Nagy grillsajt teszt

2021.júl.08.

Talán a grilltermékek piaca változik a legtöbbet évről évre. A gyártók minden évben új termékkel jelentkeznek, kísérleteznek a fűszerezéssel. Egyre több import grillsajttal is találkozhatunk. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy minőségben mi változott az elmúlt években. Ilyen holtverseny még nem volt az első helyen az eddigi vaktesztjeinken!

bor1_83.jpg

A grillsajtról

A Magyar Élelmiszerkönyv külön nem szabályozza a grillsajt termékeket. 

A legelterjedtebb grillsajt a halloumi típusú sajt, ami kifejezetten sütésre alkalmas. A halloumi típusú grillsajt jellemzői:

- nagyon stabil az állaga, hőre sem olvad (ettől még kellemesen puha lesz sütéskor) – ezért a legjobban grillezhető sajt
- rágáskor kicsit nyikorgós, jellegzetes állag (ez kifejezetten fogyasztói elvárás)
- alapvetően tiszta, csak finoman karakteres ízek jellemzik
- a sósabb sajtok közé tartozik, de a sózás mértékében a tesztünk szerint nagy szélsőségek vannak.

Alapvetően a gyártás során alkalmazott speciális eljárásoknak köszönhető, hogy a különböző sajtok hőállóvá válhatnak, az adalék anyagoknak itt nincs szerepük.

 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható natúr grillsajtot az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzletekben. 

A teszten a halluomi típusú és ömlesztett grillsajtokat vakteszteltük 11-en. A kóstolást ahogy eddig is, mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A sajtokat serpenyőben sütöttük, hogy a faszén mindent feljavító illatát és aromáit kizárjuk.

A sajtokat elég lett volna 2-2 percig sütni mindkét oldalukon, de volt olyan sajt, hogy annyira szétfolyt, hogy maximum 1,5-1,5 percig tudtuk sütni.

A sajtokat sütés után frissen szervíroztuk a kóstolók elé.

 

Értékelési szempontok

A félkemény grillsajtok közös jellemzője, hogy meg lehet sütni őket, még a felületüket is meg lehet pirítani anélkül, hogy a sajt lefolyna a grillrácsról. Tehát elvárt volt, hogy könnyen lehessen bánni a sajttal grillezés közben.

Illat: enyhe sajtillatot vártunk, semmi intenzívet, csak ami egy natúr félkemény sajttól elvárható.  

Állag: már említettük, hogy ne folyjon le a grillrácsról, záródjon be a sajt külső rétege a sütés hatására, és szépen piruljon meg. A belseje maradjon puha, lyukacsos szerkezetű. A halloumi grillsajtok sajátja, hogy rugalmasabbak, rágósabbak, de egyik sajt se ragadhat a fogainkra rágáskor. 

Íz: a hő hatására pörk anyagok képződnek a külső rétegen, ahogy a sajt megsül, ez természetes és ez ad neki egy pikáns ízt. A belső rész íze legyen kellően tejes-édes-savanyú. A hő hatására víz párolog el a sajtból, így nő a só koncentrációja. Egészen kellemetlenül sós lehet az íze a sajtnak grillezés után, ha a gyártó nem a kisütött sajtot kóstolva állította be a sózás mértékét. Az egyedi ízjegyekre plusz pontot adtunk, az átlagos, semleges ízű sajtokat se pontoztuk le, viszont a túlsózottakat igen.

 

A nagy grillsajt tesztünk eredménye

 

10. Salakis Loumini grillsajt, egységára: 3996 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont  

Enyhe savanykás sajtillat. Sütőben könnyen kezelhető, nem tapad le. Fogyasztáskor összeragadnak a fogak tőle, ami elég furcsa érzés. Az íze natúr grillsajt, megfelelő sózással.

img_6155.jpg

salakis.jpg 

9. Grikios grillsajt, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Jellegzetes grillsajt illat. A serpenyőben nehezebben tudtuk kezelni, szétfolyt, letapadt. Sütés után pár perccel már visszaszilárdul. Elég sós, leginkább utóízben érezni a sajt ízét.

img_6116.jpg

grikios.jpg 

8. Lecker ömlesztett grillsajt, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Natúr sült sajt illat. Sütéskor lehet vele dolgozni, nem tapad le. Az állaga puha, ömlesztett sajté. Az íze egyszerű, megfelelően sós.

img_6115.jpg

lecker.jpg 

7. MIZO grillsajt, egységára: 3498 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Enyhe sült sajt illat. A serpenyőben nehezebb vele bánni. Letapad, aztán a külső megsült réteg elválik a sajt többi részétől. Az állaga puha, klasszikus ömlesztett sajt (mint a cikkelyes, olyan puhaságú). Az íze kellemes ömlesztett, sült sajt.

img_6109.jpg

mizo_3.jpg 

6. Milsy grill sajtkocka, egységára: 5941 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Nagyon enyhe sült sajt illat. A sütőben könnyű vele bánni. Az állaga puhább, nem rágós, a savósajtokra emlékeztet. Kevés sóval készült, és egy könnyed, natúr ízű sajt.

img_6134.jpg

milsy.jpg 

5. TESCO görög grillsajt, egységára: 3995 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, érett sajt illat. Nagyon könnyen kezelhető a sütőben, nem olvad szét, nem tapad le. A sajttészta rugalmas, de túl masszív, rágós. Az íze lágy, tejes, megfelelő mennyiségű sóval.

img_6137.jpg

tesco_gorog.jpg 

4. Lyttos Halloumi grillsajt, egységára: 3996 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont 

Hagyományos sült halloumi sajt illat. Nagyon könnyen kezelhető a sütőben, nem olvad szét, nem tapad le. A sajttészta rugalmas, masszív. Az íze a hagyományos sajtíz, amit a magas mennyiségű só elnyom.

img_6120.jpg

lyttos.jpg 

3. Szarvasi serpenyős grillsajt, egységára: 4495 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Sült sajt illat, de nem a grillsajtoké, hanem olyan illat, mint amikor melegszendvicsbe tesszük a sajtot. A sütéskor nekünk nehezebb volt vele bánni. Előmelegített, forró serpenyőben sütöttük, ahogy írták, de letapadt a felső réteg, ami el is vált a sajt többi részétől, a sajttészta kissé szétfolyt. Finom sült sajtíz, megfelelő sózással.

img_6162.jpg

szarvasi_1.jpg 

2. Eridanus halloumi grillsajt, egységára: 4440 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Kellemes, hagyományos sült sajt illat. Nagyon könnyen kezelhető a sütőben, nem olvad szét, nem tapad le. A sajttészta rugalmas, masszív, halloumi jellegű. A sütés hatására finom sült sajt íz alakult ki.

img_6170.jpg

eridanus.jpg 

Az első helyezett rendhagyó módon egy gyártó szerintünk teljesen megegyező 3 sajátmárkás és 1 márkás terméke lett. Ezt a 4 terméket össze is kóstoltuk külön, és mi nem éreztünk semmi különbséget köztük.

 

1. TESCO Grill Master grillsajt, egységára: 2913 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Kellemes, hagyományos sült sajt illat. Nagyon könnyen kezelhető a sütőben, nem olvad szét, nem tapad le. A sajttészta rugalmas, masszív, halloumi jellegű. Az íze finom sült grill sajtíz, a tilsitire emlékeztet. A sajt ízéhez passzoló só intenzitás.

img_6150.jpg

lidl_13.jpg 

1. LIDL Pilos grillsajt, egységára: 2913 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Kellemes, hagyományos sült sajt illat. Nagyon könnyen kezelhető a sütőben, nem olvad szét, nem tapad le. A sajttészta rugalmas, masszív, halloumi jellegű. Az íze finom sült grill sajtíz, a tilsitire emlékeztet. A sajt ízéhez passzoló só intenzitás.

img_6165.jpg

img_6223.jpg 

1. SPAR BBQ grillsajt, egységára: 3746 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Kellemes, hagyományos sült sajt illat. Nagyon könnyen kezelhető a sütőben, nem olvad szét, nem tapad le. A sajttészta rugalmas, masszív, halloumi jellegű. Az íze finom sült grill sajtíz, a tilsitire emlékeztet. A sajt ízéhez passzoló só intenzitás.

img_6124.jpg

tesco_17.jpg 

1. Hajdú grillsajt, egységára: 3746 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Kellemes, hagyományos sült sajt illat. Nagyon könnyen kezelhető a sütőben, nem olvad szét, nem tapad le. A sajttészta rugalmas, masszív, halloumi jellegű. Az íze finom sajtíz, a tilsitire emlékeztet. A sajt ízéhez passzoló só intenzitás.

img_6142.jpg

hajdu_1.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes sajt kapható az Auchan, Spar, LIDL, TESCO, CBA, REÁL, COOP üzletekben.

grillsajt_teszt-1_2.png

süti beállítások módosítása