Szilveszterkor a pezsgő mellé „kötelező elem” a virsli, de a hétköznapok gyors meleg vacsoráját, reggelijét is megoldja, így szinte minden háztartásban előfordul a hűtőben egy-két csomaggal belőle. A frankfurti virsli roppanóssága, íze miatt közkedvelt, de persze, ennél sem mindegy, hogy melyik terméket választjuk. Ehhez nyújtunk segítséget a vaktesztünkkel.
A VIRSLI A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN
Legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%. A burkolat ép, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs.
Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 2 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.
A metszéslap egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett bors-, fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető.
ÍGY LETT A VIRSLI BÉCSBEN FRANKFURTI, FRANKFURTBAN MEG BÉCSI
1805. október 15-e a bécsi-frankfurti virsli „születésnapja”. Ekkor készítette el először egy svájci származású hentes, Johann Georg Lahner.
A mesterségét Frankfurtban tanulta, majd egy ismeretlen hölgytől kapott 300 guldent, hogy megnyithassa első hentesüzletét. Frankfurtban szigorú céhes szabályok voltak érvényben, ezért inkább Bécsben kezdett neki egy új termék kikísérletezésének. Ő kétfajta húst, marhát és disznót kevert össze, ami Frankfurtban megengedhetetlen lett volna. A darált húshoz fűszereket, sót és vizet adott, majd juhbélbe töltötte és enyhén megfüstölte. El is nevezte bécsi frankfurtinak, de a bécsiek ezt röviden csak frankfurtinak hívták. Frankfurtban viszont bécsinek, megkülönböztetve a saját, egyfajta húsból készülő virslijüktől.
A terméke olyan sikert aratott, hogy az előkelő társasági eseményeken mindig felszolgálták, sőt állítólag még II. Ferencnek is a kedvenc ételeinek egyike volt.
Lahnert annyira megbecsülték, hogy a mások által nehezen megszerezhető bécsi polgárjogot is megkapta. Halála után fia folytatta az üzletet, később húsfeldolgozó gyárat is alapított.
A TESZT MENETE
Az országosan kapható, előre csomagolt frankfurti virsliket szereztük be a tesztre.
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 13 kóstoló.
A virsliket közepes hőfokon (indukciós tűzhelyen, 7. fokozatban) főztük a forrástól számított 2-4 percig. A virsliket melegen kóstoltuk, hogy az illatát is lehessen érezni. Emiatt egyszerre csak 3 virsli volt a kóstolók előtt, akik csak a tányérra tett sorszám alapján pontoztak, a termékekről nem volt semmi információjuk.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Illat: fűszerek illatát (bors, pirospaprika, zeller) és a füstillatot vártuk. Mivel a kóstolók nem tudták, hogy melyik füstölt és melyik nem, ezért minden esetben felírták, hogy éreztek-e füstillatot. Kiértékeléskor, ha egy füstölt termék nem volt több kóstoló szerint sem füst illatú, akkor azt jeleztük az értékelés szövegében.
Állag: alapvetően a virsli homogenitását, textúráját, tömörségét és roppanósságukat értékeltük. A túl puha virsliket lepontoztuk. Azok a virslik szintén nem kaphattak magas pontot az állagukra, melyek nehezen roppantak, vagy túl vastag volt a bél, ami már rontja a fogyasztási élményt. A homogenitás fontos fogyasztási élmény.
Íz: enyhén fűszeres, megfelelően sózott ízeket vártunk, de a natúr ízűeket sem pontoztuk le, ha természetes hús ízt éreztünk.
A FRANKFURTI VIRSLI VAKTESZT EREDMÉNYE
11. Kaiser frankfurter party, egységár: 2 198 Ft/kg, Pontszám: 5,7/10 pont
Natúr főtt hús illat. Puha állag. Fűszermentes íz. Összetevők: csirkehús 61%.
10. Orsi frankfurti, egységár: 4 748 Ft/kg, Pontszám: 6,0/10 pont
Fűszermentes főtt hús illat. Puha állag. Sótlan, fűszertelen íz. Összetevők: csirkehús 71,7%.
9. Kométa Frankfurti virsli, egységár: 3 065 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont
Enyhe füstölt, fűszeres illat. A bél masszívabb állagú, a virsli maga puhább. Az íze nem túl erőteljes, kevésbé sós és fűszeres. Összetevők: sertéshús 70%.
8. ALDI Frankfurti sertésvirsli, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Szolíd illat. Puhább állag. Kevésbé fűszeres, enyhén borsos, paprikás. Összetevők: sertéshús 80%.
7. AUCHAN frankfurti sertésvirsli, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Enyhe fűszeres illat. Állaga nagyon puha. Ízében szolídan fűszeres, standard virsli íz. Összetevők: sertéshús 80%.
6. LIDL Dulano frankfurti roppanós, egységár: 2 854 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Finom füstös illat. Puhább, közepesen rugalmas állag. Enyhén füstös íz, fűszerpaprikás. Összetevők: sertéshús 87%.
5. S-BUDGET frankfurter, egységár: 2 796 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Enyhén fűszeres illat. Rugalmas, standard virsli állag, bár kissé vastagabb a szokásosnál. Enyhe füstös és fűszeres íz. Összetevők: csirke- és pulykahús 91%.
3. Wiesbauer frankfurti virsli, egységár: 4 873 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Kicsit füstös, fűszeres illat. Roppanós bél, de puhább belső, húsos állag. Kellemesen fűszeres, paprikás, borsos. Összetevők: sertéshús 70%, marhahús 6%.
3. SPAR hámozott frankfurti virsli, egységár: 3 257 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Szolíd fűszerpaprikás illat. Állaga rugalmas, elvárt virsli állag. Enyhén paprikás íz, kellemes, standard virsli íz. Összetevők: sertéshús 70%.
2. Gierlinger frankfurti virsli, egységár: 2 874 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Füstillat. Roppanós állag. Enyhén fűszeres, kellemesen sós, hagyományos virsli íz. Összetevők: sertéshús 80%.
1. PENNY Karát frankfurti virsli, egységár: 3 330 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Kellemesen fűszerpaprikás illat, enyhén füstös. Roppanós, kiváló állag. Finoman fűszeres, kissé füstölt, harmonikus sózású. Összetevők: sertés-és marhahús 84%.
ÖSSZEGZÉS
A PENNY Karát frankfurti virsli a Penny üzleteiben kapható.