A paprikamentes grillkolbászok a németek specialitása. A majoránna, hagyma, bors, petrezselyem határozzák meg az ízüket. Kevésbé zsírosak, mint a magyaros grillkolbászok és homogénebb az állaguk. Pár éve hazai gyártók is elkezdtek kísérletezni a paprikamentes grillkolbászokkal, lássuk, hogy milyen eredménnyel.
A bajor típusú grillkolbászok
Azért írtunk típust, mert nem csak Bajorországban - a fehér grillkolbászok hazájában-, gyártják ezek a fehér grillkolbászokat, hanem szerte Európában, így hazánkban is.
Közös jellemzőjük, hogy
- nem tartalmaznak pirospaprikát,
- magas a hústartalmuk,
- több zöldfűszerrel készülnek a magyaros grilkolbászokhoz képest.
A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a grillkolbászokat. Valószínűleg a sütnivaló kolbászok kategóriájába kerülhet majd később ez a termék. A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).
A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:
- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet)
- sertésszalonna vagy zsír
- fűszerek,
- adalékok.
A teszt menete
Felkutattuk az összes országosan kapható fehér grillkolbászokat a COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben.
A teszten a sertéshúsból készült, paprikamentes kolbászokat vakteszteltük 11-en. A nürnbergi típusú nagyon vékony grillkolbászok nem vettek részt a teszten, mert állaguk teljesen eltér (sokkal szárazabb) a jelen tesztben kóstolt grillkolbászokétól.
A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.
A kolbászokat alutálcán grilleztük meg egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. Átlagosan 6-10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.
A fehér grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.
Értékelési szempontok
A fehér grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.
Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető hagyma, majoranna és más fűszerillatot.
Állag: mi nem vagdaltuk be a kolbászokat grillezés előtt, hogy szaftosabbak legyenek, így könnyebb a kolbász fűszerezését felismerni is. Frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél sütés után ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós.
A tesztgyőztes grillkolbász vágási felülete sütés után
Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. A sózás mértékét is értékeltük. Külön díjaztuk, ha érezhető volt valamely zöldfűszer egyedi íze is, nem csak a zöldfűszer "keverék" nehezen definiálható, egybemosott aromája.
A grillkolbász teszt eredménye
10. Krainer sörkolbász, egységára: 3608 Ft/kg. Pontszám: 5,7/10 pont
Jellegtelen illat. Az állaga homogén. A fűszerek között egyedül a gyógynövény jellegű aroma tárult fel.
9. Kaiser bajor grillkolbász, egységára: 2100 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont
Enyhe fűszeres illat. Kissé száraz állag. A fűszerezése enyhe, mint a virsliké.
8. Tesco fehér grillkolbász, egységára: 3248 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont
Borsos, sült kolbász illat. Az állaga puha, homogén, a virslihez hasonló. Az íze kevésbé fűszeres, inkább csak sós.
7. Landhof bratwürstel, egységára: 3759 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont
Natúr illat. Homogén, virslis állag. A kóstolók enyhe, kevésbé markáns fűszerezést és megfelelő só mennyiséget éreztek.
6. Nádudvari bajor grillkolbász, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont
Enyhe majoránnás illat. Puha állag. Ízében a jobbféle virslikre emlékeztet. Kevésbé fűszeres, megfelelő sózású. Glutén és laktózmentes.
5. Auchan bajor grillkolbász, egységára: 3250 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont
Enyhe virslis illat. Az állaga homogén, a külső bél megsütve kissé rágós. Az íze a hagyományos virsliké. Glutén és laktózmentes.
4. LIDL Grill&Fun grillkolbász, egységára: 1850 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Sülthagymás illatú. Ízében a hagyma és a bors érezhető. Az állaga puha, homogén.
3. ALDI Böklunder fűszeres grillkolbász, egységára: 2998 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Majoránnás, sült hurka illat. Rugalmas, homogén állag. Megfelelő sózású, majoránnás ízű grillkolbász.
2. Zimbo stuttgarti grillkolbász, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
Enyhe petrezselymes, majoránnás illat. Rugalmas, homogén állag. Ízét is a majoránna és a bors határozza meg, megfelelő sózással.
1. Kométa bajor grillkolbász, egységára: 3150 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont
Kellemes, fűszeres, hagymás, borsos sült kolbász illat. A kolbász belsejének állaga rugalmas, a külső rész ropogósra süthető. A frissen vágott zöldfűszerek látható mennyiségben vannak jelen. Ízében hagyma, bors, zöldfűszerek és friss petrezselyem zamata érezhető. Nagyon finom grillkolbász, érdemes a grillmenübe illeszteni. Glutén, ízfokozó, laktóz, szója és tejfehérje mentes.
Összegzés
A tesztgyőztes Kométa grillkolbász kapható az Auchan áruházakban.