Nagy bécsi virsli teszt

2020.dec.18.

A bécsi virslik története is érdekes - írunk erről is majd-, bár minket jobban érdekelt a hazai láncokban kapható virslik minősége, ezért vontunk vakteszt alá 11 terméket. A virslit szilveszterkor nagyon nagy mennyiségben, de egész éveben is rendszeresen fogyasztjuk, mi magyarok. Lássuk, hogy melyik bécsi virsli lett a tesztgyőztes!

bor1_59.jpg

A bécsi virsli eredete


Először volt a frankfurti virsli. Az eredeti frankfurti virslit először Frankfurt am Mainban állították elő már a 13. században. 

A Wiener Würstchennek, a bécsi virslinek, az ősatyja a frankfurti virsli, amit egy Georg Lahner nevű hentes kezdett el németosrzsági tanulményai után Bécsben is árulni, saját hentesüzletében a 19. században. Saját receptet kísérletezett ki, ráadásul marha és sertéshús felhasználásával, amit az akkori  német szabályok tiltottak, a rendszer viszont Bécsben engedékenyebb volt. Lahner az apróra darált és pépesített sertés mellé marhahúst is gyömöszölte a juhbélbe. Aztán fűszerezte, sózta, borsozta, és végül némi füstölést követően forró vízbe dobta, majd a pulton tálalta.

Az új virlsi olyan népszerű lett Bécsben, hogy a császár is elismerően bólintott az új csodára, és rendszeresen rendelt belőle reggelire, vacsorára, a roppanós étek egyszeriben Bécs büszkesége lett. 

Így lett bécsi a frankfurti, mely német névrokonától összetételében üt el. Ez utóbbi változatlanul csak sertés húst dolgoz fel. 

 

A Magyar Élelmiszerkönyv a virsliről

 

Legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% A burkolat ép, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs.

Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 2 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.

A metszéslap egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett bors-, fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető. 

232_big_1.jpg 

A teszt menete

 

Az országosan kapható, előrecsomagolt sertésvirsliket szereztük be a tesztre. 

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 11 kóstoló.

A virsliket közepes hőfokon (indukciós tűzhelyen, 7. fokozatban) főztük a forrástól számított 2-4 percig. A virsliket melegen kóstoltuk, hogy az illatát is lehessen érezni. Emiatt egyszerre csak 3 virlsi volt a kóstolók előtt, akik csak a tányérra tett sorszám alalpján pontoztak, a termékekről nem volt semmi információjuk.

 

Értékelési szempontok


Illat: fűszerek illatát (bors, pirospaprika, zeller) és a füstillatot vártuk. Mivel a kóstolók nem tudták, hogy melyik füstölt és melyik nem, ezért minden esetben felírták, hogy éreztek-e füstillatot. Kiértékeléskor, ha egy füstölt termék nem volt több kóstoló szerint sem füst illatú, akkor azt jeleztük az értékelés szövegében.

Állag: alapvetően a virsli  homogenitását, textúráját és tömörségét értékeltük és roppanósságukat értékeltük. A túl puha virsliket lepontoztuk.

zimbo_1.jpg

Íz: fűszeres, megfelelően sózott ízeket vártunk, de a natúr ízűeket sem pontoztuk le, ha természetes hús ízt éreztünk. Több virsliben volt zeller is, mint fűszer, amivel pikánsá lehet tenni a virslit. Alapvetően só, bors, pirospaprika, majoranna és füst aromákat lehet, kell érezni a virsliben.

 

 A bécsi virlsik vaktesztjének eredménye

 

11. Zimbo bécsi virsli, egységára: 2499 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe virsli illat. Roppanós a bél, a virsli belső állománya puha. Enyhén fűszeres, megfelelő sózású.

img_2727.jpg

zimbo_1.jpg 

10. Spar prémium bécsi virsli, egységára: 3789 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Natúr virsli illat. Masszív, roppanós állag. Enyhe fűszerezésű és sózású, natúr virsli.

img_2831.JPGspar_9.jpg

 

7. Aldi Bécsi virsli, egységára: 2748 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhe hús illat. Vékony héj, puhább, de rugalmas állagú, enyhe fűszerezésű virsli.

img_2710.jpg

aldi_12.jpg 

7. Wiesbauer bécsi virsli, egységára: 3248 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Gyengébb intezitású, natúr virsliillat. Rugalmas állag, megfelelő keménységű, roppanós. Kevésbé éreztük a fűszerezést, natúr virsliíze van.

img_2712.jpg

wiesbauer_2.jpg 

7. Lidl Pikok bécsi roppanós , egységára: 2298 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhe borsos illat. Puhább, de rugalmas állag, jó sózású, fűszermenetes ízű virsli.

img_2717.jpg

pikok_1.jpg 

5. Aldi Koktél bécsi virsli, egységára: 2748 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Natúr virsli illat. Roppanós állag, kicsit vastagabb a többinél, ezért ez adott némi pluszt a fogyasztási élményhez. A fűszerezése enyhe, a sózása mérsékelt.

img_2720.jpg

aldi_mini.jpg 

5. Tesco Finest bécsi virsli, egységára: 2117 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Enyhe füst illat. Roppanós, rugalmas, masszívabb állag. Zöldfűszeres, borsos íz, megfelelő ízintezitással és só mennyiséggel.

img_2708.jpg

tesco_3.JPG 

3. Wiesbauer bécsi hosszú virsli, egységára: 3596 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Gyengén érezhető fűszeres illat. Roppanós állag, megfelelő keménység. Enyhén fűszeres, inkább utóízben jön a zöldfűszer zamata, amihez egyes kóstolók szerint citrusos íz is párosult.

img_2724.jpg

wiesbauer_hosszu.jpg 

3. Lidl Dulano bécsi juhbélben, egységára: 2748 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Füstös, fűszeres illat. Roppanós, rugalmas állag. Kellemes, egyedi fűszerzésű, ízében is füstös, jó sózású.

img_2722.jpg

dulano.jpg 

2. Penny Karát bécsi virsli, egységára: 2748 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Markáns füstös illat. A virsli roppanós, rugalmas, a bél nem rágós. A füst íze érezhető legjobban és a sóé, de a fűszerezése is kellemes, borsos.

img_2715.jpg

penny_6.jpg 

1. Kométa bécsi virsli, egységára: 3298 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Kiváló füstölésű virsli. Roppanós bél, rugalmas, tartalmas állag. Nagyon harmonikus ízélményt okoz a füstölés, a finom fűszerezés, az érezhetően jó minőségű hús és a mindezekhez igazított sózás mértéke.

img_2714.JPG

kometa2.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes Kométa bécsi virlsi kapható az AUCHAN, TESCO, COOP, CBA, LIDl, PENNY, REÁL, METRO üzletekben.

 becsi_virsli_teszt-1.png

süti beállítások módosítása