Nagy csoki Mikulás teszt

2018.nov.28.

Jövő hét közepén érkezik a Mikulás. Gyerekek ezrei számolnak vissza, és képzeletben már bontogatják a csoki Mikulásokat a többi édességgel együtt. Ezért vakteszteltük most a csoki Mikulásokat, hogy megtudjuk, melyik a legfinomabb erre a várva várt alkalomra. 21 országosan kapható csoki Mikulást vakteszteltünk úgy, hogy 4 fajta csoki Mikulást végül kihagytunk a tesztből, a Magyar Élelmiszerkönyv tejcsokoládéra vonatkozó előírását figyelembe véve.

bor3.jpg

A kóstolócsapatba bevettünk két 13 éves gyerkőcöt is, akik már nem Mikulás hívők ugyan, de szerettünk volna még jobban a gyermekek igényeihez közelíteni a teszteredménnyel. 

Tipp: ha csoki Mikulás tesztet csinálsz, akkor ne vigyél haza a beszerző út után 2 szatyor csoki Mikulást, ha otthon fanatikus Mikulás hívők vannak. Igen, mi belefutottunk, vagyis az egyik teszt-csapat tagunk. Egy hosszú, teszttel teli nap végén a kolléga még elment bevásárolni és hazavitte a "munkát", vagyis a csoki Mikulásokat. Otthon pedig a fürkésző szemek azonnal kiszúrták a csoki Mikulásokat és ezzel elég kellemetlen helyzetbe került. Legyen annyi elég, hogy azzal jött ki ebből a durva szituációból, hogy azt mondta, hogy a Mikulás küldte tesztre a csokikat. Szerencsére, a gyerekek hite erős a Mikulásban. Megúszta :) 

 

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása a tejcsokoládéra

 

Tejcsokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, és amelyek tartalmaznak:
– legalább 25% összes kakaó szárazanyagot,
– legalább 14% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
– legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
– legalább 3,5% tejzsírt,
– legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt).


Háztartási tejcsokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejtermékekből készül, és amely tartalmaz:
– legalább 20% összes kakaó szárazanyagot,
– legalább 20% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy egészben dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
– legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
– legalább 5% tejzsírt,
– legalább 25% összes zsírt (kakaóvaj és tejzsír).

bor5.jpg

 

Pontozási szempontok

Az illat nem releváns a tejcsokinál, mivel szinte érezhetetlen, ezért úgy véltük, hogyha mégis találunk jellegzetes illatú terméket, akkor jelezzük. Végül egyetlen esetben sem került erre sor, mert szobahőmérsékleten minimális illata van a tejcsokinak, így nem is pontoztuk.

Az állag akkor megfelelő vagy inkább praktikus, ha szobahőmérsékleten a tejcsokit érintve nem ragad a kezünkhöz, nem olvad könnyen. Fogyasztáskor viszont épp az ellenkezője az elvárás, hogy olvadjon el a szánkban, ne legyen rágós, csomós. Ha a csoki darabos, rágni kell, hogy meg tudjuk enni, tehát a testhőmérsékletünk nem olvasztja meg, akkor az rontja a fogyasztás élményét. Kóstoláskor arra is figyeltünk, hogy teljesen szemcsementesen olvad-e el, mert a szemcsék az alapanyagok rossz emulgeációjának eredménye. 

A tejcsoki íze jellegzetesen jelenítse meg a tej és a kakaó összetevőket is. Nem lehet kesernyés, mert az már az étcsoki jellegzetessége. Az utóíz fontos, hisz a rossz minőségű alapanyagok hatása itt jelenik meg. Ha a tejes íz és a kakaó aromája érezhető volt, de a tejcsoki íze kicsit eltolódott a tej vagy a kakaó irányába, azt nem pontoztuk le, mert az az adott tejcsokoládé jellegzetessége, nem lehet mindegyik ugyanolyan ízű.

bor1.jpg 

Éles teszten kívül megkóstolt, de a tesztbe nem került termékek

Az üzletekben kapható több Mikulás is, amiket laikus fogyasztó tejcsokisnak vélne, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv szerint nem azok vagy szerintünk nem tiszta tejcsokik. Ezekből is vásároltunk és teszten kívül megkóstoltuk őket, de az éles tesztbe nem kerülhettek bele. 

mikulas-1_2.png 

 

A Maradok a pénzemnél csapat vaktesztjének eredménye

bor4.jpg 

21. Hauswirth cukormentes, egységára: 7380 Ft/kg. Pontszám: 4,3/10 pont  

Vékony, száraz állagú tejcsokoládé. Sajnos nem sokat foglalkoztak az ízével, cukormentesként eladható, de nem sikerült a tejcsoki érzést visszaadni a termékkel, pedig 30% kakaótartalom van a szárazanyagban.

hauswirth_cukormentes.JPG  

19. Diabette Karamell Choco Kft., egységára: 7114 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Vékony falú csoki Mikulás. Mogyorós íz, kesernyés csoki és cukros utóízt éreztünk a kóstolásakor. Kifejezetten magas, 45%-os kakaótartalommal.

diabette.JPG 

19. Hauswirth, egységára: 3817 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Nagyon vékony, széttöredező csoki. Állaga nem olvadós, hanem inkább darabos, rágós. Az íze nehezen leírható, mert hiába van benne 30% kakaó, mégis jellegtelen, gyenge intenzitású tejcsoki.

hauswirth.JPG 

18. TESCO, egységára: 5290 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Vékonyabb falú Mikulás csokik közé tartozik. A kakaó ízét alig lehet érezni, a tejes jelleg uralja az ízvilágát. Utóízében többen vanília aromáról számoltak be a vakteszten. 30% kakaó és 18% tejpor tartalom a szárazanyagban.

tesco_masolata.JPG 

16. Karamell Choco Kft, egységára: 11000 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Vékony falú, kis méretű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó tejcsoki Mikulás. Natúr csokiíz, érződik az édesítőszeres édesítő hatás, ami gyenge a kakaó mellé, és emiatt inkább étcsoki lett belőle. Magas kakaótartalma miatt viszont ízben is kiemelkedik az alacsony cukortartalmú Mikulás csokik közül. 44% kakaótartalom a szárazanyagban.

karamell_choco_masolata.JPG 

16. Nicole choco, egységára: 4000 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Kesernyésebb, inkább a tej és étcsoki közé helyeznénk. Magas kakaótartalommal (41%). Inkább felnőtteknek ízlett a csoki. Közepesen kemény állagú.

nicole_choco_masolata.JPG 

14. Vadász, egységára: 4975 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Jó állagú tejcsoki, ami szobahőmérsékleten nem ragadós, csak a szánkban olvad el. Nagyon vékony, eleinte kellemes, majd a végén hagy egy kis savanykás utóízt. 30% kakaó és 14% tejpor tartalom a szárazanyagban.

vadasz_masolata.JPG 

14. Boci, egységára: 5831 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Jó állagú tejcsoki, ami szobahőmérsékleten nem ragadós, csak a szánkban olvad el. Kellemes tejcsokis íz, majd a végén hagy egy kis mentolos, tejporos, savanykás utóízt. 25% kakaótartalom a szárazanyagban.

 boci.JPG

12. Tarcha World Kft., egységára: 4317 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Vékony falú csoki Mikulás. Egyszerűbb ízvilágú, inkább kakaós jellegű. Előnye, hogy nem túl édes és egy kis étcsokis kesernyés íze is van. 41% kakaótartalom a szárazanyagban.

tarcha_world_masolata.JPG 

12. Smarties, egységára: 10396 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Az előkészítők drazsé nélkül szolgálták a kóstolók elé, csak a Mikulás csokivázra voltunk kíváncsiak, ez tiszta tejcsoki. A csoki vastag (kb. 3 mm) és szobahőmérsékleten sem ragadós. Kellemesen lágy, tejes ízű, finom, de gyenge intenzitású csoki. 25% kakaótartalom a szárazanyagban.

 smarties_masolata.JPG

11. Bonbonetti, egységára: 5317 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Kisebb kiszerelésben (60g) sem törékeny. Inkább kakaós jellegű, a tej helyett pedig cukor ízt éreztünk. 31% kakaótartalom a szárazanyagban.

bonbonetti.JPG 

8. LIDL Favorina (bal alsó sarokban kék puttony), egységára: 2395 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Vastagabb falú, de jól törhető tejcsoki forma. Szobahőmérsékleten nem, csak evés közben olvad el. Tejes ízű és kevésbé intenzív kakaós jellegű csoki. 30% kakaótartalom a szárazanyagban.

favorina_bal_kek.JPG 

8. Tibi, egységára: 5975 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Kisebb (40g) kiszerelésben sem törékeny. A kakaóíz erősebb, a tejes jelleget mi nem éreztük. Az utóízében a tiszta, édes ízjegy a meghatározó. 31% kakaótartalom a szárazanyagban.

tibi_masolata.JPG 

8. Cosmo (Pennyben kapható), egységára: 2483 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Vékonyabb, törésre jobban hajlamos csoki Mikulás. Szobahőmérsékleten nem olvad, csak evés közben, és kellemes is az állaga. Az íze egy egyszerű tejcsoki, ne számítsunk erős intenzitásra, de így is finom. 30% kakaó és 14% tejpor tartalom a szárazanyagban.

cosmo.JPG 

7. Figaro, egységára: 3725 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Keményebb állagú, nehezebben törik, pedig nem vastag falú ez a Mikulás csoki. Nem érződik intenzíven a kakaó, annál inkább a tejes jelleg dominál.  Szobahőmérsékleten nem olvadós, masszívabb állagú. 35% kakaó és 15% tejpor tartalom a szárazanyagban.

 figaro.JPG

6. ALDI  Monarc, egységára: 2395 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Vastagabb falú, de könnyen törhető tejcsoki forma. A csokiban jó arányban keverték össze a tejport a kakaóval, így egy kellemes tejcsokoládé készült. A vastagabb öntés miatt kevésbé olvad a kezünkben. 30% kakaó és 18% tejpor tartalom a szárazanyagban.

aldi_monarc.JPG 

3. Merci, egységára: 7492 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Átlagosan 3-4 mm vastagságú a Mikulás forma. Nagyon jó állagú, kézben nem, csak a szánkban lágyul meg. Nem túl markáns kakaóíz, mi inkább éreztük tejesnek az utóízt is, de ezt alátámasztja a magas tejpor tartalom is. 30% kakaó és 23,5% tejpor tartalom a szárazanyagban.

merci_masolata.JPG 

3. Szerencsi, egységára: 5725 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Vékonyabb falú ebben a 40 g-os kiszerelésben. Könnyen felismerhető íze van, főleg azoknak, akik szeretik a macskanyelv csokit is. Magas kakaótartalma ellenére (40%) tompítva érezzük a kakaót, ami így szinte fele-fele arányban osztozik a tejízzel.

szerencsi_masolata.JPG 

3. PENNY Douceur, egységára: 1995 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Vastagabb falú, de könnyen törhető tejcsoki forma. A csokiban jó arányban keverték össze a tejport a kakaóval, így egy kellemes tejcsokoládé készült. A vastagabb öntés miatt kevésbé olvad a kezünkben. 30% kakaó és 18% tejpor tartalom a szárazanyagban.

penny_doceur_masolata.JPG 

2. Milka, egységára: 7380 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Több méretben kapható. Igazi tejcsokis aroma, közepesen kemény állag, de csak a nyelvünkön olvad el. Az utóíze inkább tejre emlékeztet. 30% kakaótartalom a szárazanyagban.

milka_masolata.JPG 

1. LIDL Favorina (jobb alsó sarok piros szív), egységára: 2660 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

A forma vastagabb csokiból áll, így nem törik össze darabokra, ha egy kisebb darabot akarunk letörni belőle. Jól harmonizálnak a kakaó és tej összetevők a csokiban. Utóízében is csak finom csokoládé érződik. Szájban olvadós állag. 30% kakaótartalom a szárazanyagban.

favorina.JPG

 

Összesítő táblázat

mikulas-1_1.png

TOP20 Tesztgyűjteményünket, alapvető élelmiszerek és műszaki termékek tesztjével itt tudjátok letölteni! KATT!

 

süti beállítások módosítása