Kókuszos szaloncukor teszt

2018.dec.04.

A karácsony egyik legkedveltebb szaloncukor íze a kókuszos, a szaloncukor maga pedig a karácsonyfa jellegzetes kék dísze szokott lenni. Még 20 nap van karácsonyig, mi már alig várjuk, ezért teszteltünk most le Nektek 10 féle országosan kapható kókuszos szaloncukrot. Lehet-e finomat venni 800 Ft alatt egy csomaggal finomat vagy maradjunk a 2.000 Ft-os terméknél?
borito_3.jpg

 

Magyar Élelmiszerkönyv szabályzása a szaloncukorról


A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény.


A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el.


Szaloncukorfajták


Kandírozott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza cukorkristály réteggel (kandisz) van bevonva.


Mártott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza ét-, tej- vagy fehércsokoládéval, illetve kakaós, kakaós tej vagy fehér bevonómasszával van bevonva. A bevonat aránya legalább 20%.


Töltött (formázott) szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek külső része ét-, tej- fehércsokoládé vagy bevonómassza. A burok aránya a termék összes tömegének legalább 25%-a.

Ismertebb, kötött elnevezésű szaloncukorfajták


- Fondan szaloncukor (konzum szaloncukor): olyan szaloncukor, amelynek korpusza fondanból készül, ízesítőanyagokkal ízesített, kandírozott vagy csokoládéval, illetve egyéb anyaggal van bevonva.


- Dúsított fondan szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza olajosmagvak, gyümölcsök, puffasztott gabonafélék stb. felhasználásával készül. A dúsítóanyagok mennyisége legalább 5% (m/m).


- Zselés szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza zselé, illetve gyümölcszselé.

- Marcipán-szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza mandulamarcipán, mogyorómarcipán, diómarcipán, kókuszmarcipán vagy vegyes marcipán.

- Vajkaramellás szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza vajkaramella.

Minőségi követelmények
Valamennyi szaloncukor szemszáma, csomagolva, 1 kg termékben legalább 70 szem legyen.  A megnevezés tartalmazza a szaloncukor fajtáját, mártott termék esetén utaljon a bevonóanyagra, töltött-formázott termék esetén a töltelékre.

 

Mi alapján pontoztunk? 

Az üzletekben vegyesen kapható tejcsokoládéba és étcsokoládéba mártott kókuszos töltelékű szaloncukrok, úgyhogy mivel nem akartuk kihagyni sem egyik sem másik típusú szaloncukrot, így az ét és tejbevonósokat is teszteltük, de külön-külön kóstoltuk és pontoztuk őket. A végén a pontszámokat egy táblázatban egyesítettük és így alakult ki a végleges sorrend. 

Illat: jellegzetes tej vagy étcsokoládé illat, keveredve a kókusszal. A túlzott vaníliás illatot vagy más nem ideillő illatot lepontoztuk.

Állag: roppanós csokoládé bevonat, a töltelékben érezhető kókuszrost darabokkal. Ne legyen túl rágós, sem kemény. A tölteléknél a puhábbat részesítettük előnyben, de a kókuszrost hiányát lepontoztuk.

Íz: az érezhető tejcsoki vagy étcsoki ízt kerestük, amit nem nyom el teljesen a kókuszos belső íze. A kókuszos töltelékben számítottunk a természetes kókusz ízre is, az édes-tejporos-vaníliás íz mellett. Ha nem a kókusz volt a jellegzetes íz a belső töltelékben, akkor azt lepontoztuk.

 

 

A Maradok a pénzemnél tesztcsapat vaktesztjének eredménye

 

 

10. PENNY Market lédig kókuszos szaloncukor, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 5,7/10 pont  

Tejes, vaníliás, kókuszos illat, a csoki aromája nem érezhető. Keményebb állagú, nagyobb méretű kókuszreszelékkel. A vanília aroma vagy a tejporé elviszi mind a kókusz, mind a csokis bevonó ízét.

penny.jpg 

9. Bonbonetti lédig kókuszos szaloncukor étcsokival, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont  

Jóillatú étcsokibevonat, viszont a kókuszos belsőnek szinte semmi aromáját nem érezni. A csoki jó minőségű, az állagán is érezni, a belső pedig teljesen összedolgozott, homogén, kókuszreszelék mentes, krémes. A csoki érezhetően jobb minőségű, viszont a belsőnek alig vagy nincs is kókuszíze. Ez a csoki kókuszosabb belső tölteléket érdemelt volna.

bonbonetti.png 

8. SPAR lédig kókuszos szaloncukor, egységára: 1299 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Gyengén intenzív étcsokis és kókuszos jelleg érezhető az illatában. Kevés kókuszrostot tartalmaz és furcsa, aprószemcsés, talán nem túl jól emulgeált állaga van. Az ízében a kókuszaroma dominál.

img_0660.JPG 

7. LIDL lédig kókuszos szaloncukor, egységára: 1199 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Erős kókuszos-vaníliás illata van. A csoki vékonyabb, a belső pedig homogén, kevés kókuszreszelékkel. Puha állagú. Erős, de inkább aromás kókuszízt éreztünk, minimális vaníliás beütéssel.

img_0650.JPG 

6. Fitbite kókuszos szaloncukor tejcsokoládéval, egységára: 7917 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Gluténmentes és nincs hozzáadott cukor, eritrittel és szteviol-glikozidokkal van édesítve. Kellemes kókuszos illata van. Világos tejcsoki, vajas színű belső. Nagyon natúr íze van, a csokoládé nem is érződik, csak az édes, rostos, kókuszreszelékes belső. Nem hiányzik a cukor, jól édesítették, csak kesernyés mellékíze van.

img_0656_1.JPG 

5. Auchan kókuszos szaloncukor tejcsokoládéval, egységára: 2626 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Világos tejcsokoládé szín, minimális kókusz illat. Érződik a magas kókusztartalom, mert rostos picit rágós a szaloncukor, de ez természetes, szóval az állaga megfelelő. A csoki szinte érezhetetlen, a kókuszos belső elég natúr-édes ízű, nem túl intenzív a kókusz íze.

auchan.jpg 

4. Glória kókusz ízű szaloncukor kakaós étbevonóval, egységára: 1330 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Hiába csak étbevonós, nem étcsokis a külső, mégis intenzívebb kakaós illata van. A belső kókuszos töltelék tartalmaz kókuszdarabokat, kisebb mennyiségben. Az állaga krémes és olvadós, lágyabb. Az íze az aromák miatt intenzívebb, kókuszos és az étcsokis bevonóval jól harmonizál.

img_0657.JPG 

2. Szerencsi kókuszos szaloncukor, egységára: 5426 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Nagyon természetes étcsokoládé illata van, ami el is nyomja a kókusztöltelékét. Keményebb állagú, érezhető, nagyobb darabos kókuszreszelékkel. A csoki és a belső viszont így sem rágós, elolvad a szánkban rágáskor. Az ízében a kesernyés csoki és a kellemes vaníliás-tejes íz dominál, a kókusz háttérbe szorul.

szerencsi.jpg 

2. Chocco Garden kókusz ízű szaloncukor étcsokoládéval, egységára: 3283 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Finom étcsokoládé és enyhe kókusz illat keveredik szagláskor. Az állaga krémesebb, mert a kókuszreszelék apróbb darálásúnak tűnik. A kókuszíz dominánsabb, a csokoládét alig érezni. A kókuszos töltelék nem tolakodóan édes.

chocco.jpg 

1. LIDL Favorina kókuszos szaloncukor étcsokoládéval, egységára: 2140 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Kesernyés kakaós  és édes kókusz illat keveredik össze szagláskor. A csokibevonat vastagsága 1 mm. Állaga keményebb, rágáskor kicsit gumisabb. Érezhető és nem rágós kókuszdarabokkal. El van találva az édessége, így érezhető a természetes kókuszíz is, nem viszi el a cukor. Az étcsokis bevonat jól passzol az édes kókusz belső ízéhez.

favorina.jpg

Összesítés

kokuszos_szaloncukor-1_1.png

TOP20 Tesztgyűjteményünket, alapvető élelmiszerek és műszaki termékek tesztjével itt tudjátok letölteni! KATT!

süti beállítások módosítása