Nagy robotporszívó teszt

2019.ápr.09.

Manapság egyre jobban terjednek a magyar háztartásokban a robotporszívók, viszont elképesztő különbségek vannak az egyes robotok valós teljesítménye között, ezért elég nagy rizikó előzetes tájékozódás nélkül hadrendbe állítani otthon ezeket a termékeket. A teszten az 5 külföldről leggyakrabban beszerzett robotporszívót teszteltük, hogy kiderüljön mennyire valós segítséget jelentenek ezek az eszközök.

p2020197.jpg 

Robotporszívókról általában

Az első robotporszívót az svéd Electrolux cég mutatta be 1997-ben, majd az angol Dyson cég állt elő 2001-ben egy újabb fejlesztéssel, ami azonban nem került forgalomba robosztusság és magas ára miatt. 

dims.jpg

A robotporszívó gyártás és fejlesztés azóta természetesen Kínába költözött. A robotporszívók magassága 10 cm alá csökkent, megnőtt az akkumulátorkapacitásuk és a takarításuk minősége is folyamatosan javul. A jobb robotok már letérképezik a lakásunkat, felismerik épp melyik helyiségben vannak, statisztikákat küldenek a telefonunkra és tele vannak szenzorokkal, amik a mozgását és hatékonyságát segítik. A robotporszívó szenzorai védik az eszközt az ütközéstől és a lépcsőn való leeséstől, de a beszorulástól is. Az akkumulátorának töltésére magától visszamegy a robotporszívó a dokkolójához, egyedüli dolgunk vele a portartály kiürítése. A fejlettebbek már hanggal kommunikálnak velünk. 

 

Robotporszívó típusok intelligencia szerint csoportosítva

1. random mozgást végző porszívók

Előre definiált minták alapján takarítanak, amelyek az alábbiak: él, pont, cikkcakk és összevissza takarítás

- közös jellemzőjük, hogy fogalmuk nincs, mi van körülöttük. Belegabalyodnak a zsinórokba, nagyobb eséllyel beszorulnak tárgyak közé és alá

- általában nincs rajtuk ultrahangos szenzor, így nem tömör, vékony tárgyakat, felborítják (pl kameraállvány). Ennek az oka az, hogy az elejükön lévő ütköző - ami egy nyomásszenzor  - nem érzékeli, hogy ott egy szilárd tárgy van, emiatt az ilyen jellegű dolgokat elkezdik tolni (ami persze előbb vagy utóbb felborul). Minden, aminek elég nagy a súlya, annál lenyomódik a szenzor, így ott visszafordulnak a robotok.

- összességében lassabban takarítanak, és nem hagyják abba addig, amíg le nem merülnek, ilyenkor visszatérnek a dokkolóra

- a legtöbbnek van távirányítója, néhányat applikációból is lehet vezérelni, onnan is elérhető a virtuális távirányító

- bizonyos modellek oldala lapos (Dibea), ilyen a teszten is volt, ezek képesek közelebb állni a falhoz, emiatt a szegélylécnél jobban takarítanak (elvileg)

 

2. térkép alapú, intelligens takarítást végző robotporszívók:

- jellemzően LIDAR, vagyis lézerszenzor segítségével térképeznek

- van ultrahangos szenzoruk, tárgyelkerüléshez

- sokkal szabályosabban mozognak, könnyedén kikerülik a tárgyakat

- visszanézhetőek a takarítási paraméterek (négyzetméter, idő, bejárt út stb.)

- általában kétszer mennek végig a területen, utána visszatérnek a bázisra, és nem merítik le magukat

- vannak modellek, amelyek felső nyomásszenzorral rendelkeznek, így nem szorulnak be tárgyak alá. Ez azért fontos, mert tapasztalataim szerint a buta porszívók vannak olyan erőszakosak,hogy beszorítják magukat pl. az ágy alá, illetve annyira nyomakodnak befele, hogy megkarcolják a felső lemezt. Ilyet egy Xiaomi nem nagyon csinál

- képesek a szívóteljesítményüket felülettől függően szabályozni. Ez úgy működik, hogy amikor észreveszik, hogy szőnyegre értek, akkor megemelik a szíváserőt. Ez tényleg ér valamit, jobban kiszedik a koszt, ahogy az a teszten ki is derült..

 

Hogyan mértünk a teszten és milyen szennyeződéseket állítottunk elő?

A tesztet a RendeljKínait csapatával közösen csináltuk meg, a robotporszívókat ők adták a teszthez.

A robotporszívók portartályát teljesen kiürítettük minden mérés előtt és után. 30 g vegyes száraz szennyeződést kellett feltakarítaniuk szőnyegről és padlóról egyaránt. Szőnyegen 4-6 percig tartott egy program, míg padlón jellemzően 1-2 percig. A takarítandó terület 3 m2 volt, amit a robotporszívózás után alaposan kitakarítottunk hagyományos porszívóval.

A szennyeződés:

- 10 g só

- 10 g kávé

- 6 g bors

- 3 g morzsa

- 1 g emberi haj 

img_20190123_134227.jpg

Nem életszerű ennyire erős szennyeződés a lakásunkban, de mi extrém körülményekre készültünk, nem egy-két porszemecskére.

 

Teszteredmények 5 robotporszívóval

 

1. Dibea GT200

Specifikáció: térképet építő, véletlenszerű mozgású robotporszívó. 1.200 Pa szívóerő, 7,5 cm magasság, távirányítóval, hengerkefével és 2 oldalkefével, 15 mm küszöbmászási képesség, 150 m2 takarítási terület. 2.600 mAh akkumulátor és 350 ml portartály kapacitás.

Tapasztalatok: nem megy át ugyanannyiszor minden területen, butának tűnik. Változó minőségben egyszer jól egyszer gyengén tisztítja át ugyanazt a területet. Nagyobb morzsákat szétszórta, nem tudta betakarítani. Összevissza, logikátlan az útvonala, szívóereje is láthatóan gyenge. Hiába egyenes az egyig oldala, nem használja ki ezt az előnyt a sarkokban. Maga a gép tiszta haj és kosz lett a takarítás alatt. A koszt szépen elkente a szőnyeg rostjai közé, de felszedni csak a kiszórt szennyeződés 33%-át tudta. 6 percig dolgozott, a térkép amit épített, de ez is nehezen értelmezhető a valós takarítandó felületen.

Padlón is szórta a nagyobb morzsákat össze-vissza. Érdekes módon az útvonalterve itt logikusabbnak tűnt. A dokkolóját eltolta, mintha nem is látta volna. 6 perc alatt a szennyeződések 91%-át szedte fel.  

Egyedisége, hogy az egyik oldala egyenes, így elvileg a fal mellett ezzel az oldalával végigkúszva teljesen ki tudna ezeken a helyeken takarítani. A tapasztalat viszont az volt, hogy össze-vissza megy, nem használja ki ezt a az előnyét, csak ahol nekimenne amúgy is a falnak.

Egyetlen előnye, hogy nem ragadt be, a szék alól is kiszabadította magát.

 

2. iLife A7

Specifikáció: applikáció alapú véletlenszerű mozgású robotporszívó. 1.000 Pa szívóerő, 7,6 cm magasság, távirányítóval, hengerkefével és 2 oldalkefével, 15 mm küszöbmászási képesség, 150 m2 takarítási terület. 2.600 mAh akkumulátor és 600 ml portartály kapacitás.

 

Tapasztalatok: kissé hangosabb, nagyon szórja össze-vissza a morzsákat, logikátlan félkörös mozdulatokkal halad előre, a teszt alatt többször újra kellett indítani, mert még a felét sem végezte el a munkának. Végül többszöri takarítási program újraindítás után keresztbe és hosszában is feltakarított. Egyes helyekre abszolút nem jutott el, egy az egyben ott maradt a kosz érintetlenül, és a többit is belekefélte a szőnyegbe. Így is jobb eredményt el mint a Dibea, de ez is csak a 47% tudta kiszedni a kosznak a szőnyegből. 6 percig dolgozott.

Padlón végigment a kerületen, de megint össze-vissza, és jelentős mennyiségű koszt otthagyott. 93%-ot szedett fel 2 programmal. 

 

3. iLife V8S

Specifikáció: véletlenszerű mozgású robotporszívó, nincs adat a szívóerőre, 8,1 cm magasság, távirányítóval, hengerkefe nélkül, 2 oldalkefével, 12 mm küszöbmászási képesség, 150 m2 takarítási terület. 2.600 mAh akkumulátor és 750 ml portartály kapacitás.

Tapasztalatok: teljesen összevissza megy, nagyobb morzsákkal nehezen birkózik, a dokkolója felé haladva hullám alakú az útvonala. Nem fedte le a teljes területet, kb a 10%-án egyszer sem ment át, míg más területeken pedig 3-szor is. Nagy türelem kell a beállításához. 6 percig dolgozott és a szennyeződések 52%-át takarította fel szőnyegen.

Padlón, az éleken ez is végigmegy, majd a terület közepén teljesen rendszer nélkül kanyarog és otthagy egy fél négyzetmétert érintetlenül. A kiszórt szennyeződés 89%-át szedte fel a padlóról, a nagyobb darab morzsák és kávézacc fogott ki rajta.

 

4. Xiaomi Mi Robot

Specifikáció: térkép alapú, tervezett mozgású robotporszívó, 1.800 Pa szívóerő, 9,6 cm magasság, távirányítóval, hengerkefével és 1 oldalkefével, 20 mm küszöbmászási képesség, 250 m2 takarítási terület. 5.200 mAh akkumulátor és 420 ml portartály kapacitás.

 

Tapasztalatok: ez először feltérképezi a területet, utána minden sarokban elmegy az élek mentén, utána szabályosan ment oda-vissza kétszer a területen, jó volt nézni, ahogy dolgozik. A nagyobb morzsákat sem szórta szét annyira, mint az előzőek és 71%-át felszedte a szőnyegből a szennyeződéseknek. Nem kellett belenyúlni a programjába, tette a dolgát magától. 3 perc alatt volt készen.

Padlón szépen végigmegy a sark felé az élek mentén, majd belül kétszer oda-vissza, átfedéssel a nyomvonalakon. A szennyeződés 95% szedte össze, leginkább a kávézacc maradt ki. 

Ez volt az első porszívó a teszten, amelynél azt éreztem, hogy van értelme az egésznek, mert az előző 3 porszívót senkinek sem ajánlanám megvételre. A Xiaomi Mirobotra pedig azt mondom, hogy nem nagyon fogunk ennél jobbat találni, főleg ennyiért...

 

5. Xiaomi Roborock S50

Specifikáció: térkép alapú, tervezett mozgású robotporszívó, 2.000 Pa szívóerő, 9,7 cm magasság, távirányítóval, hengerkefével és 1 oldalkefével, 20 mm küszöbmászási képesség. 250 m2 takarítási terület. 5.200 mAh akkumulátor és 480 ml portartály kapacitás.

 

Tapasztalatok: a másik Xiaomihoz hasonlóan ez is felmérte a terepet, majd a sarkokba ment az élek mentén, erősebbnek is tűnt a Mi Robotnál, de nem ment szépen át többször ugyanazon a terület felett, és elég sok koszt otthagyott. Amin átment, azt viszont szinte teljesen kitisztította. Már nem volt olyan logikus az útvonalterve sem, mint az előző Xiaominak. A kiszórt kosz 69% gyűjtötte össze és ez is 3 percig ment. 

Padlón hasonló programmal operált, mint az előző Xiaomi, de a kávézacc jelentősebb részét nem tudta felszedni. 89% szennyeződést söpört fel. 

 

Összefoglaló táblázat

nagy_robotporszivo_teszt_1_-1.png 

Vélemény

Ahogy az eddigi értékelésben is látszott, nagy eltérések vannak az egyes robotporszívók takarítási minősége között. Az ár alapján vásárlás a lehető legrosszabb út a jó robot kiválasztásához, tényleg hasznosnak érezzük a tesztet, mert hiába fejlődött sokat a takarító robot piac, mégis nagyon mellé lehet fogni egy-egy gyenge robot beszerzésével. 

Életszerű fejlesztésnek gondoljuk a robotporszívókat, igenis van-lesz létjogosultságuk. A szőnyegtisztítási minőségükön van mit dolgozni, de hozzá kell tenni, hogy a 30g száraz szennyeződés elég sok 3 m2-en, tényleg megdolgoztattuk őket rendesen. Ha szőnyeg van a lakásunkban, hengerkefe nélküli robotot ne vegyünk.

Egy kevésbé szennyezett háztartásban sok időt meg lehet takarítani és többször ki lehet porszívóztatni a robottal, mint amilyen gyakorisággal mi tennénk a hagyományos porszívóval. Ennek pozitív hatása lehet a házunk levegőjének portartalmára is, a gyakoribb porszívózás hatására, mert ezek az eszközök HEPA filterrel működnek, tehát nem engedik vissza a már felszívott port, ami asztmásoknak, allergiásoknak lehet fontos szempont.

Átlagosan heti egyszer porszívózzuk ki a házunkat teljesen. Ehhez képest a robotot akár naponta is körbeküldhetjük.

A esszenciája a robotos takarításnak az akadálymentesítés. Tehát a porszívózásra szánt területet szabaddá kell tennünk, játékokat összeszedni, cipőket a helyükre. Az étkezőben a robot szépen elszlalomozik a szék és asztallábak között is, ha elfér köztük. 

 

2,5 év kínai robotporszívó használat tapasztalata

Amitől kikészülnek

- küszöb: le kell mérni a küszöbök magasságát mielőtt egyáltalán robotporszívó vásárlásra komolyabban gondolnánk. A gyártók által megadott küszöbmagasság 12 - 20 mm között váltakozik általában. 

- rongyszőnyeg: az a probléma, hogy mind a forgókefe, mind a hengerkefe benyeli a rojtokat és ez lefullasztja a motort. Nem lesz semmi bajuk, mert a különböző védelmek megvédik az eszközt, de nem is tudnak továbbmenni. Ilyenkor mindegyik riasztja a kezelőt, hogy szedje ki őket a szorult helyzetből. Ez ellen azt lehet csinálni, hogy vagy virtuális fallal (amelyik tudja, tehát a Xiaomi) elzárjuk a területet vagy lábbal összetoljuk egy kupacba, ilyenkor úgy érzékelik, mintha ott egy tárgy lenne, és nem mennek oda. Ezért is jobbak az okos porszívók, mert a virtuális falat le tudod tenni applikációból, nem kell kihelyezni ultrahangos szenzort vagy optikailag érzékelhető csíkokat a földre (régebbiek így működtek)

- zsinórok: egyik robotporszívó sem szereti, általános szabály, hogy valamennyi rendet kell tartani. A szanaszét lévő dolgokat el kell pakolni, a kábeleket feltekerni. Ha ez adott, akkor a robotporszívók elég szépen takarítanak, nagyjából harmadolják a hagyományos porszívózás gyakoriságát.

Ami meg se kottyan nekik

- 150-250 m2: sok gyártó leírja, hogy mekkora területet tudnak a robotok bejárni, de ez a random mozgású termékek esetében majdnem mindegy, hiszen össze-vissza mozognak, lemerülésig. 

 Az okos porszívók nagyon gyorsan takarítanak, nagyon nagy lakás alapterület kell ahhoz, hogy ne érjenek végig (a drágább Xiaomikban ráadásul a hagyományos 2.600 mAh-s akku helyett 5.200-as van, így 250 nm-t fel tudnak takarítani, szóval nem nagyon van olyan lakás, ami ebbe ne férne bele)

- lépcsőn leesés: gyakorlatilag sem a buta, sem az okos porszívók nem esnek le, ugyanis van egy csomó leesés elleni szenzor a hason. Ezt többször kipróbáltam mindenféle asztalon és nagyon szépen észreveszik, hol az asztal széle. Ez olyan házakban lehet érdekes, ahol több emelet van, lépcső, esetleg szinteltolás.

 

A tesztről készült videó

 

Kinek ajánljuk a robotporszívót?

1. Kevés szennyeződés termelődik a lakásban, az is száraz

2. Idősebbeknek, akiknek nehezükre esik a porszívózás

3. Időhiány

 

Melyiket vegyük?

Tesztünk megmutatta, hogy milyen robotporszívót érdemes venni:

1. Térképépítő: a tervezett mozgás és a térképépítés azért felel, hogy a lakásunk 100%-át feltakarítsa a robot, persze amihez hozzáfér. Ez együtt jár azzal, hogy van automata üzemmód a robotporszívón.

2. Hengerkefével szerelt: a hengerkefe a szennyeződések hatékonyabb eltávolításáért felel.

3. A szívóerő: az alacsony szívóerő egy hengerkefével kompenzálható padlón, de szőnyegen nem, nagyon nem! A szőnyegen a rostok közé beszorult koszt csak a magasabb szívóerő (min 1.800 Pa) és a hengerkefe együttesen tudja kiszedni.

 

Ezek alapján a tesztrobotok közül csak a Xiaomi Mi Robotot ajánljuk, ami 89.000 Ft-os árával kiemelkedik ár/érték arányban a tesztelt robotporszívók közül.

 

Éles linkek a termékvásárláshoz és bővebb információkhoz:

1. Dibea GT200

2. iLife A7

3. iLife V8S  

4. Xiaomi Mi Robot

5. Xiaomi Roborock S50

 

süti beállítások módosítása