Nagy pesto teszt

2018.júl.11.

Az olasz csizmán gyakori, nyári streetfood a ropogós, pestóval kent tésztába tekert sonka, sajt és friss zöldség, avagy a piadina. Magyarországon is kezd divatba jönni, 1500 Ft-ért lehet kapni, de mi 490 Ft-ból  finomabbat és laktatóbbat hozunk ki otthon pár perc alatt. Mivel a piadina és sok más olasz étel lelke a pesto, ezért teszteltük a hazai választékot. 13 pesto vaktesztje.

borito.jpg

A pestoról

A pesto ma ismert receptjét Giovanni Battista Ratto fogalmazta meg az 1850-s években Genovában, amit azután sok olasz séf átvett. Az arányokon kísérletezgetve új és új pesto változatok jöttek létre. 

A pesto alapszósz az olasz konyhában,  isteni, új ízt ad egyszerű tésztáknak (gnocchi), sülthúsoknak, pizzáknak és a lasagnenak is. Aki egyszer rákap az izére, úgy is kipróbálja minden lehetséges ételnél.

Ez a Genovai Pesto Versenybizottság hivatalos receptje:

- 70 g friss, genovai bazsalikomlevél

- 30 g toszkán fenyőmag

- 45-60 g Parmigiano-Reggiano, azaz reszelt parmezán sajt

- 20 g szardíniai juhsajt, a pecorino

- 1-2 gerezd fokhagyma, Vessalico-ból

- 3 g tenderi só

- 60-80 ml extraszűz olívaolaj az "olasz Riviéráról"

- az alapanyagokat egy mozsárban dolgozzák össze:

      1. fázis: a bazsalikomlevél, fenyőmag, fokhagyma, a só fele

      2. fázis: hozzáadják a sajtokat

      3. fázis: olívaolaj és ízlés szerint só

 

Az eredeti receptnek megfelelő pesto elég drága, ezért a fenyőmagot kesudióval, a bazsalikomot petrezselyemmel, az olívaolajat pedig napraforgóolajjal, a parmezánt és pecorinot pedig Grana Padano sajttal helyettesítik. A kesudió, Grana padano sajt használata nem sokat ront az eredeti élvezeti értéken, viszont a petrezselyem és a napraforgóolaj  tönkreteszi a pestót.

Sőt még a bazsalikomot is lecserélik, paradicsomra! A "piros" pestonak viszont már nincs olyan egyedi íze, mint az eredeti "zöldnek".

Az olaszok nagyon komolyan veszik a pesto hagyományának megőrzését, de azért a régi recept tisztelete mellett minden évben megrendezik az Országos Pesto Bajnokságot, ahol keresik az újdonságokat.

Mi Bresciában találkoztunk vele először, piadinába kenve, amit azóta is rendszeresen készítünk itthon, meg is mutatjuk a cikk végén a mi verziónkat! 

p1050037.JPG

 

 

Kóstolás, értékelés menete

5-en vakteszteltük a pestokat. Az alábbiak szerint értékeltünk:

- illat: a friss bazsalikomnak kell dominálnia, a fokhagyma túlzott illata hibának számít, az érlelt sajtok illata plusz pontot jelent

- állag: a darabosabb, nem leturmixolt pesto az igazi, fenyőmag és kesudió darabok jelenléte pozitív, sűrűbb állagú a jó, mert a híg a túl sok olajra, vízre utal. A krémesség nem elvárás, mert az már a túlzott feldolgozás jele. NEM lehet rágós a bazsalikom, az alapanyag rossz minőségét semmi sem képes kompenzálni.

- íz: egyértelmű, hogy friss bazsalikom ízt keresünk, nem a szárított fűszernövény aromát. A sajtot íze minimális, de érezhetőnek kell lennie,mert ha nem, az a kis mennyiségű vagy alacsony minőségű, íztelen sajtra utal. A kesudió ízt nem ad, csak fenyőmag helyettesítő, a fenyőmag ízét érezni plusz pontot jelent. A fokhagyma, bármennyire is imádjuk, most maradjon háttérben. A só túlzott használata élvezeti hibát okoz, ahogy a túl sok olaj is elnyomja a bazsalikomot és a sajtot.

 

Vaktesztünk eredménye

 

13. Jamie Oliver pesto, egységára: 7.889 Ft/kg. Pontszám:  3,5/10 pont

Meglepő illat pestóhoz képest, mert a bazsalikom nem, de mediterrán fűszerkeverék illat (kakukkfű, rozmaring) érezhető, az állaga megfelelő, de összekeverés után is túl olajos. Az íze rozmaringos-kakukkfüves, kesernyés-savanykás utóízzel, valószínűleg túl sok aszkorbinsav. Ehetetlen! 

p1050083.JPG 

 

12. TESCO pesto, egységára: 2.037 Ft/kg. Pontszám:  3,8/10 pont

Jellegtelen illat, minimális bazsalikom aroma, folyós állagú, nagyon olajos. Rágós a bazsalikom, élvezhetetlen íz a sok olaj miatt, se a kesudió, se sajt, se a fenyőmag, csak az olaj.

p1050081.JPG

 

11. Filippo Berio classic pesto, egységára: 3.363 Ft/kg. Pontszám:  4,7/10 pont

Gyenge bazsalikom és sajt illat. A színe elvárt zöld, állaga apróra darált, pépes. Annyira túlsózták, hogy elnyomja az összetevők ízét, ahelyett, hogy erősítené.  A sajt utóízként érezhető.

p1050089.JPG

 

10. Frutti dell 'orto pesto, egységára: 3.153 Ft/kg. Pontszám:  5/10 pont

Híg állag, egyszerű bazsalikomos illat. Túl sós, ezért se a sajt, se a bazsalikom nem tud túlsúlyba kerülni.

 p1050088.JPG

 

9. SPAR pesto, egységára: 2.205 Ft/kg. Pontszám:  5,3/10 pont

Gyenge bazsalikom és sajt illat, a színe elvárt zöld, állaga apróra darált, pépes, de a kesudió nagyobb darabjai is felfedezhetőek. Íze túlságosan sós-savanyú, a bazsalikom és sajt íze így kénytelen elbújni.

p1050079.JPG 

 

8. Pesto Siciliano, egységára: 3.050 Ft/kg. Pontszám:  6,5/10 pont

Teljes bazsalikom illat, hígabb állag, kiváló szín. Abszolút natúr bazsalikom zamat, semmi sajt, semmi mag. Alig érezhetően csíp. Túl sok a napraforgóolaj, az olívaolaj magasabb aránya javított volna ezen a pesto-n. 

 p1050084.JPG

 

7. AUCHAN Pesto senza aglio, egységára: 4.047 Ft/kg. Pontszám:  6,7/10 pont

Kellemes bazsalikomos illat, híg állag, nagyobb kesudió és fenyőmag darabok jellemzik az állagát. Elég sós, de ezen felül semmi baj az ízével, annak ellenére, hogy ebben a pestoban nincs fokhagyma.

 p1050090.JPG

 

6. ALDI Carloni pesto, egységára: 2.047 Ft/kg. Pontszám:  6,8/10 pont

Híg, olajos állag, a kesudió darabokat leszámítva túl pépes. Kellemes bazsalikom illat, a sajt jellegét elnyomja a túl sok olaj. Megfelelő sózás, jóleső bazsalikom utóíz.

 p1050086.JPG

 

5. AUCHAN Pesto vert, egységára: 4.837 Ft/kg. Pontszám:  7,2/10 pont

Elvárt bazsalikomos illatú pesto. Íze savanykás és inkább száraz bazsalikom utóízt éreztünk. Savanykás, a magas sajttartalom íz és állagjavító hatása nem felfedezhető. Utóíz szerecsendiós, de ez lehetetlen, mert nincs benne,  talán a bors és citromrostok íz-tréfája.

p1050080.JPG 

 

4. Barilla pesto, egységára: 6.047 Ft/kg. Pontszám:  7,4/10 pont

Világoszöld szín a sok tejszármazék miatt (írópor, tej), keményebb állag, darabos, kiváló sajt és bazsalikom illat. Erős sajtíze van a magas Grana padano tartalom miatt. A bazsalikom aroma közepesen intenzív. Kalória veszély! 514 kcal/100 g, ami 40%-kal magasabb kalóriatartalom, mint a többi pesto-nál.

 p1050091.JPG

 

2. PENNY San Fabio pesto, egységára: 2.047 Ft/kg. Pontszám:  7,8/10 pont

Jó illatú pesto. Kiváló, nagyobb darabos állag, fenyő és kesudió darabokkal. Friss bazsalikom zamat, semmi mellékíz. 2 pontozónk írta, hogy talán picit sok az olaj.

p1050082.JPG

 

2. Bertolli pesto, egységára: 4.589 Ft/kg. Pontszám:  7,8/10 pont

Jóleső bazsalikomos illat, világoszöld szín, ami a sajt és más tejszármazékok hatása. Az állaga apró darabos, íze a magasabb sajttartalom miatt egyedi, talán kevésbé bazsalikomos emiatt, de finom.

p1050085.JPG

 

1. LIDL Baresa, egységára: 2.047 Ft/kg. Pontszám:  8,2/10 pont

Friss bazsalikom illat, darabosabb, sűrű állag, megfelelő olajmennyiség, nagyobb kesudió darabok. Kiváló bazsalikom íz, megfelelően sózott, utóízében is harmonikus sajt-bazsalikom kombó érezhető.

p1050087.JPG

 

Összesítő

pestoteszt-1_1.png 

 

Piadina recept (saját verzió)

 

Elkészítési idő

15 perc alatt 6 adag

Hozzávalók 6 adaghoz:

- 6 db tortilla lap, 399 Ft

- 1 üveg pesto, 399 Ft (12 piadinához elég)

- 1 zacskó grana padano sajt, 699 Ft (2x6 piadinához elég)

- 12 szem kis-közepes, édes paradicsom, 499 Ft

- 12 szelet sertéssonka, 319 Ft x 2 csomag

- 12 szelet szeletelt füstölt sajt, 279 x 2 csomag

- 1 zacskó mediterrán, friss zöldségkeverék, 299 Ft

Összesen: 490 Ft/adag, ami elég egy felnőtt férfinak.

Hogy ne kelljen több boltba is mászkálni, amikor piadinát csinálunk, a LIDL-ben vesszük meg az összes alapanyagot, mert itt minden kapható hozzá. A fenti árak is LIDL árak.

p1050031.JPG

 

A lapot megkenjük pestóval, erre 2 szelet, 30 mp alatt előrepirított sonkát teszünk, majd megszórjuk egyenletesen a Grana Padano sajtreszelékkel. Jönnek a paradicsom szeletek a tortilla átlóján végig, majd a friss zöldségkeverék és végül 2 szelet füstölt sajt. A töltelékkel együtt szorosan feltekerjük és közepes lángon megpirítjuk minden oldalát, összesen 3-4 perc alatt. Hajtogatás után egyszerre 3 piadina tekercs fér el egy 28 cm serpenyőben.

p1050032.JPG

A tölteléket végtelenségig lehet lehet variálni, magyarosan pirított kolbásszal, több-kevesebb sajttal, paprikával, baconnal, grillezett halfilével....

Jó étvágyat :) 

p1050047.JPG

 

Teszteltess te is velünk, hogy több tízezer potenciális vevőhöz jusson el a terméked/szolgáltatásod híre! Ráadásul a tesztcikkek olvasóközönsége erősen releváns, hisz vásárláshoz keresnek információkat. Teszteltess velünk, itt a bemutatkozó anyagunk (KATT) vagy írj a kardos.tamas@maradok.com-ra és felvesszük veled a kapcsolatot!

süti beállítások módosítása