tűnt, semmilyen gyógyszer nem segít, kezdett Liebig proteinek felhasználásával úgynevezett restauráló erőleves-kivonatokkal kísérletezni. Állítólag sikerült is felerősítenie a gyermeket.

Liebig egy húskivonatot fedezett fel a 19. század második felében, ami azonban jóval drágább volt, mint a később megjelent leveskocka.

A modern leveskocka feltalálása Julius Maggi nevéhez fűződik, aki egy olyan terméket szeretett volna az emberek életébe csempészni, ami legalább olyan népszerű lesz, majd, mint a só és a bors. A leveskockát egyrészt az hívta életre, hogy rengeteg szegény családnak nem jutott pénze húsra. Másrészt a nők szerepe átalakult a 20. század elejére, egyre többen dolgoztak gyárakban vagy más munkahelyen, így kevesebb idejük maradt főzésre. Julius rájött, hogy ezeknek az embereknek gyors, de mégis tápláló alternatívára van szükségük.

Egy tyúkhúsleveskocka általában a következő összetevőkből áll: étkezési só, ízfokozó, növényi zsiradék, burgonya keményítő, élesztőkivonat, zöldségek, színezékek, aromák, citromsav.

 

A teszt menete

Beszereztük a nagy üzletláncokban kapható, márkás és sajátmárkás tyúkhúsleves-kockákat.

Így végül 10 levest kóstoltunk, amik közül végül egyet kizártunk, mert nem volt egyértelmű a gyártó szándéka, hogy tyúkhús vagy valamilyen speciális csirkehús leves kockát készített, mivel a csomagolásán a front részen tyúklevesre utalt, viszont a kisbetűs leírásban általános, akár erőlevesnek értelmezhető termékinfomáció volt feltűntetve.

A leveseket a csomagolásokon feltüntetett vízmennyiséggel és elkészítési instrukciókkal készítettük el, de általában 1 kocka / 0,5 L forróvíz mennyiséggel.

Az illatot még forrón, az edények felett szagolva értékeltük, az állag és az íz értékeléshez kis poharakba porciózva készítettük a kóstolók elé a mintákat. 

A vaktesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el. 12-en kóstoltunk.

bor3_18.jpg 

Értékelési szempontok

Illat: a tyúkhúslevesre jellemző zöldséges, enyhén fűszeres illatokat kerestünk a vakteszten, pontlevonás azért járt, ha semmilyen vagy idegen illatot éreztünk.

Íz: egyszerű fűszerezésű, megfelelő sózású leveseket értékeltük magasabb pontszámmal. 

Állag: a megfelelő mennyiségű zsírtartalom kapott több pontot, a túl zsíros leveseknél kevesebb pont járt. A túlzott sózást itt pontoztuk le, ahogy a kevés zöldségtartalmat is

 

A nagy tyúkhús leveskocka teszt eredménye

 

9. Maggi tyúkhús leveskocka, egységára: 3325 Ft/kg. Pontszám: 6,1/10 pont  

Illata leginkább fokhagymás, és a petrezselyem, ami érezhető. Nagyon apró szárított petrezselyemlevél és nagyon kevés sárgarépa darab látható benne. Nagyon apró gömbű zsírmennyiséggel. Burgonyakeményítős, hagymás íz, enyhe zöldséges utóízzel.

img_4673.jpg

maggi.jpg 

 

7. Lacikonyha tyúkhús leveskocka, egységára: 3817 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Petrezselyem, zeller és hagyma illatot éreztünk. Nagyobb darab szárított petrezselyemlevelek vannak benne, és jól látható mennyiségű zsír ült ki a szélére. Zelleres, sós íz, kevésbé zsíros állagú. Utóízben a sárgarépa érezhető leginkább.

img_4710.jpg

lacikonyha.jpg 

7. PENNY csirkehús leveskocka, egységára: 1658 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Egységes ételízesítő illata van, amelyben nem lehet külön érezni az összetevőket. Kevés sárgás zsír és porrá darált petrezselyemzöld látható benne. Intenzívebb és jellegzetes instant leves íz, megfelelő sózású.

img_4688.jpg

penny_9.jpg 

4. Thymos tyúkhús leveskocka, egységára: 4113 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Jellegzetes és intenzív petrezselyem és zeller illat. Apró petrezselyemzöld, sárgarépa, és zellerdarabok láthatók benne. Kissé sós, de még megfelelő fogyasztási élményt ad. Az íze a megszokott ételízesítőé. A sárgarépa és a petrezselyem érezhető leginkább.

img_4679.jpg

thymos.jpg 

4. Knorr tyúkhús leveskocka, egységára: 4158 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Hagyma, sárgarépa és petrezselyem illat. Kevés zsírral és kevés zöldségdarabbal. Standard instantleves íz. Az összetevők íze kevésbé különül el, megfelelő sózású és íz intenzitású leveskocka.

img_4691.jpg

knorr.jpg 

4. TESCO tyúkhús leveskocka, egységára: 3325 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Határozott és jellegzetes zellerlevél illata van. Jól látható mennyiségben vannak benne apró petrezselyem és sárgarépa darabok. Az összetevők közül a zellerzöld íze érezhető leginkább. Kissé soknak is éreztük ezt a mennyiséget. Ezen felül a sózása megfelelő.

img_4686.jpg

tesco_13.jpg 

3. ALDI Le Gusto tyúkhús leveskocka, egységára: 1658 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Tömény, hagymás illat. Apró zsírgömbökkel és nagyon apró darálású szárított zöldségdarabokkal. Kissé sós, de kellemes zöldséges ízű leveskocka. A zsír mennyisége ad neki enyhe húsleveses jelleget.

img_4683.jpg

aldi_15.jpg 

2. LIDL Kania tyúkhús leveskocka, egységára: 1658 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Homogén, kellemes és jellegzetes instant leves illat érezhető. Nagyon apró szárított petrezselyemzölddel. A zöldségek ízén túl a kis mennyiségű zsírtól lesz harmonikus ízű.

img_4693.jpg

lidl_12.jpg 

1. Vegeta tyúkhús leveskocka, egységára: 4408 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Jól felismerhető petrezselyem, zeller és hagyma illat. Megfelelő mennyiségű zsír, nagyobb darab szárított petrezselyem és kisebb sárgarépa darabok vannak benne. Eltalált mennyiségű só, külön érezhető a hagyma, a sárgarépa és a petrezselyem íze. Tartalmas és harmonikus ízű leveskocka.

img_4699.jpg

vegeta_1.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes Vegetea tyúkhús leveskocka az Auchan, Spar, Tesco, Príma üzletekben.

tykhusleveskocka_teszt-1.png

süti beállítások módosítása