Nagy chardonnay teszt

2022.júl.26.

A chardonnay a legismertebb borok egyike. Mivel a szőlőfajta elég semleges, így a borászok a helyi adottságokkal és a saját borkészítési tudásukkal együtt egyedi borokat tudnak kihozni belőle. 2000 Ft-os palackárig válogattunk a chardonnay-k között, összesen 16-félét vakteszteltünk, hogy elmondhassuk, melyiket érdemes mindenképpen megkóstolni közülük.

img_4609.jpg

A CHARDONNAY

Ennek a fehér szőlőnek hosszú, nemes története van, amely a burgundiai gyökereivel kezdődik. A Chardonnay egyike a Champagne három alapszőlőjének, és ez az egyetlen szőlő a Blanc de Blancs Champagne-ban. Világszerte azért szeretik a Chardonnay-t, mert olyan bor, amely széles közönség számára vonzó.

E Lyonból származó fajtát a pécsi káptalan hozatta be hazánkba a filoxéravészt megelőző időkben, s hozott létre belőle fajtatiszta ültetvényt. A legtöbb bortípust lehet belőle készíteni a termőtájtól és az alkalmazott technológiától függően, így a legtöbb borvidékünkön megtalálható, bár igazi reneszánszát csak az 1990-es évektől éli. Mivel kitűnő minőséget, karakteres, illat- és zamatanyagokban gazdag  bort ad, sok helyütt kedveltté vált mind a fogyasztók, mind a termelők körében. Két, teljesen eltérő változatával kísérleteznek a hazai borászok.

Egyrészt a savakban gazdag szőlőt érlelő vidékeken a viszonylag korán szüretelt, reduktív eljárással feldolgozott szőlőből friss, üde savakkal rendelkező, fűre, zöldalmára, citrusfélékre és friss gyümölcsökre emlékeztető illatot és ízeket varázsolnak. A borászok másik csoportja a később szüretelt, esetleg melegebb éghajlaton termett, fahordós érlelést is kapott chardonnay-ból egy teljesen más karaktert kíván létrehozni. Az érleléssel a bor testességét, vajasságát, érleltebb gyümölcsjegyeit, barack-, illetve ananászillatát, valamint füstölt, pörkölt tölgyfás, mézes jellemzőit domborítják ki.

A Chardonnay borász szőlő néven ismert, mert sok éghajlaton nőhet, és a pincében könnyű vele dolgozni. Ez lehetővé teszi, hogy a borász megmutassa kreativitását, és könnyeddé, elegánssá, testessé tegye a bort, de a saját stílusa szerint. A Chardonnay különböző ízű lehet, attól függően, hogy hol nő és hogyan készül. De általában a Chardonnay egy száraz, közepes vagy testes bor, közepes savassággal és alkohollal. Ízei az almától és a citromtól a papaya és az ananászig terjednek, és a tölgyes érleléskor vanília jegyeket is mutat.

img_4608_ossz.jpg 

A TESZT MENETE

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban a teszt időpontjában elérhető chardonnay borokat vizsgáltuk, 1.000 Ft - 2.000 Ft / palack árkategóriában.

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.

A borokat 12 °C-ra hűtöttük, hacsak a palackon nem volt feltüntetve ettől eltérő ajánlott hőmérséklet. Egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. A színt értékeltük, de végül nem számítottuk bele az pontokba, mivel nem voltak nagy színárnyalatbéli különbségek.

Illat: 2x szagoltunk, egy első benyomásra törekedtünk, majd egy kis szellőzés után újra szagoltunk. Leírtuk az illat tapasztalt intenzitását, a jellemző illatjegyeket. A chardonnay-ra jellemző illatjegyek: ananász, alma, csonthéjasok, vanília, alma, vaj, de megjelenhet a grapefruit, citrom és narancshéj is.

Íz: 2x kóstoltunk, elsőre csak megjárattuk a bort a szánkban, kiköptük, majd a második, nagyobb kortyot jobban átforgattuk a szánkban. Száraz borokat kóstoltunk, de az édesség mértékét leírtuk, amikor azt tapasztaltuk, hogy egyik bor édesebb a mezőny többi tagjánál. Próbáltuk az első ízélményt megfogalmazni, aztán az alkohol "érzetre" és a szubjektív-tapasztalt savmennyiségre tértünk ki. Amikor megfogalmazható volt, leírtuk a bor összetettségét, és az íz kitartását is. Amennyiben új illatot éreztünk kóstolás közben, azt is lejegyeztük. Végül az utóízt írtuk le.

Harmónia: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy mennyire összetett, ez az összetettség mennyire eredményez kellemes fogyasztási élményt. A bor koncentrációja és hosszúsága, és a korábban felsorolt szempontok mennyire ösztönöznek minket arra, hogy újra igyunk belőle.

 

A CHARDONNAY VAKTESZT EREDMÉNYE

 

16. Wineconcept chardonnay 2021, egységár: 899 Ft/palack, Pontszám: 5,8/10 pont

Nagyon gyenge illat. Közepesen savas, utána édeskés íz is érezhető, de virágos vagy gyümölcsös ízjegy kevésbé. A vége egy kicsit kesernyés.
img_4647_wineconcept.jpg

 

15. Koch 2 chardonnay 2021, egységár:1289 Ft/palack, Pontszám: 6,1/10 pont

Kevéssé érezhető illat. Szénsavasságot tapasztaltunk, savas és enyhébben gyümölcsös ízjegyek jelentkeztek.

img_4661_koch.jpg 

14. Szent István korona Dunántúli chardonnay 2021, egységár: 969 Ft/palack, Pontszám: 6,3/10 pont

Enyhe virágos illat. Erősebb savakkal indít, ami kissé nehézzé teszi. Kissé citrusos, gyorsan elillanó ízt írtunk a pontozólapra.

img_4621_szent_korona.jpg

 

13. Varga chardonnay 2020, egységár: 919 Ft/palack, Pontszám: 6,4/10 pont

Picit földes, nehezebb illat. Szénsavas, földes, pezsgős-élesztős.

img_4653_varga.jpg

 

12. Ostoros Birtokválogatás chardonnay 2021, egységár: 1089 Ft/palack, Pontszám: 6,8/10 pont

Illata enyhén virágos. Az állaga selymes, kissé savas, mézes ízjegy érezhető.

img_4645_ostoros.jpg

 

11. Lajvér chardonnay 2018, egységár: 1839 Ft/palack, Pontszám: 6,9/10 pont

Nagyon enyhe illat. Selymes, harmonikus állag, de az ízjegyek nem intenzívek.

img_4656_lajver.jpg

 

10. BB Napos oldal chardonnay 2021, egységár: 999 Ft/palack, Pontszám: 7,1/10 pont

Nem erőteljes, de finom virágos illat. A savasságot érezzük először, majd egy közepes intenzitású mézes ízjegy jön. Utóízben savas, édes.

img_4624_bb.jpg

 

9. Ostoros chardonnay 2021 (Aldi), egységár: 699 Ft/palack, Pontszám: 7,2/10 pont

Kellemes, akácvirágos illat. Könnyed állagban és ízekben is, enyhébb, de kellemes akácos ízjeggyel.

img_4641_ostoros.jpg

 

8. IKON chardonnay 2021, egységár: 1749 Ft/palack, Pontszám: 7,3/10 pont

Virágos, jóleső, de nagyon enyhe illat. Almára emlékeztet az íze és a savak is, ahogy a nyelvre tapadnak. Utóízben kissé kesernyés.

img_4643_ikon.jpg

 

7. Nyakas Budai chardonnay 2021, egységár: 1490 Ft/palack, Pontszám: 7,6/10 pont

Nehézkés, földes illat. Sűrűbb érzetű kortyoláskor, közepesen savas, teltebb íz, a végén gyümölcsös, akácos zamatú.

img_4615_nyakas_budai.jpg

 

5. Kamocsay Prémium chardonnay 2020, egységár: 1969 Ft/palack, Pontszám: 7,8/10 pont

Alacsonyabb intenzitású, de sárgabarackra és mandulára emlékeztető illat. Kellemes állag, közepesen savas, édeskés és virágos ízjegyeket éreztünk.

img_4636_kamocsay.jpg

 

5. Hilltop Neszmélyi chardonnay 2020 (narancs színű kupak), egységár:1499 Ft/palack, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhébb, de jóleső virágos illat. Erőteljesebb savakkal indít, akácos-citrusos ízjegyek következnek, majd a végén kissé édeskés.

img_4640_hilltop.jpg

 

4. Hilltop Neszmélyi Prémium chardonnay 2019, egységár: 1199 Ft/palack, Pontszám: 8,2/10 pont

Enyhe virágos illat. Harmonikus, selymes állag, kicsit savas, picit édeskés is és utóízben gazdagon gyümölcsös.

img_4630_premium.jpg

 

2. Tűzkő Barrique chardonnay 2019, egységár: 1699 Ft/palack, Pontszám: 8,3/10 pont

Nagyon harmonikus telt, virágos illat, finom hordóra jellemző illatjeggyel. Füstös, édes és virágos ízeket éreztünk, sima és lágyabb állaggal, jóleső, harmonikus savakkal.

img_4651_tuzko.jpg

 

2. Bazaltkő chardonnay 2021, egységár: 1099 Ft/palack, Pontszám: 8,3/10 pont

Egyedi virágos, tejes, mézes illat. Ízében is a mézes, akácos, bodzás, citrusos, állagában selymes, sűrű, nyelvre tapadós.

img_4633_bazaltko.jpg

 

1. FEIND chardonnay 2021, egységár: 1499 Ft/palack, Pontszám: 8,5/10 pont

Friss, intenzív, virágos, gyümölcsös illat. Harmonikus savakkal, kicsengő gyümölcsös jegyekkel indít, majd ezután bontakoznak ki további ízrétegek, így a édeskés, bodzás zamat, majd az utóízben még érezhető egy sűrűbb, marcipános íz, nagyon enyhe intenzitással.

img_4627_feind.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes FEIND chardonnay az Auchan és a Penny üzleteiben kapható. chardonnay-teszt.png

süti beállítások módosítása