Nagy bolognai szósz teszt

2020.okt.27.

Talán mi magyarok a saját magyar konyhánk után az olasz konyhát szeretjük a legjobban. A tésztaételek között  az egyik legjelentősebb mértékben a bolognait fogyasztjuk. arra voltunk kíváncsiak, hogyha kevés időnk van, akkor melyik bolti bolognai szósz tudja megadni azt az ízélményt leginkább, amit a saját magunk készítette bolognai tud. Ezért vaktesztült végig a 18 országosan kapható üveges és fagyasztott bolognai szószt.

bor1_32.jpg

A bolognai szósz

Eredetileg nem spagetti tésztával tálalták az olaszok, de Olaszországon kívül így terjedt el. A bolognai spagetti népszerűsége évtizedek óta töretlen, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik, nagyon gyorsan elkészíthető és olcsó. Magát a bolognai szószt senkinek sem kell bemutatni. Ebben a hús alapú mártásban az olaszos fűszerek mellett a főszerep minden esetben a paradicsomé, kerüljön az bele apróra vágott, vagy szósz formájában. A valódi bolognai szósz alapja a vajon és olívaolajon megpárolt, sárgarépa, hagyma és zeller, melyhez marhahúst, esetleg pancettát (olasz baconféle) adnak hozzá. Ezt a szószt öntik fel utána egy kis tejjel, vagy tejszínnel, majd mikor ez összeállt mehet bele a fehérbor. A paradicsom csak ezután kerül bele egy kis sóval és vajjal.

A tesztben résztevő üveges termékeket hőkezeléssel tartósítják, míg a fagyasztottnál erre nincs szükség.

Hőkezelés: olyan tartósítási eljárás, amellyel megfelelő hőmérsékleten bizonyos időtartam alatt elpusztítják a mikroorganizmusok vegetatív alakjait (pasztőrözés) vagy a vegetatív alakokon kívül a spórákat is (sterilezés).

 

A teszt menete

Körbejártuk a nagy élelmiszerlánc üzleteket és beszereztük az elérhető bolognai mártásokat üveges vagy fagyasztott formában. 

Mint mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték a tesztet, ezúttal 10-en.

A mártásokat/szószokat spagetti tészta nélkül kóstoltuk, felmelegítés után.

 

Értékelési szempontok

Ez alkalommal is háromféle szempontot vettünk figyelembe: az ízre, az állagra és az illatra helyeztük a hangsúlyt. 9 mártásban volt hús, 9 pedig húsmentes. Az értékelést természetesen ennek figyelembevételével végeztük.

Illat: a legfontosabb szempont az illatnál a paradicsom és a fűszerek harmonikus megjelenése volt. Ha valamelyik fűszer érezhetően túlsúlyban volt, azért nem járt pontlevonás, amennyiben természetesnek véltük az aromákat. A jellegtelen, illetve kellemetlen illatokat lepontoztuk.

Állag: a bolognai mártás akkor jó, ha a hagyma, sárgarépa, zeller, paradicsom darabkák is vannak benne. Ha túl homogén volt a mártás, pontot vontunk le. A másik szempont a mártás sűrűsége volt. A túl híg állagért is vontunk le pontot. 9 mintában hús is volt, ezeknél akkor vontunk volna le pontot, ha rágósak, de végül ilyen termékkel nem találkoztunk.

Íz: a zöldfűszerek közül a jó bolognai szószban az oregánó, kakukkfű meghatározóbb, a majoránna, rozmaring is jelen van, viszont kevésbé intenzív módon. A fűszereknek harmonizálni kell a paradicsommal. A szósz sózása nem túl erős. A zöldségdarabok íze érezhető önmagukban is. A hús (amennyiben van a szószban), már átveszi a mártás ízét, a jobb minőségűekben viszont megőrzi a saját zamatát is. A jellegtelen vagy furcsa fűszerezést lepontoztuk, ahogy az érezhetően alacsony paradicsom és zöldség tartalmat is.

 

A nagy bolognai szósz tesztünk eredménye

 

18. Dawtona bolognai szósz provance.i fűszerekkel, egységára: 627 Ft/kg. Pontszám: 4,7/10 pont  

Paradicsom és nem definiálható fűszerkeverék illata van. Az állaga híg, a paradicsompürében némi zöldfűszer fedezhető fel. Húsmentes.

img_0762.jpg 

17. Auchan bolognai szósz, egységára: 627 Ft/kg. Pontszám: 5/10 pont  

Zöldfűszer keverék illat, amiben talán az oregánó a legerősebb. Az állaga híg, szinte homogén, csak a zöldfűszer darabok láthatók. Az ízét a bors és az oregánó hatja át, nagyon kevés paradicsomos ízjegyet éreztünk. Húsmentes.

img_0741.jpg 

16. Sugo bolognai szósz, egységára: 958 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Enyhén fűszeres, paradicsomos illat. Az állaga apródarabos, jól látható benne a hús, a hagyma, a paprika és a zöldfűszerek. Megfelelő sózású, nagyon enyhe fűszerezésű, savanykás sós. 18% hús. 

img_0745.jpg 

13. Panzani bolognai szósz, egységára: 1904 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Aromás, sajtaromás illatot éreztek többen is, pedig nincs benne sajt. Az állaga apródarabos. Íze leginkább paradicsomos és hagymás és nem zöldfűszeres, nem éreztük annyira természetesnek a fűszerek aromáit. 20% hús.

img_0764.jpg 

13. Globus bolognai mártás, egységára: 1373 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Paradicsomos, nagyon enyhén fűszeres illat. Híg, pürés állag, nagyon kevés és apró zöldségdarabbal, ami leginkább hagyma. Íze is nagyon enyhe fűszerezésű, viszont az kellemes ízű. 0% hús.

img_0755.jpg 

13. DESPAR paradicsomos húsos-ragu, egységára: 1498 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Hagymás, zelleres illat. Apródarabos, pürés állag. Az íze először paradicsomos, de utóízében van némi keserű aroma, ami talán a babérlevélnek köszönhető. 19% hús.

img_0758.jpg 

12. Maggi klasszikus bolognai szósz, egységára: 1238 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Erős paradicsomos, kakukkfüves illat. Az állaga darabos. Ízében leginkább a kakukkfű és a rozmaring érezhető. Van egy minimális száraz fűszerből eredő kesernyés utóíze. 0% hús.

img_0767.jpg 

11. PENNY San Fabio bolognai szósz, egységára: 950 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Hagymás, paradicsomos illat. Megfelelő sűrűségű, apró hús és zöldség darabokkal. Az ízét is a paradicsom és a hagyma uralja leginkább, némi zöldfűszeres utóízzel. 21% hús.

img_0739.jpg 

10. Knorr bolognai szósz, egységára: 1548 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Oregánós, kakukkfüves illat. Híg állag, közepes méretű zöldségdarabokkal, kellemes fűszerezésű, a nagyobb zöldségdarabok íze feldobja, illetve a petrezselyemlevél is érződik rajta. 0% hús. 

img_0752.jpg 

9. Barilla bolognai szósz, egységára: 3498 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Erős kakukkfű illat. Az állaga darabos, a zöldségek és a húsok 3-4 mm átmérőjű darabokban vannak. Az ízét is a kakukkfű uralja. 16% hús.

img_0737.jpg 

8. Dolmio bolognai szósz, egységára: 1318 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Illatában a bazsalikom van túlsúlyban. Állaga pürés, apró zöldségdarabokkal. Ízében a bazsalikom és a hagyma kiemelkedő. Az ezen túl benne lévő fűszerek visszafogottak. 0% hús. 

img_0749.jpg 

6. ALDI Carloni bolognai szósz, egységára: 1261 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Fűszeres, húsos illat. Az állaga sűrű, 3-5 mm nagyságú hús és zöldség darabokkal. Az íze fűszerpaprikás, hagymás, zelleres. Utóízében jön inkább az olaszos fűszerkeverék íze. 16% hús. 

img_0742.jpg 

6. LIDL Combino bolognai szósz, egységára: 950 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes paradicsomos, hagymás illat. Apródarabos állag, hús, hagyma, répa darabokkal. Az olaszos fűszerek keverékéknek íze érezhető benne. 21% hús.

img_0747.jpg 

5. Aranyfácán bolognai szósz, egységára: 978 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Majoránnás, oregánós illat. Az állaga sűrű, apró zöldség, fűszerdarabokkal. Az ízében érezhető a sárgarépa és a petrezselyem, valamint a bors, oregánó és majoránna és a természetes paradicsom. 0% hús.

img_0735.jpg 

4. Felix bolognai szósz, egységára: 2331 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Finom bazsalikomos, kakukkfüves illat. Az állaga nagyon apró darálású, pürés. Az ízében jól érezhető a természetes bazsalikom, oregánó és fokhagyma íz. 20% hús. 

img_0761.jpg 

3. LIDL Bio vegetáriánus bolognai szósz, egységára: 1140 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Erős bazsalikom illat. Pürés, aprózöldséges állag. A zöldség és a darált szója már-már darált húsos jelleget ad. Nagyon természetes, finom. 0% hús.

img_0751.jpg 

2. Heinz bolognai spagetti, egységára: 1458 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Harmonikus fűszeres, paradicsomos illat. Sűrűbb, pürés állag. 3-5 mm nagyságú zöldségdarabokkal. Nagyon finom fűszerezésű, jól érezhető a bazsalikom, oregánó. Emellett a paradicsom, a vöröshagyma és a zellerdarabok íze is finom. 0% hús.

img_0756.jpg 

1. Hiberfood bolognai ragu (gyorsfagyasztott), egységára: 2569 Ft/kg. Pontszám: 8,8/10 pont  

A bazsalikom, a fokhagyma és a frissen elkészített, pirított hús érződik az illatában. Állaga darabos, sűrűbb, 3-5 mm nagyságú darált hús, vöröshagyma, sárgarépa darabokkal. Az íze, mint a frissen elkészített ragué, nagyon harmonikus a fűszerezése, nagyon passzol a paradicsommal. A húsnak pedig olyan íze van, mintha frissen pirítottuk volna. Szinte minden kóstolónknál első lett. 40% hús.

img_0768.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes bolognai ragu a SPAR és INTERSPAR üzleteiben kapható, a fagyasztott termékek között találjuk.

bolognai_szosz-1_1.png

süti beállítások módosítása