A tiramisu napjaink egyik legnépszerűbb desszertje. A legtöbb étterem kínálatában szerepel, ha otthon készítjük, pillanatok alatt elfogy. Egyszerű összetevőkből áll, nem is tart sokáig az elkészítése, a titka az, hogy minőségi alapanyagokat válasszunk. Ha mégsem szeretnénk mi foglalkozni vele, akkor készen is megvehetjük, az élelmiszerláncokban kapható egyszemélyes vagy nagyobb kiszerelésű változatban. Ezeket vakteszteltük ma, hogy kiderítsük, melyik a legízletesebb közülük.
MI A TIRAMISU?
A tiramisu (olaszul: tiramisù) olasz desszert, amely az eredeti recept szerint az alábbiakból készül: babapiskóta, tojássárgája, feketekávé, mascarpone sajt, cukor, és kakaópor.
A tirami sù olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra. Az eredeti receptben nincs tojásfehérje vagy alkohol.
A TIRAMISU EREDETE
Mint minden népszerű dolognál, itt is többféle legenda létezik az eredetéről.
Az egyik elmélet szerint a tiramisu elődjét Cosimo de Medici toszkán nagyherceg tiszteletére alkották meg sienai cukrászok a XVII. században. Mivel a nagyhercegnek nagyon ízlett a desszert, a receptet magával vitte Firenzébe, és innen terjedt tovább. A sienaiak a mai napig meg vannak arról győződve, hogy a tiramisu csak is az ő városukból származhat.
Egy másik elmélet szerint az első tiramisu egy bordélyházban készült Trevisoban. Azért kínálták meg a vendégeket ezzel az afrodiziákumnak minősülő desszerttel, hogy ha az urak hazatérnek a feleségükhöz a bordélyházban történt látogatás után, megfelelően formában legyenek.
Harmadik elmélet szerint az első tiramisut Roberto Linguanotto cukrász készítette az Alle Beccherie étteremben, őt tartják a modern tiramisu 60-as évekbeli feltalálójának.
Az biztos, hogy csak az 1980-as években terjedt el, akkor viszont nem csak Olaszországot, hanem az egész világot meghódította.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 13-an.
Az előkészítők a tiramisukat egyesével szervírozták a kóstolók elé, hogy azok ne melegedjenek fel a kóstolás közel 2 órás időtartama alatt.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Illat: mi az összetevők jellegzetes illatát vártuk. Így mintákban a kakaópor, a kávé, a mascarpone és a piskóta édeskés illatát kerestük a teszten. A fontos az volt, hogy legalább 2 illatjegy felimerhető legyen a fentiek közül és ne érezzük ezektől idegen, fura illatot.
Állag: a tiramisu állagát a krém és a piskóta határozza meg. Minél könnyedebb, levegősebb a krém, annál jobb. A piskótét könnyű túláztatni és fogyasztási szempontból élvezhetetlenné tenni a túl sok kávés "páclével".
Íz: ahogy az illatnál már meghatároztuk az elvárt zamatokat, így az ízben is az volt a fontos, ne az édes-átlagos íz legyen az uralkodó, hanem felismerhető legyen 2 ízjegy a kakaó, a mascarpone, a kávé és a piskóta jellegeztes zamata közül. A jellegtlen vagy túl édes tiramisuk nem kaphattak magas pontszámot.
A NAGY TIRAMISU VAKTESZT EREDMÉNYE
9. MAZSI tiramisu, egységár 2.306 Ft/kg, Pontszám: 4,7/10 pont
Enyhe tejszínes illat. A hab puha, nincs habos állaga, inkább folyik. A piskóta puha és nincs átázva, de nincs is mitől, mert kevés kávé jutott bele. Ízében nem éreztük a klasszikus tiramisu összetevőket, inkább olyan, mint egy édes-krémes natúr desszert.
8. Dolce Italia tiramisu, egységár 5.288 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont
Kellemes kakaó és piskóta illat. Az állaga lágyabb, a piskóta túl puha. A kávés lé átáztatta a piskótát, így kóstoláskor kicsit úszik a szánkban. Az édesség meghatározó, a kávé hiába sok, nem érződik a jellegzetes íze.
7. Dolce Italia tiramisu, egységár 4.798 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Szagláskor a kakaópor és a piskóta illata érezhető. A krém állaga megfelelő, kellően habos, a piskóta nincs elázva, összetörve. A kakaópor íze és az édes íz a meghatározó. A kávé íze alig érezhető, az alkohol utóízben jön elő.
6. PENNY San Fabio tiramisu, egységár 2.772 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Erőteljesen kakaó illatú. A krém levegős és puha, a piskóta kissé átázott. A kakaó mellett a kávé a legerősebb két ízjegy, utóízben jön az alkohol, míg a mascarponét kevésbé érezni.
5. Milli tiramisu, egységár 4.369 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhébb kakaós és tejszínes illatjegyeket éreztünk. A krém lágy, levegős, a piskóta nincs átázva és masszívabb állagú. A kávé, az alkohol és a mascarponés-tejszínes ízek erősebbek. A kakaó íze kevésbé jellegzetes.
4. LIDL Milbona tiramisu, egységár 2.558 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Élénk kakaó illat. A hab és a piskóta állaga kellemes, levegős. A kakaó, a kávé és a krém íze érezhető váltakozó intenzitással a leginkább. Az alkohol utóízben jön, kellemes mennyiségben.
3. ALDI Cucina Nobile tiramisu, egységár 2.898 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Erőteljes kakaó illat. A krém és a piskóta is levegős állagú. Legerősebb a kakaós íz, majd a kávé jön és végül egy enyhe, de jellegzetes mascarpone ízt éreztünk. Az édesség mértéke megfelelő, alkoholt alig észleltünk.
2. PENNY San Fabio tiramisu, egységár 2.898 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
A kakaó illata a legerősebb és a piskótáé. A krém levegős és igazán krémes, a piskóta sem puhult túl a kávétól. A kávé és a mascarpone íze jött elsőre, majd utána a kakaó és a piskóta zamata. Az édesség mértéke tökéletes, enyhén érezhető az alkohol.
1. DESPAR tiramisu, egységár 4.050 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Erőteljes kakaó illat, amit a mascarpone és a piskóta illata követ. Lágy, levegős-habos krém, a piskóta puha, de nem ázott át. Intenzív ízélményt tapasztaltunk, ahol először a kakaó és a kávé ízét éreztük, majd a mascarpone és a piskóta önálló ízjegyeit. Az alkohol utóízben jön ki a legjobban. Finom, kellően összetett ízű tiramisu.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes DESPAR tiramisu a SPAR és az INTERSPAR üzleteiben kapható.
A táblázatban szereplő árak a 2022.09.29-i állapotot tükrözik.