Min lehet és min nem lehet spórolni a téli gumin?

2016.nov.08.


Bár vannak lehetőségeink megtakarítani a téli gumi cserén vagy vásárláson, azért a biztonságon nem éri meg spórolni. Íme néhány tipp.


winter-tyres1.jpg

1. Jó tudnunk, hogy ha a nyári szett és a téli szett abroncsok is saját felnin vannak, akkor is ajánlott le centríroztatni őket, különben tönkre mehet a futómű és az abroncs is jobban kopik. (a filléres szelepzár cserét is megcsinálja a szerelő)

2. A kettő szett acél vagy 1-1 szett acél-könnyű felnikkel csak időt spórolunk a szerelésnél. A legolcsóbb megoldás 1 acélfelni garnitúra egész évre, de persze ez egyedi döntése mindenkinek.

3. Minőségen nem éri meg spórolni, hiába van egyre kevesebb havas nap és egyre több vizes nap a teleken. Aminek érdemes utánanézni, az ismert márkák licencei alapján gyártott gumiknak (nem hamisítványokra gondolok) -> árban olcsóbbak, minőségben viszont nem biztos, hogy rosszabbak a neves társaiknál.

4. Mindenképp legyen külön nyári és külön téli gumi szettünk. Ne próbáljunk ezen spórolni, hisz a baleseti statisztikák mutatják a téli gumi létjogosultságát. Ne kockáztassuk se a magunk, se szeretteink, se a többi közlekedő életét.

5.Időben cseréljünk nyáriról télire és téliről nyárira: a téli gumi korai felrakása és kései cseréje nyárira nagyban növeli a kopást és így csökkentve a téli gumi élettartamát. Általában tartósan 7 fok alatt csere télire és tartósan 7 fok felett csere vissza nyárira tavasszal. A túl korai és túl kései csere miatt 10-25%-al is csökkenhet a gumi élettartama.

 

Várom a további tippeket, kommenteket. Biztonságos közlekedést kívánok a télre. 

 

Spórolni akarsz a vásárláson? Csatlakozz az OkosVásárló csoportunkhoz hasznos tippekért és egyszerű trükkükért! KATT IDE!

 

süti beállítások módosítása