A borjúmájasok elvileg a prémium kategóriát képezik a májasok, májkrémek között. A boltban kapható termékek egységárai nagyon hasonlóak, ezért kíváncsiak voltunk, hogy mely borjúmájas ténylegesen prémium minőségű és melyik csak, mint marketingfogást használja a "borjú" szót.
Magyar Élelmiszerkönyv szabályozása
Májtartalom szerint 3 kategória van
1. Húskészítmény májtartalommal (1-24% májtartalom)
Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény ...% májtartalommal”.
2. Májas, májkrém, kenőmájas (25-34% májtartalom)
A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.
3. Májpástétom (35%- májtartalom)
A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia.
Értékelési szempontok
Vaktesztünkön az illatot, állagot és az ízt pontoztuk, kilencen. A vakteszten külön szempont volt, hogy érezhető-e különbség az adott borjúmájas ízében egy jobb minőségű sertésmájashoz képest.
Illat: nem várunk erős illatot, egy hűtött termék esetében. A kellemetlen vagy értelmezhetetlen illatot lepontozzuk, ha valami kevés finom illatot érzünk, azért persze plusz pont jár
Állag: ezek a termékeknek kenyérre kenhetőnek kell lenniük, tehát a nehezen kenhető és a kenyérről szinte lefolyó állagúakat lepontozzuk. Az kóstolás élményét romoló esetleges bőrkedarab, vagy nem definiálható darabos összetevőt is büntetjük.
Íz: ezeknek a termékeknek nem szükséges tiszta máj ízűnek lennie, hiszen populáris termékek, sokszor azok is megeszik, akik a májat Marshall módra kifejezetten nem szeretik. A közepes intenzitású májíz mellé várjuk a fűszereket is. A túlzott ízfokozott termékeket lepontozzuk.
A borjúmájas teszt eredménye
6. Nádudvari borjúmájas, egységára: 1767 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont
Hagymás fűszeres illat. Ízében a máj dominál, a fűszerek nem túl erősek. Az állaga nem homogén, krémes, de vannak benne zsíros máj vagy szalonnadarabok is, amik rontották a kóstolás élményét.
5. LANDHOF mini májas borjúmájjal, egységára: 3672 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe fűszeres illat. Olyan íze van, mint a konzerv májasoknak, ami annak is köszönhető, hogy csak 5% borjúmájat tartalmaz, javarészt sertésmájkrém. Enyhén fűszeres, megfelelően sós. Krémes, de picit sűrűbb állagú.
3. PICK borjúmájas viaszos csomagolás, egységára: 2725 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont /
3. PICK borjúmájas műanyag tömlős csomagolás, egységára: 2393 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
A 2 termék között mi nem éreztünk különbséget, és a csomagoláson sem találtunk semmilyen összetevő eltérésre utaló jelet.
Az állaga kissé darabos, minimál fűszerezésű, szinte csak a máj íze dominál. Megfelelően sós, natúr májas. Az illata enyhe, natúr májas. Jól kenhető.
2. PRIVÁT Hús borjúmájas viaszos bevonattal, egységára: 1899 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Nem túl erős illatú, viszont ami érezhető az házias májas illat. Erősebben sózott. Hagymás- zelleres ízek, a májas íze közepesen intenzív, igazi csemege borjúmájas.
1. ZIMBO Prémium borjúmájas, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont
Kiválóan kenhető, homogén állagú májas. Az illata fűszeres, hagymás és persze kellően érezhető a máj illata is. Az ízében éreztünk a finom májízen túl hagymát, borsot, zellert, majoránnát. A legtöbb pontozónknak ez a májas ízlett a legjobban.
Összesítés
A tesztgyőztes Zimbo májas megérdemli, hogy egy reggeli vagy vacsora főszereplője legyen. Szeletelhető és a viaszkérget könnyen le tudjuk szedni. Ilyen guszta és finom falatokat tudunk készíteni friss salátával, paradicsommal és egy kis parmezánnal megszórva.