A nagy narancsszörp teszt: az egyik legolcsóbb, mégis magas gyümölcstartalmú szörp győzött!

2022.máj.31.

Itt a nyár! A hőség már korábban megérkezett, a Balaton már hetek óta 22 fokos. Ilyenkor jól esik valami citrusos, lehetőleg hideg üdítő. A nyári szünet és a gyermekkor autentikus itala a narancsszörp. Nincs olyan gyermek, aki ne szeretné. Mi, felnőttek is szívesen iszunk egy hűsítő narancsszörpöt az árnyékban pihegve, akár otthon, akár a strandon. Végigkóstoltuk az országosan kapható narancsszörpöket, mutatjuk a tesztgyőztest!

img_3646.jpg

A GYÜMÖLCSSZÖRPÖK A MAGYAR ÉLELMISZER KÖNYVBEN (2-601/2/1)


A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%. Gyümölcsszörp: a termék elsődleges összetevője derített vagy derítetlen gyümölcslé, sűrített gyümölcslé és/vagy gyümölcsvelő (gyümölcspüré).

 

A gyümölcstartalom mennyisége
Az egyes készítményekhez legalább a következő mennyiségű előkészített gyümölcs anyagot [gyümölcslé, sűrített gyümölcslé, gyümölcsvelő (gyümölcspüré)] kell felhasználni:  a gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia.

Érzékszervi jellemzők
Szín: a felhasznált gyümölcsre jellemző. A szűrt gyümölcsszörp áttetsző, kismértékű opálosság megengedett. A zavarosított, vagy jellege szerint zavaros (trüb) szörp nem áttetsző.
Íz: a felhasznált gyümölcs íze egyértelműen felismerhető, a szörp ízében dominál. Ízesített gyümölcsszörp esetén az uralkodó illat- és zamatanyagot nem a gyümölcs, hanem a termék jellegét meghatározó aroma adja.
Illat: a felhasznált gyümölcsre jellemző, tiszta illat.
Állag: a szörp egynemű, sűrűn folyó. A citrusgyümölcsökből készített szörpökben kismértékű (legfeljebb 1 mm) olajgyűrű jelenléte még elfogadható. Kismértékű léelválás (10%) nem kifogásolható. A léelválást, illetve az üledékképződést 24 órás ülepítés után kell elbírálni.

 

KÓSTOLÁS MENETE

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk.

A szörpöket többször is megkevertül kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsav mentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

Jelen tesztre az országosan kapható, nem "energiamentes", tehát cukortartalmú szörpöket válogattuk be.

A szörp teszten most 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus kóstolók.

 

ÉRTÉKELÉS, PONTOZÁS

Illatban is vártuk az erősebb narancs jegyeket. A tisztán narancsaromával készült szörpöket fel lehet ismerni az illatukról is. 

Állagnál most az volt a fontos, hogy az előírt higítási arány finom szörpöt eredményez-e és nem íztelen italt. Illetve akkor adtunk még alacsonyabb pontszámot, ha nem jól állították be javasolt higítási arányhoz a cukor mennyiséget, ami jellemzően túl édes szörpökre jellemző.

Ízben természetesen a narancs volt a legfontosabb, a természetes narancsíz. Ha túl édes volt azt lepontoztuk, de ha lehetett volna picit édesebb, viszont a narancsíz pont megfelelő volt, akkor nem vontunk le pontot.

 

A NAGY NARANCSSZÖRP TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

10. Piroska narancs esszencia, egységára: 2196 Ft/L Pontszám: 6,9/10 pont  

Édeskés illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású kész szörpöt eredményezett. Leginkább az édes ízjegy a jellemző, illetve a narancs aroma.

img_3642.jpg 

9. Ági JAFFA gyümölcszsörp, egységára: 984 Ft/L Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe narancsos, gyümölcsös illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású kész szörpöt eredményezett. Ízében enyhébben érezhető a narancs természetes íze, a savtartalom felismerhetően az almaléből jön.

img_3621.jpg 

8. Piroska narancs ízű gyümölcsszörp cukorral, mézzel és édesítő szerrel, egységára: 599 Ft/L Pontszám: 7,1/10 pont  

Édeskés, gyümölcsös illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású kész szörpöt eredményezett. A kóstolók vegyes, citrusos szörpnek írták le, amiben érezhető a méz aroma.

img_3628.jpg 

7. SPAR narancs gyümölcsszörp, egységára: 827 Ft/L Pontszám: 7,2/10 pont  

Enyhébb narancsos illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású kész szörpöt eredményezett. Ízében alacsonyabb intenzitással jön a narancsos zamat, de az természetes jellegű.

img_3618.jpg 

6. Piroska narancs ízű gyümölcsszörp, egységára: 856 Ft/L Pontszám: 7,6/10 pont  

Illatában jön a narancs. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású kész szörpöt eredményezett. Az édes és narancsos ízjegyek azonos intenzitásúak.

img_3641.jpg 

4. REÁL narancs ízű szörp, egységára: 541 Ft/L Pontszám: 7,7/10 pont  

Nem túl intenzív illatú, de érezhetőek a narancsra jellemző illatjegyek. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású kész szörpöt eredményezett. Kóstoláskor mind az édes, mind a gyümölcsös ízeket közepes intenzitással éreztük.

img_3639.jpg 

4. LIDL Solevita narancs ízű szörp, egységára: 570 Ft/L Pontszám: 7,7/10 pont  

Illatában jól érezhető a narancs. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású kész szörpöt eredményezett. A narancsos íz és az édes ízjegy egyszerre érezhető. A gyümölcs íze jellegzetes, közepes ízintenzitású. Előnye az alacsonyabb édes ízérzet.

img_3631.jpg 

2. COOP narancs gyümölcsszörp, egységára: 758 Ft/L Pontszám: 7,8/10 pont  

Jól érezhető narancsos illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású kész szörpöt eredményezett. Kóstoláskor a narancs íze érezhető először, amit aztán az édes ízjegy követ. Az édesség mértéke megosztotta a pontozókat, egyik felének még pont elfogadható, a csapat másik fele édesebbnek írta a le a kelleténél.

img_3623.jpg 

2. Auchan narancs gyümölcsszörp, egységára: 713 Ft/L Pontszám: 7,8/10 pont  

Természetes, narancsos illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású kész szörpöt eredményezett. A narancszamat intenzitás megfelelő, érezhető a narancs természetes íze. Az édesség mértéke jól beállított a gyümölcsös íz mellé.

img_3626.jpg 

1. Pölöskei JAFFA gyümölcsszörp, egységára: 699 Ft/L Pontszám: 8,3/10 pont  

Erős narancs illatot éreztünk. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású kész szörpöt eredményezett. Kóstoláskor azonnal érezhető az elvárt narancs íz, amit az édes ízjegy követ és harmonikus arányban van jelen, így a szörp nem túl édes, inkább gyümölcsös.

img_3637.jpg 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Pölöskei JAFFA a LIDL, EcoFamily, Auchan, Tesco, Spar áruházakban kapható.

narancs_szorp_teszt-1.png 

süti beállítások módosítása