A töltött húsgolyók világa csábító gasztronómiai élményeket ígér, hiszen ezek a kicsi, mégis ízekben gazdag falatok különféle húsféléket, fűszereket és töltelékeket rejtenek magukban. De vajon mennyire különböznek egymástól a boltok polcain található töltött húsgolyók? Most különféle márkák legnépszerűbb töltött húsgolyóit vizsgáltuk meg, hogy kiderüljön, melyik igazán omlós, szaftos, és melyik az, ami csak külsőre ígéretes. Cikkünkben eláruljuk, hogy melyik gyártó terméke nyerte el a tesztelők tetszését.
A PANÍROZOTT, TÖLTÖTT HÚSGOLYÓ
A panírozott, töltött húsok igen népszerűek a magyar konyhában, mivel ízletesek és sokféle változatban elkészíthetők. Az így készült húsgolyók egyre népszerűbbek, mert a kisebb méret miatt ínycsiklandóbbak és szépen tálalhatók.
De nemcsak nálunk kedvelt ez az étel, hanem világszerte ismert és számos helyi változat alakult ki.
Cordon Bleu (Franciaország/Svájc)
A cordon bleu a legismertebb nemzetközi variációja a rántott, töltött húsnak. Eredetileg borjúhúsból készült, amelyet sonkával és sajttal töltenek meg, majd paníroznak és kisütnek. Ma már gyakran csirkéből vagy pulykából is készítik. A neve ("kék szalag") a francia konyhaművészet kiválóságát jelképezi, és sok helyen népszerű éttermek kínálatában megtalálható.
Schnitzel (Németország/Ausztria)
Az osztrák Wiener Schnitzel az egyik legismertebb változat, amely ideális esetben borjúhúsból készül, de sertéshúsból is elérhető. A schnitzelt különböző módon tálalják, néha töltik is, például gombával vagy zöldségekkel. A schnitzel panírozásának technikája és a sütés módja nagyon hasonló a magyar rántott húshoz, de az ízesítések és a köretek eltérnek.
Milanesas (Argentína)
Az argentin milanesa általában marhahúsból vagy csirkehúsból készül és panírozott. Töltött változatai is léteznek, például sajttal és sonkával töltve. Az ételt gyakran tálalják sült krumplival vagy salátával, és kedvelt utcai ételként is fogyasztják.
Kotlet Z Hit (Lengyelország)
A lengyel konyhában a töltött húskészítmények között a „Kotlet Z Hit” is ismert, ami túrós töltelékkel, sonkával és fűszerekkel készül. A húst ezután panírozzák és kisütik, így ropogós külsőt kap.
Rántott Hús a Török Konyhában
A török konyhában a rántott hús, amelyet "tavuk schnitzel" néven ismernek, szintén népszerű. A töltött változatokban gyakran használnak zöldfűszereket, joghurtot és fűszereket a hús ízesítésére, míg a panír gyakran szezámmagból is állhat.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 16 fő.
A tesztünkön a fagyasztott, panírozott, töltött húsgolyókat kóstoltuk meg és értékeltük.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
Hűtőtáskát vittünk magunkkal a bevásárláshoz, hogy nehogy a húsgolyók kiolvadjanak.
A csomagoláson feltüntetett módon készítettük el őket: olaj nélkül, sütőben sütve.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Állag: Mivel panírozott és töltött termékekről van szó, így több szempontot is figyelembe vettünk. Az elvárás a ropogós panír réteg, a jól átsült hús, és az adott töltelék állagát is figyeltük. Ha túl folyós lett és kifolyt a húsgolyóból, az kisebb pontszámot kapott.
Illat: A frissen sült panír és az adott tölteléknek megfelelő illatot vártuk el. Natúr, semleges illatokra kevesebb pontot adtunk.
Íz: Alapelvárás volt a friss rántott hús illat. A tölteléket külön is megkóstoltuk, figyelembe vettük a fűszerezést és azt, hogy a termék megnevezése mennyire van összhangban az ízjegyekkel.
A NAGY TÖLTÖTT HÚSGOLYÓ VAKTESZT EREDMÉNYE
11. Gallio Kijevi mártással töltött panírozott pulyka húsgolyó, egységár: 3 332 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
Enyhe sültpanír-illat. A panír vékony, kevésbé ropogós, a hús állaga masszívabb, a töltelék mennyisége az általunk vásárolt termékben kevesebb az elvártnál. A töltelék zöldfűszeres, fokhagymás ízű, a hús intenzívebb, erősebben pulykahúsos.
10. Gallio zöldborsmártással töltött panírozott pulyka húsgolyó, egységár: 3 332 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhe sültpanír- és borsos illat. A panír vékony, kevésbé ropog. A töltelék íze pikáns, csípős, borsos, a hús intenzívebb pulykahús-íz.
8. Nádudvari rántott húsgolyó csirkemellhúsból sajtos töltelékkel, egységár: 4 358 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe sültpanír-illat. A panír vékony, ropogós, a sajtos töltelék állaga krémes, megfelelő. Savanykás sajtkrém-íz enyhébb panír- és húsíz mellett.
8. ALDI Primana töltött csirkegolyó sajtos, egységár: 2 498 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe sültpanír-illat. A panír vékony, ropogós, a sajtos töltelék állaga krémes, megfelelő. Savanykás sajtkrém-íz, enyhébb panír- és húsíz mellett.
7. Nádudvari rántott húsgolyó csirkemellhúsból brokkolikrémes töltelékkel, egységár: 4 358 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe, de kellemes sültpanír-illat mellett jól érezhető a főtt brokkoliból készült krém illata. A panír vékonyabb, de ropogós, a töltelék megfelelő állagú. Enyhe rántotthús-íz mellett kellemes brokkoli zamata érezhető.
5. ALDI Primana töltött csirkegolyó körözöttes, egységár: 2 498 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Enyhe panírillat mellett intenzív magyaros fűszerezésű körözöttillat. Vékony panírréteg, megfelelő állagú és mennyiségű töltelék. A főízt a kellemes pirospaprikás körözött adja. Utóízben érezhető inkább a hús és a panír.
5. Master Good Mini kijev, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Finom sültpanír-illat. A töltelék zöldfűszeres, savanykás illatú. A panír vastagabb, ropogós, a hús és a töltelék állaga is megfelelő. A panír kellemes íze után zöldfűszeres, paprikás ízt éreztünk.
4. ALDI Primana töltött csirkegolyó jalapenos-sajtos, egységár: 2 498 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Kellemes, jalapenos illat. Vékony ropogós panírréteg, krémes belső állag, apró jalapenodarabkákkal. Intenzíven csípős, jalapenopaprikás-íz, enyhébben érezhető a sajt és a paníros hús íze.
3. LIDL Culinea Jalapenos-cheddar sajtos csirkemellhúsos minigolyó, egységár: 2 498 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Intenzív jalapenos, savanykás illat. Megfelelő vastagságú panírréteg. Ízében intenzíven érezhető a jalapenopaprika és utóízben a sajt.
2. Valdor sajtos minigolyó, egységár: 4 198 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Kellemes sültpanír-illat, felvágás után enyhe sajtillat. A panír ropogós, a húsos rész jó állagú, a sajt pedig krémes, nem folyós. A natúr csirkemellből készült rántott hús ízét éreztük, melyet a finom sajtkrém íze kísért.
1. Valdor kolbászos-csípős sajtos minigolyó, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Finom, sült panír illat. A töltelék kellemesen kolbászos, fűszeres illatú. Sütés után a panír ropogós, a jó minőségű húsos rész hagyományos állagú, a töltelék krémes. A sült panír és hús ízét éreztük először, majd ezek szerepét átveszi az intenzív, enyhén csípős kolbászoskrém íze.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Valdor kolbászos-csípős sajtos minigolyó a TESCO, AUCHAN és CBA üzleteiben kapható.