Nagy cabernet sauvignon bor teszt

2020.okt.08.

A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort. Mi most a magyar borászatok kereskedelmi láncokban kapható cabernet sauvignon borait vakteszteltük végig.

bor1_29.jpg

A cabernet sauvignon

A szőlőfajta a Franciaországban található Bordeaux borvidékről kiindulva megtalálta helyét az Újvilágban, például a kaliforniai Napa-völgyben, az ausztráliai Coonawarra régióban és a chilei Maipo völgyben. A 20. század legnagyobb részében világviszonylatban a legnagyobb területen telepített szőlőfajta.

A cabernet sauvignon borában közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire (cassis) és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel egyéb szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint például az eukaliptusz, menta, cédrus és dohány.

A hideg klímán termesztett cabernet sauvignon borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság (gyógynövényesség), paprika és zöldpaprika. Ez utóbbi a metoxipirazin vegyületnek köszönhető, amelyre az ember orra rendkívül érzékeny. Forró klímán a gyümölcs túlérett, lekváros, esetleg főtt gyümölcsös aromákat vihet a borba.

A cabernet sauvignon bora általában nagy testű, közepes-magas alkoholtartalmú, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. A csersavtartalomnak, a savnak és a magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. A magas csersavtartalom miatt a legjobb minőségű borokat érdemes akár 4–8 évig is érlelni fogyasztás előtt.

A magas antioxidáns-szint miatt mértékletes fogyasztása jó hatást gyakorolhat az egészségre.

 

A teszt menete


A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható cabernet sauvignon borokat vizsgáltuk.

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.

A borokat egységesen 14-16 ºC-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

A borokat akár 10-30 mp-ig forgattuk a pohárban, hogy kiszellőzzenek. Azért ez az eltérés, mert egyes boroknál több időre is szükség volt, hogy a kezdeti nyers illat eltűnjön és érezhetővé váljon a cabernet sauvignon-ra jellemző összetett harmonikus, gyümölcsös illatát.

A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.

A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

Az értékelés menete


Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk a könnyedebb, frissebb vörösbort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.

Illat: testes, tiszta gyümölcsös illatokat vártunk. A jellegtelen vagy hosszabb szellőztetés hatására is kellemetlen illatú borokat lepontoztuk.

Íz: a borban található savaktól, az egyedi, gyümölcsös ízjegyektől azt vártuk, hogy érett zamatot sugározzanak. 

Testesség és savak: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy az összetevők egyensúlyban vannak-e, a savtartalom karakteres-e. Mennyi időn keresztül érezzük a bor zamatát, gyorsan vagy lassan cseng le? A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett.

A színt nem értékeltük, mert ez nagyban függ a technológiától és a borvidéktől és utólag is úgy látjuk, hogy nem függ össze a bor minőségével.

 

A nagy cabernet sauvignon bor vaktesztünk eredménye

 

13. Nagyrédei Cabernet Sauvignon, egységára: 1465 Ft/L Pontszám: 5,9/10 pont  

Mandulás, mások szerint pedig gabona illatú bor. Savanyú, nagyon savas íz, utóízében érezhető némi fajtajelleg.

img_0651.JPG 

12. Juhász Cabernet Sauvignon, egységára: 1199 Ft/L Pontszám: 6,1/10 pont  

Nagyon enyhe illat. Kevés aromát felmutató bor, elég savas bor.

img_0659.JPG 

11. Éjjel és nappal Cabernet Sauvignon, egységára: 865 Ft/L Pontszám: 6,1/10 pont  

Kevésbé intenzív, földes illat. Iváskor az első benyomás a savassága, utána érezhető némi gyümölcsösség.

img_0650_1.JPG 

10. Aranymetszés Varga Cabernet Sauvignon, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 6,4/10 pont  

Enyhe, földes illat. Először harmonikusnak tűnik, passzol az íz, a sav, a testesség. Utóízében viszont nehéz, alkoholos íz jellemzi.

img_0660_1.JPG 

9. BB Cabernet Sauvignon, egységára: 1012 Ft/L Pontszám: 6,6/10 pont  

Illatában és ízében is érezni lehet a gyümölcsösséget. A bor íze kevésbé intenzív, kevés savval.

img_0657_1.JPG 

8. Báthory Cabernet Sauvignon, egységára: 1199 Ft/L Pontszám: 6,8/10 pont  

Illata harmonikus, meggy érezhető benne. Jólesően savas, de kissé gyorsan lecsengő bor.

img_0658.JPG 

7. Egri Korona Borház Cabernet Sauvignon, egységára: 1865 Ft/L Pontszám: 7,3/10 pont  

Illata meggyes, feketeribizlis illat. Testes, gyümölcsös, megfelelő savasságú bor.

img_0662.JPG 

6. Mátra-Bacchus Cabernet Sauvignon, egységára: 1799 Ft/L Pontszám: 7,7/10 pont  

Piros ribizlis illat. Savanykás, savas, kevésbé intenzíven gyümölcsös ízű bor, viszont harmonikus, jó ivású bor.

img_0656_2.JPG 

4. Garamvári Cabernet Sauvignon, egységára: 1999 Ft/L Pontszám: 8,1/10 pont  

Fűszeres és feketeribizlis illat. Harmonikus, testes, kellemes ízélményű, gyümölcsös aromájú bor.

img_0661.JPG 

4. Ostoros Cabernet Sauvignon (Birtok válogatás), egységára: 1332 Ft/L Pontszám: 8,1/10 pont  

Ízében és illatában is friss, gyümölcsös bor. Nagyon harmonikus, jó ivású bor.

img_0653.JPG 

3. Feind Cabernet Sauvignon, egységára: 2132 Ft/L Pontszám: 8,2/10 pont  

Feketeribizlis, pirosszőlős illat. Testes, főízek azonnal feltárulnak, amelyek a bogyós gyümölcsöké A sav nagyon harmonikus, mennyisége passzol a borhoz.

img_0652.JPG 

2. Ostoros Egri Cabernet Sauvignon, egységára: 1599 Ft/L Pontszám: 8,3/10 pont  

Élénk, gyümölcsös illat. Harmonikus, megfelelően savas és testes bor. Letisztult aromák, jóleső tartalmas kortyok jellemzik.

img_0654.JPG 

1. Teleki Villány Cabernet Sauvignon, egységára: 1332 Ft/L Pontszám: 8,6/10 pont  

Meggyes, szilvás illat. Markáns, könnyen felismerhető fajtajelleg. Íze két korty között is kitart.  Fekete bogyós gyümölcs, a kóstolóink szerint fekete bodza, áfonya karakterét hordozó bor.

img_0655.JPG 

Összegzés

A tesztgyőztes Teleki Villányi Cabernet Sauvignon az Auchanban kapható.

 cabernet_sauvignon_teszt-1.png

süti beállítások módosítása