A 8 legfontosabb kérdés a kőzetgyapotos szigetelésről

2019.nov.28.

A Házépítők csoportunkban kérdeztük meg a tagokat, hogy melyek azok a kérdések, amik a legjobban foglalkoztatják őket a kőzetgyapotos szigetelés kapcsán. A 41 kérdést feldolgoztuk és csoportosítottuk őket 8 kérdésbe. A válaszokat is ebben a cikkben találhatjátok!.

019175o1_1.jpg

1. Lehet-e rakni az alábbi falazatokra? Miért jobb választás, mint az ESP?

-          vályogfal

-          faház

-          gázszilikát

Válasz: Igen, mindhárom falazatra lehet rakni a kőzetgyapot szigetelést. A kőzetgyapot előnye a zajszigetelés és a tűzvédelem. Erről itt írtunk korábban.

 

2. Miért magasabb általában a homlokzati kőzetgyapot szigetelés munkadíja?

Válasz: A kőzetgyapot szigetelés minimálisan, de több odafigyelést igényel, kezdő „szigetelőknek” nem is ajánlott dolgozni vele, csak szakemberrel. A teljes kivitelezési folyamatról itt írtunk.

 

 

3. Engem , hogy a padló rétegrendbe kiírt 20cm eps100 helyett érdemesebb lenne - e gyapotot használni vagy sem. És ha igen akkor miért? Ugyan így homlokzati hőszigetelés esetén, ha belül párazárt és légzárt a falazat akkor lenne bármi értelme eps80 grafit helyett? Köszönöm!

Válasz: A kőzetgyapot nagy előnye, hogy hangszigetel is. így kevésbé hallatszanak a léptek a földszinten, de legjobban az emeleten járkálás zajtompításán érezhető különbség a kőzetgyapot javára.

 

4. Ha kőzetgyapottal van szigetelve a ház, akkor szilikát vakolat az ideális rá vagy a szilikon is ugyan olyan jó?

Válasz: a szilikon a legjobb, szilikát is jó lehet, az akril/műgyanta tartalmú vakolatokat kerülni kell.

 

5. Érdeklődnék, hogy 30cm Ytong falhoz szerinted elegendő lenne e 8-10cm kőzetgyapot szigetelés? Hogy véletlenül sem legyen penész.

Válasz: ha semmi mást nem nézünk akkor 30cm Ytong és 10 cm kőzetgyapot már egy passzívházhoz is megfelel. Persze csak a falazat szempontjából. A penészedés összetettebb dolog. Kérdés, hogy a padló is szigetelt-e? Mennyi pára keletkezik az adott helyiségben? És vannak-e hőhidak, ahol kicsapódhat a víz?

 

6. Engem az érdekelne miben más/jobb a kőzetgyapot az üveggyapotnál, mik az egyik/másik előnye hátránya, illetve egészségre melyik lehet esetleg negatívabb hatással?

A szigetelő képességük hasonló. A különbségekről itt található információ, a kőzetgyapot előnyeiről pedig itt.

 

7. Engem az érdekelne, hogy ha a leggyakrabban emlegetett előnyét : a páraáteresztő képességét a mai mesterségesen szellőztetett, teljesen légtömör házaknál totálisan elvesztette akkor tulajdonképpen mi értelme van, tudván hogy a hőszigetelő képessége meg alulmarad egy karbonos eps lappal szemben?

Válasz: a teljesen légtömör házaknál vagy többet kell szellőztetni, vagy szellőztető rendszert beépíteni. A fal természetes szellőzését kár akadályozni, bár az is igaz, hogy ettől még  a légtömörség problémáját nem oldottuk meg teljesen.

 

8. Egerek, rágcsálók beköltözhetnek a szigetelésbe?

Válasz: a kőzetgyapot szigetelés esetén nem kell tartanunk a rágcsálók, madarak beköltözésétől. A harkályok is jobban szeretik a polisztirol szigetelést.

 

A poszt megjelenését natív módon a Knauf Insulation támogatta.

 

Építkezel vagy felújítasz vagy egyszerűen csak érdekelnek ezek a témák, gyere és csatlakozz a már 18.000 tagú Házépítők csoporthoz!

süti beállítások módosítása