8 megtakarítási tipp a Bank of America-tól

2016.dec.03.

Érdekes, hogy a "Költsd el mindenedet Marketingországban" ilyen használható és teljesen ésszerű tippeket ad a megtakarításokra a központi bank. Lássuk a 8 tippet,ami tényleg segíthet elkezdeni megtakarítani,mert a döntést mindig a Te kezedben hagyja!

bank-of-america-times-square1.jpg

1. Írd össze minden kiadásodat

Az első lépés a megtakarításhoz, hogy tisztába legyél azzal, hogy mire is költöd a pénzed. 1 hónapig jegyezz fel minden dolgot, amire pénz költöttél. Ez magában foglalja az összes kávét, újságot, nasit, rezsiköltségeket, mindent.  Amint megvannak az összegek, akkor kategorizáld őket: rezsi, élelmiszer, banki költséget, így tovább és összesítsd a költségeket kategóriánként

2. Készíts költségvetést

Most, hogy már tudod, hogy mire is költesz egy hónapban, összeállíthatsz egy költségvetést, aminek célszerű tartalmaznia megtakarítást vészhelyzetekre. Számolj az olyan költségekkel, amik nem havi jellegűek, mint például a kocsi karbantartása.

3. Tervezd meg a megtakarításaidat

Megfontolva a költségeidet és bevételeidet, hozz létre megtakarítási kategóriákat a költségvetésben, ami minimum 10-15% a bevételeidnek. Ha a költségeid nem tesznek lehetővé ekkora megtakarítást, akkor eljött az idő, hogy visszavágd őket. Először érdemes a nem létszükségleti dolgokban pl. szórakozás, nasizás gondolkodni, mielőtt a gépkocsinkat cseréljük kisebb fogyasztásúra.  Tehát először a könnyű döntéseket hozzuk meg.

4. Határozd meg a megtakarításaid célját

Meghatározott célokkal könnyebb elindulni. Kezdjük azzal, hogy meghatározzuk, mennyi idő elérni a célokat egyenként.

Rövidtávúak az 1-3 éven belül elérendő célok, összegyűjteni

  • vészhelyzeti megtakarítást, ami fedezi az alapvető költségeinket 6 hónapra
  • pénzt a nyaralásra
  • pénzt egy autóra

Hosszútávú célok, gyűjteni

  • nyugdíjra (magánnyugdíj pénztár)
  • gyermekeink oktatására
  • házunk felújítására vagy átalakítására

 

5. Döntsd el mi a fontossági sorrend Neked

Határozd meg a saját rövid és hosszú távú céljaidat. Ezek minden embernél mások lehetnek, olyat érdemes választani, ami téged tényleg motivál. Ennek a folyamatnak a része az is, hogy eldöntsd, mennyi ideig tudsz várni és mennyi pénzt tudsz félretenni egy adott cél eléréséhez. Amint eldöntöd ezeket a kérdéseket minden egyes célodra, máris be tudod tervezni a költségvetésedbe. A siker kulcsa, ha tényleg a te saját fontossági sorrended szerint tervezel.

6. Különböző megtakarítási és beruházási stratégiák szükségesek a különböző célokhoz

Rövidtávú megtakarításaidat, amik 1 évnél rövidebb ideig tartanak érdemes 3-6 hónapra lekötni, kamatozni (még ha alacsony is a kamatláb, mert így is elkülöníted a pénzt az elköltendőtől). Viszont a több éves céljaidhoz takarítasz meg, érdemes elgondolkodnod a hosszú távú pénzlekötésen, kincstárjegy vagy más államkötvény formájában

7. Automatizáld a havi megtakarításaidat a folyószámládon

Beállíthatsz egy fixösszeget mindenhónapban, hogy a fizetésed megérkezése után a folyószámládról elkülönítsd az általad meghatározott összeget automatikusan. Így előbb félreteszed, amit tartalékba szánsz és a fennmaradó összeggel gazdálkodhatsz hó közben. Gondolhatsz a félreteendő összegre úgy is, mint egy havi fix költségre, amivel tervezned kell.

8. Nézd, ahogy a megtakarításaid gyarapodnak

Nézd meg minden hónapban a haladást. Ez nem csak ragaszkodni motivál a megtakarításaidhoz, de segít észrevenni és megoldani a problémáidat gyorsan. A haladás láttán inspirált leszel, hogy többet takaríts meg és ezáltal gyorsabban érd el céljaidat.

Várjuk a kommentedet.

Spórolni akarsz a vásárláson? Csatlakozz az OkosVásárló csoportunkhoz hasznos tippekért és egyszerű trükkökért! KATT IDE!

 

süti beállítások módosítása