Mikor válasszunk kőzetgyapot szigetelőanyagot?

2018.okt.25.

Az ásványgyapot termékek, így az üveggyapot és a kőzetgyapot is kiváló tulajdonságokkal bírnak. Az EPS (hungarocell) szigetelőanyaggal szemben kiváló hangszigetelők, ráadásul nem éghető anyagok. Alkalmazásuk a házunk szinte minden részén kivitelezhető. 

knauf1-675x437.jpg

A kőzetgyapot 

Az üveggyapot szilikát alapú, természetes szigetelőanyag. Gyártása 1450 °C-on történik,  a homokot és az újrahasznosított üveget összekeverik, majd a létrejött új üveget szálakra formázzák, ezután pedig centrifugális erővel préselik ki a folyékony üvegből a vékony szálakat, amelyek szinte azonnal megszilárdulnak. A szálakat kötőanyag tartja össze, minden szál érintkezési pontjánál, amit aztán magas hőmérsékleten polimerizálnak. Ezután formázzák és darabolják az üveggyapot elemeket.

Fizikai tulajdonságai

A kőzetgyapot kiváló hő- és hangszigetelő anyag, tűzvédelmi besorolása nem éghető (A1). Teljes keresztmetszetében hifrofóbizált. A 2 anyag közös jellemzője továbbá: érzéketlenek a hőmérséklet ingadozására, kiváló páraátbocsátók, szervetlen alapanyagúak így nem öregszenek. Típusuktól függően   legkülönbözõbb épületszerkezetekben (a pincétől a tetőig) alkalmazhatóak. A Knauf Insulation vállalat jelenlegi  termékpalettáját az egyrétegű, homogén összetételű ún. „mono density” technológiával készülő szigetelő anyagok adják (teljes keresztmetszetében homogén összetételű), így a hőtechnikai és a szilárdsági jellemzők konstansok az adott rétegen belül.  

Hol használjunk kőzetgyapot szigetelést?

A házunk szinte minden pontja szigetelhető az alaptól egészen a magastető csúcsáig. Most 7 szigetelőanyag alkalmazási helyeit összesítettük egy táblázatban. Ami hasznos lehet az ár vagy a minőségi alternatívák kereséséhez. Tény, hogy az EPS-t használják födém, álmennyezet és magastető szigetelésre is, de ide alkalmasabb a kőzet vagy üveggyapot a szellőzés és a tűzvédelem miatt.

szigeteloanyagok2-1_1.png

1. Homlokzati szigetelés

A tűzállóság és a jobb falszellőzés miatt egyre többen választják a kőzetgyapot termékeket. A szigetelési képessége körülbelül megegyezik az EPS-sel, de emellé kapjuk a tűzállóságok és a kedvezőbb akusztikai paramétereket. A vakolható kőzetgyapot lemezeket ugyanúgy kontakt, ragasztásos módszerrel  rögzítjük a falra, mint az EPS-t. Szinte mindenhol az olvasható, hogy a kőzetgyapotos sziegtelés dupla annyiba kerül, mint az EPS szigetelés. Mi kiszámoltuk és valóban drágább a kőzetgyapotos szigetelés, de csak 25%-kal.

eps_vs_gyapot-31_1.png

2. Födém és tetőszigetelés

Ahogy írtuk a födém és a padlásszigetelésre csak az üveggyapot termékek javasoltak, erről írtunk már itt. 

ki_teto_2_2.jpg

3. Álmennyezet

Ha felettünk nem padlás van, vagy más okból nem kivitelezhető a szigetelés a plafon szintje felett, akkor lehetőségünk van álmennyezeti szigetelésre. Ide viszont a penészedés elkerülése miatt csak ásványgyapot szigetelés javasolt.

20141020_almennyezeti_hoszigeteles1.jpg

4. Könnyűszerkezetes házak és válaszfalak

Könnyűszerkezetes épületeknél vagy utólag kialakított válaszfalaknál (hangszigetelés) érdemes a táblás üveggyapotot választani. A képen is látható, hogy milyen egyszerű a rögzítás és vágás. Ha lehet, akkor kérjük a tervezőt, hogy a lécet közötti távolság egyezzen meg az üveggyapot táblák szélességével, hogy ne kelljen kis darabokkal is dolgoznunk.

kesz-a-szigeteles.jpg

 

A cikk megjelenését a Knauf Insulation támogatta. 

 

A szerző a 9.400 fős HÁZÉPíTŐK csoport tagja. Csatlakozz Te is, ha építkezel, felújítasz vagy épp tervezed! Mi minden problémádra találunk megoldást! KATT IDE!

süti beállítások módosítása