Szabadulószoba teszt: a legjobb ár/élmény arányú szobát kerestük Budapesten!

2018.sze.19.

A szabadulószobák az elmúlt 5 évben gombamód szaporodtak a fővárosban. Ennek oka, hogy népszerű szórakozássá vált az escape game, így nagyon megnőtt rá a kereslet. Ezért vágtunk bele mi is és leteszteltünk öt ismertebb, budapesti szabadulószobát. Hatalmas élmény volt! 

kepkivagas_15.PNG

- Most, hogy végre kint vagyunk, meg kellene csinálni a következőt!
- Nagyon nehezen jutottunk ki,  jobban fel kell készülni.
- Kár, hogy spajszert nem vihetünk!
- Választottak az Urak? - kérdezte a pincérnő.
- Igen, 2 sonkás rántotta és 2 amerikai kávé lesz.
A pincérnő felvette a rendelésünket és távozott.
- A cellában az ágyon volt szerintem.
- A bökő?
- És itt a rántotta - szólt közbe a pincérnő.
- Köszönjük
- Hozom a kávét is- mosolygott
- Már rég halott volt, és a pisztoly és az agyveleje ott hevert mellette
A pincérnő keze súlyosan remegett a kávé kitöltése közben.
- De ez nem volt része a játéknak, miért kellett amúgy meghalnia?!
Ekkor a pincérnő véletlenül leöntött kávéval.
- Istenem, ne haragudjon, elnézést, kimosom...

Félelmet éreztem a hangjában, rettegés ült az arcán....

Amikor távoztunk a kávézóból, ahol a szabaduló szobás élményeinket beszéltük meg, azon tanakodtunk vajon miért viselkedett ennyire furcsán a pincérnő. Biztos most kezdett és túlizgulta a dolgot :)

img_3698.jpg 

A csapattagokról

Mindkettőnknek 1 darab vidéki szabadulószoba élményünk van, mégis bíztunk a józan paraszti eszünkben és a féktelen asszociációs képességünkben, hogy kijutunk minden szabadulószobából! 

 

A helyszínek

Igyekeztünk az 5 legismertebb szabadulószobát kiválasztani Budapesten. A szűrésben az internetes vélemények, Facebook oldal értékelések is segítettek. Melyik a legnehezebb szoba a választottak közül? A végén leírjuk.

Mindegyik helyen több szabadulószoba is van. Mi az adott hely  legautentikusabb szobáját választottuk. 

A választottak:

  1. Magicrooms
  2. Paniqszoba
  3. Sweet Escape
  4. Szobafogság
  5. Trap Factory

 

Milyen szempontok alapján értékeltük a szobákat?

Mielőtt elkezdtük a tesztet az izgalmat, az agytornát vártuk játék közben és a sikerélményt a kijutáskor. A tesztek elvégzése után ezeket a szempontokat kiegészítettük a pálya nehézségével, logikai felépítésével, és a hibákat is figyelembe vettük. Az élményt nagyban befolyásolja, hogy hány különböző típusú feladat van, mert ha csak lakatos-kulcskeresős a játék, az elég monoton tud lenni. Ne a legnehezebb szabadulószobát válasszuk elsőre, mert a sok segítség igénybevételel miatt nem tekintjük saját teljesítményként a kijutást.

A minimum létszámmal, ketten mentünk mind az öt helyszínre, hogy igazán érezhessük a pályák nehézségét. Melyik lett a legjobb szabadulószoba?

A pályákról tisztességtelen lenne a szabadulószobákkal szemben konkrét feladatokat megemlíteni, ezért a cikkünk 

Spoilermentes!

 

escape-game-adrenaline.jpg

 

A sorrendünk

 

5. MagicRooms - Másnaposok: 9.980 Ft, 8 segítség 45 perc

Budapesten a IX. kerületben, a Gát utca 36 címen egy nyíl fogad, hogy menj a Sobieski utca felé, a saroktól 30m-re a lejárat a szobákhoz. 

masnaposok_1.PNG
Negatív: szerintünk vannak logikai problémák a megoldásokban, illetve 2 feladatnál is túl nagy a szerepe a véletlennek, hogy megoldod-e, hiába rájössz a módra. Az egyik kelléken frissíthetnék a játékhoz szükséges jelöléseket.

Ez lett a legnehezebb pálya, köszönhetően a túlcsavart, logikátlan tényezőknek is. 


Pozitív: kedves-segítőkész személyzet, nem másoltak máshonnét, a film tematikájához passzol, WC-kézmosó van, a feladatok sokszínűek. 

 

4. PaniqSzoba - Fűrész 6.980 Ft, 6 segítség 59 perc

A VIII. kerületben a Mária utca u. 29 szám alatt van a fűrészelős szoba.

saw-1.png
Negatív: túl sok szöveg az elején, bár Fűrész rajongók biztosan értékelték volna. 6 segítséget kértünk, nem éreztünk sikerélményt a kijutáskor, nem éreztük, hogy haladunk a megoldás felé.


Pozitív: a Fűrész film tematikájához passzolnak a feladatok, volt ügyességi feladat is, ami tetszett. 

 

3. Szobafogság - A Párttitkár irodája, 12.000 Ft, 4 segítség 52 perc MEGSZŰNT

A VI. kerületben a Paulay Ede 33. alatt találjuk a Párttitkár irodáját.

part.jpg

Negatív: volt egy rossz lakat, ami okozott pár kellemetlen percet, drága.


Pozitív: nagyjából logikusan lehet haladni, tetszett az, hogy asszociációs képességünkre is szükséges volt, éreztünk sikerélményt, a kijutáshoz szükséges dologra amikor rájöttünk, akkor az jól esett, hogy vág az agyunk még. A személyzet kedves, segítőkész.

 

2. Trap Factory  - Szökés: 10.000 Ft, 4 segítség 61 perc

XXI. kerület Központi út 31-47 (Csepel Művek), a központi út ás a Lakatos u. sarkán találtuk meg őket.

trapfactory.PNG
Negatív: volt egy helyesírási hiba, de végül nem okozott gondot, az automata segítség 1 alkalommal teljesen hasztalan volt, illetve azóta se értjük a dolgot. Drága egy kicsit. 1 olyan hiba vagy félreértés volt, ami azonban nem gátolt meg minket a kijutásban, csak bezavart egy kicsit.


Pozitív: logikusan felépített, nincsenek zavaró hibák, vannak meglepő húzások, sikerélmény a kijutás, a személyzet kedves-segítőkész. Tiszta mosdó.

 

1. Sweet Escape - Sweet Escape  5.900 Ft, 4 segítség 66 perc

IX. kerület, Ernő utca 36. szám alatt vannak a szabadulószobák. Honlap itt: KATT

 

15755_1024.jpg
Negatív: az egyik kellék kiesett a pályáról és nem kaptuk vissza, bár ez csak annyit jelentett, hogy +8 lehetőséget ki kellett próbálni a lakaton


Pozitív: abszolút sikerélmény a kijutás, bár kellett 20-30 perc utána, hogy felfogjuk az egészet, és mindkettőnknek volt olyan megoldása, amire büszke lehetett. Sokféle feladat van, nem monoton a pálya. Logikailag jól felépített, igazi agytorna, nincsenek idegesítő hibák a pályán, ügyesség is szükséges, van 1-2 meglepő megoldás. A személyzet kedves, segítőkész. A tesztelt szobák között ez a legjobb ár-érték arányú szabadulószoba

 

Pontozás

munkafuzet1-1_16.png

 

Dolgok, amik nem befolyásolták a pontozásunkat, így a sorrendet se

Sweet Escape: könnyen megközelíthető, kellemes légkör, van egy beülős rész, ahol lehet készülni a szobára a társasággal, vagy utána megbeszélni az élményeket. Van ingyenes +10 perc kupon a honlapjukon. Ajándék a kijutás után. 4 szabadulószobát és 1-1 társasjáték és vetélkedőszobát is berendeztek.  Céges csapatépítésre,  rendezvényre, osztálykirándulásra is alkalmas. Kitelepülést vállalnak. Itt kaptuk a legjobb segítségeket. Pénz visszafizetési garancia!

Trap Factory: a régi Csepel Művek területén van, hangulatébresztő a játék előtt, a szobákat a légvédelmi óvóhelyen rendezték be. 9 szabadulószobájuk, ügyességi játékaik és trabantos kincskereső játékuk is van. Céges csapatépítésre kiválóan alkalmas, konferencia terem és catering is tartozik hozzá. Kitelepülős mobilszobájuk is van.

Szobafogság: 3 szobájuk van, kellemes légkör, könnyen megközelíthető és kijutáskor ott a kocsma. Randira készülőket is várják romantikus kiegészítőkkel. Csapatépítésre alkalmas, rendezvényszervezést és cateringet is vállalnak. Kitelepülnek rendezvényekre, akár GPS Geocaching tematikával is. Élménygarancia.

Paniqszoba: 12 szobájuk van, könnyen megközelíthető. Van náluk baltadobálás, 8D mozi és minigolf is. Céges rendezvényeket, csapatépítőket (teamcoach, AC) szerveznek, indoor-outdoor programokat és kitelepülést is vállalnak.

Magicrooms: épp átépítés volt. 5 szobájuk van, jól felszerelt. Vállalnak csapatépítőt cateringgel, szülinapozást rejtett ajándékokkal.

 

Mitől profi egy szabadulószoba?

Miután kijutottunk az 5. szobából is, hagytuk ülepedni az élményeket pár napig. Aztán összeültünk és beszélgettünk, főleg arról, hogy mitől a legjobb egy szabadulószoba, mi kell ahhoz, hogy valódi sikerélmény legyen a kijutás. Persze, aki először megy életében, annak kis túlzással bármelyik szobából kijutva sikerélménye lesz. De másodjára már bosszantani fogják játék közben az apró hibák, butaságok. Ahhoz, hogy a játékos 2. és 3. alkalommal is jól érezze magát a játékban, ahhoz profi szabadulószoba kell és profi pedig attól lesz, hogy időt szánnak a pálya összerakására, a feladatok közötti összefüggések kialakítására. Olyan ez, mint egy jó film. Fenn kell tudni tartani a nézők (játékosok) figyelmét, az izgalmat végig, a felszabadító (kiszabadító) végkifejletig. Sok-sok idő. A legnehezebb pályákról már valódi katarzis kijutni :)

 

Miért ajánljuk a szabadulószobákat?

A szabadulószoba kifejezetten csapatjáték, az egyik legjobb. Nincs mese, ütőképes csapattá kell alakulni pillanatok alatt. A résztvevők megtalálják azt a feladatot, ami közel áll hozzájuk és szeretnék megoldani. Nem kell kifejezetten irányító személy a csapatba, mégis mindenki tudja a dolgát. Nem véletlen, hogy egyre több cég szervez csapatépítőt szabadulószobába. 

Ha családdal mész, akkor elképesztő élmény látni, hogy feleségedből, akár anyósodból, férjedből és a gyerekekből milyen addig nem is tudatosult képességet hoz ki a "szabadulási vágy". Talán aktiválódik az életben maradási ösztön, elönt az adrenalin és olyan összefüggéseket láttok meg, vagy eredményeket lök ki  az agyatok, hogy utólag magatok se fogjátok érteni, hogy ez a képességetek eddig hol volt. 

Mi mindenképp megyünk további szabadulószobákba, most már családdal, barátokkal, mert karban kell tartani az agyunkat úgy, hogy ráadásul közben még jól is érezzük magunkat. 

 

És akkor 3 kilépő feladvány Neked! 

 

süti beállítások módosítása