Melyik a legfinomabb vörös cuvée bor?

2019.okt.10.

A nyár könnyedebb borai után valami összetettebb íze vágytunk, ezért gondoltuk, hogy belevágunk a vörösborok tesztjébe. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az átlagos fogyasztói ízléshez mely bor áll ma legközelebb a boltokban kapható termékek között. A választék hatalmas mind árban, tájegységben és fajtában, ezért mi a max. 2.000 Ft/L bekerülési értékű borok közül választottunk és tovább szűkítettük egy népszerű kategóriára, a cuvéekre. 

bor2_1.jpg

A vörösbor cuvée

A cuvée, két, esetenként többfajta szőlő összeszüretelésével, must vagy bor adott célú összeállításával készült bor. Nagyon népszerű eljárás ez ma Magyarországon, legismertebb klasszikus cuvée az Egri Bikavér, de a pincészetek, borászok szeretnek kísérletezni és új arányokat, fajtákat bevonni. Nos, ezzel mi fogyasztók csak jól járunk, hiszen új ízeket fedezhetünk fel. Bár a "bortörvény" nem írja elő a cuvéeken, hogy fel kell tüntetni a felhasznált szőlők fajtáit, így sok esetben csak tippelni lehet, hogy mely szőlőkből készült a házasítás. 

Magyarországon a vörös cuvéek alapszőlői: a merlot, zweigelt, kékfrankos, kadarka, kékoportó, de vannak cabernet savignon, cabernet franc, blauburger, medoc, pinot noir, Syrah, Turán és még sokféle házasítások is.

 

Teszt menete

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható, 2.000 Ft/Liter ár alatti vörös cuvéeket vizsgáltuk. Csak a száraz borokat kóstoltunk. Nem találtunk olyan évet, ahol mondjuk 8 különböző pincészet borát is összekóstolhattuk volna, így az évjáratok változóak, 2014-2018 között.

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, a teszten 11-en vettünk részt.

Az Egri Bikavér kimaradt a tesztből most. Ennek 2 oka van:

1. Az Egri Bikavér megér egy külön tesztet, annyi változata van. Meg is fogjuk csinálni!

2. Kíváncsiak voltunk az elmúlt évek magyar házasítás kísérleteire, annyi izgalmas vörösbor van még Szekszárdon, Villányban, Egerben és a Balaton körül.

bor1_2.jpg 

Kóstolás, előkészület

Vékonyfalú, öblös pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/5-ig töltöttük borral, ami úgy 0,6 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük. A borokat egységesen 14-16 C közé hűtöttük.

Az illat értékelésénél megállapodtunk abban, hogy az első benyomás alapján döntünk. A korábbi borteszteken is az orrunk "fáradt el" a leggyorsabban.

A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.

A tételek között kifli szeleteket és tiszta vizet fogyasztottunk.
 

Az értékelés menete

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk az átlag fogyasztók szemszögéből értékelni a vörösbor cuvéeket, az alábbi szempontok szerint.

Illat: mivel több évjárat volt, így abban állapodtunk meg, hogy csak egy dologban állapodunk meg :) Szóval, mindenki a saját ízlése szerint értékeli az illatot. Ugye a fiatalabb évjáratnál ez lehet frissebb, gyümölcsösebb, míg a többéves boroknál "elmélyül" az illat. Tehát inkább csak a kénes, rossz illatot pontozzuk le, a többit az egyedi ízlésre bíztuk.

Íz: itt az volt az egyetlen és talán amúgy is leglényegesebb szempont, hogy a bor íz egyensúlyát pontozzuk. Tehát a gyümölcsös ízjegyek, az alkoholtartalom, a savasság mennyire erősíti a bort, összhangban vannak-e egymással, vagy az egyik túlzó érzékelése tönkreteszi a kóstolás élményét. 

Jólesett-e:  ez a pontszám azt tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett.

A színt nem értékeltük, mert ez nagyban függ a technológiától és fajtától és utólag is úgy látjuk, hogy nem befolyásolja a bor minőségét. Ráadásul szinte mindegyik bor zöld üvegben kapható, így a fogyasztó sem tud dönteni vásárláskor a bor eredeti színe alapján.

 

A nagy vörösbor cuvée teszt eredménye 

 

14. Le Tour de Dúzsi szekszárdi vörös cuvée, egységára: 1599 Ft/L. Pontszám: 6,0/10 pont  

Egyedi illat, de nem egyértelmű a definíciója, többen kellemetlennek írták le, míg mások egyedi szőlőfajta aromákat véltek felfedezni. Kóstolva egyszerű, tiszta ízt éreztünk, de marad a szájpádláson egy furcsa, kesernyés íz, ami se nem jó, se nem rossz, mégis befolyásolja a bor fogyasztásának élvezetét.

duzsi.jpg

 

13. Lovassy Villányi cuvée, egységára: 665 Ft/L. Pontszám: 6,3/10 pont  

Egyszerű, aromaszegény illat, de nem rossz. Ízében gyümölcsboros jelleget éreztünk először, majd a végén tisztul és utóízben érezhető a szőlőbor, és ez az ízátalakulás több kóstolót is zavart.

lovassy.jpg

 

12. BOCK Kupola cuvée, egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 6,6/10 pont  

Mély, tömény illat, ami kis élesztőt, alkoholt és gyümölcsöket tartalmaz. Savszegény, egyszerű cuvée, az íze sem összetett, testes, feketeribizlis utóízzel.

bock.jpg  

11. Csányi Pincészet Teleki Villányi cuvée, egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont  

Erősebb, fekete-bogyós gyümölcsös illat, kicsit alkoholos. Egyszerű íz, kellemes, a végén érezhető a nyelvünk hegyén egy kis olajos jellegű állagot.

teleki.jpg 

10. Kristinus Balatonboglári vörös cuvée, egységára: 1999 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

Az illata erős és egyértelmű szőlőillat. Enyhén savas, az íze gyengébb intenzitású, de harmonikus. Egy  letisztult vörös cuvée.

kristinus.jpg 

8. Juhász Egri cuvée, egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont  

Friss, tiszta gyümölcsös illat, ami enyhébb intenzitású. Egyszerű, tiszta, lágy bor, kevés savval, édeskés szőlős ízjegyekkel.

juhasz.jpg 

8. Mészáros Pál Szekszárdi cuvée, egységára: 1865 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont  

Tartalmas fajtajellegű illat. Kellemesen savas, gyümölcsös, ribizli-szeder-feketebodza. Finom asztali bor.

maszaros.jpg 

7. Takler Trió szekszárdi cuvée, egységára: 1999 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont  

Vörösbogyós gyümölcsmix illat, ami mély, a végén jön a pirosszőlős aroma. Egyszerű, édeskés bor, kevés savval.

takler.jpg 

6. Vylyan Villányi cuvée, egységára: 1732 Ft/L. Pontszám: 7,9/10 pont  

Érett, tartalmas illat, aromagazdag. Nem savas, édeskés, egyszerű, finom bor. A szőlők aromáin túl egy kis feketebodza ízt éreztünk.

vylyan.jpg 

3. Thummerer Bertram Egri cuvée, egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Finom epres, málnás, friss pirosszőlős illat. Frissnek ható, egyszerű gyümölcsös íz, kellemesen savas, könnyed vörösbor.

bertram.jpg 

3. Wekler Szekszárdi Cabaret cuvée, egységára: 1865 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Fűszeres illat, kapor-szegfűszeg, nagyon kellemes. Ízében is jön az enyhe fűszeresség. Néhány kóstoló írta, hogy a forralt bor aromákat éreztek. Utóízében tartalmas feketegyümölcsök aromáit éreztük: feketeribizlire, szederre emlékeztet.

wekler.jpg 

3. Polgár Villányi cuvée, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Erős szőlős, feketebogyós illat, de megjelenik az alkohol is. Szedres, áfonyás aromák. Nem savas, harmónikus, finom asztali vörösbor.

polgar.jpg 

2. Bognár Pincészet Villány Báthory cuvée, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 8,3/10 pont  

Az illata olyan, mintha málnából, áfonyából és ribizliből csináltak volna parfümöt. Kevés sav, friss, gyümölcsös, fiatalos bor. Ízben is jön a málna, ribizli.

bathory.jpg 

1. Varsányi Pincészet #Vasárnap vörös cuvée, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 8,6/10 pont  

Mélyebb, lekváros illat, amiből bogyós gyümölcsös illatjegyek szabadultak fel. Nagyon gyümölcsös, tartalmas, tiszta szőlő, málna és feketebodza ízjegyeket éreztünk. A savassága közepes, utóízében több kóstoló érzett aszalt gyümölcsös ízeket.

varsanyi.jpg

 

Összegzés

cuvee_teszt-1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr3615209428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkanélküli informatikus 2019.10.10. 22:06:18

Jó lenne, ha azt is elárulnátok, hogy ezek hol szerezhetők be. Mert a 8-10. hely utánniakkal minden sarkon lehet talákozni, de az elpőrébb soroltakra nem emlékszem s boltok polcairól. Folyamatosan próbálkozom normálisabb borok találásával a közeli boltokban, de tízből nyolcszor csupán csalódás a jutalmam, a maradék kettő bor pedig már másnapra eltűnik a boltból, hogy aztán soha többé ne lássam.
Ehhez hasonló teszteket szeretnék látni minél gyakraban, de lehetőleg bolthálózat-választék specifikusan (Spar, CBA, stb). És ne mindig csak a sok ezer forintos botokat teszteljétek, annyi pénzéret nem művészet élvezhető bort csinálni. Mindenesetre köszönöm a minkátokat.

lobaszopiatej 2019.10.10. 22:26:20

Úgy kellene csinálni a kóstolást, hogy minden nap csak 1 pohárral, árcimkét letakarva.
Igy regenerálódik az izlelés, ill. lehetne mérni a másnapi migrént.
Valamint, külföldi borok is kellenének, azaz odébb kéne menni a sarki boltnál.

kódex 2019.10.26. 01:54:52

@munkanélküli informatikus: Próbálkozz a Borháló valamelyik üzletében. Nemcsak drága borok vannak. Ha pedig ebből a 800-1000 Ft-os kategóriából szeretnél ihatót, ajánlom az Auchan akciós borait: egész jókat kapsz 1200-1300-ért. De a Tescóban sem reménytelen kifogni valami finomat elfogadható áron. Lényeg, hogy multinál 3-4 évnél idősebb bort ne vegyél, akkor se, ha drága... :)

neutrinoo 2020.03.21. 17:53:00

@kódex: konkrétan mi bajod a varsányi borral? nem bor? vagy mi a gond vele? jó lenne tisztázni.
egy mezei átlagpolgárnak, aki sose fog 2ezer ft-nál drágább borokat inni, meg kell sztem hagyni a jogát,hogy azt vegye meg ami az ízlésének megfelel, mert meglehet,hogy ami a borszakértőnek nem tetszik az Kis Jóskának nagyon is megfelel és fordítva.
kispolgári szemszögből pld a szín, az illat felesleges dolgok,ha az íz nem azt adja, ami jólesne.
Én elég sokféle bort kipróbáltam a tesco,lidl,spar stb fronton úgy 2000-2500 Ftig,de jellemzően 1000-1500 Ft-ért és úgy látom,hogy a saját egyéni ízlésem kérdése,h melyik bor volt jobb számomra és melyik kevésbé. függ a szőlőfajtától, az elkészítés módjától is. azon belül azonban bár vannak nagy különbségek, de nem az ár a meghatározó és még csak nem is a pincészet,hanem az,hogy sikerült-e eltalálni az adott borral az ízlésem,vagy sem.
2000-3000e Ft felett a bor lehet,hogy sokkal minőségibb - én olyanokat nem ittam még nagyon ,bár amit igen abban pld csalódtam - , de az már a gazdagok unaloműzése kategória, nem a halandóké. :)