A pinot noir bort nevezik a borok királyának is. Állítólag nagyon nehéz jó bort készíteni a szőlőjéből, mert elég kényes fajta. Az egyesületünk néhány tagja kifejezetten sajttál fogyasztása mellé vesz ilyen bort, de nagyon ajánlják vadhúsokhoz is. Kíváncsiak voltunk a magyar pincészetek pinot noir boraira, ezért végigkóstoltuk az országos láncokban kapható tételeket.
A pinot noir borról
A Pinot noir kék szőlőfajta, amely Franciaországból származik, termőhelyei Burgundia és Champagne környéke. (A kékszőlő elnevezés csak hazánkban terjedt el. Külföldön "red" és "black" jelzővel illetik a pinot noir szőlőt.)
Bár földrajzi elterjedtsége miatt rengeteg stílusban készítik, általában jellemző rá. Hamar érik, szép tételeinek elöregedése mégis sokáig várat magára.
A Pinot Noirból készült bor méltán érdemelte ki a "borok királya" elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre, málnára, szilvára, eperre vagy a cseresznyére emlékeztet. Gyümölcsös jellege miatt leginkább nagyvadakhoz, barna húsú szárnyasokhoz ajánlkozik, de kitűnő kísérője lehet néhány szelet camambert vagy brie sajtnak is.
Testes, csersavakban gazdag, ezért szervírozása 16-18 °C fokon ajánlott.
Teszt menete
A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható pinot noir vizsgáltuk.
A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, a teszten 11-en vettünk részt.
Vékonyfalú, öblös pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/5-ig töltöttük borral, ami úgy 0,6 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük. A borokat egységesen 16-18 Cº közé hűtöttük.
Az illat értékelésénél megállapodtunk abban, hogy az első benyomás alapján döntünk, persze szellőztetés után.
A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.
A tételek között sajtot és tiszta vizet fogyasztottunk.
Az értékelés menete
Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk az átlag fogyasztók szemszögéből értékelni a pinot noir borokat, az alábbi szempontok szerint.
Illat: mindenki a saját ízlése szerint értékeli az illatot. Kerestük a fajtára jellemző gyümölcsös aromákat. A kénes, rossz vagy alkoholos illatot pontozzuk le, illetve a gyenge intenzitást.
Íz: itt az volt az egyetlen és talán amúgy is leglényegesebb szempont, hogy a bor íz egyensúlyát pontozzuk. Tehát a gyümölcsös ízjegyek, az alkoholtartalom, a savasság mennyire erősíti a bort, összhangban vannak-e egymással, vagy az egyik túlzó érzékelése tönkreteszi a kóstolás élményét.
Testesség és a savak: a testességet abból ítéltük meg, hogy mennyire "sűrű", gazdag a bor. A sav mértékét pedig egyénileg értékeltük, hogy kinek mennyire esik jól az adott bor savtartalma. Itt is összesen 10 pontot adtunk, inkább a "hibákat" és nem jóleső tételeket pontoztuk le ebben az oszlopban.
A színt most nem értékeltük, de az látszott, hogy a pinot noirnak jellegzetes sötét piros, bordó színe van. A legjobban a 100%-os frissenpréselt szamóca levére emlékeztet.
A pinot noir vaktesztünk eredménye
9. Villányi Pinot Noir Dolium Pincészet, egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 6,8/10 pont
Parfümös illat. Nagyon könnyed, kevés sav, nagyon egyszerű, már-már rosé bor.
8. Szent István Korona Pinot Noir, egységára: 1399 Ft/L. Pontszám: 6,9/10 pont
Illata feketeribizlis. Íze könnyed, gyümölcsös, nem testes, közepesen savas.
7. Villányi Pinot Noir , egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont
Elsőre pirosbogyós gyümölcs illat érződik a boron. Ízében már kevésbé gyümölcsös. Testes, nehéz, nagyon savas bor.
6. Balatonboglári Pinot Noir (LIDL), egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 7,2/10 pont
Erős, földes illata van. Színe inkább piros. Íze könnyedebb, kevésbé savas. Enyhén gyümölcsös ízű bor.
5. Csányi Teleki Pinot Noir, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont
Friss, gyümölcsös illat. Kóstoláskor magas savtartalom érződik leginkább, amikor ez elmúlik, egy enyhe gyümölcsös utóíz érezhető rajta.
4. Csányi Teleki Villányi Pinot Noir (narancssárga címke), egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont
Illata a szamócára emlékeztet. Kóstoláskor magas savtartalom érződik leginkább, amikor ez elmúlik, egy enyhe gyümölcsös utóíz érezhető rajta.
3. Mészáros Pál Pinot Noir, egységára: 2372 Ft/L. Pontszám: 8,2/10 pont
Gyümölcsös illatú, egyes pontozók füstös, fás illatot is éreztek rajta. Ízében nagyon gyümölcsös, könnyed, kevésbé savas.
2. Gál Tibor Pinot Noir, egységára: 3599 Ft/L. Pontszám: 8,3/10 pont
Illata tiszta, meggyes, feketeribizlis. Íze harmonikus és érett, a savassága sem válik el ízben a gyümölcsös aromáktól.
1. Garamvári Lellei Pinot Noir, egységára: 1799 Ft/L. Pontszám: 8,6/10 pont
Éreztünk nehezebb csokoládés illatot és könnyedebb szamócát is. Nagyon harmonikus a savassága és a testessége. Többrétű az íze, először egy érett fajtajelleget érezni, majd maradnak a nyelvünkön gazdag szőlős, ribizlis, szamócás ízjegyek. A legtöbb kóstolónknál első lett.
Összegzés
A tesztgyőztes Garamvári Pinot noir az Auchan-ban és a garamvari.com-on kapható.