Nagy portugieser bor teszt

2020.sze.17.

A Portugieser valójában az oportó szőlőfajtából készült bor. Az Európai Unió eredetvédelmi szabályai alapján – a csatlakozás után – a borospalackok címkéjén feltüntetett kékoportó nevet Magyarországnak ki kellett vezetnie a piacról (mert a szőlőfajta eredeti neve földrajzi helyre, Porto-ra utal), helyette a külföldön elterjedt portugieser nevet használják. Mivel Magyarország legtöbb vörösbor-termelő borvidékén megtaláljuk, ezért vakteszteltük az országosan kapható portugieser borokat.

bor1_28.jpg

A portugieser

Jellemzően Közép-Európában, Magyarországon, Ausztriában és Németországban elterjedt kék, vörösborszőlő-fajta.

Az oportót Magyarország legtöbb vörösbor-termelő borvidékén megtaláljuk. Jellemzően az egri, a szekszárdi, a hajós-bajai borvidékeken terem, de önálló fajtaként a Villány–Siklósi borvidéken vált ismert és keresett márkává. Mintegy másfél ezer hektáron termelik, főleg az ország délnyugati részén.

Bora jellegzetes lágy, nagy csersavtartalmú, szép vörös színű, gyorsan fejlődő, fajtajelleges ízekkel, zamatokkal rendelkező. Borát a hétköznapok vörösborának tartják és sokáig azt gondolták, hogy az oportó semmiképpen sem veheti fel a versenyt például a cabernet sauvignonnal, de ez a vélemény napjainkban változni kezdett.

A teljesen érett kék szőlőből készült Portugieser:

-        mélyvörös színű,

-        alacsony savtartalmú,

-        lágy karakterű,

-        harmonikus, ibolyára emlékeztető illattal és zamattal rendelkezik.

-        ideális „ivóbor”.

Finom rozébort is készítenek belőle.  Frissességét, gyümölcsösségét általában a következő szüretig őrzi meg. A népszerű Márton-napi borünnep is a Portugiesernek köszönheti sikerét, hiszen újborként is kiváló.  A fajtát újborként készítve (ezt a címkén fel is tüntetik) a tavasz beköszöntéig őrzi meg sajátos aromáit. Ahogy az étkezési szokások egyre inkább a könnyű ételek irányába mutatnak, úgy ez a bor is egyre népszerűbbé válik.

Ételpárosításban széles körben illeszthető nem túl nehéz, enyhén fűszerezett fogásokhoz a paradicsomalapú tésztaételektől a sült húsokon át a sonkát tartalmazó hidegtálakig.

 

A teszt menete

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható Portugieser borokat vizsgáltuk.

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.

A borokat egységesen 10-12 ºC-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

A borokat akár 10-30 mp-ig forgattuk a pohárban, hogy kiszellőzzenek. Azért ez az eltérés, mert egyes boroknál több időre is szükség volt, hogy a kezdeti nyers illat eltűnjön és érezhetővé váljon a Portugieser-re jellemző összetett harmonikus, ibolyára emlékeztető illatát.

A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.

A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

Az értékelés menete

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk a könnyedebb, frissebb vörösbort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.

Illat: friss szőlős, virág illatokat vártunk. A jellegtelen vagy hosszabb szellőztetés hatására is kellemetlen illatú borokat lepontoztuk.

Íz: a borban található savaktól, az egyedi, virágos ízjegyektől azt vártuk, hogy frissességet sugározzanak. Friss, gyümölcsös és mellette kevésbé intenzíven, de mélyebb zamatokat kerestünk. Mennyire aromagazdag a bor?

Testesség és savak: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy az összetevők egyensúlyban vannak-e, a savtartalom karakteres-e. Mennyi időn keresztül érezzük a bor zamatát, gyorsan vagy lassan cseng le? A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett.

A színt nem értékeltük, mert ez nagyban függ a technológiától és a borvidéktől és utólag is úgy látjuk, hogy nem függ össze a bor minőségével.

 

A PORTUGIESER VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

 

12. Tesco Portugieser, egységára: 772 Ft/L. Pontszám: 4,8/10 pont.

Az illata nem mutat fajta jelleget, és inkább kellemetlen. Kevés sav, kevés fajtajelleg…

img_0274.JPG 

11. Tiffáns Portugieser, egységára 1732 Ft/L. Pontszám: 6,9/10 pont.

Friss, virágos illat. Elég savasnak éreztük, kevésbé gyümölcsös, nehéz bor.

img_0263.JPG 

10. Báthory Portugieser, egységára 1199 Ft/L. Pontszám: 7,0/10 pont.

Spárgás, nehéz illat, de aztán feltárul némi virágos-hársfa illat. Lágyabb ízű, enyhébb fajta aromákkal és gyorsan eljut a nehezebb utóízre.

img_0276.JPG 

9. Polgár Portugieser, egységára 1799 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont.

Erős, parfümös illat. Kellemesen savas, utóízében jön inkább a fajtajelleg. Friss, könnyedebb bor a portugieserek között..

img_0278.JPG 

7.  Vineyard Selection Villány Portugieser,  egységára 1265 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont.

Virágos és földes illatokat is éreztünk. Kevésbé savas, friss, nem nehéz bor.

img_0284.JPG 

7. Teleki Villányi Portugieser, egységára 1145 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont.

Virágos és földes illatokat is éreztünk. Kevésbé savas, friss, nem nehéz bor.

img_0272.JPG 

4. Vinatus Portugieser, egységára 1332 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont.

Könnyed, gyümölcsös illat. Telt, gyümölcsös íz, először selymes, majd a végén erős fajtajelleg jön.

img_0280.JPG 

4. Szemes József Portugieser, egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont.

Enyhén gyümölcsös, gyenge intenzitású illat. Kellemes fajtajellegű, egyszerű, de letisztult bor.

img_0282.JPG 

4. Günzer Tamás Portugieser, egységára: 2332 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont.

Élénk meggypiros szín. Egyszerű kékszőlős és néhol virágos illat. Friss, teltebb íz. Az utóíze lágyabb, elégséges savval.

img_0262.JPG 

2. Gere Attila Portugieser, egységára: 1865 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont.

Mély, céklalila szín. Virágos, talán az ibolyára emlékeztető illat. Magas csersav tartalmú, de mégis friss bor.

img_0270.JPG 

2. Jekl Portugieser, egységára: 1799 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont.

Gyorsan feltáruló gyümölcsös illat. Elsőre gyümölcsös ízt éreztünk, és elég hosszú az ízélmény, nincs olyan magas lépcső az utóízben. Kellemes, jó ivású bor.

img_0268.JPG 

1. Vylyan Portugieser, egységára: 1732 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont.

Testes, fülledt, virágos illat. Harmonikus, telt íz, ami hosszan érződik. Közepesen savas. Feketebogyós gyümölcsöket írtak fel a pontozók az ízjegyekre, mint feketeribizli, feketebodza, szeder.

img_0265.JPG 

Összegzés

A tesztgyőztes Vylyan portugieser az Auchanban kapható.

portugieser-1.png

süti beállítások módosítása