Eperfagyi nélkül a nyár nem is lenne az igazi. A klasszikus ízek (csoki, vanília) mellett a leggyakrabban fogyasztott fagyi az epres. Persze, ha hozzávesszük, hogy az eper a legjobban fogyasztott friss szezongyümölcs, akkor ezen nincs is mit csodálkoznunk. Átfésültük az áruházak polcait és vakteszteltük a 12 országosan kapható eperfagyit. A tesztgyőztes 26% epret tartalmaz és a legjobb árú eperfagyi jelenleg a magyar piacon.
A Magyar Élelmiszerkönyv csak a kézműves fagyikat szabályozza, vagy inkább mondjuk úgy, hogy ajánlása van a fagylaltkészítők felé. A bolti jégkrémekre, fagylaltokra nincs szabályzás. Sajnos!
Így 0,9%-os gyümölcstartalmú fagyin és a 30%-os epertartalmú fagyin is epres jégkrém felirat található. Személy szerint, mi 20% minimum gyümölcstartalmat szabnánk meg!
A teszt menete
Mint mindig, most is bejártuk az összes országos áruházláncot, és felkutattuk a dobozos epres jégkrémeket.
A tesztbe bekerültek a "csíkos" fagylaltok is, ahol külön epres és külön vaníliás/joghurtos rétegek vannak. Ennek oka az volt, hogy a nem réteges fagyikban is ugyanezen összetevők vannak, csak ott teljesen elkeverve.
A jégkrémeket vásárlás után azonnal a hűtőládánkba tettük, hogy ne olvadjanak meg. Miért fontos ez, hisz utána úgyis visszafagyasztjuk, nem? A jégkrém kiolvadáskor kiengedi magából a benne lévő vizet, ami visszafagyasztáskor jegesedik, így a homogén-krémes állag elvész. Tehát a jégkristályos állag annak is a jele, hogy a vásárolt jégkrém egyszer már kiolvadt a dobozban.
A teszten 10-en vettünk részt, egyik kóstoló sem kapott semmilyen információt a kóstolt mintákról (vakteszt).
A jégkrémeket egyenként készítettük ki, és csak azután vettük ki a fagyasztóból a 2. mintát, mikor mindenki végzett az 1. minta kóstolásával és így tovább a 12. mintáig. Ez azért fontos, mert ha már olvadt a jégkrém, akkor más ízeket érezhetünk, mint frissen, még fagyott állapotban kóstolva. nem beszélve arról, hogy olvadtan már az állagot sem lehet értékelni.
Éppen ezért a jégkrémek középső részéből vettünk mintát a kóstoláshoz, hogy a felületi jegesedés ne befolyásolja a pontszámokat.
Az értékelés szempontjai
Fagyasztott termék lévén, a jégkrém illata alig érezhető, ezért csak az állagot és az ízt pontoztuk. Az állagot 35%, míg az ízt 65% súllyal vettük figyelembe az átlagpont kiszámításához.
Állag: a fogyasztói elvárás a krémes állag, ami homogén, ha nincs benne gyümölcsdarab. Ha tartalmaz gyümölcsdarabokat, akkor is krémes az állag, nem lehet jegesedés. A nagyon puha állag az állományjavító adalékokkal elért "felfújás" eredménye lehet, ezért ha valaki az értékeléskor véleményt írt a jégkrém "hígításáról", akkor azt utólag ellenőriztük a csomagoláson található információk alapján is (tömeg/térfogat arány).
Íz: nem kérdés, hogy az eper (oké, valójában szamóca, mert az eper a fán termő gyümölcsöt jelöli) természetes ízének és a tej/tejszín ízének mixét kell éreznünk egy igazán finom epres jégkrémben.
Lepontoztuk:
- jellegtelen, nehezen definiálható ízeket
- nem odaillő, nem epres vagy tejes ízeket
- túlzott édességet
Magasabb pontszámot adtunk:
- a természetes eperíznek, még ha kevésbé erős volt is
- a természetes tej/tejszín íznek, akár mascarponés ízjegyekkel
- ha az édesség mértéke harmóniában állt az eper ízével
A Nagy epres jégkrém teszt eredménye
12. Gelatiamo laktózmentes eperjégkrém, egységára: 1498 Ft/kg. Pontszám: 6,2/10 pont
9% epertartalom. Keményebb, nem krémes állag, töredezik. Nem igazi eper, hanem eperaroma íz.
10. Auchan epres jégkrém, egységára: 935 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont
1,6% epertartalom. Krémes, picit jeges állag. Intenzív édes-savanyú ízek, de nem párosul hozzá jellegzetes eper íz.
10. BIGMILK Algida, egységára: 1411 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont
0,9% epertartalom. Krémes, lágyabb állag. Nincs jellegzetes íze: lágy, édeskés, vaníliás.
9. Manhattan classic vanilia-eper, egységára: 1848 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont
6,4% epertartalom. Az állaga krémes, megfelelő, nem jeges. A vanília dominál, az jó minőségű is. Az eperíz gyenge, nem természetes ízű.
8. Gelatiamo Capricci tejszínes eper, egységára: 1.610 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont
11% epertartalom. Kissé jeges, nem teljesen krémes jégkrém. Minimális epres, de alig érezhető íz.
7. Gusto Italiano eper ízű olasz fagylalt különlegesség, egységára: 2798 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont
11% epertartalom. Jeges, nem krémes állag. Ízében alig fedezhető fel eper, ami viszont érezhető, az természetes.
6. Carte d'OR, egységára: 1925 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont
27% epertartalom. Kellemesen krémes, nem jeges. Az íze nagyon gyümölcsös, de nem epres, van egy zöldség utóíze, talán cékla. Az eperdarabok íze is át van ezzel itatva. Gyümölcsös, érződik, hogy minőségi és természetes anyagokból készült, de nem igazán epres.
5. ALDI Grandessa eper, egységára: 1453 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
30% epertartalom. Eperdarabokkal, lágyan krémes fagyi. Kellemes epres főíz, vaníliás utóízzel, de többen írták a banán aromáját is, hogy érezték.
4. LIDL Gelatelli, egységára: 1499 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
19% epertartalom. Krémes, nem jeges. Természetes eperízzel, ami mellé a tejszín íze párosul. Tejes, tejszínes utóízzel.
2. SPAR ROYAL Duo joghurtos epres, egységára: 2457 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont
14% eper + 3% málna tartalom. Lágy, krémes, de keményebb állag. Finom epres-joghurtos íz. Kellemes, természetes eperrel. Utóízében édes-sajtos, málnás.
2. Schöller, egységára: 2598 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont
23% epertartalom. Lágy, krémes állag. Ízében jön a természetes eper, harmonikus, de azt megemlítjük, hogyha nem tesznek bele aromát, a 23% eper íze is bőven elég lett volna, mert utóízében érezhető egy kevés eper aroma íz.
1. PENNY Rios Premium, egységára: 1453 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont
25,7% epertartalom. Krémes-lágy fagyi, homogén állagú. Egyszerű epres íz, amihez tejes íz párosul, semmi mellékíz, és utóízében is epres. Volt intenzívebb ízű fagyi is a kóstoltak között, de ennél éreztük legjobban a természetes eperízt. Mindehhez vegyük hozzá, hogy ez a legjobb árú epres fagyi a dobogón!
Összegzés
FRISS NYÁRI TESZTJEINK!
Teszt: melyik a legfinomabb sajtos grillkolbász?
Nagy grill camembert teszt