A hőszigetelés 3 fontos előnye, amivel nem is számolunk

2019.júl.16.

Vitaindítónak szánjuk a cikkünket, mert sok tévhit kering, ami rossz irányba viheti el a felújítást tervezőket. Itt az ideje, hogy elgondolkodjunk egy kicsit, hogy meddig pazarolhatjuk a pénzünket magas fűtési és hűtési költségekre. Mennyi ideig szennyezhetjük feleslegesen környezetünket és mennyi ideig járulhatunk hozzá a magas szállópor koncentrációhoz. Sokan mondják, hogy "nincs pénzem szigetelni a házam". Tényleg nincs, de akik ezt mondják, annak mégis van pénze magas fűtésszámlát fizetni évtizedekig. 

12_szigeteles_hz.jpg

Környezetvédelemi előny: a szigeteléssel jelentősen csökkentjük a CO2 kibocsátást

A lakóépületek 80%-a, azaz közel 2,5 millió családi ház ugyanis energetikai szempontból korszerűtlen a nem megfelelő vagy hiányzó szigetelésnek, a korszerűtlen fűtőberendezéseknek és az elavult nyílászáróknak köszönhetően. Egy átlagos magyar családi ház fűtési energiafogyasztása 300 kWh/év/m2, ami 19%-kal haladja meg egy lengyel otthon energiafogyasztását, de közel 38%-kal több mint egy osztrák és 64%-kal magasabb egy svéd családi ház energiafogyasztásánál.

0227uveg1_640x282.jpg

 

Knauf Insulation szakemberei szerint háztartásaink energia költségeinek átlagosan 75%-át a fűtés és légkondicionálás teszi ki. A Knauf Insulation valós körülmények között végzett épületenergetikai tesztje megmutatta, hogy korszerű szigetelés felhelyezése után ezen lakóházak tulajdonosai akár 46%-ot is spórolhatnának fűtési költségeiken, ugyanennyivel csökkenthetve CO2 kibocsátásukat is.

Hűtéssel fűtjük a Földet

Az utóbbi években megfigyelhető a téli és nyári napok átlaghőmérsékletének növekedése, ami hatást gyakorol a téli és nyári időszakok villamosenergia-igényére is. Minél többet használjuk ugyanis a légkondicionáló berendezéseket, azok széndioxid kibocsátása miatt a globális felmelegedés ördögi kör szerűen annál nagyobb mértékben nő.

maxresdefault_6.jpg

Pénztárcánkra is káros hatással lehetnek a légkondik

Otthonunk hőmérsékletének 1 fokkal való csökkentése ugyanis háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfűtése. Egy átlagos teljesítményű klímaberendezés havonta kb. 250 kWh-val növeli meg az áramfogyasztást, ami 8-10 ezer forintos plusz költségként jelenik meg a villanyszámlán.

Megfelelő árnyékolás és szigetelés együtt akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét, utóbbi ugyanis nyáron megakadályozza a hő tetőn és födémen, valamint falakon keresztüli behatolását. Ezáltal nem csak nyáron tarthatjuk kint a meleget, de akár 40%-ot is spórolhatunk a téli fűtésszámlán, a környezet mellett a pénztárcánkat is kímélve.

Egészségügyi előny: szigeteléssel a szállópor koncentráció is csökkenthető

Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon kezdetén megnövekvő szállópor-koncentrációért, mely növeli a szmog kialakulásának lehetőségét is. A Knauf Insulation szakemberei szerint ennek oka leginkább az, hogy 10-ből csupán 2 magyar családi ház megfelelően hőszigetelt, a fennmaradó 8 nem, vagy csak részben szigetelt ingatlan többlet energiafogyasztása pedig nagymértékben hozzájárul a rossz minőségű, szállóporral terhelt levegőhöz. Az ingatlanok hőszigetelésével ugyanakkor jelentősen, akár 50%-kal is csökkenthető lenne nem csak a családok fűtési költsége, de a levegő finomszemcse tartalma is.

fust-ol-hulladek-kemeny.jpg

A szállópornak nevezett, 10 mikron átmérőjű, vagyis az emberi hajszál átmérőjével megegyező méretű szennyező részecskék eltérő forrásokból, de leginkább a fosszilis tüzelőanyagok nagymértékű felhasználásával kerülnek a levegőbe, és bizonyos földrajzi és időjárási körülmények mellett szmogot, azaz füst-ködöt idézhetnek elő. Mikroszkopikus méretük miatt a szállópor részecskék ingerlik a szem kötőhártyáját, a nyálkahártyát és a légutakon keresztül pedig könnyen bejutnak tüdőnkbe, amelynek következtében, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés következtében.

Pénzügyi előnyök

Nagyon sok rossz kalkuláció érhető el sajnos az interneten, hogy mennyi idő alatt térül meg a szigetelés. A 2 fő hiba, amit sajnos mindenki elvét ezeknél a számításoknál, hogy

1. csak homlokzati szigeteléssel már  50%-75% fűtésköltség megtakarítással kalkulálnak, tehát födémszigetelés nélkül

2. nem veszik figyelembe, hogy nyílászárók cseréje és fűtésrendszer korszerűsítésre is szükség lehet.

A homlokzati szigetelés is hozhat 25% megtakarítást a fűtésköltségen, de ekkor a sokszor leírt "már 5 év alatt megtérül a szigetelés" mondat egyszerűen nem igaz. 240.000 Ft a fűtésköltséged, ezen fogsz 25%-ot, azaz 60.000 Ft-ot évente. A homlokzati szigetelés egy 100 m2 alapterületű házra 12 cm vastag szigeteléssel és nemesvakolattal bezárólag a teljes kivitelezés 1.254.000 Ft. Igen, jól látod, tehát több, mint 20 év lesz a megtérülés!

Szóval ezt nem így kell megfogni, véleményem szerint felesleges csak homlokzati szigetelést alkalmazni. Tehát 30 cm kőzetgyapot a födémre (plafon fölé) mindenképp kell. Akkor már az energiaszükségleted a fűtéshez kb 50-55%-kal csökken. Az már sokkal jobban hangzik, mivel a födémszigetelést saját magad is elvégezheted, így kevesebb mint fele annyiba kerül, mint a homlokzati szigetelés. 

Még mindig nem vagy készen, mivel ott a kérdés, hogy a nyílászáróid és a fűtésrendszered mennyire korszerű? A fűtéshez lehet elég egy kazáncsere, de a nyílászárók cseréje is szükséges lehet. 

Minden otthon más, ezért én felújítás előtt egy energetikussal felméretném a házamat (én megtettem építkezés után is, ide majd linkelve lesz egy cikkem, hogy milyen javításokat végeztettünk el energetikai felmérés után a szigetelésen). Ebből kiderül a nyílászárók állapota is, hogy szükséges-e a csere. 

A fűtéskorszerűsítéshez terv kell, ennek is van költsége.

Viszont most van egy kamatmentes fűtéskorszerűsítési konstrukció. A teljes energetikai korszerűsítés elvégzését tudod finanszírozni abból a megtakarításból, amit a korszerűsítéssel a fűtésszámládon megspórolsz.

Igen, tehát mondhatjuk azt, hogy 10-15 év alatt ingyen korszerűsítetted a házadat! Ez elég jól hangzik, mi is kiszámoltuk megtérülést, havi részletfizetést, több méretű házra is, az államilag támogatott korszerűsítési hitellel. A cikkünket erről itt találod!

Az államilag támogatott hitel lényege, hogy a szigeteléssel elért megtakarítási összegből kifizetheted a hitel összegét, ráadásul kamatmentesen. Ennél kedvezőbb konstrukció most nincs Magyarországon. Részletek itt!

Szigetelőanyagokról bővebben ITT!

 

Lenne még kérdésed, vagy csak megnéznéd ki milyen képeket tölt fel az építkezéséről? 15.000 fős csoportunkhoz itt tudsz csatlakozni, KATT!

 

süti beállítások módosítása