Nagy halrudacska teszt

2022.aug.04.

Gyorsan elkészíthető, a gyerekek szeretik, a hal egészséges, általában nincs benne szálka, mi kellhet még? A szülők megmentője lehet az elfoglalt napokon a gyorsfagyasztott halrudacska, amit csak ki kell sütni – akár olajban, akár tepsiben vagy forrólevegős fritőzben. A gyerekek pedig jó eséllyel meg is eszik, így az ebéd, vacsora egy része pipa. Most kizárólag magasabb minőségű, halfiléből készített termékeket vakteszteltünk, szám szerint tízfélét. Lássuk az eredményt!

bor1_122.jpg

A HALRUDACSKÁKRÓL

A halrudacskák minőségileg és íz szempontjából igen eltérők lehetnek.

Különbözhet:

a felhasznált hal fajtája

a hús minősége (lehet filé, aprított vagy pép)

a panír anyaga, vastagsága

a hús állaga, sózása, fűszerezése

A jó halrudacskában a panír és halhús íze harmonikusan kiegészítik egymást. A panír megfelelő vastagságú, ropogós, nem áztatja át a hal. A hal egyenletes állagú és színű, szálkát, bőrt, zsíros részeket nem tartalmaz, nem ereszt levet. Friss, karakteres ízű.

 

MIÉRT FOGYASSZUNK HALRUDACSKÁT?

A halhús fontos fehérjeforrás, magas fehérjetartalma és alacsony zsírtartalma miatt ajánlott beilleszteni az étrendbe.

Ha választani kell, akkor a frissen elkészített, panír nélküli hal természetesen jobb opció, hiszen egészségesebb.

Viszont a hazai halfogyasztás (4,6-6 kg évente) messze elmarad az európai átlagtól (22,7 kg évente), a portugálok évi 55,3 kilónyi halevéséről már nem is beszélve. Így, ha a kényelem és gyorsaság miatt halrudacskát fogyasztunk natúr halhús helyett, már azzal is növelhetjük az éves fogyasztásunkat.

A másik fő előnye, hogy a gyerekek általában szeretik és ráadásul a termékek többsége szálkamentes is (ez külön fel van tüntetve a csomagoláson!). Így meg lehet ismertetni velük új ízeket és még attól sem kell félni, hogy egy szálka megakadhat a torkukon.

 

A HALRUDACSKA TÖRTÉNETE

A gyorsfagyasztott halrudacskák története az eszkimókkal kezdődik, akik a frissen kifogott halat jégtáblák közé tették, hogy az megőrizze minőségét és frissességét. Ezt fejlesztette tovább a húszas évek elején évek kemény munkájával Clarence Birdseye, végül 1955-ben, az angliai kikötővárosban, Great Yarmouthban készítették az első halrudacskát. Magyarországon a ’90-es években kezdett el igazán népszerűvé válni.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten 12-en vettünk részt , a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

10 féle, kizárólag filéből készült halrudacskát szereztünk be a tesztre, az Auchan, Tesco, Spar, Lidl, Penny, Aldi, Coop, REÁL, CBA áruházakból. A másik terméktípus ebben a kategóriában a darált, halpéppől készült rudacskák, amelyek nem feltétlenül sokkal olcsóbbak, de általában alacsonyabb haltartalmúak.

A halrudacskákat előmelegített sütőben az előírt sütési ideig és hőfokon sütöttük minden esetben.

Egyenként szervíroztuk a kóstolók elé, akik a sütőből kivétel után 2 perccel már az illatot értékelték, majd frissen kóstolták a halrudacskákat.

bor2_122.jpg

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: ahogy majd az íznél is, itt is a panír és a hal minőségét értékeltük. Fontos, hogy a panír jellegzetes illata mellett megjelenjen a hal illata is. Mivel sütőben sütöttük, így nem szerettünk volna olaj szagot érezni. Ennek megfelelően az olajos szag, vagy épp a halhús illatának hiánya alacsonyabb pontszámot eredményezett.

Állag: véleményünk szerint a panír legyen ropogós, de ne rágós. A panírréteg és a hal között ne legyen nyálkás réteg, ami a panír gyengébb minőségét jelentheti. 

Íz: a panír íze a legerősebb, a hal enyhébb, de azért még érezhető ízjegyeinek felismerhető intenzitásúaknak kell lenniük. A gyerekek jelentős része nem szereti kisebb korában az erősebb halízt. Így fontos, hogy harmonikus legyen az íz, finom panírral és enyhe, de értékelhető ízű halhússal. Ami hibát tapasztaltunk, hogy egyes termékek olajos ízűek, másokban a halíz teljesen elveszett. A halíz minimális meglétét azért gondoljuk szükségesnek, mert ezután majd a natúr sült halat, vagy épp a paprikás, borsos lisztben sült hekket, könnyebben meg tudjuk szerettetni a gyerkőcökkel.

 

A HALRUDACSKA VAKTESZT EREDMÉNYE

 

10. Iber Cook halrudacska hekk filéből, egységár: 5 663 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Kissé olajos panírillat. A panír ropogós, a hal kellően puha. Az olajos íz kissé zavaró egy tepsiben sütött halrudacskánál, ráadásul a fő ízjegy is ez. Enyhén érezhető a hal és a panír íze.

img_4696_iber_cook.jpgiber.JPG

 

8. PENNY Gran Mare halrudacska tőkehal filéből, egységár: 3 109 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Kellemes panírillat. Panírozása vékonyabb és lágyabb, a hal megfelelő állagú. Enyhe panír és halíz, kevesebb sóval.

img_4693_gran_mare.jpgpenny_2.JPG

 

8. TESCO halrudacska tőkehal filéből, egységár: 2 220 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Gyengén olajos, sült panírillat. A panír kissé puha, a bunda és a hal közötti rész vizes maradt, de a hal állaga megfelelő. Ízében natúr, a panír érezhető leginkább, enyhe sózással.

img_4690_tesco.jpgtesco_5.JPG

 

7. Auchan halrudacska tőkehal filéből, egységár: 4 287 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe, de kellemes sült panír- és natúr halillat. A panír vékonyabb, rágáskor csak a nagyobb morzsák miatt érezhető, a hal kellően puha. Ízében enyhébb sózású panír és a natúr hal íz érezhető, de alacsonyabb intenzitással.

img_4678_auchan.jpgauchan_450.JPG

 

6. Auchan halrudacska tonhal filéből, egységár: 3 436 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Jóleső halillat. Vastagabb, keményebb panír, a hal állaga viszont rendben van. Enyhébb panír íz, a halíz intenzívebb, nem erőteljesen sózott.

img_4681_auchan.jpgauchan_kicsi.JPG

 

4. Schär gluténmentes halrudacska tőkehal filéből, egységár: 7 330 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Finom panírillat. A bundázás kissé rágós, a hal állaga kiváló. Ízes a vastagabb panír miatt, bár emiatt a halíz elveszik.

img_4682_schar.jpgschar.JPG

 

4. Iglo halrudacska tőkehal filéből, egységár: 4 283 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhe panír- és natúr halillat. A panír vastagabb, ropogós, a hal kellően puha. A panír íze teljesen natúr, érezhető enyhén a hal kellemes íze is.

img_4673_iglo.jpg

iglo.JPG 

3. LIDL Ocean Sea halrudacska tőkehal filéből, egységár: 2 220 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jellegzetes, de nem túl intenzív panír- és halillat. Vastagabb, ropogós panírból és megfelelő puhaságú halfiléből áll. A panír íze a legerősebb, kellemes sózású, a halfilé íze kevésbé érződik.

img_4689_ocean_sea.jpglidl_ocean_sea.JPG

 

2. Frosta arany halrudak halfiléből, egységár: 4 442 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jóleső hal- és panírillat. Ropogós állagú a panír, a hal kellően puha. Jól érezhető a panír kellemes és a hal jellegzetes íze.

img_4685_frosta.jpgfrosta.JPG

 

1. ALDI Golden Seafood halrudacska tőkehal filéből, egységár: 2 887 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Finom panír- és natúr halillat. Ropogós, jól átsült a panír, míg a hal az elvárt puhaságú, kiváló állagú. A bundája ízes, kellemesen sós, a hal íze tiszta, és natúr. Az íz és az állag összhatás ennél a terméknél eredményezte a legmagasabb fogyasztási élményt a vaktesztünk alapján.

img_4697pelda.jpggolden_aldi.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Golden Seafood halrudacska az ALDI üzleteiben kapható.

panirozott_halrudacsak_teszt-1_1.png

süti beállítások módosítása