Nagy okosóra teszt: minél olcsóbb, annál jobb?

2018.feb.13.

Teszt előtt még nem tudtam pontosan, hogy mi értelme is van egy újabb kütyünek az okostelefonokon amúgy is elérhető alkalmazásokon túl. Persze pulzusmérésről és alvásfigyelésről tudtam, mint plusz funkciók, de ezek miatt miért lenne érdemes beruházni egy újabb eszközbe. Egyáltalán mennyire pontosak ezek a funkciók. A teszten rájöttem, hogy az okosórák olyan igényeket is kielégíthetnek, amire nem gondoltam korábban, mégis életszerűek. Persze ezen eszközök egy része így sem ad semmi pluszt egy ingyenes okostelefon alkalmazáshoz képest.

p1040192.png

UPDATE 2018.12.04: itt találod HUawei okosóra nyereményjátékunkat, KATT és nyerj meg a 3 menő okosóra egyikét!

A tesztelt okosórák felhasználói igények szerint:

Gyermekeknek

Elari Kids Watch

Alcatel Kids Watch

Cellect Q50

Sportoláshoz

Huawei Color Band A2

Xiaomi Mi Band 2

Umax U-Band 107 Plus HR

Mykronoz Zefit3

iFit Vue

UMAX U-BAND P1 GPS

Elegáns kivitel

Mykronoz Zecircle2

DM88

Krüger&Matz

 

A szempontom az okosóra teszten az volt, hogy milyen valós felhasználói igényeket elégítenek ki és nem az, hogy milyen trendi vagy milyen okostelefon helyettesítő funkciókkal bír. 

Nem mindegy, hogy milyen minőségű az okosórához tartozó applikáció. A tesztben 2 okosórához is a Fundo Wear alkalmazást párosíthatjuk, ami elég primitív és csak angol nyelvű. 

A teszten 3 kategóriában vizsgáltam okosórákat:

- gyermek okosóra

- fitnesz okosóra vagy karkötő

- általános használatra tervezett okosórák.

A funkciókat és az okosórák értékelését a kategóriák végén egy táblázatban összesítettem.

 

Por és vízállóság

Ehhez készíttettem egy táblázatot, ahol az IP kód első számjegye a porállóságot, második számjegye a vízállóságot fejezi ki.

Az összefoglaló táblázatoknál is IP kódot adok meg,mert így egyértelműbb, hogy mitől is védett az óra.

ip.PNG

 + ATM50: az egyik fitneszórán így jelölik, hogy 50m-ig vízálló

 

Gyermek okosórák tesztje

 

Gyerek okosórák életszerű előnyei szerintem:

- gyermekünk okostelefon nélkül is közvetlenül hívható, és ő is hívhat minket, hisz az óra SIM kártyás

- tudjuk hol vannak, ha leveszik az órát, arról is értesítést kaphatunk

- SOS hívás esetén kapjuk a GPS koordinátáit is, amivel odanavigálhatunk

- nehezebb elhagyni és összetörni, mint egy okostelefont (ha mégis, akkor kisebb a kár, mint egy telefonnál)

- jóval olcsóbb, mint egy okostelefon (persze ezt olyan szülőknek hiába írom, akik ha a gyerek elmondja otthon, hogy az egyik 2.osztályos barátja kapott egy iPhone-t, akkor még rosszul érzik magukat és mindent megtesznek, hogy az ő gyerekének is vehessen egy csúcstelefont)

 

1. Cellect Q50 gyermek okosóra, 8.500 Ft

Mit várhatunk egy 8500 Ft-os okos órától? Kínából rendelve persze még ennél is olcsóbb órákat kaphatunk, de nekem fontos, hogy meglegyen hozzá az 1 év garancia, ezért ilyen terméket nem biztos, hogy Kínából szereznék be, de ki tudja. Alvásfigyelő, pulzusmérő azért már ebben is van.

p1040083.JPG

Az óra a 30 évvel ezelőtti gyerekórák minőségét és kialakítását idézi. A csomag tartalmát, előnyöket és hátrányokat a videóban ismertetem.

 

2. Elari gyermek okosóra, 11.500 Ft

Nem sok funkcióval rendelkezik ez az óra. A beüzemeléskor nem tudtam rájönni, hogy lehet hívni az óráról a telefonomat. 4 orosz nyelvű videót néztem meg, mire megláttam, hogy is működik a hívás. Mindezt úgy, hogy nem tudok egy szót se oroszul.

p1040085.JPG

A videóban mutatom a hívás funkciót, mert eltér a többi okosórától.

  

3. Alcatel Kids Watch, 15.991 Ft

Ez már minőségibb készülék. Egyszerű beüzemelés, és használható app. 4 napos üzemidő.

p1040082.JPG

Előnyök és hátrányok a videóban:

Gyermek okosóra ajánlás a teszt alapján

 

Ha egy egyszerű és megbízható okos órát szeretnénk, ami hosszabb üzemidejű és biztosan elérjük gyermekünket, akkor ajánlom az Alcatel Movetime-ot, bővebb infóért és vásárlásért katt ide. 

Ha nem gond a 1,5-2 naponta tölteni kell és szeretnénk aktivitásmérőt is az órába, akkor ajánlom a Cellect Q50-et, bővebb infóért és vásárlásért katt ide. 

gyerek-1_2.png 

Fitnesz karkötők, sportórák tesztje

 

A fitneszkarkötők tesztje igazolja az ár/érték arány kutatásunk létjogosultságát. Az tesztjeink szerint 30.000 ft alatt az olcsóbb fintneszórák a jobbak.

Mit ér egy fitneszkarkötő pulzusmérő nélkül? Nem sokat. A lépésszámláló általában a karunk mozgásából számítja a lépéseinket, így ha az okosórának nem értelmezhető módon mozgatod (épp egy szatyor kaját cipelsz), akkor nem fog pontos adatot mutatni. 

 

U-Band 107 HR fitneszóra, 11.900 Ft

Egyszerű installáció, könnyű kezelhetőség, pulzusmérés. Magyar nyelvű, hasznos iOS/Android applikáció. Aktuális időjárás és hőmérséklet kijelzés (applikációból, nincs benne se barométer, se hőmérő). Jobbkéz funkció nincs. nem kell töltő

p1040084.JPG

 Funkció, előnyök és applikáció a videóban:

 

iFit Vue, 11.540 Ft, pulzusmérős: 20.740 Ft

A csomagban 2 méretű karkötő is van, ami nem szokványos. A szíj dupla gombos rögzítésű. Sajnos nincs benne pulzusfigyelő, de lehet csatlakoztatni bluetoothon keresztül egy pulzusmérőhöz, de ki akar 2 készüléket viselnia a karján. Az applikáció kinézete túl vagány, átláthatatlan számomra. Az alkalmazásba lépve felajánlanak fizetős személyi edzőt havi 4390 Ft-ért. 

p1040091.JPG

 Az alkalmazás angol nyelvű. A pulzusmérő hiánya és az okosóra-mag számomra gagyi kivitele miatt én nem vennék ilyen okosórát.

 

Huawei Colorband A2, 10.400 Ft

A Huawei már figyelt a kicsomagolási élményre, a dobozban szépen rendszerezve, fakkokban vannak a tartozékok és a használati utasítás. Ez a rendszerszemlélet jelentkezik az okosórájuknál és a hozzá tartozó alkalmazásban is. 

p1040089.JPG

 Ez a valóban sportolni vágyóknak való, nincs semmi sallang: fuss, sétálj vagy biciklizz! 

Xiaomi Mi Band 2, 9.500 Ft

Talán ennél minimalistább dizájnú fitneszkarkötő nem is létezik, díjat is nyert vele, bár ettől még nem lesz hasznos eszköz. Nagyon sok viselkedésmintánkat rögzíthetjük vele az ugrókötelezéstől a fogmosásig.  p1040092.JPG

 Előnyök-hátrányok és a működés közben a videóban:

Mykronos Zefit3, 12.610 Ft (pulzusmérős változat 22.000 Ft)

Jó lehetőség arra, hogy megnézzük, mit is ér egy fitneszkarkötő pulzusmérés nélkül. 

p1040087.JPG

 A Zefit előnyei, működése a videóban:

Umax U-Band P1 GPS, 22.501 Ft

Erre az órára várni kellett, mert most kezdik forgalmazni, így először a Maradok a pénzemnél blog tesztelhette. Ami azonnal értelmet adott a várakozásnak, hogy ez az óra telefon nélkül is rögzíti a megtett útvonalat a beépített GPS-nek köszönhetően, tehát nem kell vinnünk a futáshoz, biciklizéshez a telót.

p1040203.JPG

A másik extrája a szívfrekvencia-variabilitás mérés, ami a fáradtságot hivatott mutatni. A maximum érték 100, ekkor borzasztóan kipihentek vagyunk, és minél alacsonyabb az érték, annál fáradtabbak. Ez a mérési módszer persze sokkal összetettebb, mint ahogy leírjuk. Amerikában ezt használják egy csomó betegség előrejelzésére is. Ja és 50m-ig vízálló.

 

 

Fitnesz okosóra ajánlás

Funkcionalitást és a széleskörű használati lehetőségeket figyelembe véve az UMAX U-BAND P1 GPS kiemelkedik a tesztelt sportoláshoz szánt okosórák közül. Azonban, aki csak 10.000 Ft-ot szán az új fitnesz karkötőjére, annak sem kell lemondani sok funkcióról, ha a Huawei A2-t, Xiaomi-t vagy az U-Band 107 HR-t választja. 

A különböző igények szerint 

1. Umax U-band P1 GPS ajánlom azoknak, akik önállóan (telefon nélkül) is használható órát keresnek sportoláshoz, amit az iPhone Egészség vagy Strava alkalmazásokkal is szinkronizálhat. 50 m-ig vízálló, szívfrekvencia és folyamatos pulzusmérővel, kiváló ár/érték arányú termék. Kattints ide a bővebb termékinfóért és vásárlásért 

2. Huawei okosórát ajánlom azoknak, akik nem akarnak kockáztatni és egy megbízható, hosszú üzemidejű órát keresnek, folyamatos pulzusméréssel. Kattints ide a bővebb termékinfóért és vásárlásért

3. Umax 107 HR okosórát ajánlom azoknak, akik szeretik az egyszerű, mégis részletesen beállítható applikációt, sportolás közben tudni akarják a hőmérsékletet és az okostelefon zene lejátszóját is irányítanák az okosórával. Kattints ide a bővebb termékinfóért és vásárlásért

4. Xiaomi Mi Band fitneszkarkötőt ajánlom az abszolút minimalista dizájnt igénylőknek. Az okosórával szinte bármely mozgásunk címkézhető és felismertethető később. Kattints ide a bővebb termékinfóért és vásárlásért

fitnesz-1_1.png

 

Általános használatú okosórák

 

DM88, 22.870 Ft

Robosztusabb kivetelű, elegánsnak szánt okosóra. Nagy kijelzővel és sok funkcióval. Az okosóra majdnem tud annyit mint egy Apple Watch 1, de a szoftvere (Fundo Wear) legkevésbé sem felhasználóbarát.

img_4073.jpg

 A DM88 előnyei, működése a videóban, bárcsak kapott volna egy normális appot...

 

Krüger&Matz, 23.120 Ft

Elegáns egyszerű óra, és szerintem egy az egyben a DM88 szoftvere fut rajta. Ugyanazt tudja és ennek is a Fundo Wear az alkalmazása. Az óra sokkal jobb minőségű alkalmazást igényelne, mint a Fundo Wear, ugyanis ez egy fitneszóra is.

 img_4072.jpg

 A Fundo Wear fejlesztői sajnos nem tettek ki magukért, de az óra szerintem enélkül is használható:

 

Mykronos Zecircle2, 19.900 Ft 

Egyszerű okosóra, amit egy pulzusmérő választ el attól, hogy kiváló fitneszóra is legyen. Az érintés nélküli fizetés funkció extra, már annak persze, aki költi így a pénzét. Cserélhető szíjas. 

p1040086.JPG

 A hölgyeknek jobban áll ez a cserélhető szíjas óra:

Termékajánlás

 

Őszintén megmondom, egyiket se venném meg. Csak azért nem vennék órát, hogy azzal fizethessek vagy az elegáns kinézete miatt. A gyengébb alkalmazások se motiválnak arra, hogy bármelyiket ajánljam. Szerintem az okosóra a gyermekeknek és sportoláshoz való!

 

altalanos-1_1.png

Negyedáron vennél csúcs laptopot? KATT IDE A TESZTÜNKHÖZ!

süti beállítások módosítása