Trumpék vagyonát nagyapu kupija alapozta meg az aranyláz idején

2017.jan.10.
1898-ban érkezett meg a német származású Friedrick Trump a Yukonhoz. Tavasszal nyitott egy éttermet, olcsó alapanyagból  - döglött ló - készítette a vendéglő specialitását, a ló steak-et. Később helyet teremtett egy extra szolgáltatásnak is, ami mágnesként vonzotta a környékbeli aranyásókat. Elnök unokája nem szívesen dicsekszik ezzel, az amúgy elég kalandos élettörténettel.
screen-shot-2015-12-03-at-24935-pm-1449172402.png

Az első millió sorozatunk első cikke Frederick Trumpról, Donald Trump 2017.január 20-án az Amerikai Egyesült Államok következő elnökeként beiktatandó nagyapjáról szól.

Frederich Trump, Donald Trump nagyapja 16 évesen vándorolt ki, nővérével és annak férjével a Bajor Királyságból az Egyesült Államokba. Még csak pár órája tartózkodott New York-ban, amikor egy szintén német származású borbély állást ajánlott neki. 6 évig igazította a szakállakat. Családjával Manhattan németek lakta részében lakott, több helyen is, épp ahol sikerült olcsóbb albérletet találniuk. 

1891-ben Seattle-be költözik, ahol addigi megtakarításából (100 $) megvette a Diary éttermet, ami a város piros lámpás negyedében volt található. Az étel és ital mellett szobákat "adott ki egyedülálló hölgyeknek", akik egy piros lámpás negyedtől elvárható módon éltek meg, és élt meg belőlük Frederick is.

Első ingatlanbefektetése egy 16 hektáros terület megvétele volt 200 $-ért. A beruházást a közelben építendő vasútállomás indokolta.

1894-ben eladta a Diary-t és a feltörekvő bányavárosba, Monte Cristo-ba költözött, ahol a talajtani vizsgálatok hatalmas arany és ezüst készleteket sejtettek.

montebookp42-town-pwo.jpg

Környék teljes lepusztítása: pipa. Tartalmas arany tellérek száma = 0

 

Nem vált be a várakozás, messze túlbecsülték Monte Cristo nemesfém tartalékait. Az itt nyitott panziója nem termelt semmi profitot. Viszont felkészült a Monte Cristo-i lufi kipukkanására, korábban megbízott 2 bányászt, akik olcsón vettek neki bányászati engedélyeket kisebb parcellákra a Yukonnál.

Visszaköltözött Seattle-be, ahol az újonnan nyitott étterme úgy termelte a pénzt, hogy a felvett jelzálogot 4 hét alatt visszafizette. Majd a Yukonnál is megmozdult valami, amit úgy ismer a történelem, hogy a 1897-es Klondike-i aranyláz. A két megbízott bányásztól kapott 2 engedély regisztrálása 15 $ volt. 1 nappal később az egyik engedélyt 400 $, a másodikat 1.000 $-ért adta el. Ezt megcsinálta még 2 bányászati joggal és Frederick Trumpnak elég pénze lett ahhoz, hogy meginduljon maga is a Yukon-hoz.

k.jpg

Marketing a 1890s évekből.

 

Nem akart aranyat keresni a Klondike-nál, ott is éttermet tervezett nyitni. Klondike felé vezető White Pass útvonalon volt a híres "Halott Ló" ösvény, ahol nagyfokú és hosszú emelkedőn az áruszállító lovak tényleg elpusztultak.

31edd87400000578-3479129-image-a-17_1457298310586.jpg

A híres White Pass útvonal egy részlete.

 

Emellett az ösvény mellett nyitotta meg fogadóját Trump nagypapa, Ernest Levin nevű üzlettársával. Hihetetlen olcsó alapanyagból  - döglött ló - készítették a vendéglő specialitását, a ló steak-et. 

11829656.jpg

A legmenőbb szálloda a Yukon környékén.

 

Sokáig nem sütögettek itt, mert a nagyobb profit reményében Bennett városba költöztek társával, Brit-Kolumbia területére. Megnyitották az Arctic-ot, ami étterem és hotel volt.images_4.jpg

Az Arctic második emeletén sok kiadó szoba volt, több mint amennyit a vendégek elszállásolására használni tudtak. Mit is lehetne csinálni az üres szobákban, egy olyan területen ahol a férfiak jelentették a lakosság 95%-át? Frederick meghirdette a szobákat ismét "egyedülálló hölgyeknek" a Yukon Sun-ban, ahogy anno azt Seattle-ben is tette. Jelentős bevétele volt a lányok futtatásából. A Yukon Sun egyik újságírója is megszállt az Arcticban, tőle idézünk:

Egyedülálló férfiaknak az Arctic kiváló szállás, de tiszteletreméltó hölgyeknek nem tanácsolom az ott alvást, mert olyat lennének kénytelen hallgatni, ami undorító és lealacsonyítja a női nemet....

mercy.jpg

Az eredeti cikk a Yukon Sun-ból: óvatosan hölgyek az Arctic-kal

 

Az Arctic szálló volt az egyik legextravagánsabb és legnagyobb szálloda volt Klondike megyében. Szolgáltak fel friss gyümölcsöket, fácánsültet, de azért megmaradt a régről bevált ló steak is. 24 órában álltak a vendégek rendelkezésére. A szobákban elhelyeztek egy aranymérleget is. 

klondike-gold-rush-national-historical-park.jpg

Arany, mosva. Ami lázba hozta Amerikát.

 

A Kanadai Nemzeti Helyi Őrség szemet hunyt a szállodában folyó prostitúció felett, amíg azt diszkréten végezték.

paradise-alley.jpg

Nappal egy kis fűrészelés, este egy kis hancúrozás.

 

1900-ra elkészült a 111 mérföldes White Pass & Yukon vasútvonal, amely az alaszkai Skagwayt kötötte össze a Yokun-i Whitehorse-zal. Frederick megalapította a White Horse Fogadót, Whitehorse városkában. Az Arctic teljes berendezését uszályokkal költöztették át az új szállodába. Társa, Levin itt vált masszív alkoholistává. Bővítést is elvégeztek a főutcán található éttermen és szállodán, aminek köszönhetően 3000 éhes aranyásót tudtak kiszolgálni 1 nap alatt. Helyet szorítottak a szerencsejátéknak és az örömlányoknak is, amiből Trump továbbra is szépen profitált. 

09494369.jpg

White Horse Hotel 1900

 

Trump vagyona hihetetlen mértékben megnőtt az új szállodának köszönhetően. Azonban nem élvezhette sokáig a sikert, mert összeveszett társával Levinnel, és ugyanekkor a kormány kezdett keményen fellépni a prostitúcióval, szerencsejátékkal és a szeszesitalok árusításával szemben. 

Trump ebben a kedvezőtlen gazdasági helyzetben eladta részét Levin-nek és elhagyta a Yukon-t.  Levin-t  pár hétre rá bebörtönözték ittasság miatt, az Arctic-ot átvette a Kanadai Nemzeti Helyi Őrség, a Whitehorse Szálló pedig leégett 1905-ben. Jókor szállt ki Trump....

A 32 éves Trump visszatért Kallstadt-ba 1901-ben, mint vagyonos ember. Megházasodott, elvette a szomszéd lányát,  Elisabeth Christ-et. Együtt tértek vissza New Yorkba, ahol Trump étterem és szálloda vezetői állást kapott. 1904-ben 80.000 $ megtakarítással rendelkezett, ami mai értéken 510.000 $. 

gettyimages-506768304_custom-993ff76672cac993804085837edb5631f4449480-s900-c85.jpg

Kallstadt 2016

 

Felesége egyre erősödő és sok veszekedést kiváltó honvágya miatt 1904-ben visszatérnek Németországba. Otthon vizsgálat indult ellene, mert 16 évesen, mikor az USA-ba emigrált, egyben meg is szökött a törvények szerint a kötelező katonai szolgálat elől. A törvények értelmében így elvesztette német állampolgárságát, amit hosszas utánajárás után se tudott visszaszerezni. 1905-ben újra leszálltak egy hajóról New Yorkban. Woodhaven-be, Queens negyedbe költöztek, ahol megszületett első fiúk, Fred. Frederick egy borbélyüzletet nyitott a Wall Street 60 szám alatt, (ma a Deutche Bank főhadiszállása az USA-ban). Később a 6. sugárúti Medallion Hotel vezetője is lett. Keresetét földvásárlásba fektette, amíg az első világháború németellenessége miatt törvényt nem hoztak a német bevándorlók ellenőrzésére, így Trump se tudott tovább terjeszkedni végrehajtani. 

friedrich_trump_family_1.jpg

Trump család:balról Fred (Donald apja), Frederick, Elizabeth,Elizabeth Christ, John 1915

 

1918-ban egy hirtelen rosszullét után 1 napon belül meghalt. Végzete a spanyolnátha volt, amibe milliók haltak bele világszerte 1918-ban. Frederich Trump élt 49 évet.

Vagyona halálakor: 4.000 $ késpénz, 3.000 $ áruban, 14 darab jelzálog, együttesen 32.000 $, ami mai értéken 500.000 $ felel meg. Igen, tudom ez nem egy millió €, de Frederich Trump felesége és nagyobbik fia Fred (Donald Trump apja), ebből a vagyonból vágott bele az ingatlanüzletbe.

31eca8fb00000578-3479129-image-a-16_1457279287707.jpg

Frederich Trump felesége örökölte férje vagyonát

 

Az unoka, Donald Trump nem szívesen meséli nagyapja történetét. Az új elnök magát önerőből meggazdagodott vállalkozónak tartja, aki egy minimális kis kölcsönnel (1 millió $) - amit az apjától kapott-, indult meg az életben.

Számomra Frederich Trump története sokkal érdekesebb, mint a leendő elnöké A 16 éves fiú, aki semmi pénzzel érkezett Amerikába és 6 év borbélykodás alatt félretett pénzéből kezdett fogadót üzemeltetni, sokkal inspirálóbb számomra, mint Donald Trump élete. A prostituáltak futtatása, ami fekete folt az Ő történetében. Talán erre mondják, hogy csak az első millió dollárt ne kérdezze senki, hogy honnét van...

Írta: Kardos Tamás

Forrás: wikipédia, businessinsider.com, dailymail.com

Tesztek, spórolási trükkök és vásárlási buktatók, sztorik a lap alján

süti beállítások módosítása