Akik gyakran grilleznek otthon már jól tudják, hogy a kolbászok, virslik, pácolt húsok mellett nagyszerű csemege a grill sajt. A mi asztalunkról soha nem hiányzik, mert nálunk nagy kedvenc, teljessé teszi számunkra az étkezést. Általában füstölt grill sajtokat választunk, de most a füstölt mozzarella mellett kipróbáltuk a natúr grill mozzarellát is.
A mozzarelláról érdemes tudni, hogy Dél-Olaszországból származik, a hevített-gyúrt sajtok közé tartozik, vagyis addig nyújták, gyúrják, amíg formázhatóvá nem válik. Mivel nem ízesítik, emiatt gyakran használják feltétnek például pizzákon, salátákon. A színe tiszta fehér, ezért is szokták a „meditterán konyha királynőjének” vagy az „asztal gyöngyének” is nevezni.
A Szarvasi Mozzarella már több, mint két évtizede gyárt mozzarellát a magyar piacra. A mi vaktesztjeinken eddig 2 tesztgyőzelmet gyűjtöttek be. A nagy mozzarella tesztünkben a "zacskós", sós lében kapható mozzarellákat kóstoltuk végig.
A nagy mascarpone tesztünkün a tiramisuhoz keresztük a tökéletes fő összetevőt.
Szarvasi Mozzarella füstölt és natúr grillsajt kóstoló
A 150 grammos termék csomagolása 2 sajtkorongot tartalmaz. A gyúrt sajtokra jellemző szálas szerkezet grillezés után is megmarad. Ha faszénen grillezzük, akkor a natúr is kap füstös ízt. A füstölt változat nagy előnye, hogy serpenyőben sütve is megkapjuk az igazi füst ízt, ugyanis valódi füstölést kap ez a sajt. Az illata és intenzitása alapján a Szarvasi füstölt mozzarella illata legjobban a feketerdei sonkák füstillatával hasonlítható össze.
Minkét változat megfelel az elvárásainknak. Jó állagúak, nem rágósak. A tejes-édeskés ízük a klasszikus mozzarelláké.
Kipróbáltuk szendvicsben és salátákkal együtt is. A natúr mozzarella korong a hangsúlyosabb, fűszeresebb saláta nagyszerű kiegészítője, ami tartalmasabbá teszi az ételt. A füstölt változata pedig önmagában is remek fogás, ami például grillezett zöldségekkel együtt egy könnyű vacsorának is kitűnő. Íme néhány recept, amit kipróbáltunk.
Grillezett mozzarellás vegetáriánus burger
Hozzávalók:
120 gr Szarvasi grill mozzarella
1 db teljes kiőrlésű zsemle
1 db paradicsom
10 dkg fodros saláta
10 dkg vegyes saláta
1 dl joghurtos öntet
Elkészítése:
1.Egy grillserpenyőben a Szarvasi grill mozzarellák mindkét oldalát süssük meg forró olajon. Először kezdjük magasabb hőfokon/lángon, hogy kapjon egy kis kérget, majd vegyük lejjebb a lángot és süssük másfél-két percig, majd fordítsuk meg és süssük tovább még egy percig.
2. A fodros salátát mossuk meg, tépjük kisebb darabokra. A paradicsomokat vágjuk karikára
3. A vegyes salátát vágjuk apróra és keverjük össze joghurtos öntettel.
4. A zsemlét vágjuk ketté, tegyük az alsó felére a fodros salátát.
5. Erre kerül az egyik sült mozzarella, ennek tetejére halmozzuk egy kanál segítségével a joghurtos salátát.
6. Még egy sült mozzarella következik, és végül a paradicsomszeletek.
7. Tegyük rá a zsemle felső felét. Kínáljuk friss limonádéval.
Grillezett mozzarella grillezett zöldségekkel és joghurtos salátával
Hozzávalók:
120 gr Szarvasi Grill Mozzarella
1 db piros pritamin paprika
1 db zöld pritamin paprika
1 db sárga pritamin paprika
1 kisebb cukkini
1 fej lilahagyma
2 db koktél paradicsom
10 dkg vegyes saláta
1 dl joghurtos öntet
1 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A zöldségeket mossuk meg, a paprikákat vágjuk vékony csíkokra.
2. Karikázzuk fel a cukkinit és a lilahagymát.
3. A grillserpenyőben forrósítsuk fel az olajat és grillezzük a zöldségeket pár percig, majd tegyük tányérra.
4. Ugyanebben a serpenyőben a mozzarella mindkét oldalát süssük meg. Először kezdjük magasabb hőfokon/lángon, hogy kapjon egy kis kérget, majd vegyük lejjebb a lángot és süssük másfél-két percig, majd fordítsuk meg és süssük tovább még egy percig.
5. A vegyes salátát vágjuk apróra és keverjük össze a joghurtos öntettel.
6. Végül rendezzük tányérra és frissen tálaljuk.
Grillezett mozzarella zöldséges bulgurral és joghurtos salátával
Hozzávalók:
120 gr Szarvasi grill mozzarella
1 cs. trikolor paprika
4 db koktélparadicsom
1 fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 dl olaj a sütéshez
1 cs. petrezselyemlevél
10 dkg kukorica
só, bors, pirospaprika
1 csésze bulgur
1,5 csésze víz
10 dkg vaj
balzsamecet
Elkészítés:
1. A zöldségeket mossuk meg, a paprikát vágjuk vékony csíkokra.
2. A lilahagymát karikázzuk fel, a paradicsomot szeljük ketté, a fokhagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk apróra.
3. A kukoricát (ami lehet konzerv is) grillezzük meg forró olajon, majd tegyük félre.
4. Egy kisebb edényben forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a paprikát, a paradicsomot, a lilahagymát és a fokhagymát. Szórjuk meg sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint.
5. Hagyjuk, hogy pár percig párolódjon, ha szükséges, öntsünk alá egy kis vizet.
6. Tegyük bele a kukoricát, és a petrezselymet. Kavarjuk össze.
7. Tegyük bele a bulgurt, öntsük fel a vízzel, és rakjuk bele a vajat.
8. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük, időnként kavargassuk meg.
9. Ha elfőtte a levét, vegyük le a tűzhelyről.
10. Egy grillserpenyőben forrósítsuk fel az olajat és tegyük bele a mozzarellát. Először kezdjük magasabb hőfokon/lángon, hogy kapjon egy kis kérget, majd vegyük lejjebb a lángot és süssük másfél-két percig, majd fordítsuk meg és süssük tovább még egy percig.
11. Tányérra tesszük a mozzarellát és a zöldséges bulgurt, amit egy kis pohár segítségével formázhatunk is.
Jó étvágyat!