Építkezés: számoltál ezzel a 2 millió forinttal?

2017.jan.18.

Végre volt időm rendszerezni építkezésünk eddigi kiadásait, és visszaemlékezni úgy fél évvel ezelőttre, amikor még csak a négyzetméter árakkal számolva tervezgettük a házunk költségeit. Összeadva, rendesen pofán vágott az a 2 millió Ft, aminek csak egy részével kalkuláltunk az építkezés előtt. Ez a ház anyag + munkadíj költségvetésén felül van. Tegye fel a kezét komment-ben, aki építkezés előtt az összes költséggel tisztában volt, amit a cikk további részében részletesen bemutatok.

 1408vennivagyepiteni02.jpg

Mikor először elképzeltük, és leginkább - elhittük, hogy saját házunk lesz, szemeink előtt már ásták az alapot, öntötték a betont, húzták a falakat, ácsolták a tetőt, szigeteltek, vakoltak, burkoltak. Azután berendeztük fejben a csodás konyhát és a nappalit. Milyen ágya legyen a gyereknek? Milyen színű legyen a fal? Padlófűtés? Spot? Akvárium a hálónkban :)

egy-hangulatos-kis-halo.jpg

Utána elkezdtünk érdeklődni, hogy milyen négyzetméter árak vannak? Beszéltünk több vállalkozóval. Bruttó vagy nettó? Milyen négyzetméter árig mehetünk a burkolóanyagban? Milyen ajtók? Ablak 2 vagy 3 rétegű? Ugyanis kényelmi okokból kivitelezővel építettük volna a házat. Nem tudom elmagyarázni, de valami ősi ösztön, ami valami hatodik érzéket felélesztve bennünk - jelezte a tárgyalásokon, hogy csapda lehet velük az üzlet.

house-prices-475702.jpg

Nem sok választási lehetőségünk lett volna a házba építendő anyagok kapcsán, amit a vállalkozó szerez be. Pénzügyi tervezőm (agy bal félteke) azt súgta, hogy ez feláras lesz nekünk és abból a pénzből, amit a kivitelezőnek fizetünk szebb, jobban felszerelt, energiatakarékosabb házat fogunk építeni.

Nos, a döntésünk, hogy mi szerezzük be az anyagot és szervezzük a mestereket, eddig minket igazol pénzügyileg.

DE ez nem jelenti azt, hogy pontosan tudtuk volna, hogy mibe is vágjuk a fejszénket.

 

Nézzük!

 

Telekvásárlás, bontás

Telek vásárlás összes költsége 90.000 Ft: ügyvéd, földmérő, átíratás. Bontás lenne rajta? Az alábbi költségekkel számolhatsz, ha csináltatod. Százezreket lehet rajta elég sokat, ha önerőből bontjátok a tetőt, vagy a sittet fel tudjátok később használni.

1.PNG

Közművesítés

Víz, gáz, villany, szennyvíz. Forintban kifejezve az alábbi tábla mutatja meg, hogy mibe kerül ma Magyarországon egy teljes közművesítés. Ezért ne utasítsuk el előre azt a telket, ahol bontásra váró ház van, mert ha az teljesen (vagy akár részben) közművesített, akár a bontással együtt is jobban járhatunk. Nekem ez közművesítési költség irreálisan magas, ennyit tesz a  monopólium!

2.PNG

Tervezés, ellenőrzés

Kiválasztjuk a tervezőt, aki megcsinálja a terveket. Ja, megcsinálja a ház tervét, rajzokat, költségvetést, leírásokat. Statika, épületgépészeti terv, villamos terv? Azt külön kell terveztetni. Építkezés közben felelős műszaki ellenőr? Meg még a tervező is ellenőriz? Az még 200.000-300.000 Ft lesz. Minek kell ez mind?

3.PNG

Bankköltség

Bankköltséggel, ami a CSOK vagy hitelfelvétellel jár? Persze, hogy nem számoltunk. Értékbecslő, biztosítás, hitelfolyósítás, hitelfenntartás és a többi értékteremtő költség. Bankonként ez nagyon eltérő, ezért 100.000 Ft-tal úgy a középmezőnyt lőjük be.

Így, bontás nélkül, teljes közművesítéssel, tervekkel és ellenőrzéssel nagyjából 2 millió Ft az a költség, ami a sokat emlegetett négyzetméter áron felül van.

Bontással és teljes közművesítéssel +1 millió, de ez eléggé ritka eset lehet. 

Minden építkezés egyedi, ezért a fenti költségek nagyon eltérhetnek. Közművesített? Nagyon jó! Olcsó a telek, de van rajta egy régi ház? Nem feltétlenül gond!

A cikket segítő szándékkal írtam, azoknak akik tisztán szeretnék látni az építkezés költségeit, mert amint megvan rá a pénz, megy ez mint az álom.

 

Csatlakozz Házépítők facebook csoportunkhoz, itt gyakorlati megoldásokat találsz!

 

A fő csoportunk, ahol 7.500 tag segít aktívan a kérdező tagoknak, a Házépítők csoport. Ide mindenképp csatlakozz, mert az építkezés és felújítás minden fázisára hatalmas tapasztalat-közösséget hoztunk létre.

 

A megyei csoportokat azért hoztam létre, hogy egyszerűbben találj kivitelezőt, vagy éppen ügyfelet. Nagyobb eséllyel tudsz véleményt kapni az egyes építőipari vállalkozókról. Hívd meg építkező/felújító ismerőseidet és olyan vállalkozókat, akiket szívesen látnál a csoportban! Köszönjük, hogy ezzel támogatod a többi tagot! :)

 

Itt tudsz csatlakozni a fő és megyei csoportok nevére kattintva!

 

Házépítők főcsoport

 

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Békés megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Csongrád megye

Fejér megye

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye

 

 

süti beállítások módosítása