Meddig járathatjátok le a kézműves élelmiszereket?

2018.júl.27.

Mi is leadtuk a hírt olvasóinknak, hogy a NÉBIH felfüggesztette egy családi sajtmanufaktúra működését, a lesújtóan igénytelen körülmények miatt. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a debreceni Mircz Bt. a Nárcisz Birtok fantázianevű sajtkészítőket takarja. Na, így már mi ismerjük őket és ettünk is a sajtjukból, ízlett is! Vajon a szúnyoglárvák íze dobta fel a sajtjukat annyira, hogy szerettük volna még meg is látogatni őket?

20150204-beechers-cheese-flagship-abonour-13.jpg

Nagyon sok terméktesztet végeztünk már el, borzasztó és felemelő tapasztalatokkal. A boltban kapható termékeket az élelmiszer nagyipar gyártja, nagy mennyiségben, ahol nehezebb speciálisan kiemelkedő minőséget elérni, garantálni. Persze az ár dominál, így ez egy érdekes ár/érték arány játékba vezeti a gyártókat. 

Éppen ezért, azt várjuk, hogy a valódi kézműves termékek a kis mennyiség miatt, a vélt gondosabb odafigyelés okán magasabb alapanyag minőséggel, fejlettebb ízvilággal és meggyőző állaggal levesznek minket a lábunkról. Csettintünk a nyelvünkkel, hogy igen, ilyet nem lehet kapni a boltokban.

Azután meg kapunk egy videót a NÉBIH-től, és nem hiszünk a szemünknek. De ami a legjobban meglepett, hogy ahol a felfüggesztett sajtgyártás eddig folyt, ott valószínűleg folytathatják a működésüket. 

Tényleg szép tiszta lett, de meddig lesz ez ilyen?

A kézművesség nekem a minőség csúcsát jelenti. Egy olyan kis üzemet, ahol a higiénia, tisztaság felülmúlja az iparági előírásokat, mert a hagyomány szigorúbb a törvénynél. Egy olyan kisüzemet, ahol a feldolgozás és tárolás pozitívan lepi meg a fogyasztót. Egy olyan kisüzemet, ahol a NÉBIH rendcsinálása nélkül is patinás rend van.

 

Összetevők. Meddig lehet butítani?

Megemlítenék egy másik, de az előzőtől teljesen eltérő problémát. Az összetevők kérdését egy olyan terméknél, amit kézművesnek neveznek.

Nem arra gondolok, hogy csak földrajzilag védett összetevőket lehetne használni, mert ezzel Magyarország elkésett, talán örökre. Ugyanis spanyol paprikával hígított pirospaprika kapható a kalocsai pirospaprika hazájában. Ugyanis a boltokban kapható pálinkák több, mint fele elő vagy utópárlatos. A Tokaji aszú évtizedes, ismert borház általi pancsolásáról már ne is beszéljünk.

Szóval butaság lenne azt mondanom, hogy egy kézműves terméktől elvárom a papíron prémium alapanyag minőséget. Nekem elég a valóságos, jó minőség is. És itt térek vissza az alapanyag problémára egy olyan terméknél, ami a kézműves szó használatával kelt, és kelthet a jogszabályok által is hamis képet a vásárlókban.

 

Egy világbajnok magyar cukrászremek kézműves receptje

Vegyük a somlói galuskát. Az egyik áruházláncban láttam ezt a "kézműves" somlóit és mivel a párom kedvence (a házi, nem ez), kíváncsiságból ránéztem. 

img_5642.jpg

Az összetevőket, megmondom őszintén sokalltam egy kicsit. Nem vagyok valami nagy adalékanyag-történész, nem tudom milyen adalékok voltak az 1950s években, de szegény Szőcs József Béla cukrászmestert valószínűleg páros lábbal rúgnák ki a 2018-as cukrászvizsgáról (adalékanyag tudásának hiányosságai miatt), ha kihúzná a somlói galuska tételét. Hiába védekezne szegény, hogy Ő, az adalékmentes receptjével elnyerte a zsűri nagydíját az 1958-as brüsszeli világkiállításon! Vicc, mondanák a vizsgabiztosok összemosolyogva....

A kézműves receptnek és az eredetinek itt az összehasonlítása.

somlovs-1_1.pngMásik dolog, ami feltűnt - és úgy kaptam vissza a kézműves somlói fényképéhez, mint a krimikben, amikor a nyomozó turkál egy ügy papírjai között és elkezdi keresni azt a fontos, korábban látott apró részletet-, az az volt, hogy rá van írva, hogy kézzel készített. No de milyen kézzel, vetődött fel bennem, miután ránéztem a fenti ábra alsó szekciójára. Egyből egy nagy, gumikesztyűs kéz ugrott be és a fehér köpeny, ahogy dekázzák a térfogat növelőszereket és hozzáadják a szorbitokat és nátrium alginátot. 

Viccet félretéve, nem azzal van gondom, hogy tartósítószer van egy bolti somlói galuskában, legyen, nem áll el több hétig enélkül. De minek írják rá, hogy kézműves somlói galuska egy olyan termékre, aminek receptúrában köze nincs az eredeti somlóihoz és minőségben meg a kézműves szó használata okán elvárt minőséghez? Érdemes elolvasni a honlapjukon a bemutatkozásukat:

"Süteményeink és tortáink válogatott, minőségi alapanyagokból,

magas szaktudással készülnek és mindegyike követi a klasszikus,

házias ízeket, 21. századi köntösbe bújtatva."

 

A fenti 2 példa nem elszigetelt eset, ezt egy pillanatig se higgyük. Azt se gondolom, hogy egy-két ilyen rajtaütésszerű hatósági vizsgálat rövid vagy hosszú távon javítja a helyzetet. Itt nem szúrópróba szerű, hanem teljes ellenőrzésre lenne szükség. A NÉBIH-nek gondolom az ellenőrzéshez 10-20-szor ekkora állományra lenne szüksége, de ha ez kell ahhoz, hogy a magyar lakosság ne egyen szemetet, akkor miért olyan nagy ár ez. 

A kézműves szó, vagy házi szó használatát is csak egyszer kellene jogszabályba foglalni, persze bevonva olyan valódi kézműves szakácsokat is, akik definiálni tudják a magas minőséget egy jogszabály alkotónak. 

Mert van sok olyan kézműves kistermelő, magyar étterem, streetfood konyha, cukrászda, sörfőzde ahol igenis odafigyelnek az alapanyagok minőségére, a feldolgozás higiéniájára és arra, hogy a vendég teljes elégedettséggel, a hely irányában megingathatatlan bizalommal távozzon. Azért sajnálom őket, a valódi kézműveseket, akik szigorúan veszik a dolgokat, mert a hamis kézművesek nap, mint nap tesznek azért, hogy a kézműves tradíciót lejárassák és ezt a tradicionális védjegyet komolytalanná tegyék.

 

Kérdéssel kezdtem és kérdésekkel fejezem be

Miért nincs szabályozva a magyar élelmiszeripar sokkal keményebben olyan termékek esetén, amik ha nem is hungarikumok, de tradicionális magyar ételek, amiket nemcsak hogy rendszeresen eszünk, de még nemzetközileg is díjazottak?

Meddig írhatják rá egy alacsony minőségű termékre, hogy kézműves, amikor ez a magyar gasztronómia nyelvezetében egy "Magas minőségű", bár nem hivatalos védjegy (lenne)?

Miért folytathatja működését egy olyan üzem, ahol évekig undorító körülmények között gyártottak prémium áron értékesített élelmiszereket?

Meddig járathatjátok le a kézműves magyar élelmiszereket?

 

Erre csak egy válasz van: AMÍG HAGYJUK!

Mi nem várunk a jogszabályalkotókra és az ellenőrző szervek létszámának duzzasztására! Megalapítottuk Minősített kézműves élelmiszer manufaktúrák  csoportunkat, ahová várjuk a VALÓDI kézműveseket, akik szeretnék magukat elválasztani az adalék és szúnyoglárvagyáros "kézművesektől"! Kérjük a minőségi ételekért rajongókat, hogy csatlakozzanak a csoporthoz és véleményezzék a manufaktúrákat.

A gyártók tevékenységét a csoport ellenőrizni fogja és a csoporttagokkal együtt szavazzuk meg a csoportba való maradásukat. Ezután pedig várjuk Tőlük rendszeresen a kézműves termékeikről a képeket, infókat, elérhetőséget.

CSATLAKOZZ, ha szeretnéd bemutatni kiváló minőségű kézműves termékedet vagy, ha csak egyszerűen kíváncsi vagy: kik az igazi kézművesek Magyarországon! KATT IDE!

süti beállítások módosítása