Nagy májas teszt: melyik a legfinomabb borjúmájas?

2019.aug.29.

A borjúmájasok elvileg a prémium kategóriát képezik a májasok, májkrémek között. A boltban kapható termékek egységárai nagyon hasonlóak, ezért kíváncsiak voltunk, hogy mely borjúmájas ténylegesen prémium minőségű és melyik csak, mint marketingfogást használja a "borjú" szót. 

2_8.jpg

Magyar Élelmiszerkönyv szabályozása


Májtartalom szerint 3 kategória van

1. Húskészítmény májtartalommal (1-24% májtartalom)

Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény ...% májtartalommal”.

2. Májas, májkrém, kenőmájas (25-34% májtartalom)

A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.

3. Májpástétom (35%- májtartalom)

A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia.


Értékelési szempontok


Vaktesztünkön az illatot, állagot és az ízt pontoztuk, kilencen. A vakteszten külön szempont volt, hogy érezhető-e különbség az adott borjúmájas ízében egy jobb minőségű sertésmájashoz képest. 

Illat: nem várunk erős illatot, egy hűtött termék esetében. A kellemetlen vagy értelmezhetetlen illatot lepontozzuk, ha valami kevés finom illatot érzünk, azért persze plusz pont jár

Állag: ezek a termékeknek kenyérre kenhetőnek kell lenniük, tehát a nehezen kenhető és a kenyérről szinte lefolyó állagúakat lepontozzuk. Az kóstolás élményét romoló esetleges bőrkedarab, vagy nem definiálható darabos összetevőt is büntetjük.

Íz: ezeknek a termékeknek nem szükséges tiszta máj ízűnek lennie, hiszen populáris termékek, sokszor azok is megeszik, akik a májat Marshall módra kifejezetten nem szeretik. A közepes intenzitású májíz mellé várjuk a fűszereket is. A túlzott ízfokozott termékeket lepontozzuk.

3_6.jpg 

A borjúmájas teszt eredménye

 

6. Nádudvari borjúmájas, egységára: 1767 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont  

Hagymás fűszeres illat. Ízében a máj dominál, a fűszerek nem túl erősek. Az állaga nem homogén, krémes, de vannak benne zsíros máj vagy szalonnadarabok is, amik rontották a kóstolás élményét.

img_7173.JPG 

5. LANDHOF mini májas borjúmájjal, egységára: 3672 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe fűszeres illat. Olyan íze van, mint a konzerv májasoknak, ami annak is köszönhető, hogy csak 5% borjúmájat tartalmaz, javarészt sertésmájkrém. Enyhén fűszeres, megfelelően sós. Krémes, de picit sűrűbb állagú.

img_7175.JPG 

3. PICK borjúmájas viaszos csomagolás, egységára: 2725 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  / 

3. PICK borjúmájas műanyag tömlős csomagolás, egységára: 2393 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

A 2 termék között mi nem éreztünk különbséget, és a csomagoláson sem találtunk semmilyen összetevő eltérésre utaló jelet. 

Az állaga kissé darabos, minimál fűszerezésű, szinte csak a máj íze dominál. Megfelelően sós, natúr májas. Az illata enyhe, natúr májas. Jól kenhető.

img_7171.JPGimg_7172.JPG 

2. PRIVÁT Hús borjúmájas viaszos bevonattal, egységára: 1899 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Nem túl erős illatú, viszont ami érezhető az házias májas illat. Erősebben sózott. Hagymás- zelleres ízek, a májas íze közepesen intenzív, igazi csemege borjúmájas.

img_7169.JPG 

1. ZIMBO Prémium borjúmájas, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont  

Kiválóan kenhető, homogén állagú májas. Az illata fűszeres, hagymás és persze kellően érezhető a máj illata is. Az ízében éreztünk a finom májízen túl hagymát, borsot, zellert, majoránnát. A legtöbb pontozónknak ez a májas ízlett a legjobban.

img_7170.JPG

Összesítés 

borjumajas-1.png

 

A tesztgyőztes Zimbo májas megérdemli, hogy egy reggeli vagy vacsora főszereplője legyen. Szeletelhető és a viaszkérget könnyen le tudjuk szedni. Ilyen guszta és finom falatokat tudunk készíteni  friss salátával, paradicsommal és egy kis parmezánnal megszórva.

3_6.jpg

 

süti beállítások módosítása