Bajor grillkolbászok tesztje

2020.aug.20.

A paprikamentes grillkolbászok a németek specialitása. A majoránna, hagyma, bors, petrezselyem határozzák meg az ízüket. Kevésbé zsírosak, mint a magyaros grillkolbászok és homogénebb az állaguk. Pár éve hazai gyártók is elkezdtek kísérletezni a paprikamentes grillkolbászokkal, lássuk, hogy milyen eredménnyel.

bor_4.jpg

A bajor típusú grillkolbászok

Azért írtunk típust, mert nem csak Bajorországban - a fehér grillkolbászok hazájában-,  gyártják ezek a fehér grillkolbászokat, hanem szerte Európában, így hazánkban is. 

Közös jellemzőjük, hogy

- nem tartalmaznak pirospaprikát,

- magas a hústartalmuk,

- több zöldfűszerrel készülnek a magyaros grilkolbászokhoz képest.

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a grillkolbászokat. Valószínűleg a sütnivaló kolbászok kategóriájába kerülhet majd később ez a termék.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).  

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet)

- sertésszalonna vagy zsír

- fűszerek,

- adalékok.

 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható fehér grillkolbászokat a  COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben. 

A teszten a sertéshúsból készült, paprikamentes kolbászokat vakteszteltük 11-en. A nürnbergi típusú nagyon vékony grillkolbászok nem vettek részt a teszten, mert állaguk teljesen eltér (sokkal szárazabb) a jelen tesztben kóstolt grillkolbászokétól.

A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A kolbászokat alutálcán grilleztük meg egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. Átlagosan 6-10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda. 

A fehér grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

 

Értékelési szempontok

A fehér grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk. 

Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető hagyma, majoranna és más fűszerillatot.

Állag: mi nem vagdaltuk be a kolbászokat grillezés előtt, hogy szaftosabbak legyenek, így könnyebb a kolbász fűszerezését felismerni is. Frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél sütés után ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós. 

bor2_19.jpg

A tesztgyőztes grillkolbász vágási felülete sütés után

Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. A sózás mértékét is értékeltük. Külön díjaztuk, ha érezhető volt valamely zöldfűszer egyedi íze is, nem csak a zöldfűszer "keverék" nehezen definiálható, egybemosott aromája.

 

A grillkolbász teszt eredménye

 

10. Krainer sörkolbász, egységára: 3608 Ft/kg. Pontszám: 5,7/10 pont  

Jellegtelen illat. Az állaga homogén. A fűszerek között egyedül a gyógynövény jellegű aroma tárult fel.

img_0396.JPG 

9. Kaiser bajor grillkolbász, egységára: 2100 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Enyhe fűszeres illat. Kissé száraz állag. A fűszerezése enyhe, mint a virsliké.

img_0407.JPG 

8. Tesco fehér grillkolbász, egységára: 3248 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Borsos, sült kolbász illat. Az állaga puha, homogén, a virslihez hasonló. Az íze kevésbé fűszeres, inkább csak sós.

img_0401.JPG 

7. Landhof bratwürstel, egységára: 3759 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Natúr illat. Homogén, virslis állag. A kóstolók enyhe, kevésbé markáns fűszerezést és megfelelő só mennyiséget éreztek.

img_0394.JPG 

6. Nádudvari bajor grillkolbász, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Enyhe majoránnás illat. Puha állag. Ízében a jobbféle virslikre emlékeztet. Kevésbé fűszeres, megfelelő sózású. Glutén és laktózmentes.

img_0406.JPG 

5. Auchan bajor grillkolbász, egységára: 3250 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe virslis illat. Az állaga homogén, a külső bél megsütve kissé rágós. Az íze a hagyományos virsliké. Glutén és laktózmentes.

img_0393.JPG 

4. LIDL Grill&Fun grillkolbász, egységára: 1850 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Sülthagymás illatú. Ízében a hagyma és a bors érezhető. Az állaga puha, homogén.

img_0400.JPG 

3. ALDI Böklunder fűszeres grillkolbász, egységára: 2998 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Majoránnás, sült hurka illat. Rugalmas, homogén állag. Megfelelő sózású, majoránnás ízű grillkolbász.

img_0412.JPG 

2. Zimbo stuttgarti grillkolbász, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Enyhe petrezselymes, majoránnás illat. Rugalmas, homogén állag. Ízét is a majoránna és a bors határozza meg, megfelelő sózással.

img_0414.JPG 

1. Kométa bajor grillkolbász, egységára: 3150 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont  

Kellemes, fűszeres, hagymás, borsos sült kolbász illat. A kolbász belsejének állaga rugalmas, a külső rész ropogósra süthető. A frissen vágott zöldfűszerek látható mennyiségben vannak jelen. Ízében hagyma, bors, zöldfűszerek és friss petrezselyem zamata érezhető. Nagyon finom grillkolbász, érdemes a grillmenübe illeszteni. Glutén, ízfokozó, laktóz, szója és tejfehérje mentes.

img_0417.JPG 

Összegzés

A tesztgyőztes Kométa grillkolbász kapható az Auchan áruházakban.

grillkolbasz-1_1.png 

süti beállítások módosítása