A szendvicskrémek legmagasabb minőségi kategóriáját a friss sajtkrémek képviselik. A natúr friss sajtkrémek íze szinte teljesen semleges. Az ízesítve a fokhagymás, zöld fűszeres, tormás, magyaros, snidlinges sajtkrémek a legjellemzőbbek, de találhatunk az áruházak polcain ananászos, diós ízesítésű szendvicskrémeket is. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik sajtkrém adja vissza legjobban a fűszerezésére jellemző természetességet. 25 friss sajtkrém vaktesztjét végeztük el.
A tesztről előzetesen annyit árulhatok el, hogy találtunk több olyan sajtkrémet is, amelyek kiváló ár/érték arányúak. Érdekes, hogy a nagyobb márkák nem tüntetik fel a sajttartalmat, ellenben az összes saját márkás megadja nekünk ezt az infót. Az összefoglaló táblázatunkban megtalálhatóak az adatok.
A friss sajtok önköltsége jóval alacsonyabb egy érlelt sajténál, mivel jobb a kihozatala, tehát 1 L tejből (tejszínből) jóval több friss sajt készíthető, mint érlelt sajt.
A friss krémsajtok habos állagát hidrogén hozzáadásával érik el.
Magyar Élelmiszerkönyv definíciója
Friss sajtok (Azonosító szám: MÉ 2-51/07/11)
Közös jellemzőjük, hogy a gyártás után azonnal fogyaszthatók, lágy állományúak és kellemesen savanykás ízűek. A friss sajtok egyik alcsoportját a nagy zsírtartalmú, mikrobiológiai savas és azt kiegészítő oltós (vegyes) alvasztással gyártott tejszínsajtok képezik. A friss sajtok másik nagy alcsoportját a legkülönbözőbb zsírtartalommal, kizárólag mikrobiológiai savas vagy azt kiegészítő oltós (vegyes) alvasztással gyártott túrófélék képezik, amelyek készíthetők leveles vagy rétegezett, rögös, ill. szemcsés, valamint krémes állománnyal. Idetartoznak a vegyes alvasztással készített gomolyafélék is. A juhgomolyában a juhtej eredetű termékhányadnak legalább 70% (m/m) kell lennie. A rögös-szemcsés állományú túró kombinálható tejszínes (pl. Cottage cheese) vagy tejfölös (Tejfölöstúró) öntettel.
Bár kóstoltunk Cottage cheese-t és egy lengyel uborkás friss sajtkrémet is, ezeket nem tettük bele a teszt cikkbe. Az azért elmondható, hogy a Cheeseland Cottage cheese borzasztóan gyenge ízű és gumi állagú, míg a Magyarországon egyelőre nem kapható Na Turek kapros-uborkás sajtkrém finom, a jelenlegi tesztben a 4-5. hely környékén lett volna.
Teszt menete
Vaktesztünkön az illatot, állagot és az ízt pontoztuk, öten. Mivel több ízesítéssel volt most dolgunk, ezért megállapodtunk, hogy a természetes, friss fűszerezést pontozzuk magasabbra, bármilyen fűszerkeveréket is jelent ez. Így a fokhagymás, metélőhagymás, zöldfűszeres, tormás, paprikás ízesítésnél is az adott ízre jellemző természetességet kerestük.
Illat: az adott fűszerezésnél elvárt természetes aromákat kerestük. Az illatnál figyelembe kellett venni az adott fűszernövény saját intenzitását, így a fokhagymás sajtkrém nem kapott magasabb pontot azért, mert erősebb az illata egy fűszerpaprikával ízesített sajtkrémnél. Viszont, ha a fokhagymás sajtkrémnek gyenge illata volt, azt hibának vettük, mert alacsony alapanyag minőség-mennyiségre utalt.
Állag: elsősorban a krémes, habos állagot szeretjük ezeknél a sajtoknál. Ne feledjük, hogy ezek a termékek sajtkrémek, tehát nem lesznek túlságosan darabosak, szemcsések. A tömör, ömlesztett sajtra emlékeztető állagot alacsonyabbra pontoztuk.
Íz: az illathoz hasonlóan az adott ízesítésnek megfelelő friss, természetes aromákat kerestük. A gyenge intenzitású, bátortalan ízesítés alapvetően gyengébb pontszámot jelent, hacsak ezzel a mérsékeltebb ízvilág nem harmonizál az illattal és állaggal. A metélőhagymás és tormás sajtkrémeknél számíthatunk nagyobb fűszerdarabokra, ezeknek nem szabad rágósnak lenniük. Fokhagymásnál, ha csak granulált fokhagymát használtak, azt természetesen alacsonyabb pontszámmal díjaztuk. A zöld fűszeres ízesítésű sajtkrémeknél a külön is definiálható fűszernövény aromákat pontoztuk magasabbra, míg a felismerhetetlenségig összekutyult fűszerkeverékkel ízesített krémeket alacsonyabbra. A pirospaprikás ízesítésű termékeknél a fűszerpaprika mennyiségét vizsgáltuk az ízintenzitás alapján, a kesernyés íz rossz alapanyag vagy fűszer túladagolás eredménye. A különleges (diós, ananászos) ízesítésű sajtkrémeknél az alapanyag minőségén túl azt vizsgáltuk, hogy harmonizál ez a fűszerezés a natúr, friss sajtkrém ízével.
A mezőny
Vaktesztünk eredménye
25. Nádudvari snidlinges sajtkrém, egységára 2127 Ft/kg. Pontszám: 5,5/10 pont
Hiányzik a hagyma illat, de nem érezhető se a sajt, se a fűszer. Az állaga inkább az ömlesztett sajtkrémekre jellemző nyúlós, de kenhető. Túl sós, gyenge snidlingízzel.
24. Philadelphia snidlinges szendvicskrém, egységára 3192 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont
Nagyon finom metélőhagyma illat, kesernyés, nem túl friss a metélőhagyma íz. Szerintünk ez hibás termék, vagy abszolút átgondolatlan fűzerezésű. Az biztos, hogy a metélőhagyma nagyon alacsony minőségű benne. Állaga megfelelő, kenhető, de nem kennénk semmire.
23. Alpenmark zöldfűszeres sajtkrém, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont
Alig érezhető illat, de az a kevés is a tejsavóé. Állaga habos, íze mentás, citromfüves, borsikafüves jegyekkel. Nem harmonikus a fűszerezés. Kevesebb aromát kellett volna beletenni és egy picivel több sót, ami a sajttal együtt talán élvezhetővé tette volna az ízét.
22. Arla ananászos krémsajt, egységára 1327 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont
Illatban nem sikerült az ananászt áthozni. Túl édes, érezhető ananász rostokkal és ízzel, csak a sóval nem ér össze az édes gyümölcs aromája. Senkinek nem jött be igazán, de a hölgyek azért 0,5-1 ponttal magasabbra pontozták, mint a férfi kollégák.
21. Hajdú tejszínes krémsajt, egységára 1396 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont
Bár ebben a termékben csak a tejszín a fűszer, mégis beválogattuk, mert ez az egyetlen friss sajtos Hajdú termék, amit találtunk az országos láncokban. Teljesen semleges illat, lágy-folyós állag, sok savóval, sós, minimál tejszín feeling. A legadalékosabb krémsajt.
20. Arla fokhagymás, fűszeres krémsajt, egységára 2860 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont
Nem lehet kivenni a fűszerillatot, annyira készítmény jellegű ez a lágy állagú friss sajt. Gyenge, sok fűszeres íz, de a fokhagyma és a metélőhagyma dominál. Édes utóízzel.
16. Nika parenyica sajtkrém, egységára 3300 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont
Alig érezhető, füstölt sajt illat, ömlesztett sajt állaggal, baromi sós, elnyomja a parenyica ízt, vagy épp felmaxolja a gyenge alapanyagot, kesernyés, füst utóíz, valószínűleg túltolták az aromát.
16. Campus zöldfűszeres szendvicskrém, egységára 1245 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont
Kőrözöttes, hagymás illat, kemény, már-már ömlesztett sajt állag, harmatgyenge metélőhagymaíz.
16. Almette tormás krémsajt, egységára 2660 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont
Friss csemege-torma illat. Lágy olvadós állag, alig csíp, de hiába pépes a tormaszár, mint a homok a fogunk között, nem mertek valódi tormaízt adni neki, így az utóíz inkább natúr édes sajt, a torma gyorsan lecseng, túlfinomították.
16. President rondelé fokhagymás-zöldfűszeres friss sajt, egységára 4790 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont
Intenzív fokhagyma illat, állaga kiváló. Gyenge a fokhagyma minőség, inkább port, nem frisset használtak. Kesernyés, petrezselymes utóíz.
14. Elite fokhagymás krémsajt, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont
Por (granulált) fokhagymás illat. Habos, lágy, zsíros olvadós, nagyon élvezetes állag. Metélőhagyma darabok, a száraz fűszerek egyvelege gyógyszeres utóízt hagy a szánkban.
14. Philadelphia tormás szendvicskrém, egységára 3512 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont
Friss tormás illat, érthetetlen poros-szemcsés állagú krém. Közepesen intenzív torma, nincs mellékíz.
13. Nádudvari magyaros sajtkrém, egységára 2127 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont
Gyenge paprikás körözött illatú, híg-ragadós állagú sajtkrém. Minimális csípősség és pirospaprika íz, más semmi.
12. Alpenmark paprikás-chilis sajtkrém, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont
Minimál fűszerpaprika illat, krémes állag. Meghatározó savanykás-paprika íz, picit csípős, de szendvicsben ez alig érezhető.
9. Alpenmark sajtkrém olivabogyóval, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Friss, savanykás olívabogyó illat, lágy, olvadós állag. Az olíva íz annyira passzol a friss sajthoz, lágyítja a markáns aromáját, hogy az egyik kóstolónk (aki nem szereti az olívabogyót), ilyen formában megenné a jövőben is.
9. Milbona fokhagymás szendvicskrém, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Szárított fokhagyma illat, ami nem túl erős intenzitású, nem tolakodó. Az állaga kiválóan habos-krémes, pici hagyma darabokkal. Nem kellett volna fokhagymaporral is ízesíteni. Valószínűleg ugyanaz, mint az Alpenmark termék.
9. Alpenmark fokhagymás sajtkrém, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Szárított fokhagyma illat, ami nem túl erős intenzitású, nem tolakodó. Az állaga kiválóan habos-krémes, pici hagyma darabokkal, de fokhagymapor ízzel. Valószínűleg ugyanaz, mint a Milbona termék.
7. Milbona pirospaprikás-chilis szendvicskrém, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Fűszerpaprika illat és íz, kellemesen csíp. Krémes állagú, a fűszerpaprika mellett nem éreztünk más aromát.
7. Milbona zöldfűszeres szendvicskrém, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Kakukkfüves illat, kakukkfű-rozmaring ízdominancia, ami talán túl intenzív is, de szendvicsben "higítva" ehető. Jó sózású.
5. Alpenmark tormás sajtkrém, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
Kellemes tormás illat, friss torma íz. Enyhébb sózású, a kis tormadarabok frissek, nem rágósak.
5. Philadelphia zöldfűszerekkel szendvicskrém, egységára 3192 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
Nagyon jó illatú, gyenge fűszerezésű, lágy, bazsalikomos utóízzel, azoknak, akik a light-os ízeket kedvelik.
2. Elite PENNY provence fűszeres krémsajt, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
Minimális hagyma illat, krémes-lágy állag. Megfelelően sós, oregáno-rozmaring utóíz és pici fokhagymadarabok. Különleges, és nem túlzott fűszerezésű.
2. President rondelé diós friss sajt, egységára 4790 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
Dióaroma illatú. Nagyon lágy állagú, de nem folyós, inkább habos. Kevés, de pont elég dió, megfelelő só mennyiség. Érdekes a dió ízt nem édes közegben érezni, hanem a sós-savanykás mellett. A legdrágább friss sajt a mezőnyben, ennek ellenére nem tudjuk, hogy magas vagy épp alacsony a sajttartalma, mert nincs feltüntetve a csomagoláson.
2. Almette zöldfűszeres krémsajt, egységára 2660 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
Hagymás-kőrözött illat, '90-es évek napközi érzés. Sűrű-habos állag, száraz, inkább szemcsés, lestyán-metélőhagymás főízzel, és hagyma-fokhagyma utóízzel.
1. Milbona LIDL tormás sajtkrém, egységára 1660 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont
Nagyon kellemes, enyhe tormaillat, habos-krémes állagú sajtkrém. Friss és telt tormaíz, eltalált sózású termék. Apró, alig észrevehető tormadarabokkal. Nem csípős, csemege sajtkrém. Sonkás szendvicshez, és házi sonkás katonázáshoz is ajánljuk a LIDL sajátmárkás termékét.
Összesített eredmények