Csokinyuszi teszt: a legfinomabb nem csak a locsolóknak jár!

2019.ápr.18.

Hétvégén itt a Húsvét! A gyerekek már várják az édességeket, felnőttek pedig a kiváló sonkát, kalácsot, amit ilyenkor napokig tudunk enni, hogy azután talán egy évig is elteljünk velük. Az egyik legszebb hagyományunk a locsolkodás, ahol illik finom csokit is adni a locsolóverset szavaló fiúknak. Ezért teszteltük most le a szezonálisan kapható húsvéti csokikat! Meg persze azért, hogy nekünk tesztelőknek is legyen mit nassolni :) 

borito_12.jpg

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása a tejcsokoládéra

Tejcsokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, és amelyek tartalmaznak:
– legalább 25% összes kakaó szárazanyagot,
– legalább 14% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
– legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
– legalább 3,5% tejzsírt,
– legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt).


Háztartási tejcsokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejtermékekből készül, és amely tartalmaz:
– legalább 20% összes kakaó szárazanyagot,
– legalább 20% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy egészben dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
– legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
– legalább 5% tejzsírt,
– legalább 25% összes zsírt (kakaóvaj és tejzsír).

belso2.jpg 

Pontozási szempontok

Az illat nem releváns a tejcsokinál, mivel szinte érezhetetlen, ezért úgy véltük, hogyha mégis találunk jellegzetes illatú terméket, akkor jelezzük. Végül egyetlen esetben sem került erre sor, mert szobahőmérsékleten minimális illata van a tejcsokinak, így nem is pontoztuk.

Az állag akkor megfelelő vagy inkább praktikus, ha szobahőmérsékleten a tejcsokit érintve nem ragad a kezünkhöz, nem olvad könnyen. Fogyasztáskor viszont épp az ellenkezője az elvárás, hogy olvadjon el a szánkban, ne legyen rágós, csomós. Ha a csoki darabos, rágni kell, hogy meg tudjuk enni, tehát a testhőmérsékletünk nem olvasztja meg, akkor az rontja a fogyasztás élményét. Kóstoláskor arra is figyeltünk, hogy teljesen szemcsementesen olvad-e el, mert a szemcsék az alapanyagok rossz emulgeációjának eredménye. 

A tejcsoki íze jellegzetesen jelenítse meg a tej és a kakaó összetevőket is. Nem lehet kesernyés, mert az már az étcsoki jellegzetessége. Az utóíz fontos, hisz a rossz minőségű alapanyagok hatása itt jelenik meg. Ha a tejes íz és a kakaó aromája érezhető volt, de a tejcsoki íze kicsit eltolódott a tej vagy a kakaó irányába, azt nem pontoztuk le, mert az az adott tejcsokoládé jellegzetessége, nem lehet mindegyik ugyanolyan ízű.

 

A csokinyuszi vaktesztünk eredménye

 

17. Karamell Choco Kft, egységára: 5311 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Vékony falú, kis méretű tejcsoki nyuszi. Natúr csokiíz, tejes utóízzel. 40% kakaótartalom a szárazanyagban.
img_3219_1.jpg

17. Nicole choco, egységára: 3060 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont 

Kesernyésebb, inkább a tej és étcsoki közé helyeznénk. Magas kakaótartalommal (41%). Inkább felnőtteknek ízlett a csoki. Közepesen kemény állagú.

img_3228_1.jpg

16. Vadász, egységára: 4983 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont 

Jó állagú tejcsoki, ami szobahőmérsékleten nem ragadós, csak a szánkban olvad el. Nagyon vékony, eleinte kellemes, majd a végén hagy egy kis savanykás utóízt. 30% kakaó és 14% tejpor tartalom a szárazanyagban.

img_3230_1.jpg 

14. Microse, egységára: 6271 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Olvadós, puha állag. Az ízét szinte teljes mértékben a karamell aroma uralja, nem azt mondjuk, hogy nem finom, de mint csoki, lehetne csokisabb ízű, ha már 40% kakaótartalmú.

img_3221_1.jpg 

14. Tarcha World Kft., egységára: 4983 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Egyszerűbb ízvilágú, inkább kakaós jellegű. Előnye, hogy nem túl édes és egy kis étcsokis kesernyés íze is van. 40% kakaó tartalom a szárazanyagban.

img_3227_1.jpg 

13. Tibi, egységára: 5317 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Kisebb kiszerelésben (60g) sem törékeny. Inkább kakaós jellegű, a tej helyett pedig cukor ízt éreztünk. 30% kakaó tartalom a szárazanyagban.

img_3220_1.jpg 

11. LIDL Favorina rózsaszín nyuszi, egységára: 1995 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Vastagabb falú, de jól törhető tejcsoki forma. Szobahőmérsékleten nem, csak evés közben olvad el. Tejes ízű és kevésbé intenzív kakaós jellegű csoki. 30% kakaó tartalom a szárazanyagban.

img_3213_1.jpg 

11. Cosmo (Pennyben kapható), egységára: 2483 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Vékonyabb, törésre jobban hajlamos. Szobahőmérsékleten nem olvad, csak evés közben, és kellemes is az állaga. Az íze egy egyszerű tejcsoki, ne számítsunk erős intenzitásra, de így is finom. 30% kakaó és 14% tejpor tartalom a szárazanyagban.

img_3222_1.jpg 

9. Nestlé tejcsokoládé nyuszi, egységára: 6414 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Jó állagú tejcsoki, ami szobahőmérsékleten nem ragadós, csak a szánkban olvad el. Kellemes tejcsokis íz, majd a végén hagy egy kis mentolos, tejporos, savanykás utóízt. 25% kakaó tartalom a szárazanyagban.

img_3231_1.jpg 

9. Boci, egységára: 5544 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Jó állagú tejcsoki, ami szobahőmérsékleten nem ragadós, csak a szánkban olvad el. Kellemes tejcsokis íz, majd a végén hagy egy kis mentolos, tejporos, savanykás utóízt. 25% kakaó tartalom a szárazanyagban.

img_3223_1.jpg 

8. ALDI  Monarc, egységára: 2495 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Vastagabb falú, de könnyen törhető tejcsoki forma. A csokiban jó arányban keverték össze a tejport a kakaóval, így egy kellemes tejcsokoládé készült. A vastagabb öntés miatt kevésbé olvad a kezünkben. 30% kakaó és 18% tejpor tartalom a szárazanyagban.

img_3224_1.jpg 

3. IDC Hungária csokinyuszi, egységára: 7843 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Kemény, törékeny állag, kicsit vastagabb falú nyuszi. Az ízében érdekes módon mogyorót érzünk, utána jön a tejcsokis élmény, amit elég jól sikerült megkomponálni a gyártónak. Finom tejcsoki. 35% kakaótartalom a szárazanyagban.

img_3215_1.jpg 

3. ALDI ülő csokinyuszi, egységára: 3993 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Vastag csoki, ezért picit keményebb, de szép lassan elolvad. A kakaó ízét érezzük először, utána megjelenik a mogyoró és a tej aromája is. Finom, jó minőségű csoki. 32% kakaótartalom a szárazanyagban.

img_3216_1.jpg 

3. Choco Garden, egységára: 4150 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Vékonyfalú nyuszi, de emiatt olvadósabb is kóstolás közben. A kakaó íze mellett szinte fűszerként jelenik meg a jó arányban felhasznált vanília. Utóízében tiszta csokis, tejes, karamelles, finom.  30% kakaótartalom a szárazanyagban.

img_3225_1.jpg 

3. Merci, egységára: 5958 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Átlagosan 3-4 mm vastagságú. Nagyon jó állagú, kézben nem, csak a szánkban lágyul meg. Nem túl markáns kakaóíz, mi inkább éreztük tejesnek az utóízt is, de ezt alátámasztja a magas tejpor tartalom is. 32% kakaó és 23,5% tejpor tartalom a szárazanyagban.

img_3226_2.jpg 

3. Szerencsi , egységára: 5590 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont   

Könnyen felismerhető íze van, főleg azoknak, akik szeretik a macskanyelv csokit is. Magas kakaótartalma ellenére (40%) tompítva érezzük a kakaót, ami így szinte fele-fele arányban osztozik a tejízzel.

img_3218_1.jpg 

2. Milka, egységára: 5590 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Több méretben kapható. Igazi tejcsokis aroma, közepesen kemény állag, de csak a nyelvünkön olvad el. Az utóíze inkább tejre emlékeztet. 30% kakaótartalom a szárazanyagban.

img_3232_1.jpg 

1. LIDL Favorina ülő csokinyuszi, egységára: 4990 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Olvadós, tartalmas állag. Finom, valódi kakaós zamat, de mellette erősen megjelenik a tej íze is, ami kiváló tejcsokivá teszi. Az utóízében is finom kakaós-tejes ízélmény várt ránk, semmi oda nem illő aromát nem lehet érezni.  Az édessége is megfelelő, nem túlcukrozott. 30% kakaótartalom a szárazanyagban.

img_3229_1.jpg

Összesítés

Kijelenthetjük, hogy nem találtunk kifogásolható minőségű terméket a csokinyuszik között. Látható termékfejlesztés vagy új import megjelenése a Mikulás csoki tesztünk óta, mert úgy 80%-ban ugyanazok a csokik kerülnek a "nyuszikba", mint a Mikulás csokikba, de azért egy-két márka javított az eltelt 4 hónapban a minőségen.

nyuszi-1.png

Olvasd el további Húsvéti tesztjeinket!

Nagy Húsvéti kalács teszt

Nagy húsvéti tormateszt

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr3514763856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2021.02.26. 22:12:57

A Nichole Choco egy bűncselekmény az emberiség ellen, olyan kegyetlen szar. Csokoládéhoz kb. annyi köze lehet, hogy a nyuszikat szállító kamion elment egy csokoládégyár mellett...
süti beállítások módosítása