Nagy kajszibarackos joghurt teszt

2019.okt.31.

Az egyik legkedveltebb íz a joghurtoknál a sárgabarackos. Szinte mindenki szereti ezt az ízgazdag gyümölcsöt és joghurtba keverve is imádjuk. Jelenlegi tesztünkön az országosan kapható 13 kajszibarackos joghurtot vakteszteltük és tényleg nagyon finom joghurtot találtunk.

borito_18.jpg

A Magyar Élelmiszerkönyv joghurtokra vonatkozó irányelvei (1-3/51-1 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)


1.1.1. Ízesített tejkészítmények
Olyan készítmények, amelyeket tejből, ízesítőanyagok, továbbá színezékek és egyéb adalékanyagok hozzáadásával állítottak elő. Az ízesített késztermékben a tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk folyékony, zselírozott vagy szilárd lehet. A termék nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely a tej komponenseinek helyettesítésére szolgál.

2.1.1. Élőflórás savanyú tejek és tejszínek (natúr)
Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, a 2.2. pontban felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek, illetve probiotikus mikrobatörzsek hozzáadásával, savanyítással (pH-csökkentés) és alvasztással állítottak elő, és a minőségmegőrzési időtartamuk lejártáig legalább a 2.3. pontban előírt mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.
A fontosabb savanyú tejek és tejszínek gyártásához a következő speciális mikrobatenyészeteket használják. 

2.1.2. Élőflórás, ízesített savanyú tej- és tejszínkészítmények
Olyan termékek, amelyeket a 2.1.1. pont szerinti termékekből ízesítőanyagok, a 2.2. pontban felsorolt összetevők vagy azok egy részének hozzáadásával állítottak elő úgy, hogy a tejeredetű termékhányad legalább 70% (m/m) legyen. A végtermék a minőségmegőrzési időtartamának lejártáig a 2.1.1. pont szerinti termék arányának megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazza a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.  Ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a  végtermékben legalább 4% (m/m) legyen.

2.2. Felhasználható összetevők
Tej, tejsűrítmény, vagy ezek keveréke, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok, a 2.1.1. pontban meghatározott mikrobatenyészetek.

 

A joghurtokon használt kifejezések magyarázata


Homogénezés: a tej, a tejszín zsírgolyócskáinak elaprózása, esetenként ezekből halmazok képzése.

Hőkezelés: a tej, a tejszín, illetve a tejtermék melegítésével, hevítésével kapcsolatos művelet, amelynek célja a mikroorganizmusok számának csökkentése, elpusztítása. (Pasztőrözés: a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, amelynek során a tejet, tejszínt, illetve a tejterméket 100 °C alatti hőmérsékleten olyan hőmérséklet-idő kombinációval kezelik, amelynek eredményeként a hőkezelés után a foszfatáz- és a peroxidázpróba egyaránt negatív eredményt mutat.)

Ízesítőanyag: gyümölcs-, zöldségkészítmények, fűszerek, növényi kivonatok, cukor, méz, egyéb élelmiszerek, aromák, amelyeket a termékek jellegzetes ízének elérése érdekében adnak a termékhez.

 

A kóstolás menete


11-en vettünk részt a vakteszten, ahol a legfinomabb kajszibarackos joghurtot kerestük.


Illatban a természetes gyümölcs és/vagy savanykás joghurt jegyeket kerestük és pontoztuk magasabbra.

Állagban véleményünk szerint a kicsit sűrűbb állag emlékeztet a házi joghurtra. A folyós-híg termékek állagát lepontoztuk.

Ízben csak a gyümölcsök és natúr joghurt, ezeket szerettük volna érezni. Ezek hiánya vagy ezek mellé csatlakozó nem odavaló ízjegyeket alacsonyabb pontszámmal díjaztuk. A túlzott édességet sem pontoztuk magasra.

Összetétel pontozása:

5 pont: csak olyan adalék van benne, amit bio élelmiszerben is engedélyeznek

4 pont: max. 1 olyan adalék van benne, amit bio élelmiszerben nem engedélyeznek

3 pont: max. 2 olyan adalék van benne, amit bio élelmiszerben nem engedélyeznek

2 pont: max. 3 olyan adalék van benne, amit bio élelmiszerben nem engedélyeznek

1 pont: max. 4 olyan adalék van benne, amit bio élelmiszerben nem engedélyeznek

 

A  nagy kajszibarackos joghurt teszt eredménye

 

13. Sunny Valley kajszibarackos joghurt, egységára: 536 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont  

Inkább ivójoghurt állag. A joghurt homogén, nem darabos, elég édes, nem természetes kajszibarack íz.

img_8687.JPG 

12. Fittej sárgabarack joghurt, egységára: 680 Ft/kg. Pontszám: 6,1/10 pont  

Az ivó és a natúr joghurt állag között van félúton. Homogén, lágy, semmi extra íz, édes.

img_8688.JPG 

11. Danone sárgabarack ízű joghurt, egységára: 596 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont 

Ivójoghurtos állag, pici gyümölcsdarabokkal és inkább aroma ízzel. Az édesség intenzitása megfelelő.

img_8681.JPG 

10. Auchan barackos réteges joghurt, egységára: 1075 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Édeskés a natúrjoghurt rész. A lekvár szintén elég édes, de inkább őszibarackos íze van, de utóízben a sárgabarackos aromákat is érezni.

img_8680.JPG 

9. ZOTT Szívecske sárgabarackos, egységára: 632 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Pici gyümölcsdarabok, kellemesen édes, lágy állag, barack helyett maracujás ízzel.

img_8683.JPG 

8. LIDL Pilos krémjoghurt sárgabarackkal, egységára: 1106 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Réteges joghurt. Az alsó lekvárrétegből darabos sárgabarack lekvárt keverhetünk fel a joghurt rétegbe. A keverés után is inkább savanykás a joghurt, a sárgabarack íze nem erőteljes.

img_8682.JPG 

5. LIDL Milbona sárgabarackos joghurt, egységára: 498 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Hígabb, de még elfogadható állag, gyümölcsdarabokkal. A sárgabarackíz mellé több kóstoló szamócaízt vélt felfedezni. Mivel nincs szamóca benne elvileg, így ez az íz a természetes aromával jöhetett.

img_8766.JPG 

5. ZOTT Jogobella, sárgabarackos, egységára: 660 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Gyümölcsdarabos. Az íze kellemes édes-savanyú, de inkább édeskés. Az íze inkább barack aromás, de nem rossz.

img_8690.JPG 

5. LIDL Pilos Active joghurt, sárgabarackos, egységára: 807 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Sárgabarackos, rostos-darabos állag. Kellően krémes. Édes-savanyú ízharmónia, enyhén intenzív sárgabarack ízzel.

img_8684.JPG 

4. LIDL Pilos tejszínes krémjoghurt sárgabarackkal, egységára: 793 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Kellemes, gyümölcsös illat. Lágy tejszínes-joghurtos íz, nem túl édes, picit zsírosabb. Az állaga krémes, apró gyümölcsdarabokkal.

img_8767.JPG 

3. GAZDA réteges, kajszibarack joghurt, egységára: 1295 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Élénk kajszibarack illat. Réteges, gyümölcsdarabos állagú. Nagyon édes, viszont emiatt jobban kijönnek a sárgabarack aromák. A savanyú natúrjoghurt és édes kajszilekvár harmóniája ebben a termékben nem jön elő, az ízvilág az édes felé billent.

img_8686.JPG 

2. PENNY Milkeria kajszibarackos joghurt, egységára: 498 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Pici, gyümölcsdarabos, hígabb, de még elfogadható állag. Kellemes, édes-savanyú íz és természetes sárgabarack íz.

img_8689.JPG 

1. GALLA réteges, kajszibarackos joghurt, egységára: 935 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Kellemes joghurt és kajszibarack illat. Finom, harmonikus édes-savanyú, házias jellegű joghurt, természetes sárgabarack ízzel. Réteges joghurt. Mind a joghurt, mind a lekvár állaga sűrűbb, természetesebb. A lekvárban kisebb kajszibarack darabok vannak. A legtöbb pontozónál első lett ez a termék!

img_8685.JPG

 

Összesítés

sargabarackos_joghurt_teszt-1.png 

süti beállítások módosítása